Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont ,malowanie Adria 360
Autor Wiadomość
daro35 
weteran

Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Piwa: 76/254
Wysłany: 2018-04-03, 19:30   

Zdradzisz czym kleiłeś listwy do blachy,muszę u siebie rozebrać tyłek,mam zamiar odłączyć tylną ścianę.
Postaw piwo autorowi tego posta

pasza 
weteran

Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Piwa: 21/2
Wysłany: 2018-04-03, 21:45   

daro35 napisał/a:
Zdradzisz czym kleiłeś listwy do blachy,muszę u siebie rozebrać tyłek,mam zamiar odłączyć tylną ścianę.

Przecież pisałem :spoko
Kleiłem blacha-drewno większość Wurth PU40 i trochę "Klej Szczeliwo" , kleje są genialne bo można używać do wszystkiego "do wszystkiego" pu40 klei też i styropian, nie ścieka nie zmienia objętość itd.
Użyłem go nawet jako elastycznej szpachli do łączenia różnych tworzyw i poziomów pod tapetę i bingo daje się obrabiać papierem ściernym.
Użyłem go jako podkład wzmacniający blachę ba myślę że jak by go tak rozcieńczyć w rozpuszczalniku to i za farbę elastyczną/uszczelniającą by doskonale robił.

Drewno z drewnem D4 poliuretanowy.

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
daro35
daro35 
weteran

Twój sprzęt: Przyczepa Hobby de lux 560
Nazwa załogi: Deszczyki
Piwa: 76/254
Wysłany: 2018-04-04, 22:21   

Dzięki,browarek poleciał :spoko

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-07, 21:29   

Malowanie zderzaka i atrapy + czyszczenie.

Malowałem pędzlem wyszło kiepsko i koszmar z tymi wszystkimi rowkami itd. ale miałem dwa czarne sparaje z lidla specjalne do aut o wysokiej wytrzymałości czarny mat, wyszło elegancko :)

Poleciałem i kupiłem jeszcze 4 ostatnie ale tylko jeden ten sam inne niby inne do wysokiej temperatury ale to jest to samo pomaluje nimi zderzak.

Po demontażu atrapy trochę przeczyściłem komorę silnika,chłodnicę i blachę na której stoi aku.
Wygląda to niewiarygodnie dobrze jak w aucie kilkuletnim ? tylko na blaszcze aku było trochę rdzy ale zdrowa więc pomalowałem.

ps.
Włoch ten o którym pisałem wcześniej kładzie boazerię w kamperze :) już położył z 4m2 , przerobił (poszerzył) alkowę teraz mu wchodzi materac standardowy z Ikei 140cm szerokości.

IMG_20180407_130459.jpg
blacha pomalowana na nią idzie plastik
Plik ściągnięto 22 raz(y) 1,05 MB

IMG_20180407_130513.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 1,12 MB

IMG_20180407_130532.jpg
same strupy trzydziestoletnie z alkową w rzędzie :)
Plik ściągnięto 19 raz(y) 1,08 MB

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-08, 22:38   

pomalowane wyszło "stupendo" jak to Mauro z kampera obok mówi :)
(on dziś na drzwiach też boazerie położył jak się wchodzi do środka to wygląda jak by się do sauny wchodziło, wygląda to super ale jaki to ma sens?)

Muszę kupić tylne lampy, klosze są ok ale próbowałem wykręcić żarówkę i ten plastik pod kloszem się rozsypał, widzę że nowe są bez problemu do kupienia 12eu sztuka ale na ali namierzyłem takie ale led już z żarówkami.

Koszt pary nowych lamp taki sam ale tam są już żarówki led a same żarówki to też koszt.

link przykładowy bo tego jest sporo https://www.aliexpress.co...2832117553.html

Czy ktoś coś miał z tym doczynienia?

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2018-04-08, 22:41   

Jedziesz z tematem... Ciśnij bo sezon już puka do drzwi :spoko

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-08, 22:56   

KASZUB napisał/a:
Jedziesz z tematem... Ciśnij bo sezon już puka do drzwi :spoko

Kaszub nie stresuj mnie :spoko , ja w maju na komunie bym bardzo pragnął pojechać kamperem do Polski, ale wiem już że to moje "sekund pięć i się zrobi" jest nic nie warte bo z sekund robią się dni a ja bardzo dokładny aż do bólu jestem :(

Miałem quwa go tylko grata odnowić a robię jak bym się w nim zakochał na zabój, ale cóż jak widzę że coś można to robię a efekty są naprawdę niezłe.

KASZUB 
weteran

Wysłany: 2018-04-08, 23:00   

Coś w tym jest bo ja też nie wiedziałem, że tak mnie to wciągnie. Mam dosyć czasem ale za chwilkę mi mija i znowu działam. No cóż jak nie tym razem to pojedziesz następnym. Ja już się nie mogę doczekać pierwszego wyjazdu. Może się udać jak wrócę teraz. Kurde musi się udać...

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-08, 23:25   

KASZUB napisał/a:
No cóż jak nie tym razem to pojedziesz następnym....

Kaszub wypluj te słowa , ja muszę to zrobić i pojadę, będę robił szybciej:)
Zazdroszczę takiemu Maurowi on niema problemów on boazerie sobie do kamera najtańszą zafundował robi tylko to co mu się podoba i daje szybki wizualny efekt a fakt że miliardami dziur mu się wlewa woda pod blachę tego udaje że nie widzi :) takim ludziom łatwiej na świecie.

Idzie mi dobrze pogoda sprzyja jeśli nie natrafię na dziwne problemy to skończę a zasadzie już skończył…em bo to teraz będę robił to nowy wystój wnętrza ,okleiny idą z Polski i choć są niemieckie to w Polsce kosztują 4x mniej bo w Polsce dzięki płacom rzędu 400eu 12 godzin dziennie ostał się w europie potężny drobny przemysł meblowy , jak budować kampera to tylko w Polsce.

Nowe auto chyba sprzedam i kampera też, kupię sobie nowszego kampera bo po co mi w zasadzie nowe auto osobowe po dziesięciu latach jest warte grosze a kamper dalej trzyma cenę, kupię sobie jakieś auto tanie w eksploatacji i kampera kilkuletniego?

KASZUB 
weteran

Wysłany: 2018-04-09, 00:21   

Wyplute... Życzę Ci żebyś skończył na czas.
A co do auta osobowego to kwestia priorytetow i zasobności portfela. Jeden może mieć dwie zabawki drugi jedna. Ale i tak mamy dobrze są ludzie którzy tylko maja marzenia... A nam się udało. A, że starsze? Co z tego? Są a to najważniejsze.. Mamy co robić :haha:

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-10, 21:30   

Cuda się dzieją z elektryką .

Podłączyłem światła dzienne wyglądają ekstra jutro wrzucę fotkę pasują w kilka miejsc ale wybrałem takie o którym wcześniej nie pomyślałem, ale świecą chyba za mocno?

Pdłączyłem pod elektrozawór na pompie wtryskowej ,działa ale co jakieś 20 sekund na ułamek sekundy mrugną, patrzę a tam jest 13,3v a na aku 14,3v, natomiast moduł od dziennych działa tak że poniżej 13v gasi ledy.

Zmieniam podłączam bezpośrednio pod aku i ok wszystko fajnie ale jest następny problem, gaszę auto a ledy dalej świecą patrzę na woltomierz a na aku mam 13,8 volt , ledy się gaszą i zapalają i tak z pół godziny.

Aku ładował się przez dwa dni w domu ładowarką z lidla szlag go trafił czy co z nim?

jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2018-04-10, 22:06   

Czyli masz podobne do moich niestety. Wykrywają ładowanie czyli prace silnika i same się właczają. Jak będziesz ładował ten aku w aucie np solarem albo energoblokiem to one będą świecić.
Po zgaszeniu silnika mają jeszcze świecić jakiś czas. To jest funkcja odprowadzania do domu.
Plusem jest łatwość podłaczenia.
Minusy: właczaja się podczas ładowania.
W razie uszkodzenia alternatora nie załaczą się a w tedy są najbardziej potrzebne. Wiem bo do Bałtowa jechałem bez ładowania na światłach.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-11, 07:56   

jacik napisał/a:
Czyli masz podobne do moich niestety. Wykrywają ładowanie czyli prace silnika i same się właczają. Jak będziesz ładował ten aku w aucie np solarem albo energoblokiem to one będą świecić.
Po zgaszeniu silnika mają jeszcze świecić jakiś czas. To jest funkcja odprowadzania do domu.
Plusem jest łatwość podłaczenia.
Minusy: właczaja się podczas ładowania.
W razie uszkodzenia alternatora nie załaczą się a w tedy są najbardziej potrzebne. Wiem bo do Bałtowa jechałem bez ładowania na światłach.

Dlatego właśnie chciałem dać zasilanie z pompy wtryskowej a nie z aku aby przy solarze i zgaszonym silniku się nie świeciły.
Tak ten moduł ma chyba 15 czy 20 sekund "To jest funkcja odprowadzania do domu." sęk w tym że się wyłącza a za chwile włącza ponownie i tak z półgodziny, problem jest tu aku który trzyma grubo ponad 13 volt?

Chyba podłącze jednak do pompy bez modułu i tyle, albo z innego kabla który daje + po przekręceniu stacyjki.

Jest jeszcze taka kwestia że nie jestem pewien czy ten moduł jest sprawny, pisze na nim że po podłączeniu innego kabelka do dodatkowego + (światła mijania) ledy powinny zgasnąć a one po dotknięciu do + aku się przyciemniają z 30%.
(wtedy widać delikatnie dranie światła (falowanie jasności) widać to minimalnie ja to widzę ale żona już nie :)

Ale nawet takie 30% przyciemnione świecą strasznie mocno  i nawet w dzień rażą ,boję się aby ktoś do tego się nie przyczepił.
Swoją drogą pisali tu że takie wąskie chińskie ledy będą słabo świecić a one nawalają za mocno, lekko się grzeją ale mają idealne chłodzenie bo same są z alu a przyklejone do blachy taśmą która przewodzi ciepło.

Wyświetl szczegóły
jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2018-04-11, 11:04   

Daj diodę prostowniczą w szereg przy zasilaniu to Ci zbije 0,7V
Co masz na myśli bez modułu?
NIE MOŻNA ICH PODPIĄĆ BEZ MODUŁU BO JE SPALISZ.
Moduł oprócz gaszenia daje sygnał PWM na ledy.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-11, 21:20   

jacik napisał/a:
Daj diodę prostowniczą w szereg przy zasilaniu to Ci zbije 0,7V
Co masz na myśli bez modułu?
NIE MOŻNA ICH PODPIĄĆ BEZ MODUŁU BO JE SPALISZ.
Moduł oprócz gaszenia daje sygnał PWM na ledy.

Nie wiedziałem o tym że można je spalić bez modułu, ja ledy kupiłem bez modułu a moduł mi został z mitsubishi
on wogule wyłącza ładowanie alternatora jak mu nie potrzeba prądu i moduł nie działał jak trzeba.

Coś pokombinuję bo ledy są świetne trzymają się świetnie i lepszych nie dostanę nigdzie, choć bym wolał kilka cm dłuższe wtedy weszły by idealnie nad kierunkowskazy i było by symetrycznie a tak musiałem szukać innego miejsca.

Odpowiedz do tematu