Solar z AliEkspress? |
Autor |
Wiadomość |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-12-24, 11:03
|
|
|
Zeus - to tym bardziej bym się nie martwił o te 10A ale...martwił się że ten panel to raczej 100-120W...
krzlac - ale PWM nie zwiększa amperarzu...wiec opieram się o dane panela... |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-12-24, 11:09
|
|
|
ZEUS napisał/a: | Problem w tym, że nie wiem jaki... na fakturze jest tylko napisane "bateria monokrystaliczna 168 W" | Wystarczyło gdy solar w słońcu , odpiąć jeden jego przewód od regulatora i zmierzyć napięcie jałowe , |
|
|
|
 |
pasza
weteran
Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2017 Piwa: 21/2 Skąd: Trieste
|
Wysłany: 2017-12-24, 11:50
|
|
|
Ja mam dostęp do bardzo tanich paneli ale 36v a do nich muszę kupić regulator MPPT i nie chodzi tu o straty bo na te nawet nie zwracam uwagi ale w tych popularnych PWM w opisach jest że maks obsługują do ~30v.
Tanie MPPT też nie odsługują tych paneli https://www.aliexpress.co...2715731118.html
Gdybym miał dostęp do tanich paneli 17V to bym brał PWM
Za cenę tego 100W z ali mam 500W https://www.camperteam.pl...p=688208#688208
Ja nie widzę zalet paneli elastycznych ?
One mają dwie zalety są lekkie i można je przykleić do powierzchni które nie są proste.
Ale przyklejając je bezpośrednio do dachu będą one bardzo nagrzewały dach, dodatkowo rozgrzane będą miały mniejszą sprawność a montując je na stelażu z chłodzeniem/przewiewem niwelujemy ich zalety bo waga ich nie będzie dużo niższa.
Ja użyję paneli jako cienia/parasola dla kampera wprawdzie aluminiowy stelaż też przenosi ciepło na dach ale dam dystanse z izolatora pomiędzy panelem/stelażem a i sam klej z 2mm jest izolatorem.
Na alkowie cień będą dawać panele a na bagażniku dachowym rozepnę siatkę na gumach która mi da pół cień i będzie zawsze prawie jak pod drzewem. |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2017-12-24, 12:05
|
|
|
amples napisał/a: | ZEUS napisał/a: | Problem w tym, że nie wiem jaki... na fakturze jest tylko napisane "bateria monokrystaliczna 168 W" | Wystarczyło gdy solar w słońcu , odpiąć jeden jego przewód od regulatora i zmierzyć napięcie jałowe , |
napięcie pokazywane w słońcu przez regulator to w porywach 18 - 20 V... generalnie odnoszę wrażenie (być może subiektywne), że ten solar trochę słabo ładuje... aku poj. 125 Ah - a może oczekiwania trochę za wysokie na taki zestaw? |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-12-24, 12:10
|
|
|
Obawiam sie ze ten regulator z MPPT ma wspolny jedynie napis. MPPT z tych co znam maja max napiecie wejsciowe w granicach 70V na aliexpress te tanie MPPT to tzw FAKE . |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-12-24, 12:23
|
|
|
ZEUS napisał/a: | napięcie pokazywane w słońcu przez regulator to w porywach 18 - 20 V |
Przyjmijmy 20V ,168W / 20V= 8,4A ,
nawet 18V z tej mocy to będzie 9.3A
ZEUS napisał/a: | czy najzwyklejszy regulator PWM 10A (bez żadnych bajerów typu wyświetlacz itp.) wystarczy by "obsłużyć" solar 168 W? |
Bez problemu możesz podłączyć pwm 10A |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

|
Wysłany: 2017-12-24, 13:11
|
|
|
tak myślałem ale lepiej spytać i się upewnić, oczywiście 20A byłby lepszy przy planach dołożenia solarów ale to zawsze można zamienić... |
--
moje kampery:
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Gru 2016 Piwa: 64/10 Skąd: Łódź/Pristina
|
Wysłany: 2017-12-24, 13:29
|
|
|
Może kiedy podłączałeś ten testowy regulator bateria nie była wystarczająco rozładowana. Wówczas prąd ładowania jest mniejszy. Miałeś jakieś odbiorniki podłączone aby dać obciążenie? |
_________________ Pozdrawiam, Bartek
Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

|
Wysłany: 2017-12-24, 14:47
|
|
|
bateria na pewno nie była naładowana na full, na ekranie regulatora wyświetlały się 1-2 poziome kreseczki, natomiast na panelu sterowania 4-6 diod (na 8 możliwych), nie było nic podłączone za wyjątkiem oświetlenia (LED), temat analizuję z tego względu, że pierwotnie był plan dołożenia solarów i dlatego był rozważany regulator 20 A ostatecznie odstąpiłem od tego zamiaru i jednak pozostanie regulator 10 A ponieważ kamper przewidziany do sprzedaży i nowy właściciel zmodyfikuje sobie wg. potrzeb, prądu w zasadzie wystarczało zwłaszcza, że nie wypoczywam stacjonarnie tylko codziennie gdzie indziej i alternator też swoje robi.... )
dzięki wszystkim za info... |
--
moje kampery:
 |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2017-12-31, 12:24
|
|
|
ZEUS napisał/a: | czy najzwyklejszy regulator PWM 10A (bez żadnych bajerów typu wyświetlacz itp.) wystarczy by "obsłużyć" solar 168 W? |
Regulatory PWM:
1. Sprawdź na naklejce solara jaki jest prąd w punkcie mocy maksymalnej (IPMax). Wartość ta nie powinna być większa niż wartość prądu maksymalnego obsługiwanego przez regulator. W normalnych warunkach wartość prądu zwarciowego ISC (I Short Circuit - nieznacznie wyższa od poprzedniej) nie powinna nas interesować, ponieważ w normalnych warunkach taka sytuacja mie powinna mieć miejsca, no chyba że zrobi się nam zwarcie na akumulatorze, ale wtedy spalony regulator to będzie nasze najmniejsze zmartwienie.
