Sprinter na kampera |
Autor |
Wiadomość |
Kuba_Free
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Sprinter Maxi
|
Wysłany: 2018-01-03, 22:26 Sprinter na kampera
|
|
|
Witam wszystkich!
Już od kilku lat marzyło mi się posiadanie własnego kampera i kilkukrotnie byłem już bliski kupna blaszaka pod przeróbki. Ostatecznie w ręce wpadł mi MB Sprinter z 2004r. W mojej firmie nie był już potrzebny a żal było sprzedawać. Przebieg prawdziwy niecałe 300kkm. Udało mi się już chwilę przy nim popracować. Kamper ma służyć dla 2 osób z ewentualną możliwością przenocowania dodatkowej osoby. Głównie będzie służył mi na wyjazdy sportowe więc musi być miejsce na rowery, windsurfing, narty.
Tak wygląda baza
Tutaj pierwszy dzień działania
Po zdjęciu sklejki z jednej ściany
Po zdjęciu ścian, podłogi i przegrody. Podłoga wstępnie przeszlifowana i oczyszczona z rdzy. Na szczęście jest w lepszym stanie niż się spodziewałem.
W tym miejscu już mam pierwsze pytanie. Po oczyszczeniu z rdzy wystarczy warstwa podkładu epoksydowego czy lepiej mocniej to zabezpieczyć?
Plan na zabudowę jak poniżej
Pomysł podobny jak na tym zdjeciu
Myślałem jeszcze o stole wysuwany z bagażnika. Jak myślicie, sprawdzi się taki pomysł?
Cały czas zastanawiam się jak rozwiązać sprawę ogrzewania. Gazowe czy webasto?
Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki i proszę o wytykanie palcami wszystkich błędów. |
Ostatnio zmieniony przez Kuba_Free 2018-01-04, 14:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2018-01-03, 23:14
|
|
|
Gdzie na planie kibel ? |
|
|
|
 |
Kuba_Free
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-01-04, 00:23
|
|
|
Zastanawiałem się nad tym ale po przemyśleniu stwierdziłem, że nie chcę przekombinować. To pierwszy kamper więc na kibel przyjdzie jeszcze pora
Poza tym często będziemy odwiedzać kempingi, co za tym idzie toaleta i prysznic nie są aż tak potrzebne. |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2018-01-04, 01:03
|
|
|
Kuba_Free napisał/a: | ..
Poza tym często będziemy odwiedzać kempingi, co za tym idzie toaleta i prysznic nie są aż tak potrzebne. |
Nie idz tą drogą..To błąd.Wiem co pisze.
Sezon jeździłem bez kibla, bo tak samo myślałem.
Toaleta i wygodne łoże to priorytet.Reszta to dodatki mniej lub bardziej wysublimowane. |
|
|
|
 |
Kompi
zaawansowany
|
Wysłany: 2018-01-04, 07:52
|
|
|
.... |
Ostatnio zmieniony przez Kompi 2022-09-22, 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2018-01-04, 09:04
|
|
|
Nie ma kibla , nie ma kampera ... proste. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2018-01-04, 09:25
|
|
|
Kuba_Free napisał/a: | Poza tym często będziemy odwiedzać kempingi, co za tym idzie toaleta i prysznic nie są aż tak potrzebne. |
Jak uważasz, że z tego powodu możesz nie mieć toalety to po Ci łóżko? - tez zwykle są na kampingu do wynajęcia.
Auto musi być tak zbudowane (ja tak mam) aby po zaciągnięciu hamulca ręcznego, w dowolnym miejscu, w przeciętnych warunkach atmosferycznych przetrwać w nim 2-3 dni. I teraz kombinuj co musisz mieć: WC, prysznic, woda, zapas prądu, zapas energii do ogrzania, szafki na prowiant, lodówka .... . Jakieś wysuwane z podłogi stoły to moim zdaniem zbędne wynalazki. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/59 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:13
|
|
|
krzlac napisał/a: | Auto musi być tak zbudowane (ja tak mam) aby po zaciągnięciu hamulca ręcznego, w dowolnym miejscu, w przeciętnych warunkach atmosferycznych przetrwać w nim 2-3 dni. I teraz kombinuj co musisz mieć: WC, prysznic, woda, zapas prądu, zapas energii do ogrzania, szafki na prowiant, lodówka .... . Jakieś wysuwane z podłogi stoły to moim zdaniem zbędne wynalazki. |
Ciężko coś dodać do wypowiedzi Kolegi. Zawarł w niej wszystko co ważne w kamperowaniu.
