Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprinter na kampera
Autor Wiadomość
Kuba_Free 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Sprinter Maxi
Wysłany: 2018-01-03, 22:26   Sprinter na kampera

Witam wszystkich!
Już od kilku lat marzyło mi się posiadanie własnego kampera i kilkukrotnie byłem już bliski kupna blaszaka pod przeróbki. Ostatecznie w ręce wpadł mi MB Sprinter z 2004r. W mojej firmie nie był już potrzebny a żal było sprzedawać. Przebieg prawdziwy niecałe 300kkm. Udało mi się już chwilę przy nim popracować. Kamper ma służyć dla 2 osób z ewentualną możliwością przenocowania dodatkowej osoby. Głównie będzie służył mi na wyjazdy sportowe więc musi być miejsce na rowery, windsurfing, narty.

Tak wygląda baza

Tutaj pierwszy dzień działania
Po zdjęciu sklejki z jednej ściany

Po zdjęciu ścian, podłogi i przegrody. Podłoga wstępnie przeszlifowana i oczyszczona z rdzy. Na szczęście jest w lepszym stanie niż się spodziewałem.

W tym miejscu już mam pierwsze pytanie. Po oczyszczeniu z rdzy wystarczy warstwa podkładu epoksydowego czy lepiej mocniej to zabezpieczyć?

Plan na zabudowę jak poniżej

Pomysł podobny jak na tym zdjeciu

Myślałem jeszcze o stole wysuwany z bagażnika. Jak myślicie, sprawdzi się taki pomysł?

Cały czas zastanawiam się jak rozwiązać sprawę ogrzewania. Gazowe czy webasto?

Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki i proszę o wytykanie palcami wszystkich błędów. :lol:
Ostatnio zmieniony przez Kuba_Free 2018-01-04, 14:09, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2018-01-03, 23:14   

Gdzie na planie kibel ?

Kuba_Free 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-01-04, 00:23   

Zastanawiałem się nad tym ale po przemyśleniu stwierdziłem, że nie chcę przekombinować. To pierwszy kamper więc na kibel przyjdzie jeszcze pora :)
Poza tym często będziemy odwiedzać kempingi, co za tym idzie toaleta i prysznic nie są aż tak potrzebne.

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2018-01-04, 01:03   

Kuba_Free napisał/a:
..
Poza tym często będziemy odwiedzać kempingi, co za tym idzie toaleta i prysznic nie są aż tak potrzebne.

Nie idz tą drogą..To błąd.Wiem co pisze.
Sezon jeździłem bez kibla, bo tak samo myślałem.
Toaleta i wygodne łoże to priorytet.Reszta to dodatki mniej lub bardziej wysublimowane.

Kompi 
zaawansowany

Piwa: 7/11
Wysłany: 2018-01-04, 07:52   

....
Ostatnio zmieniony przez Kompi 2022-09-22, 08:39, w całości zmieniany 1 raz  

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2018-01-04, 09:04   

Nie ma kibla , nie ma kampera ... proste. :kawka:

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 132/5
Wysłany: 2018-01-04, 09:25   

Kuba_Free napisał/a:

Jak uważasz, że z tego powodu możesz nie mieć toalety to po Ci łóżko? - tez zwykle są na kampingu do wynajęcia.

Auto musi być tak zbudowane (ja tak mam) aby po zaciągnięciu hamulca ręcznego, w dowolnym miejscu, w przeciętnych warunkach atmosferycznych przetrwać w nim 2-3 dni. I teraz kombinuj co musisz mieć: WC, prysznic, woda, zapas prądu, zapas energii do ogrzania, szafki na prowiant, lodówka .... . Jakieś wysuwane z podłogi stoły to moim zdaniem zbędne wynalazki.

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/59
Wysłany: 2018-01-04, 10:13   

krzlac napisał/a:
Auto musi być tak zbudowane (ja tak mam) aby po zaciągnięciu hamulca ręcznego, w dowolnym miejscu, w przeciętnych warunkach atmosferycznych przetrwać w nim 2-3 dni. I teraz kombinuj co musisz mieć: WC, prysznic, woda, zapas prądu, zapas energii do ogrzania, szafki na prowiant, lodówka .... . Jakieś wysuwane z podłogi stoły to moim zdaniem zbędne wynalazki.