2. Jeżeli będziesz wykorzystywał regulator do zarządzania energią w kamperze, pamiętaj że z akumulatora do obciążenia przez regulator nie może popłynąć prąd większy niż podany na regulatorze. Jeśli zamierzasz podłączać większe obciążenia - podłączaj się do akumulatora, a nie do regulatora. W przypadku podłączania przetwornic zawsze podłączaj je do akumulatora.
Regulatory MPPT:
1. Sprawdź maksymalną moc panela PMax, podziel tę wartość przez 10,8 (napięcie minimalne w instalacji kampera przy całkowicie rozładowanym akumulatorze), a otrzymana wartość prądu maksymalnego nie powinna być większa niż maksymalna wartość dla której został wyprodukowany regulator. Faktycznie jednak można dzielnik spokojnie przyjąć dla wartości akumulatora w stanie spoczynku czyli około 12,7V - nie jest to założenie całkowicie zgodne z zasadami, ale dość bezpieczne jak pokazuje praktyka.
2. Identyczna sytuacja jak dla regulatora PWM
Pamiętajmy jednak że maksymalna moc panela określona jest dla bardzo specyficznych (idealnie idealnych) warunków pracy które w realu praktycznie się nie zdarzają (zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej przy panelach płasko położonych na dachu). Żeby było jeszcze weselej - gdy panele oświetlone są przez słońce - nagrzewają się, a gdy są gorące - kolejne kilka procent wydajności idzie się paść, więc spokojnie można przyjąć że większość paneli da kilka razy w ciągu swojego żywota może 80% tego co mają na naklejce, przez resztę życia popiszą się może połową tego czym chwali się producent. Dalej - wydajność paneli spada z wiekiem, więc jeśli kupujemy używane panele - kolejne kilkanaście procent to wspomnienie, a właściwie marzenie ściętej głowy.
Podsumowując - przy przewymiarowaniu paneli względem regulatora o 15-20% nie powinno dojść do sytuacji w której narazimy regulator na zniszczenie. Jednakże robimy to na własne ryzyko. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2018-01-23, 07:30
|
|
|
No i nie dostałem solarka... Moja paczka zaginęła gdzieś w drodze. Aliekspres oddało mi kasiorke. 3 miesiące czekałem i wyszła wielka dupa... Przyszły przeprosiny itd ale co z tego...? Nie wiem czy ponownie zamawiać z Chin czy zamówić dwa używane sztywne z alledrogo po 160w np taki
http://allegro.pl/panel-s...7134457492.html
Do tracker 20A się nadadzą co myślicie? Wydajność maja mniejsza niż opisana. Ale są na miejscu w PL. Radzicie coś Panowie i Panie? |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-01-23, 07:33
|
|
|
Kwestia ile kasy chcesz wydać?
Istniej prawdopodobieństwo że dostaniesz tą chińską paczkę.... ja tak miałem ale to była duperela.
Ten panel to 20 kg itd.... |
|
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2018-01-23, 07:45
|
|
|
Kasy jak najmniej jak zawsze.... myślałem o tych używać z alledrogo. Większa moc niż możliwości trackera bo i wydajność mniejsza. Albo kupię jeden z Chin i może tym razem przyjdzie...?
Zawsze to nowe, ciensze, lżejsze.
A jak paczuszka przyjdzie to się nie obrażę.
Ad
No i na AliExpress panele troszkę podrożały... |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2018-01-23, 09:37
|
|
|
Ja też czekam za regulatorem solarnym z wątku już miesiąc I na razie nie dotarł :/
Za donos ostatnio potaniały panele na allegro.
http://allegro.pl/150w-12...7145875155.html
Tylko ta jakość wykonania kiepska.
Ten już lepszy
http://allegro.pl/100w-12...7145511712.html |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |