|
|
Piec i woda przed zimą |
Autor |
Wiadomość |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-10-12, 09:41
|
|
|
Yahoda a powietrze w zbiorniku masz nabite?
To działa tak jak z typowym hydroforem, miałem w poprzednim kamperku i działało. Zbiornik musi być zaraz przy wyjściu pompy - ciśnienie powietrza w zbiorniku ok. 0.9 bara, wyłącznik ciśnieniowy jest w pompie przy instalacji ciśnieniowej.
Poczytaj:
https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
yahoda
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Paź 2015 Piwa: 71/62 Skąd: Starogard Gd.
|
Wysłany: 2018-10-12, 13:32
|
|
|
Przeczytałem. U mnie nigdy nie pompowałem tego zbiornika. Mimo to jego działanie jest odczuwalne. Po zimowej destrukcji mrozem postanowiłem go skleić (pospawać u speca od zderzaków) i działało jakieś pół roku, aż pękł na jednym z wyjazdów. Wtedy go musiałem odłączyć i zaślepić wąż. Dzięki temu mam porównanie jak jest bez zbiorniczka (pompa włącza się bardzo często, właściwie przy każdym odkręceniu kranu) i jak jest ze zbiorniczkiem (pompa włącza się dużo rzadziej). Mój zbiornik jest jakieś 1,5 m za pompą i wyjście wody ma zaślepione. Podczas napełniania instalacji powietrze z tego zbiornika nie ma gdzie uciec, więc siłą rzeczy jest obecne. |
_________________ kamperki z lego: http://www.camperteam.pl/...hlight=lego+kam
nasze autko: http://www.camperteam.pl/...ight=hymermobil
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2018-10-12, 21:44
|
|
|
Cytat: |
Yahoda a powietrze w zbiorniku masz nabite? |
Do tego zbiornika nie pompuje się powietrza. Pompka tłocząc wodę do niego wytwarza ciśnienie poduszki powietrznej nad wodą. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2018-10-12, 22:13
|
|
|
Zbiornik wyrównawczy Fiammy się pompowało. Specjalny zawór - cycek na górze. Pompka do amortyzatorów rowerowych jest akurat idealna. Nie pamiętam ile, ale wartości, coś koło parametrów ciśnienia pompy.
Miałem i.... zasadność posiadania tego czegoś jest wg mnie wielce wątpliwa.
Nie zauważyłem dużej różnicy w częstotliwości pracy pompy.
Same rurki instalacji ciśnieniowej są takim zbiornikiem ciśnieniowo-wyrównawczym.
Bo np. po wyłączeniu pompy jeszcze spory czas woda leci. A przecież jej ściśliwość nie jest duża prawie zerowa, to instalacja wodna, daje tą kompresję i pewien "zapas" ciśnienia.
W nowym kamperze nie montuję tego ustrojstwa. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|