Ciężko coś dodać do wypowiedzi Kolegi. Zawarł w niej wszystko co ważne w kamperowaniu.

Naprawdę uważam ( i 99 % użytkowników forum pewnie też ) że powinieneś jeszcze raz przeanalizować swoje plany.

Pozdrawiam.

Budowniczy na sprinterze ;-) :spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2018-01-04, 10:19   

Cytat:
marzyło mi się posiadanie własnego kampera

Pojęcie kamper , niczego nie załatwia . Można osobówkę tak nazywać lub busa z materacem i cieszyć się z podróży .

Kamper ma zapewniac autonomie , a czy z niej korzystasz czy nie to juz sprawa indywidualna .

Dla mnie kamper to pojazd w którym można spłodzić potomka ,życ i umrzeć , załatwiając wszystkie swoje potrzeby fizjologiczne oraz potrzeby zwane ludzkimi .

To moja definicja i proszę jej przestrzegać Kibel to nie wszystko :mrgreen:

piramida_maslowa.jpg
Plik ściągnięto 5990 raz(y) 25,38 KB

potrzeby-ludzkie-6-728.jpg
Plik ściągnięto 77 raz(y) 106,27 KB

prawdziwy kamperowiec 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer-Mobil 208E
Piwa: 1/1
Wysłany: 2018-01-04, 10:34   

A według mnie prawdziwy kamper to tylko taki co wyjechał z fabryki jako kamper a nie samoróbki niedoróbki! Żaden kibel tego nie zmieni!

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 138/164
Wysłany: 2018-01-04, 10:44   

prawdziwy kamperowiec napisał/a:
samoróbki niedoróbki!
chyba mało fabrycznych kamperów w życiu widziałeś, samoróbki często lepsze od firmowych niedoróbek :spoko

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/59
Wysłany: 2018-01-04, 10:45   

prawdziwy kamperowiec napisał/a:
A według mnie prawdziwy kamper to tylko taki co wyjechał z fabryki jako kamper a nie samoróbki niedoróbki! Żaden kibel tego nie zmieni!

Tak! OŁ JEAHHHH ! Brawo! Dokładnie tak!!! Objawienie!!! Cudowna reflaksja!! To jak biblia... Konstytucja... ( o nie to nie dobry przykład :szeroki_usmiech ) No po prostu BÓG! :szeroki_usmiech

Kuba_Free 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2018-01-04, 10:58   

Dziękuje za wszystkie komentarze. Każdy jest cenny :)

Przewertowałem już tutaj trochę tematów i wiedziałem, że kibla nie odpuścicie. Długo się zastanawiałem ale tak jak pisałem to pierwszy "kamper" jaki buduję i nie chce przekombinować. Najwyżej później będę żałował albo na przyszły sezon kibel dołożę. :wyszczerzony:

Na ten sezon będzie salonka, najwyżej będę parkować na stacjach benzynowych a na kempingach zaraz przy toaletach - zapach bryzy o poranku nie do zastąpienia :haha:

Zrodziło mi się przez noc dodatkowe pytanie. Chcę dołożyć otwierane okno przy kuchni. Coś takiego
http://allegro.pl/okno-do...7098749841.html

Okno jest proste a blacha w sprinterze w miejscu okna idzie w lekkim łuku. Czy będzie to duży problem przy montażu?

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2018-01-04, 10:59   

prawdziwy kamperowiec, Czuję poglądy jak u " naszego JW" , ze swym starym Hymerkiem 2012r "prosto z fabryki" i jego poglądami z telewizji :mrgreen:

Ad Kuba-free No to masz dostawczaka i tyle . I miłej podrózy :mrgreen:

prawdziwy kamperowiec 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer-Mobil 208E
Piwa: 1/1
Wysłany: 2018-01-04, 11:46   

Bronku możesz sobie czuć co tam chesz ale prawda jest taka że kamper to ma być prawdziwy dom na kołach a nie jakiś pożal się borze szałas!

Odpowiedz do tematu