Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Aux - co to ?
Autor Wiadomość
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 126/258
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:06   

Bronek napisał/a:
Toż Ci pisałem wyżej że ma bezpiecznik. Nie czytasz, i.... dedukuj :kwiatki:


Przed edycją nie było o bezpieczniku :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-05-05, 19:07   

slawwoj napisał/a:
A może to coś dodatkowego. Np. wyjście w elektrobloku, które czeka żebym tam podlaczyl przetwornice. :lol:


Już Cię teraz poniosło... :diabelski_usmiech :shock: Ja pierdziu, gorzej niż nowicjusz. :-P Weekend?
Podłącz a Straż Pożarna ma aktualnie swe święto, to może nie zdążyć.

I dlarego jest ten bezpiecznik, dla takiej fantazji jak przetwornica do tej linii... :mrgreen:

Za szybko czytasz :mrgreen: niecała minuta....
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2018-05-05, 19:14, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/164
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-05-05, 19:14   

A u mnie sa dwa auxy. :roll:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-05-05, 19:15   

zbyszekwoj napisał/a:
A u mnie sa dwa auxy. :roll:


Musi kierunkwskazy :haha:


Dość! wychodzę z wanny. :mrgreen:
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 126/258
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:22   

zbyszekwoj napisał/a:
A u mnie sa dwa auxy. :roll:


i do czego są ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 126/258
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:24   

Bronek napisał/a:
slawwoj napisał/a:
A może to coś dodatkowego. Np. wyjście w elektrobloku, które czeka żebym tam podlaczyl przetwornice. :lol:


Już Cię teraz poniosło... :diabelski_usmiech :shock: Ja pierdziu, gorzej niż nowicjusz. :-P Weekend?
Podłącz a Straż Pożarna ma aktualnie swe święto, to może nie zdążyć.

I dlarego jest ten bezpiecznik, dla takiej fantazji jak przetwornica do tej linii... :mrgreen:

Za szybko czytasz :mrgreen: niecała minuta....


Takie miałem marzenie żeby przetwornicę załączać z panela. :chytry
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga


Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 17 Lip 2008
Piwa: 160/825
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-05, 19:34   

https://translate.google.pl
_________________


Tadeusz
Byle do przodu
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-05-05, 19:36   

Na upartego można, ale pod ten przekaźnik w EB podłączyć wyprowadzony włącznik przetwornicy... O to jest fantazja. :wyszczerzony: i do zrealizowania. A to co masz pod AUX przerzucić, lub dać pod bezpiecznik na stałe i tyle..

To tylko kabelki a nie super machina... :spoko
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 126/258
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 19:46   

No widzisz :szeroki_usmiech

Wiem że słowo prztwornica teraz kojarzy sie z 3000 W.
U mnie ma być 150 W/300. O tak aby TV zasilić, bo drogą zakupu nabyłem takowy na 230 V.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-05-05, 19:58   

Mozna i 5000000wat, tylko nie tak jak chciałeś, czyli by przetwornica brała 12volt z wyjścia Aux.

Aux ma tylko obsługiwać włącznik przetwornicy.

Natomiast przetwornica normalnie do akumulatora. Nie wolno i nie powinno się podłączać jakichkolwiek przetwornic pod instalację kampera. Cholera wie co to za kabelki itd..... Nawet tak marnej jak te 150 czy 300wat
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 126/258
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 20:04   

Masz rację.

Prund to Prund. Lepiej wszystko przewymiarowac niż na odwrót.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-05-05, 20:12   

Przetwornice, to urządzenia specjalnej troski i czasem dziwnego pochodzenia. Bywa, że niestabilne. Szczególnie te no name...
Lepiej mieć je na oku.

U mnie do Auxa szły kable od 1mm do 2mm. Ale tak jak Jarek pisał może tam być kilka urządzeń i suma sumarum, nazbiera się tych watów... dobrze, że jest ten bezpiecznik.

Możesz poeksperymentować... ale sama świadomość, że to nie tak, psuje zabawę. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 126/258
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2018-05-05, 20:52   

Eksperymentów nie będzie. :Bojesie:
Będzie wszystko jak należy z myślą o większej przetwornicy.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
joko 
weteran


Twój sprzęt: Mobilvetta
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Piwa: 183/9
Skąd: Andrychów
Wysłany: 2018-05-05, 21:13   

AUX od Auxiliary czyli zapasowy
Dodatkowy obwód załączany osobnym przekaźnikiem w EB.
U mnie na tym obwodzie miałem fabrycznie tylko oświetlenie garażu.
Jak dorabiałem ledowe podświetlenie markizy to też się tam wpiąłem (przez sensorowy włącznik ze ściemniaczem )
Wybadaj który przekaźnik w EB klika po naciśnięciu tego przycisku i znajdź bezpiecznik dla tego obwodu i będziesz wiedział wszystko o jego obciążalności prądowej.
Skoro pytasz do czego służy to znaczy że nie masz tam nic na tym obwodzie wpięte, bo już byś o tym wiedział.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Nazwa załogi: Anafil
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 09 Sty 2015
Piwa: 26/6
Skąd: Niemcy
Wysłany: 2018-10-17, 21:56   

Jak koledzy już napisali jest to dodatkowy obwód z bezpiecznikiem i przekaźnikiem.Jak ktoś ma elektrycznie podnoszone łóżko to właśnie w Laice musi być włączone żeby nim sterować.
_________________
nikita55
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***