Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylacja w kamperze
Autor Wiadomość
koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/86
Wysłany: 2019-03-06, 21:54   

Johny_Walker napisał/a:
Za mała powierzchnia oraz przekroje. A to oznacza szum i dyskomfort.

Mam wrażenie, że to można skalować długością i ilością egzemplarzy. Odnoszę też wrażenie, że mogę wydrukować lepszy wymiennik, niż są seryjnie dostępne. Dlaczego? Bo druk 3d masowy jest drogi, a pewne rozwiązania są wręcz niemożliwe do wykonania innymi technologiami.

Ale ale - skoro masz doświadczenie, to rzuć liczbami - jaka jest potrzebna powierzchnia wymiany Twoim zdaniem? Jaka prędkość powietrza (no albo przekrój i objętość - bo to z tego wynika)? Chętnie to skonfrontuję z pomysłem, który mi się wykluwał w głowie.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2019-03-07, 00:58   

Wymiennika nie wydrukujesz bo będzie za gruby.

Mój wymiennik w domu ma powierzchnię wymiany 36m2.
https://www.recair.com/pl/recair-sensitive/rs160/
Mniejszych nie produkują.

Prędkość powietrza nie może przekraczać 5m/s a w nocy najlepiej żeby wynosiła 2-3m/s.
Postaw piwo autorowi tego posta

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2019-03-07, 08:04   

Johny_Walker napisał/a:
robba napisał/a:

Johny, czekaj, "pospaceruj"... produkujemy... :) gonimy króliczka! ;)

Ty to tylko na gotowce liczysz... zero przyjemności... ;)

Miałem robić sobie rekuperator do domu, ale w końcu go jednak kupiłem. Wystarczająco wiele pracy miałem przy instalowaniu tego wszystkiego. Ile się przy tym nauczyłem? Tyle że teraz mogę fabrykę poprawiać.

Rekuperator i rekuperacja do kampera na 2-4 osoby moim zdaniem powinien mieć:
- wymiennik przeciwprądowy aluminiowy lub lepszy plastikowy,
- przepływ sterowany od 10-20m3/h na noc, przez 60-120 (nominalny) do powiedzmy 200m3/h jako maksymalny,
- dwa wywiewy w łazience w dowolnym miejscu (np. podłoga) oraz nad palnikami kuchni, jeżeli prysznic osobny to tam trzeci wywiew,
- nawiewy tylko w skrajnych punktach: przód (góra alkowy i nogi kierowcy) i tył oraz garaż,
- czerpnie przełączane dwie: dach i podłoga,
- wyrzutnia podłoga lub dach,
- wymiennik ciepła na nawiewie będący jednocześnie parownikiem klimatyzatora,
- zabezpieczenie przed zamarzaniem wymiennika przez różnicowanie wywiewu i nawiewu a nie grzałkę,
- wentylatory - tutaj mam problem. Najlepsze są EBM Papst na 230V i biorą przy przepływie 100m3/h około 7W.

Myślę że 10m3/h to mniej wiecej jedna wymiana na godzine i jest to minimum podczas bytowania ludzi w pojezdzie, aczkoiwiek śpiąc latem w kamperze, bez wentylacji lub ze szczątkową wymianą narzekan nie było slychac. Powszechną wśród użytkowników wentylacji mechanicznej jest opinia o jej przewymiarowaniu. Normy podaja maksymalne parametry, a naszego Dospela ustawiamy na 2 bieg z 5. Nawiasem mowiac nie wyobrazam sobie takiej Luny 200 w kamperze.
Tak sobie wyobrazalem umiejscowienie wymiennika. Aczkolwiek powstaje problem odprowadzenia skroplin.

na gorze ewentualna kastracja krzyzowego, jesli nie bedzie innego wyjscia
Moze dzis znajde chwile zeby sie dowiedziec sie szczegolow oferty klingerburga.
Zawsze mozna kupic folie aluminiową 0,3 - 0,5 i wspomagajac sie drukarka 3d zrobić wlasny wymiennik 😉
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Ostatnio zmieniony przez decumanus 2019-03-07, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2019-03-07, 08:05   

Johny_Walker napisał/a:

Czemu tak sądzisz? Patrząc po rysunkach (bo wymiarów konkretnych wnętrza wymiennika nie znalazłem), to powinno dać się wydrukować bez najmniejszego problemu.

