Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont ,malowanie Adria 360
Autor Wiadomość
pasza 
weteran

Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Piwa: 21/2
Wysłany: 2017-12-29, 17:44   

Jest dobrze :mrgreen: choć ilość pułapek poraża
Blat ściągnięty razem z kuchenką, kranem i zlewozmywakiem.

Nie chciałem przecinać tej śruby bo się łudziłem że to może taki wpust stalowy a się okazało że :
wkręt jest wkręcony w listwę przyklejoną do blachy następnie przechodzi przez bok kuchni i wchodzi w blat czyli złośliwość maksymalna ale to jeszcze jest nic jakie tam są patenty.
Do blatu na jego końcu była przybita zszywaczami blacha aluminiowa a tam rurka z gazem nie pozwalała wyciągnąć blatu :)

Bok dalej trzyma się tej uciętej śruby będę próbował jutro przewiercić śrubę.

Nad blatem na jego końcu jest wielka listwa drewniana z wypustami które wchodzą w wpusty w boki kuchni i to jest już nie do ruszenia bez przecięcia tej listwy.

Listwa narożna jest cała zgniła i mokra poczułem zapach polskiego lasu a zaraz dalej następna listwa na boku wygląda że całkowicie zdrowa :mikolaj sprawdzę jeszcze lusterkiem.
Zgnicie mej adrii jest naprawdę minimalne, gdybym wiedział wcześniej to wystarczy było mi odchylić tę blachę na rogu i od razu to zrobić tak by było najwygodniej i najszybciej i kto wie czy teraz nie będę musiał tak zrobić.

Z starych kamperów polecam adrię trzymają się zaskakująco dobrze, a ja byłem pewien że to złom i zgnitek .
Postaw piwo autorowi tego posta

MER-lin 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Piwa: 44/9
Wysłany: 2017-12-30, 10:43   

Jak skończysz remont, to będziesz juz ekspertem w dziedzinie budowy i remontu kamperów. :mrgreen: Powodzenia i do przodu.

pasza 
weteran

Wysłany: 2017-12-30, 18:19   

MER-lin napisał/a:
Jak skończysz remont, to będziesz juz ekspertem w dziedzinie budowy i remontu kamperów. :mrgreen: Powodzenia i do przodu.

Ekspertem od jednego modelu a każdy ma inne cuda.

Dziś rozebrałem kuchnie całkowicie ilość pułapek jest porostu nie do opisania gdybym się spieszył z kuchni zostały by strzępy.
Brak jakiejkolwiek logiki a jedynie złośliwość aby inni nie mogli bez instrukcji ich wewnętrznej tego rozmontować jest oczywista.
Typu wielki kontakt za bojlerem gzie nie ma szans nawet dostać się ręką a pod nim wkręt w podłogę, opaski trzymające rurki gazowe wkręcone ukosem 3cm od strony ściany, specjalnie uszkodzone łby śrub jest tego jest tam od zatrzęsienia.

Otworzyłem bojler i się zdziwiłem bo wygląda na to że on nie działał chyba nigdy, nie wygląda aby w nim ktoś grzebał a brak czujnika spalania (termopara)
Tu opisałem https://www.camperteam.pl...p=692252#692252

IMG_20171230_152748.jpg
-
Brzeszczot był dziś w użyciu wiele razy, bez niego żadnych szans na rozebranie kuchni.

Odcięty bok od ściany,przecięta belka nad blatem itd. itd.
Plik ściągnięto 27 raz(y) 1,28 MB

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2017-12-30, 19:35   

Pasza a to nie jest tak, że w fabryce oni składają w całość od środka na zewnątrz? Stąd te śruby od strony ściany? Może kręcili ekstra śrubki żeby się trzymało lepiej. Na przestarzał przez wszystko co szło. A łby im przeszkadzały to je pilowali... Tak myślę...

pasza 
weteran

Wysłany: 2017-12-31, 10:52   

KASZUB napisał/a:
Pasza a to nie jest tak, że w fabryce oni składają w całość od środka na zewnątrz? Stąd te śruby od strony ściany? Może kręcili ekstra śrubki żeby się trzymało lepiej. Na przestarzał przez wszystko co szło. A łby im przeszkadzały to je pilowali... Tak myślę...

