|
|
|
Kamper z przyczepy |
| Autor |
Wiadomość |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2018-08-17, 11:10
|
|
|
Piętrowe z tyłu, dolne ok.195 cm do uzyskanie, górne mniej , zależy jak wysoko zamocujesz. Szerokość jednak zrób większą, 130-140 cm, połóż sobie na podłodze w domu jakąś dechę w tej odległości od ściany, i się przekonasz czy się trącacie barkami i na ile macie wygodnie. Łóżko na przednich fotelach jest OK, robiłem na szybko dla wnuków, a teraz chciały spać na dużym, no to ja spałem na tym pojedynczym i się na długości zmieściłem bez problemu. Opuszczane pojedyncze z przodu również powinno się udać, tylko musisz to zaplanować teraz, Odkręcić podsufitkę, skonstruować łózko i system opuszczania i zabezpieczenia, ocieplić i położyć tapicerkę, przewidzieć siatkę przeciw wypadnięciu śpiącego. Spanie na fotelach drugiego rzędu zmierz czy długości wystarczy dla śpiącego, ale najważniejsze czy tam jest w miarę płasko, a nie "kartoflisko".
Ramkę do okna wklejałem z płaskich desek na klej montażowy, dociśnięta do nich ściskami blacha poszycia zewnętrznego się wyprostowała i trzyma. Zamontowane następnie okno tuszuje to wypłaszczenie i jest OK. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 67/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2018-08-17, 16:33
|
|
|
Fajny temat Będę kibicował Trochę wydaje mi się mała szerokość łóżka 120-130cm. Jak pisał wlodo, to za mało.
jako że układ mi sie podoba z tymi sześcioma miejscami, możesz mi powiedzieć, ile jest miejsca za ostatnim fotelem? Możesz zmierzyć, ile jest od zagłówka do tylnego progu? |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
kilu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato blaszek L4H3 w budowie
|
Wysłany: 2018-08-17, 19:58
|
|
|
| bert napisał/a: |
po ile jeśli można spytać i o adres firmy też (te tylne mnie interesują) |
No cóż tanie nie były 1100 od fotela.w cenie tapicerowane.
Jak by co to namiary na prv |
|
|
|
 |
kilu
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-08-17, 20:14
|
|
|
| wlodo napisał/a: | Piętrowe z tyłu, dolne ok.195 cm do uzyskanie, górne mniej , zależy jak wysoko zamocujesz. Szerokość jednak zrób większą, 130-140 cm, połóż sobie na podłodze w domu jakąś dechę w tej odległości od ściany, i się przekonasz czy się trącacie barkami i na ile macie wygodnie. Łóżko na przednich fotelach jest OK, robiłem na szybko dla wnuków, a teraz chciały spać na dużym, no to ja spałem na tym pojedynczym i się na długości zmieściłem bez problemu. Opuszczane pojedyncze z przodu również powinno się udać, tylko musisz to zaplanować teraz, Odkręcić podsufitkę, skonstruować łózko i system opuszczania i zabezpieczenia, ocieplić i położyć tapicerkę, przewidzieć siatkę przeciw wypadnięciu śpiącego. Spanie na fotelach drugiego rzędu zmierz czy długości wystarczy dla śpiącego, ale najważniejsze czy tam jest w miarę płasko, a nie "kartoflisko".
