Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2018-10-31, 09:38
stopień wejsciowy Thule
Autor Wiadomość
nikita55 
zaawansowany

Twój sprzęt: tabbert baronesse
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Sty 2015
Piwa: 21/3
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-13, 17:22   

Takie moduły seryjnie ma laika montowane.Oj drogo drogo. Ja mam gdzieś taki jeden za 80 euro mogę sprzedać. Myślę że taki przekaźnik tylko spali stopień (silnik)ponieważ moduł działa na innej zasadzie. Po wciśnięciu przycisku moduł dostaje sygnał i trzyma zasilanie aż do momentu dużego oporu (pełne otwarcie/zamknięcie) i od razu rozłącza. Ten przekaźnik działa tylko czasowo ( np 15 min) i myślę że to się tak nie uda.
_________________
nikita55
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 361/720
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2018-09-13, 17:34   

To nie ma krańcówek?
Czyli jak dziecko przytrzyma to spali?
Przekaźnik podobny mam w swoim SOGu i działa od sekundy do kilkudziesięciu sekund.
To na wszelki wypadek można dać moduł przeciążeniowy, jeszcze tańszy.

Nie żebym... ale tak dla pożądku. Gdyby ktoś chciał nie dać się walić w rogi przez z producentów...
Tu masz od jednej sekundy, to kwestia wyboru
https://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-czasowy-podtrzymujacy-3srp-i6213521120.html

Można nawet wybrać sterowanie plusem lub minusem., Ustawiam 3 sek i nie ma bata by spaliło.
Zresztą można dać mnirjszy bezpiecznik przed przekaźnikiem, niż jest na tym obwodzie stopnia. W, razie gdyby przekaźnik się popsuł itp.

PS.
Postanowiłem zabierać stopień xxl.
Schodek wysuwany sporadycznie. Wur... a mnie jeszcze jego gumowate zachowanie. I psy nie lubią, za krótki.
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
eler1 
Kombatant


Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 15 Sty 2007
Piwa: 44/103
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2018-09-13, 18:29   

nikita55 napisał/a:
Takie moduły seryjnie ma laika montowane.Oj drogo drogo. Ja mam gdzieś taki jeden za 80 euro mogę sprzedać. Myślę że taki przekaźnik tylko spali stopień (silnik)ponieważ moduł działa na innej zasadzie. Po wciśnięciu przycisku moduł dostaje sygnał i trzyma zasilanie aż do momentu dużego oporu (pełne otwarcie/zamknięcie) i od razu rozłącza. Ten przekaźnik działa tylko czasowo ( np 15 min) i myślę że to się tak nie uda.

A jak jest składany stopień po przekręceniu kluczyka stacyjki i podczas pracy silnika (nie ma możliwości jego otwarcia cały czas jest tam napięcie a krańcówka rozpina czy się mylę ) ?
_________________
Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT :)

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
vIrek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Lut 2012
Piwa: 14/2
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2018-09-14, 07:28   

Do sterowania wszystkimi napędami (markiza, roleta, stopień) mam takie coś:
https://www.proxima.pl/pr...ik-szyb-ssm2-2/
Można do jednego modułu podłaczyć 2 urządzenia, więc cenowo nie jest źle. Ma opcję przeciążeniową, którą można ustawić na 2 wartości.
Można zapamiętać działanie, więc np. przy markizie może działać dwuetapowo - zatrzyma się w połowie żeby złożyć/rozłożyć podpory.
Jedno naciśnięcie - otwiera/zamyka, przytrzymanie - działa do czasu puszczenia.
_________________
vIrek
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
nikita55 
zaawansowany

Twój sprzęt: tabbert baronesse
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Sty 2015
Piwa: 21/3
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-14, 20:54   

Jak się przytrzyma chwilę to nic się nie stanie ale jak długo to może. Stopnie Thule mają tylko jedną krańcówkę (przy stopniu zamkniętym). Podłączony tam jest tez brzęczyk. Jest to tak wszystko zbudowane że przełącznikiem się manualnie steruje,ale jest tam też przekaźnik i jeżeli jest włączony zapłon to ten przekaźnik podaje tak plus że stopień się zamyka a rozłącza plus z włącznika i krancówka potem to rozłącza.
_________________
nikita55
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nikita55 
zaawansowany

Twój sprzęt: tabbert baronesse
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Sty 2015
Piwa: 21/3
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-09-14, 20:56   

Jeśli się nie chce montowac modułu oryginalnego kiedyś myślałem żeby wykorzystac używany moduł z przeciążeniem od sterowania szybami samochodu.
_________________
nikita55
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***