Przecież wiadomo o tym że składają pierw kuchnię a później idą ściany, ale można to robić z głową a nie złośliwie bo nawet w ich wewnętrznej procedurze naprawy np. opaski na rurki gazowe muszą zostać przecięte bo odkręcić ich nie sposób kiedy jest tylna ściana a to jest tylko taki maleńki przykładzik.
Oczywiście że kuchnia w mym przypadku to element konstukcyjny/nośny, rozbierałem tak aby siły trzymające bo złożeniu były co najmniej te same itd. itd.

Idę zabawiać się w gazownika :mrgreen: forum umarło a okazało się że mam jednak w butli gaz obym tylko nie zrobił z kampera i siebie noworocznej petardy.

-
Wszystkim życzę szczęśliwego nowego ... i co tam sobie chcecie :mikolaj

Wyświetl szczegóły
pasza 
weteran

Wysłany: 2018-01-01, 19:10   

pasza napisał/a:

Otworzyłem bojler i się zdziwiłem bo wygląda na to że on nie działał chyba nigdy, nie wygląda aby w nim ktoś grzebał a brak czujnika spalania (termopara)
Tu opisałem https://www.camperteam.pl...p=692252#692252

Działa działa działa!!! :kwiatki:

Odpala od strzału żadne tam odpowietrzanie i inne bzdury a przeczytałem calusieńki wątek z bojlerem 27 stron który ma ponad 10lat + inne i nic mi tam nie pomogło a wręcz przeciwnie wprowadziło w błąd.

Miał zawór lekko stukać na słabym akumulatorze a nie stukał wcale, miały być 3 sondy czujniki/iskrowniki a jest jedna.
Kupiłem kampera jako z niedziałającym bojlerem etc. a on jest nówka nowiusieńki nie używany :mikolaj

Lodóweczka też działa na gazie i to wyśmienicie (dysze itd. odnowione przeczyszczone) ,cały dzień z nią spędziłem testowałem i się nią zachwycałem bo jest to naprawdę fascynująco proste urządzenie.
Będę zwiększał jej sprawność okleję styropianem z folią alu + nowa pasta pod radiatorami bo to jest dla mnie jedno z ważniejszych urządzeń w kamperze.
Dzwonili do mnie gdzie jesteś zaczynamy imprezę a ja z moją lodóweczką w kamperku testuje:)

Zostało mi tylko ogrzewanie do rozpracowania już wiem ze działa wentylator ale musi być aku odpowiednie bo z słabym nie działa.

Kupił bym takiego samiusieńkiego kamera nowego za uczciwe pieniądze jak kiedyś je sprzedawali z tym samym słabowitym niezniczalnym silnikiem i tymi urządzeniami ale w życiu nie dzisiejsze jednorazowe kampery z elektronicznym crapem projektowane nie przez inżynierów ale przez idiotów ekonomistów liczących kiedy się spierd. i ile na serwisie się zarobi.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-01-01, 19:25   czujnik czadu czy potrzebny?

Byłem wczoraj w lidlu i mają tam czujniki czadu które wyglądają dość profesjonalnie choć ja się na tym kompletnie nie znam bo papiery mistrza gazownika uzyskałem zalewie wczoraj :) a nigdy wcześniej przy gazie nie grzebałem a tym bardziej w kamperze.

W kamperze mam aż 4 urządzenia gazowe !!!! nigdy tylu nie miałem w mieszkaniu (teraz tyko kuchenka gazowa)

Koszt 19Eu a tu piszą że nie warto ale to do urządzeń mutifunkcyjnych gaz/czad/dym w jednym jakie wasze zdanie ?
http://forum.karawaning.p...e-2#entry178384

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2018-01-01, 19:42   

:bylo co do wszystkiego, ale lepszy rydz jak nic
Lpg nisko 15cm
CO , wyżej okn1, 5 m
Dym wysoko

Czyli jak widzisz.. te wielofunkcyjne to kompromis.

Dodaj do tego czujnik gazu usypisjącego i możesz spać spokojnie :lol:

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-01-01, 20:21   

Bronek napisał/a:
:bylo co do wszystkiego, ale lepszy rydz jak nic
Lpg nisko 15cm
CO , wyżej okn1, 5 m
Dym wysoko

Czyli jak widzisz.. te wielofunkcyjne to kompromis.

Dodaj do tego czujnik gazu usypisjącego i możesz spać spokojnie :lol:

Tak te multi to FIKCJA.
Broneczku ale tak po męsku/żołniersku kupić ten czujnik tlenku węgla czy dać sobie z tym spokój a może coś innego.