Ze wstępnych obliczeń wychodzi mi, że w 20x20x20 zmieszczę 10m² powierzchni wymiany przy przekroju 100cm². Dla przepływu 2m/s to powinno dać wymianę 72m³/h. Dla początkowo planowanego 150x200 to by dało 40.5m³/h (cały czas dla ultrakomfortowego 2m/s, przy 4m/s to już 81m³/h) przy 5.62m² powierzchni wymiany. Jeżeli ta powierzchnia jest za mała, to prostym rozwiązaniem jest złożenie wymienników w szeregu. Twoje 36m² można by odtworzyć z wymiennikiem 150x1200mm. Taki słupek 20*120cm (izolacja) powinien być całkiem prosty do zamontowania gdzieś w rogu zabudowy.

Chyba, że uważasz, że 81m³/h przy 33,72m² to za mało do kampera? Zawsze by można zamontować dwa.

decumanus 
weteran

Wysłany: 2019-03-07, 08:37   

koder napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:

Czemu tak sądzisz? Patrząc po rysunkach (bo wymiarów konkretnych wnętrza wymiennika nie znalazłem), to powinno dać się wydrukować bez najmniejszego problemu.

Ze wstępnych obliczeń wychodzi mi, że w 20x20x20 zmieszczę 10m² powierzchni wymiany przy przekroju 100cm². Dla przepływu 2m/s to powinno dać wymianę 72m³/h. Dla początkowo planowanego 150x200 to by dało 40.5m³/h (cały czas dla ultrakomfortowego 2m/s, przy 4m/s to już 81m³/h) przy 5.62m² powierzchni wymiany. Jeżeli ta powierzchnia jest za mała, to prostym rozwiązaniem jest złożenie wymienników w szeregu. Twoje 36m² można by odtworzyć z wymiennikiem 150x1200mm. Taki słupek 20*120cm (izolacja) powinien być całkiem prosty do zamontowania gdzieś w rogu zabudowy.

Chyba, że uważasz, że 81m³/h przy 33,72m² to za mało do kampera? Zawsze by można zamontować dwa.

Możesz uściski, wymiana ciepła bedzie zachodzić przez wydrukowane płaszczyzny?
R

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2019-03-07, 08:51   

decumanus napisał/a:

A czemu nie? W wymienniku przeciwprądowym ważny jest przecież gradient temperatury, który w czasie pracy wymiennika jest stały. W tej sytuacji plastik będzie równie dobrze wymieniał ciepło jak aluminium, szczególnie przy ściankach 0.4mm. Będzie wymagał tylko kilku minut więcej by się "rozruszać" (wytworzyć gradient przy włączeniu), ale przy wentylacji, która ma działać cały czas, to raczej nie jest istotna wada.

decumanus 
weteran

Wysłany: 2019-03-07, 11:16   

koder napisał/a:
decumanus napisał/a:

A czemu nie? W wymienniku przeciwprądowym ważny jest przecież gradient temperatury, który w czasie pracy wymiennika jest stały. W tej sytuacji plastik będzie równie dobrze wymieniał ciepło jak aluminium, szczególnie przy ściankach 0.4mm. Będzie wymagał tylko kilku minut więcej by się "rozruszać" (wytworzyć gradient przy włączeniu), ale przy wentylacji, która ma działać cały czas, to raczej nie jest istotna wada.

hmm. Żywię przekonanie graniczące z pewnością, że we wzorze na strumień ciepła jest lambda...

to nawet na chłopski rozum robi różnicę...

ABS czyli kopolimer Akrylonitrylo-Butadieno-Styren to najbardziej udane i powszechne tworzywo sztuczne.
...Wyjątkowo niska przewodność cieplna λ = 0,157 W/mK

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2019-03-07, 12:15   

koder napisał/a:

Piszesz tak jak byś w życiu nie miał go w rękach. Tam jest po prostu gruba folia, a z tym drukarki sobie nie radzą. Zrobisz grube to sprawność leci na łeb.
Wymiennik musi mieć niskie opory przepływu i dużą powierzchnię z niską lambdą.