Ramkę do okna wklejałem z płaskich desek na klej montażowy, dociśnięta do nich ściskami blacha poszycia zewnętrznego się wyprostowała i trzyma. Zamontowane następnie okno tuszuje to wypłaszczenie i jest OK. |
Dzieki za rzeczową odpowiedź i sugestie. Co do szerokości 120 to w poprzedniej przyczepie miałem 130 i udawało nam się tam wyspac bez problemu z żoną i 1.5 rocznym dzieckiem. Teraz dzieciak w założeniu na którymś z pozostalych wiec powinno być ok. Mam możliwość zrobienia na 140. To na tym spokoknie spimy w z zonka i którymś z dzieciaków jak nie może zasnąć. Tylko jak zrobię łóżko na 140 to straszna ciasnota robi się w toalecie i nie wejdzie brodzik z przyczepy. Nie chce przesuwać się bardziej do przodu z wierzeniami bo zalezy mi na jak najwiekszym.komforcie jazdy. Fotele są na szynach i składają się oparcia więc przy dłuższej jeździe można się chociaż trochę położyć. Dlatego zdecydowałem się na 120 a nie 140 zawsze to 20 cm na położenie fotele podczas jazdy. W najgorszym razie przy kierownicy będzie moje miejsce według Twojego patentu. Swoją drogą w pracy nie raz się tak wykladalem jak musiałem na kogoś poczekać więc od początku myślałem o tym miejscu a rozwiązanie znalazłem u Ciebie więc co mam kombinować nad miarę. Jak dzieciaki wyrosną z tych łóżek to pewnie już będę budował dwójkę dla mnie i żonki. W tym momencie najgorszy jest "przesmyk" pomiędzy ławką która jedzie do tyłu a siedzenie przednim. Tam.jest najciasniej. |
| Ostatnio zmieniony przez kilu 2018-08-17, 20:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kilu
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-08-17, 20:17
|
|
|
| Mavv napisał/a: | Fajny temat Będę kibicował Trochę wydaje mi się mała szerokość łóżka 120-130cm. Jak pisał wlodo, to za mało.
jako że układ mi sie podoba z tymi sześcioma miejscami, możesz mi powiedzieć, ile jest miejsca za ostatnim fotelem? Możesz zmierzyć, ile jest od zagłówka do tylnego progu? |
Zmieze jutro i dam znać. Co do tej odległości to w zasadzie jest ruchoma bo fotele są na szynach ;-) |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 101/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2018-08-17, 20:52
|
|
|
Hej
Mam u siebie łóżko w poprzek, 123 cm szerokości dł 186 cm ,i jak dla nas z żoną jest wystarczająco
Powiem więcej, nawet 115cm szerokości było by w miarę swobodnie
130 /140 to już sypialnia
Przednie w poprzek 115/187 / dla dwóch osób ...dają radę ,syn 185cm żona syna 165cm /
Gdybym robił piętrowe, to z tyłu ,zmieścił bym takie o wymiarach 123/ 170
I fotele przednie do jazdy nie wykorzystane / też by sie dało jednoosobowe 180/70 /
Ile to już mamy ???? 7 osób... KOSZMAR
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
| |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2018-08-18, 11:10
|
|
|
[quote="kilu"] | bert napisał/a: |
Jak by co to namiary na prv |
poproszę |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2018-08-18, 11:29
|
|
|
[quote="kilu"] | tolo61 napisał/a: |
Co do spania to pietrowe łóżko 2x190x120 na tyle w sumie może spać 4 dorosłe osoby w założeniu. Na przodzie rozkładanei na fotelu kierowcy i pasażera chyba @wlodo tak ma lub wyciąganie z podsufitki nad kierowcą i podwieszane na pasach tak żeby wychodziło ok 100x165 i czwarte ma fotelach po obniżeniu stolików. Nad tymi dwoma będę jeszcze się zastanawiam jak zrobię okna.
W założeniu jest 2+3 dzieci więc luz bo dzieciaki mam małe ;-) |
No cóż. Wszyscy sobie słodzą bo tak wypada. Ale niestety powiem Ci prawdę. To projekt do chrzanu.
Blaszak jest super - na 2 osoby. Po pierwszym sezonie przekonasz się że to marny koncept. I miałem blaszaka dla rodzinki 2+3 więc coś tam wiem. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2018-08-18, 14:32
|
|
|
ja mam łózko 198 x 175 na 2 osoby w blaszaku i jest mega wygodnie |
|
|
|
 |
kilu
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-08-18, 18:41
|
|
|
[quote="Bajaga"] | kilu napisał/a: | | tolo61 napisał/a: |
Co do spania to pietrowe łóżko 2x190x120 na tyle w sumie może spać 4 dorosłe osoby w założeniu. Na przodzie rozkładanei na fotelu kierowcy i pasażera chyba @wlodo tak ma lub wyciąganie z podsufitki nad kierowcą i podwieszane na pasach tak żeby wychodziło ok 100x165 i czwarte ma fotelach po obniżeniu stolików. Nad tymi dwoma będę jeszcze się zastanawiam jak zrobię okna.
W założeniu jest 2+3 dzieci więc luz bo dzieciaki mam małe ;-) |
No cóż. Wszyscy sobie słodzą bo tak wypada. Ale niestety powiem Ci prawdę. To projekt do chrzanu.
Blaszak jest super - na 2 osoby. Po pierwszym sezonie przekonasz się że to marny koncept. I miałem blaszaka dla rodzinki 2+3 więc coś tam wiem. |
Spoko. Dzieki za szczerą odpowiedź. Powiem tak. Dobrej pory jeździłem z przyczepa 2+3 wcześniej 2+2 i było spoko. Na szerokość była podobna na długość jakiś 0.5m dłuższa. I bylo spoko. Tylko jazda uciazliwa bo w aucue ciasno a przyczepa pusta w zasadzie. Nie liczę na luksus jak w przyczepie na 7m długiej. Wiem na co się pisze. Robiąc tego kampera. Różne osoby mają różne założenia. Jedni oczekują luksusu to mają 2'ke. Ja z założenia nie mogę mieć mniej niż 2+3 a i wymagania nie mam jakiś dużych. Główne założenia jak dla mnie to wygoda podczas podróży stąd fotele zamiast laweczek. Lubię zrobić 5000 km na jeden wypad i męczył mnie rozbijanie przyczepy i Te ograniczenia o ciasnota w aucie. ja jak dojadę i rozboje się na kempingu przy samym morzu moge spać na plaży dodam że w tej przyczepie w 2017 zamieściliśmy się w 4 osoby dorosłe i 5 dzieci.
Może powiecie że to masakra ale było super. I o wiele fajniej niż jak bym był w hotelu bo tak tez odpoczywam. I tak większość czasu spędziliśmy na "prywatnaj" plaży bo byliśmy przy samym brzegu.
Dzieciaki zadowolone na maksa bo spały na piętrowych łóżkach z kuzynami , mogli gadać do północy jak rodzice siedzieli na plaży "pilnujac" wetek ;-) .Wczesnie treking z żona w norwegi z namiotem który mieści się do bagażu podręcznego w tanich liniach więc nie wiem czy miał więcej niż 130x180 po rozlozeniu a do tego gigantyczne plecaki i to były też swietne wczasy. Nie pisze tego żeby obronić swoje założenia po prostu wiem na co się pisze. I wszystko zalezy od tego jakie kto ma wymagania i co mu sprawia relaks.
Mimo wszystko dzieki za szczerość.
Pozdrowionka |
| |
|
|
|
 |
kilu
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2018-08-19, 17:33
|
|
|
Poszło
W sumie to możesz się powołać na mnie będzie kojarzył mnie jak powiesz że robił ostatnio ducato w tym układzie foteli. |
| |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 101/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2018-08-21, 08:40
|
|
|
Bajaga...
Czytaj to co ja piszę proszę ....
Cytujesz nie moje wypowiedzi
Też uważam że blaszanka jest dla dwóch osób
Mam więc wiem ...
Sporadycznie do przespania się można i w 7 ale ....tak jak napisałem ..koszmar
Powyżej 2 to .... hardkor , chyba że ktoś wychodzi z założenia, że w kupie raźniej ..
Myślę że do czasu...
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
 |
Camp77
zaawansowany

Twój sprzęt: Chausson Fiat Ducato 1,9 TD, 1999r.
|
Wysłany: 2018-09-15, 23:03
|
|
|
| miklo75 napisał/a: | Jakie masz DMC?
Jeżeli auto masz do 3,5 t, to wedle mojej wiedzy fotele nie mogą być tyłem do kierunku jazdy.
Sprawdź puki czas.
Jak planujesz spanie dla 6 osób?
Kibicuję i 3mam kciuki, że się da.
Stawiam piwko na dobry początek |
Mam oryginalnego campera HYMERA na Fiacie Ducato i dwa miejsca pasażerów (z pasami) są tyłem do kierunku jazdy a dwa miejsca (z pasami) zgodnie z kierunkiem jazdy. DMC do 3,5 t. |
_________________ Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. (Paulo Coelho)
 |
|
|
|
 |
miklo75
zaawansowany
Twój sprzęt: Tabbert na MB
|
Wysłany: 2018-09-23, 08:26
|
|
|
| Było już wyżej, moja pomyłka - fotele nie mogą być bokiem do kierunku jazdy w pojazdach specjalnych do 3.5 DMC (chyba oprócz wojska i policji). Powyżej chyba mogą, nie pamiętam już bo dawno temat ogarniałem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|