Ps.
"czeka na RAPIDO 883f"
https://www.google.it/sea...e=lnms&tbm=isch

Współczuję ci Bronku bo ten kamperek jest śliczny ,czy ty będziesz miał na tyle silnej woli aby takim cackiem na ulicę wyjechać aby go kwaśne deszcze/krzaki atakowały bo mi by serce pękło.

Ja swojego gracika już traktuję jako bóstwo a co dopiero taka maszyna nówka, chyba musiał bym się przeprowadzić i kupić dom z wielką wiatą dla kampera i od razu po zakupie najnowsze powłoki kwarcowe itd.
Z tą powłoką kwarcową Bronku to pomyśl bo ja swego nowego mitsu tym przejechałem i trzyma już ponad 1,5 roku więc sprawdzone i polecam do nówki.
(oczywiście powłokę nakładałem sam i nie polecam żadnej firmy bo oni chcą 4tys zł za zwykłe auto a co dopiero za kamprea strzelam z 15tys zł?)

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2018-01-01, 20:52   

Chcesz mnie...., żeś taki milutki :spoko

Tlenek mniej groźny niż sam gaz. w kamperze. Piec powinien mieć komorę spalania odizolowaną, a kucheka praciwać gdy jest wentylacja.
Ja wychdzę z założenia, że albo konkretnie albo wcale
Ten ze zfj. to 10 lat działania i firma a dalej postępowanie z gazem, ogniem w naszych rękach...
Takie mam tej firmy

Naprawdę wypowiedzueć się może ten co miał incydent...
Tu każdy odpowiada za siebie.
Lidlowskie rzeczy są dobre. Kup.

Ad powłoka kwarcowa, jestem ciemny nic o niej nie wiem :oops:

i-kidde-czujnik-tlenku-wegla-czadu-7dco-10-lat-lcd.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 35,57 KB

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-01-01, 21:14   

Bronek napisał/a:
Chcesz mnie...., żeś taki milutki :spoko

Ad powłoka kwarcowa, jestem ciemny nic o niej nie wiem :oops:

Ja milutki? oj coś chyba ze mną nie tak, widać chyba naprawę cię chcę Bronku.

Powłokę jutro ci podam co kupiłem tanio i sprawdzone a w międzyczasie poczytaj o niej bo do nowego auta bez rys zadrapań naprawdę warto (mało pracy tylko odtłuszczenie) warto ale jak się położy samemu to niczym się nie różni od porządnego nałożenia wosku a tam będziesz miał blachę płaską jak na aucie, ale i tak kupa roboty.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2018-01-01, 21:28   

Rapido raczej ma dach GRP. :ok

Bronek 
Kombatant

Wysłany: 2018-01-01, 21:32   

Dzięki. Mam czas do....... mam nadzieję, że do wiosny :?
Czujnik drugi lpg w boksie z butlą, to raz, plus wężyk (i) z zielonym pstryczkami (zabezpieczenie przed pęknięciem).

Mam gdzieś dwa do opchnięcia za 2/3 ceny, bo kupiłem przez gapiostwo 2x, Duocontrol przyszedł z nimi a myślałem, że będzie bez. Nie wiem gdzie są?

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2018-01-01, 21:53   

pasza napisał/a:

Lodóweczka też działa na gazie i to wyśmienicie (dysze itd. odnowione przeczyszczone).

co i jak zrobiłeś z dyszą ?

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-01-01, 22:47   

BIORCA napisał/a:
pasza napisał/a:

Lodóweczka też działa na gazie i to wyśmienicie (dysze itd. odnowione przeczyszczone).

co i jak zrobiłeś z dyszą ?

Potraktowałem ją "sgrasatore" i odkamieniaczem , te ich sgrasarore nie PRZYSWAJAM kompletnie bo język romański w porównaniu do NASZEGO Słowiańskiego jest to język bardzo prostacki (niemiecki to samo), nie określa tak precyzyjnie jak nasz (zobacz na fora rosyjskie oni tam mają wszystko rozpracowane szkoda że ten język zapomniałem bo nawet w telewizorach mam ich firmware które robi co ja chce a co uny mi nakazały/zakazały

Włoskie produkty które się bronią są naprawdę godne polecenia, ale to jest margines wszystko przejmują lidle i inne korporacje pejsate , świat staje się paskudny i mały.
Ostatnio zmieniony przez pasza 2018-01-01, 23:14, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu