|
|
|
Problemy z nadwagą kamperów |
| Autor |
Wiadomość |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-05-08, 06:47
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | ................................. Z pewnością następne pojazdy będę kupował w salonach zagranicznych. Nigdy więcej w Polsce. Tutaj za drogo i za obskurnie. |
Fakt, jest lipa w Polsce bida i smuta , przynajmniej tam gdzie ja byłem ..
Tyle tylko , że jest blisko, swojsko .
Trudno o jazdę próbną jak wybierasz model nie z placu, bo na placu stoją na ogół używki
Zresztą, akurat tego mojego Dilera trudno nazwać dilerem, raczej to wypożyczalnia z serwisem i katalogami.
Ale to kwestia też podejścia samego kupującego, jak jest gotów ruszyć ę, poświęcić czas, to może znaleźć w Europie miejsce gdzie się przejedzie konkretnym samochodem.
Niektórzy kupę czasu wybierają, mają w tym jakąś radość lub taką cechę charakteru, lub obawę ... Dilerzy wręcz ich rozpoznają po krokach. . Kopią nawet tradycyjnie w opony, zaglądają pod maskę jakby oczekiwali V8 w Ducato itd.
Chyba nawet mają rację, bo to kupa kasy...
Niestety jam gupek... i leń. A po prawdzie.... i tak wszystko zależy od szczęścia i nastawienia..A do zakupu powinno się przygotować, choćby teoretycznie! |
| |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

Twój sprzęt: aktualnie BEZDOMNY :/ Byl Weinsberg
Nazwa załogi: PHOENIX TRAVELLERS
|
Wysłany: 2018-05-08, 09:14
|
|
|
Jak czytam Wasze posty to myślę, że albo mam szczęście albo Knaus nie oszukuje. Mam Weinsberga 7,4m jak w opisie. Katalogowo 2940 chyba czyli ponad 550kg ładowności.
Robiłem pomiar z całym wyposażeniem (butle z gazem, solar na dachu, markiza, naczynia, meble, mata na ziemię, węże wodne, itp), połową zbiornika paliwa, połową zbiornika wody i ze mną. Bez ciuchów, dzieci, żony, jedzenia. Pomiar 3250. Zostaje ok 250kg. Nie jest źle.
Nowy Knaus Live Wave ma 7,5m i 2800kg. I myślę, że tyle ma.
Weinsberg już nie robi najdłuższych (zmienili po prostu nazwę na Knaus Wave) ale 7m Caraloft 650 waży 2575kg.
Znajomy ma rocznego Knausa i też waga zgodna z katalogiem. |
_________________ ------------------------------------------------------------------------------------
TEN, KTO NIE CHCE, ZNAJDZIE POWÓD... TEN, KTO CHCE, ZNAJDZIE SPOSÓB!
------------------------------------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/308 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2018-05-08, 09:23
|
|
|
| Jest suchy i nie ma wody w ścianach. |
| |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

Twój sprzęt: aktualnie BEZDOMNY :/ Byl Weinsberg
Nazwa załogi: PHOENIX TRAVELLERS
|
Wysłany: 2018-05-08, 09:41
|
|
|
W załączeniu aktualny taryfikator dla Europy - może się przydać.
https://www.camping.famil...n-teuer-werden/
waga.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 47 raz(y) 148,74 KB |
|
_________________ ------------------------------------------------------------------------------------
TEN, KTO NIE CHCE, ZNAJDZIE POWÓD... TEN, KTO CHCE, ZNAJDZIE SPOSÓB!
------------------------------------------------------------------------------------
 |
| |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 146/182 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2018-05-08, 09:51
|
|
|
oczywiście na zdjęciu austriacka policja... |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2018-05-08, 18:00
|
|
|
| Bronek napisał/a: |
Johny_Walker napisał/a:
................................. Z pewnością następne pojazdy będę kupował w salonach zagranicznych. Nigdy więcej w Polsce. Tutaj za drogo i za obskurnie.
Fakt, jest lipa w Polsce bida i smuta , przynajmniej tam gdzie ja byłem ..
Tyle tylko , że jest blisko, swojsko . |
Może opisze rozkosze kupowania kampera w Niemczech jeden z naszych forumowych kolegów. Ja słuchałem ze zgrozą. Więc chyba tam nie tak różowo. |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2018-05-09, 09:20
|
|
|
W Niemczech sprzedawca z każdą dodaną pozycją informował mnie jaka jest aktualna waga pojazdu , zatrzymaliśmy się na 3500 całą tabelę doposażenia wraz z wagą dołączyli do oferty. 3500 waga ale mamy wszystko co chcieliśmy do DMC rezerwy zostało równe 1000 kg.
Jedyne co nie mogłem przeforsować to montaż zapasowego koła w garażu , ich technologia przewiduje koło pod garażem i tak zamontowali . Jak montowałem koło w garażu to zgodnie z zaleceniem producenta wzmocniłem ścianę i wyspawany uchwyt ścienny ze szpilkami załatwił sprawę.
Generalnie każdy sprzedawca jeżeli robi to co lubi i chce to fajnie to mu wychodzi obojętne czy to jest w PL czy w DE . Podstawowa różnica jest w dostępności i finansowaniu W DE kupujesz pojazd który jest fizycznie lub już jest zamówiony przez sprzedawcę ale możesz obejrzeć i przejechać się kamperem takim samym jaki wybrałeś lub bardzo zbliżonym wymagającym doposażenia , odbiór z reguły do 2 tygodni po doposażeniu ,lub można wybrać opcję całkowitej konfiguracji i czas oczekiwania wydłuża się dość znacznie.
W DE sprzedawca zamawia na rok następny dużą flotę pojazdów i na to ma akredytywę bankową na bardzo niskim poziomie zaś marża jest dość wysoka i stąd taka różnica w cenie. Dealer u którego kupowaliśmy na 2014 rok zamówił 180 sztuk już w maju tuż przed sezonem obniżał ceny aby sprzedać już zamówione pojazdy . Kupując pod koniec maja uzyskaliśmy od ceny katalogowej dość znaczny upust, widać było że ma parcie na kasę , płacąc całą kwotę przed odbiorem jeszcze parę punktów doszło
W PL już też sprzedawcy zmieniki podejście tylko ogranicza ich dostęp do kasy ale tak już wymyślił ustawodawca i trudno bankową pazerność zmienić |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Bronek |
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2018-05-09, 20:18
|
|
|
Jak już tak opisujecie sprzedawców to też coś skrobnę. Nie da się porównać Polski i Niemiec.
Wiadomo jaką Polacy mają mentalność i sprzedawcy w Polsce się do tego przystosowali. Ma być tanio, ładnie i na skraju prawa. Więc tak jest. Sąsiedzi inaczej na to patrzą głównie ma być zgodnie z prawem, ładnie i wygodnie a cena sama wyjdzie :-)
Sami się prosimy , żeby nas naciągali sprzedawcy bo chcemy tanio i okazyjnie kupić coś ładnego na wypasie
DMC też wychodzi, że jeszcze to i tamto, i nagle 200kg ponad stan |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 551/433 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2018-05-09, 20:40
|
|
|
W pełni się z Tobą zgadzam |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
|
Wysłany: 2018-05-13, 19:42
|
|
|
| Ja też. (niestety) |
_________________ Jacek |
| |
|
|
|
 |
azira
trochę już popisał

Twój sprzęt: Toyota Hilux z plecakiem:)
Nazwa załogi: słodkokwaśni
Dołączyła: 06 Sie 2010 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Lisów, Podmarzysz
|
Wysłany: 2018-05-24, 06:23
|
|
|
Witam
Z góry przepraszam za to, iż nie przeczytałam całego wątku...z braku czasu, ale interesuje mnie czy można w dokumentach zwiększyć DMC pojazdu montując poduszki pneumatyczne?
Wydaje mi się, że gdzieś tu na forum ktoś kiedyś o tym pisał, ale nie potrafię tego odnaleźć. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/614 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2018-05-24, 06:36
|
|
|
| azira napisał/a: | | ale interesuje mnie czy można w dokumentach zwiększyć DMC pojazdu montując poduszki pneumatyczne? |
Nie można |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2018-05-24, 06:46
|
|
|
W pewnych okolicznościach trzeba zamontować te poduszki. Ale to nie poduszki są argumentem do zmiany DMC.
Ale zmiana DMC wymaga tych poduszek |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/614 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2018-05-24, 06:48
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Ale zmiana DMC wymaga tych poduszek |
Nieprawda |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2018-05-24, 06:55
|
|
|
Mówimy o kamperach (w pewnych okolicznościach - napisałem) ... i ich kilku możliwych homologacjach gdy dmc do wyboru przez włałciciela, a kamper jest podstawowo 3,5T DMC z możliwością smiany. ....
I o ile mnie pamięć nie myli to np. Hymer gdy chcemy 4250kg obligatoryjnie montuje. Inaczej chyba nie wyda kwitów.
Czy to wymóg prawny, czy dilerski? |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|