Wysłany: 2018-10-19, 22:27 Fotel pasażera obrotowy w Ducato większy zakres jego cofania
Już w poprzednim kamperze miałem zamiar spróbować zwiększyć możliwość cofnięcia fotela pasażera. Wtedy byłoby to istotne, gdy jest odwrócony do wnętrza kampera.,
Daje to, moim zdaniem więcej przestrzeni.
Czy ktoś to potrafi?
O regulacji rozsunięcia na boki, nawet nie wspominam a tak coś też kiedyś mi się marzyło .
W tym kamperze, wystarczyło by mi, tylko wydłużenie torów przesuwu tego fotela.
Ile się da. Nie mierzyłem, ale te 15 - 20cm chyba spokojnie można.?
Teoretyzuję, gdyż nie mam pojęcia jak to zrobić.
Jak zwykle... cena nie gra roli w takich fanaberiach
Dodatkowy kłopot, bo integra nie ma drzwi prawych i podejście jest niewygodne.
O to takie coś mnie właśnie chodzi.
Albo dodatkowa płaszczyzna manewru - ostatecznie przód/tył
A miodzio, to jak piszesz.
Teoretycznie, ja to widzę w wariancie prostym, jako przedłużenie /przestawienie prowadnic
Ale by jeszcze był ruch w bok, to dodanie prostopadle drugich prowadnic.
Z mimośrodem to już chyba "wyższa szkoła jazdy" imnie do ogarnięcia w typowym warsztacie?
Cały czas zapominamy, że te kampery, to budowane są na bazie dostawczaków, zwykłych roboczych aut.
Gdzie komfort i duperele nie są takie ważne.
Tolerujemy np. zwykłe desski rozdzielacze i kultowo trzymamy się fabrycznych rozwiązań, nauczeni od dziecka, że to co ze sklepu jest lepsze.
I co dziwne, zarzucamy też amerykańcom iż mają w kamperach jak w domu? Najchętniej to bym wypier... te fotele z Ducato
Mi sie wydaje dużo prostsze, Czyli kręcą sie dwie powiedzmy "blachy" na stelażu, a ta druga ma możliwość po odblokowaniu, obrotu mimośrodowego wraz z fotelem. Dodatkowe szyny to niezła konstrukcja. Oczywiscie to tylko moja na szybko wymyślona teoria, a diabeł tkwi w szczegółach i zapewne w homologacjach przeróżnych.
ps.
Jak bedziesz miał definitywny "stosunek" do foteli...ja przyjmę
Zamontuj prowadnice z szuflady z podwójnym wysuwem o nośności 120kg
To całkiem niezły pomysł. Wiadomo ,Prowadnice są różne I trzeba by znaleźć coś fajnego z blokadą. Przecież prowadnice poziome ,to nie tylko szuflady meblowe??
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
Wysłany: 2018-10-20, 08:46
Z tym ze to co ja proponuje zamontowalbym pod podstawa foteli, bo jak zamontujesz pod siedziskiem to pod udami skrzynia bedzie przeszkadzac. W tym co mam teraz nie zastosowalem, bo pod siedzeniem pasazera mam akumulator 170Ah od ladowarki i nie da rady. Ale w nastepnym mam zamiar albo to albo na wzor ale ten stelaz na podlodze i obracane razem ze skrzynia pod siedzisko
W nowym nawet schowka otwieranego nie ma, aczkolwiek coś tam upchnąłem... kable rozruchowe?
Fotele co prawda mnie niesatysfakcjonujące raczej zostaną. Tapicerka, homologacja itd... Wkurw ją, ale dopuki jeszcze mam odrobinę tolerancji... i to zabawa tapicerska, ze zdobyciem materiału. A to obicie, wyrwać od Francuzów niemal nie sposób itd...
Raczej szukam warsztatu, i ślusarza z obrabiarką, giętarką i rozumem aby przerobił istniejącą podstawę. Zero lipy ale jestem otwarty
To nie jest nic w stylu " nie mogę bez tego żyć!"
Ale warto, gdyż przestrzeni w tak małej przestrzeni nigdy nie za wiele. To jak że sladjem obiektywnie niewiele daje , subiektywnie dużo
Ps Tak do 1500 zł jestem w stanie na to przeznaczyć. Czyli m/w cm dodatkowy za ok stówę.
Nie chodzi to o penisa tak dla ścisłości, bo tu raczej j odwrotne
Sam tego nie zrobię, dlatego w tym wątku. "pomocowym".
cd.. gdyby tak ta prowadnica wysuwała się do tyłu jak do przodu było by git. Co tam blokuje /ogranicza wysuw?
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-10-21, 20:18 Re: Fotel pasażera obrotowy w Ducato większy zakres jego cof
Bronek napisał/a:
...
Czy ktoś to potrafi?
...
No jasne i to w prosty sposób, sam zrobisz w 3 h.
Przerabiałem ten temat w obecnym swoim na obrotnicy. Też po obróceniu było sporo nieużytego miejsca za oparciem. Fabryczne zamontowanie fotela przesunąłem na śrubach o kilka (nie pamiętam, 10-12cm) cm do tyłu, chodzi o śruby trzymające fotel z obrotnicą.
Wskutek tego fotel robi obrót mocno mimośrodowy i tylko w żądanym kierunku. Do jazdy i tak jest zawsze na maxa do tyłu.
Dodatkowa zaleta, to że nie ma teraz możliwości obracania fotela o 360st, czyli karuzeli ukręcających kable od piropasów, grzałek itp.
fot.jpg było
Plik ściągnięto 21 raz(y) 18,83 KB
fo.jpg jest
Plik ściągnięto 14 raz(y) 18,97 KB
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Gdyby tak się wysuwał do tyłu, jak go można przesunąć do przodu to byłoby super.
Czyli samo obrócenie części tapicerskiej o 180°, załatwiło by sprawę.
Ale teoretycznie ?
To są inne fotele niż miałem w poprzednim Ducato.
I na niższej podstawie i inne blokady, cięgnana składania. itd....
I szał inżynierski jak po proach chyba? czyli są dwa paski klinowe do śrub ustawiająch położenie/wysokość siedziska.
Smarowane są te śruby, ale to jest idiotyzm, bo wszystko chodzi i tak ciężko.
Muszę się temu przyjrzeć.
Ostatnio zmieniony przez Bronek 2018-10-21, 22:24, w całości zmieniany 3 razy
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2018-10-21, 20:51
Jakkolwiek by nie było, jakoś do obrotnicy jest przymocowany i to na tych mocowaniach korygujesz, nie na suwadłach. Cały fotel z suwadłami odkręcisz od obrotnicy, nawiercisz nowe dziury w max możliwych punktach. W ten sposób przesuniesz do tyłu cały fotel, nie na suwadłach a względem osi obrotnicy.
Tofik i wacik chcą siku, idź z nimi i pstryknij kilka foto
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Ja ma problem , które śruby odkręcić , by zdjąć fotel . To chyba nietypowe mocowanie ?
Wolałbym obrotnice zostawić , a tylko prowadnice uwolnić by albo je zmienić albo przesunąć cztery śruby widać ( te z podkładkami ? ) ale czy jeszcze jakieś ?
Socale napisał/a:
Jakkolwiek by nie było, jakoś do obrotnicy jest przymocowany i to na tych mocowaniach korygujesz, nie na suwadłach. Cały fotel z suwadłami odkręcisz od obrotnicy, nawiercisz nowe dziury w max możliwych punktach. W ten sposób przesuniesz do tyłu cały fotel, nie na suwadłach a względem osi obrotnicy.
............
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum