Podróżowanie po drogach lokalnych - bez autostrad |
Autor |
Wiadomość |
pionier01
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
|
Wysłany: 2018-04-10, 12:52 Podróżowanie po drogach lokalnych - bez autostrad
|
|
|
Mam pytanie jak w temacie. Jakiś czas temu wybrałem się samochodem osobowym z Wenecji do Rimini drogą lokalną. Nie wybrałem autostrady. DROGA BYŁA TRAGICZNA. Potężne dziury, korki itp. Wtedy zniechęciłem się do takich dróg.
Właśnie remontuję swojego pierwszego kampera (wcześniej wypożyczyłem 1 raz - Kraków - Genewa) i jazdę kamperem wyobrażam sobie jako spokojną, jednostajną, po równych drogach czyli tzw tryb pociągowy.
Więc pytanie do WETERANÓW WŁOSKICH DRÓG LOKALNYCH:
- Czy jadąc w stronę San Remo znajdę spokojne, równe i widokowe trasy? Oczywiście nie zamierzam zrobić tej trasy w 1 dzień! Planuję 3-4 dni zatrzymując się z pięknych miejscach. Jednak najbardziej interesuje mnie aby drogi były bezpłatne, równe i komfortowe.
I nie chodzi mi tutaj o GOOGLE MAPS i opcje bez autostrad, tylko WETERANA który zna temat i robi lub robił te trasy.
PYTAM BO SIĘ NIE ZNAM! |
|
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2018-04-10, 13:15
|
|
|
Przez góry musisz jechać Autostradą. Drogi lokalne da się /zależy jaką trasę wybierzesz. San Remo to za mało informacji/ ale we Włoszech najczęściej prowadzą przez miasteczka i często są zatłoczone. Wszystko zależy od odcinka.
pionier01 napisał/a: | równe i komfortowe. | niestety zwykle nie oznacza bezpłatne. Przejżyj trasę, którą chcesz pokonać i sprawdź ile masz po drodze miasteczek i będziesz miał odpowiedź. |
|
|
|
 |
pionier01
stary wyga

Twój sprzęt: LMC Liberty 570s 1997
Nazwa załogi: 4 facetów i jedna dziewczyna
|
Wysłany: 2018-04-10, 13:21
|
|
|
Zmierzam do Stabilimento Balneare Spiaggia Delle Nazioni w San Remo. |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
|
Wysłany: 2018-04-10, 13:24
|
|
|
[quote="gryz3k"]Przez góry musisz jechać Autostradą.
Co Ty wypisujesz! Przejazd prze góry może być najprzyjemniejsza częścią tej drogi. Mnie się natomiast nieprzyjemnie robi na samą myśl o jeździe drogami bliżej morza a już szczególnie w okolicy San Remo, ale cóż - powodzenia. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2018-04-10, 13:33
|
|
|
jb napisał/a: | Co Ty wypisujesz! Przejazd prze góry może być najprzyjemniejsza częścią tej drogi. |
miało być : pionier01 napisał/a: | spokojne, równe i widokowe trasy | Widokowe jak najbardziej ale kamperem ciężkie i wielu miejscach z zakazami wjazdu.
jb napisał/a: | Mnie się natomiast nieprzyjemnie robi na samą myśl o jeździe drogami bliżej morza a już szczególnie w okolicy San Remo, ale cóż - powodzenia. | Pełna zgoda.
pionier01 napisał/a: | Zmierzam do Stabilimento Balneare Spiaggia Delle Nazioni w San Remo. | Ok. Wszyscy wiemy gdzie jest San Remo ale czy będziesz jechał od strony Wenecji czy np przez Mediolan? |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2018-04-10, 13:54
|
|
|
W sezonie drogi nadmorskie to koszmar. Pochłaniają dużo czasu , paliwa i tarczy sprzęgła. Nieraz to przerabiałem . Jednak jeśli chcemy poprzez przejazd luknac tu i ówdzie to jak najbardziej polecam.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
mich007
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ford Transit Challenger Genesis 172
|
Wysłany: 2018-04-10, 23:41
|
|
|
W zeszłym roku zrobiliśmy północne Włochy i Toskanie drogami lokalnymi i nie wyobrażam sobie jazdy autostradami...autostradą jechaliśmy tylko niecałe 200km z okolic Montepulciano do Wenecji tylko ze względu na czas dojazdu i to był najgorszy odcinek naszej wyprawy, po pierwsze koszty autostrady a po drugie cena paliwa, na włoskiej prowincji ok 1,3E, na autostadzie ok 1,7E...oczywiście zgadzam sie że lokalne drogi są TRAGICZNE, dziury gorsze niz u nas szczególnie w toskanii ale można zasmakować włoskiego klimatu i zobaczy się duużo więcej, wyprawa jest "pełniejsza"...autostrada ma sens tylko uwzględniając czas przejazdu... |
|
|
|
 |
marcinPK
zaawansowany ARCA Integra, 2,0 LPG...

