Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Aux - co to ?
Autor Wiadomość
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 103/221
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:06   

Bronek napisał/a:
Toż Ci pisałem wyżej że ma bezpiecznik. Nie czytasz, i.... dedukuj :kwiatki:


Przed edycją nie było o bezpieczniku :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 368/748
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2018-05-05, 19:07   

slawwoj napisał/a:
A może to coś dodatkowego. Np. wyjście w elektrobloku, które czeka żebym tam podlaczyl przetwornice. :lol:


Już Cię teraz poniosło... :diabelski_usmiech :shock: Ja pierdziu, gorzej niż nowicjusz. :-P Weekend?
Podłącz a Straż Pożarna ma aktualnie swe święto, to może nie zdążyć.

I dlarego jest ten bezpiecznik, dla takiej fantazji jak przetwornica do tej linii... :mrgreen:

Za szybko czytasz :mrgreen: niecała minuta....
_________________

Ostatnio zmieniony przez Bronek 2018-05-05, 19:14, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 213/134
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-05-05, 19:14   

A u mnie sa dwa auxy. :roll:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 368/748
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2018-05-05, 19:15   

zbyszekwoj napisał/a:
A u mnie sa dwa auxy. :roll:


Musi kierunkwskazy :haha:


Dość! wychodzę z wanny. :mrgreen:
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 103/221
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:22   

zbyszekwoj napisał/a:
A u mnie sa dwa auxy. :roll:


i do czego są ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 103/221
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:24   

Bronek napisał/a:
slawwoj napisał/a:
A może to coś dodatkowego. Np. wyjście w elektrobloku, które czeka żebym tam podlaczyl przetwornice. :lol:


Już Cię teraz poniosło... :diabelski_usmiech :shock: Ja pierdziu, gorzej niż nowicjusz. :-P Weekend?
Podłącz a Straż Pożarna ma aktualnie swe święto, to może nie zdążyć.

I dlarego jest ten bezpiecznik, dla takiej fantazji jak przetwornica do tej linii... :mrgreen:

Za szybko czytasz :mrgreen: niecała minuta....


Takie miałem marzenie żeby przetwornicę załączać z panela. :chytry
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga


Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Lip 2008
Piwa: 109/581
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-05, 19:34   

https://translate.google.pl
_________________


Tadeusz
Byle do przodu

https://www.facebook.com/tadeusz.rybak.58
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 368/748
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2018-05-05, 19:36   

Na upartego można, ale pod ten przekaźnik w EB podłączyć wyprowadzony włącznik przetwornicy... O to jest fantazja. :wyszczerzony: i do zrealizowania. A to co masz pod AUX przerzucić, lub dać pod bezpiecznik na stałe i tyle..

To tylko kabelki a nie super machina... :spoko
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 103/221
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:46   

No widzisz :szeroki_usmiech

Wiem że słowo prztwornica teraz kojarzy sie z 3000 W.
U mnie ma być 150 W/300. O tak aby TV zasilić, bo drogą zakupu nabyłem takowy na 230 V.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 368/748
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2018-05-05, 19:58   

Mozna i 5000000wat, tylko nie tak jak chciałeś, czyli by przetwornica brała 12volt z wyjścia Aux.

Aux ma tylko obsługiwać włącznik przetwornicy.

Natomiast przetwornica normalnie do akumulatora. Nie wolno i nie powinno się podłączać jakichkolwiek przetwornic pod instalację kampera. Cholera wie co to za kabelki itd..... Nawet tak marnej jak te 150 czy 300wat
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 103/221
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 20:04   

Masz rację.

Prund to Prund. Lepiej wszystko przewymiarowac niż na odwrót.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 368/748
Skąd: Budzistowo
Wysłany: 2018-05-05, 20:12   

Przetwornice, to urządzenia specjalnej troski i czasem dziwnego pochodzenia. Bywa, że niestabilne. Szczególnie te no name...
Lepiej mieć je na oku.

U mnie do Auxa szły kable od 1mm do 2mm. Ale tak jak Jarek pisał może tam być kilka urządzeń i suma sumarum, nazbiera się tych watów... dobrze, że jest ten bezpiecznik.

Możesz poeksperymentować... ale sama świadomość, że to nie tak, psuje zabawę. :spoko
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 103/221
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 20:52   

Eksperymentów nie będzie. :Bojesie:
Będzie wszystko jak należy z myślą o większej przetwornicy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
joko 
weteran


Twój sprzęt: Mobilvetta
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Piwa: 121/8
Skąd: Andrychów
Wysłany: 2018-05-05, 21:13   

AUX od Auxiliary czyli zapasowy
Dodatkowy obwód załączany osobnym przekaźnikiem w EB.
U mnie na tym obwodzie miałem fabrycznie tylko oświetlenie garażu.
Jak dorabiałem ledowe podświetlenie markizy to też się tam wpiąłem (przez sensorowy włącznik ze ściemniaczem )
Wybadaj który przekaźnik w EB klika po naciśnięciu tego przycisku i znajdź bezpiecznik dla tego obwodu i będziesz wiedział wszystko o jego obciążalności prądowej.
Skoro pytasz do czego służy to znaczy że nie masz tam nic na tym obwodzie wpięte, bo już byś o tym wiedział.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nikita55 
zaawansowany

Twój sprzęt: tabbert baronesse
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Sty 2015
Piwa: 21/3
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-10-17, 21:56   

Jak koledzy już napisali jest to dodatkowy obwód z bezpiecznikiem i przekaźnikiem.Jak ktoś ma elektrycznie podnoszone łóżko to właśnie w Laice musi być włączone żeby nim sterować.
_________________
nikita55
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***