Naprawdę uważam ( i 99 % użytkowników forum pewnie też ) że powinieneś jeszcze raz przeanalizować swoje plany.
Pozdrawiam.
Budowniczy na sprinterze ;-) |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:19
|
|
|
Cytat: | marzyło mi się posiadanie własnego kampera |
Pojęcie kamper , niczego nie załatwia . Można osobówkę tak nazywać lub busa z materacem i cieszyć się z podróży .
Kamper ma zapewniac autonomie , a czy z niej korzystasz czy nie to juz sprawa indywidualna .
Dla mnie kamper to pojazd w którym można spłodzić potomka ,życ i umrzeć , załatwiając wszystkie swoje potrzeby fizjologiczne oraz potrzeby zwane ludzkimi .
To moja definicja i proszę jej przestrzegać Kibel to nie wszystko
piramida_maslowa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5989 raz(y) 25,38 KB |
potrzeby-ludzkie-6-728.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 77 raz(y) 106,27 KB |
|
|
|
|
 |
prawdziwy kamperowiec
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer-Mobil 208E
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:34
|
|
|
A według mnie prawdziwy kamper to tylko taki co wyjechał z fabryki jako kamper a nie samoróbki niedoróbki! Żaden kibel tego nie zmieni! |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:44
|
|
|
prawdziwy kamperowiec napisał/a: | samoróbki niedoróbki! | chyba mało fabrycznych kamperów w życiu widziałeś, samoróbki często lepsze od firmowych niedoróbek |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/59 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:45
|
|
|
prawdziwy kamperowiec napisał/a: | A według mnie prawdziwy kamper to tylko taki co wyjechał z fabryki jako kamper a nie samoróbki niedoróbki! Żaden kibel tego nie zmieni! |
Tak! OŁ JEAHHHH ! Brawo! Dokładnie tak!!! Objawienie!!! Cudowna reflaksja!! To jak biblia... Konstytucja... ( o nie to nie dobry przykład ) No po prostu BÓG! |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
 |
Kuba_Free
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:58
|
|
|
Dziękuje za wszystkie komentarze. Każdy jest cenny
Przewertowałem już tutaj trochę tematów i wiedziałem, że kibla nie odpuścicie. Długo się zastanawiałem ale tak jak pisałem to pierwszy "kamper" jaki buduję i nie chce przekombinować. Najwyżej później będę żałował albo na przyszły sezon kibel dołożę.
Na ten sezon będzie salonka, najwyżej będę parkować na stacjach benzynowych a na kempingach zaraz przy toaletach - zapach bryzy o poranku nie do zastąpienia
Zrodziło mi się przez noc dodatkowe pytanie. Chcę dołożyć otwierane okno przy kuchni. Coś takiego
http://allegro.pl/okno-do...7098749841.html
Okno jest proste a blacha w sprinterze w miejscu okna idzie w lekkim łuku. Czy będzie to duży problem przy montażu? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-01-04, 10:59
|
|
|
prawdziwy kamperowiec, Czuję poglądy jak u " naszego JW" , ze swym starym Hymerkiem 2012r "prosto z fabryki" i jego poglądami z telewizji
Ad Kuba-free No to masz dostawczaka i tyle . I miłej podrózy |
|
|
|
|
 |
prawdziwy kamperowiec
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer-Mobil 208E
|
Wysłany: 2018-01-04, 11:46
|
|
|
Bronku możesz sobie czuć co tam chesz ale prawda jest taka że kamper to ma być prawdziwy dom na kołach a nie jakiś pożal się borze szałas! |
|
|
|
 |
|