Twój sprzęt: Dethlefs Beduin 1999, Kamper Iveco DIY-2008,
Nazwa załogi: MarcinMariola+7niedorosłych+ czarna Kotka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2016 Piwa: 19/4 Skąd: Prudnik
|
Wysłany: 2018-04-11, 00:01
|
|
|
Na wielu Włoskich drogach lokalnych szczególnie górnej części Italii królują przede wszystkim fotoradary, ograniczenia do 70 pomiędzy miejscowościami, zamiast 90km/h i też fotoradary na latarniach, a w miejscowościach małych i wioseczkach jeszcze więcej śmietnikowych fotoradarów, czasem co 100m strzelających w każdą stronę, albo stref radarowych, więc średnia prędkość przelotowa... 50km w dwie godziny... to bardzo dobry czas... warto wziąć to pod uwagę...
e2bdfb4b59a6d1e4gen.jpg i na autostradzie... |
 |
Plik ściągnięto 4495 raz(y) 84,98 KB |
fotoradary.jpg słynna tablica informacyjna... dla nie zorientowanych |
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 108,75 KB |
3b3be7fe0d6af36e.jpg i śmietnikowe pstry-kaczki, choć najwięcej chyba jest niebieskich |
 |
Plik ściągnięto 22 raz(y) 74,02 KB |
|
_________________ Marcin & Mariola & Weronika & Julia & Patrycja & Agatka & Milenka & Martynka & Laura i czarna Kotka...
Moja pomoc w budowie http://www.camperteam.pl/...c3d224d5f142fad
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2018-04-12, 14:51
|
|
|
My po Maroku lokalnymi jeździmy. 1200 km lokalnymi, 40 km autostradami. |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2018-04-12, 20:12 Re: Podróżowanie po drogach lokalnych - bez autostrad
|
|
|
pionier01 napisał/a: | Mam pytanie jak w temacie. Jakiś czas temu wybrałem się samochodem osobowym z Wenecji do Rimini drogą lokalną. Nie wybrałem autostrady. DROGA BYŁA TRAGICZNA. Potężne dziury, korki itp. Wtedy zniechęciłem się do takich dróg.
Właśnie remontuję swojego pierwszego kampera (wcześniej wypożyczyłem 1 raz - Kraków - Genewa) i jazdę kamperem wyobrażam sobie jako spokojną, jednostajną, po równych drogach czyli tzw tryb pociągowy.
Więc pytanie do WETERANÓW WŁOSKICH DRÓG LOKALNYCH:
- Czy jadąc w stronę San Remo znajdę spokojne, równe i widokowe trasy? Oczywiście nie zamierzam zrobić tej trasy w 1 dzień! Planuję 3-4 dni zatrzymując się z pięknych miejscach. Jednak najbardziej interesuje mnie aby drogi były bezpłatne, równe i komfortowe.
I nie chodzi mi tutaj o GOOGLE MAPS i opcje bez autostrad, tylko WETERANA który zna temat i robi lub robił te trasy.
PYTAM BO SIĘ NIE ZNAM! |
Kiedy jedziesz w tym kierunku?
Też zbieram informacje o tej drodze.
Niestety, nie jedziemy, dzieciaki się rozchorowały.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Tamtam 2018-04-20, 22:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
anw73
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Benimar Tessorro 497
|
Wysłany: 2018-04-20, 20:14
|
|
|
ludziska skad wy bierzecie te ceny paliw we Wloszech ?
W ubieglym roku jezdzilismy op Itali 3 tygodnie i nie zauwazylem az tak kolosalnych roznic pomiedzy autostrada a innymi drogami.
Zazwyczaj sa duze tablica z informacja za ile i jaka bedzie cena wiec sam wybierasz gdzie i za ile chcesz zalac.
Prosze o nie sraszenie nowicjuszy. |
_________________ uwielbiam reklamy Polsatu bo zawsze mozna skoczyc po zimne piwko na stacje paliw do sasiedniego wojewodztwa |
|
|
|
|
 |
fiba56
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Hymer 2007
Nazwa załogi: fiba56
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Piwa: 2/22 Skąd: Wodzisław śl.
|
Wysłany: 2018-04-20, 21:55
|
|
|
Lokalne robią klimat gdziekolwiek jedziesz.Autostrady widoki z oddali,zero lokalności. |
|
|
|
 |
Budynn
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Eura Mobil IL 720 qb
Dołączył: 06 Cze 2017 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Norymberga Niemcy
|
Wysłany: 2018-05-03, 18:53
|
|
|
sam tankujesz placisz mniej
tankuje tobie pracownik stacji placisz wiecej i taka jest roznica.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|