I to wszystko po co? Żeby odzyskiwać energię? Przy cenie LPG 0,7-3 zł/litr?
Nie lepiej po prostu zużyć nieco więcej gazu?
Należy zacząć od obliczeń oszczędności. Komfortu rekuperacja nie podniesie bo nawiew zimnego powietrza zimą można zniwelować nawiewem Trumy.
Mikroskopijne oszczędności kosztem sporych nakładów finansowych i utratą miejsca.
Typowy kamperowiec nawet nie zauwazy różnicy.
Bardziej aktywny (np. ja) zaoszczędzi 20 litrów gazu na rok. 16-60 zł/rok. Zwrot instalacji nastapi po 30-180 latach.
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2019-03-07, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2019-03-07, 12:15   

decumanus napisał/a:
hmm. Żywię przekonanie graniczące z pewnością, że we wzorze na strumień ciepła jest lambda...

Niemniej jak najbardziej produkuje się plastikowe wymienniki ciepła do rekuperatorów.

robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 94/200
Wysłany: 2019-03-07, 12:18   

koder napisał/a:
decumanus napisał/a:

A czemu nie? W wymienniku przeciwprądowym ważny jest przecież gradient temperatury, który w czasie pracy wymiennika jest stały.....

gradient może i jest stały ale dla wymiennika, ale dla materiału raczej nie jest stały.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2019-03-07, 12:20   

Johny_Walker napisał/a:
Piszesz tak jak byś w życiu nie miał go w rękach. Tam jest po prostu gruba folia, a z tym drukarki sobie nie radzą.

A ja mam wrażenie, że nie masz doświadczeń z drukarką 3d. Mam na koncie wydruki ze ściankami 0.4mm ułożonymi właśnie w coś w rodzaju wymiennika ciepła. I tak, taka ścianka 0.4mm to się zachowuje jak gruba folia. Jaką grubość ma ta w wymienniku fabrycznym?

Johny_Walker napisał/a:
I to wszystko po co? Żeby odzyskiwać energię?

Osobiście bardziej byłbym zainteresowany wykorzystaniem w lecie, do chłodzenia.

Johny_Walker 
Kombatant

decumanus napisał/a:
wspomagajac sie drukarka 3d zrobić wlasny wymiennik 😉
R

W busie to już w ogóle nie widzę szans na zmieszczenie rekuperatora i instalacji. Nie lepiej to miejsce poświęcić na klimatyzator?

koder 
Kombatant
(statystycznie)

robba napisał/a:
gradient może i jest stały ale dla wymiennika, ale dla materiału raczej nie jest stały.

Chyba nie zrozumiałem, co chciałeś przekazać. Możesz przeformułować?

Kombinator 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
Piwa: 15/7
Wysłany: 2019-03-07, 12:25   

Dostałem odpowiedz co do wymiennika firmy Klingenburg. Cena za krzyżowy to ok 400 zł. Czas dostawy do 7 tygodni. Sprawność tego wymiennika między 50 a 60 % ale.......ich program doborowy wylicza sprawność przy wymianie MINIMALNEJ 80 m3/h. A to 4 razy więcej niż potrzeba.W moim kamperze jest to przyjmijmy ok 20m3 czyli tak teoretycznie powinna być wymiana na poziomie właśnie 20 m3. Tyle że przy tak małej wyminie prędkość strumieni powietrza byłby za niska.
Firma zaprzestała produkcji wymienników przeciwprądowych. W internetach nie znalazłem innego producenta. Jak by ktoś coś miał to poproszę.

Podsumowując gdyby się zdecydować na to rozwiązanie :
-koszt: niewielki (??? ), Dokładając kilka wentylatorków komputerowych oraz rur do prowadzenia powietrza i filtrów wentylacja z rekuperacją będzie kosztować ok 800zł (mało ???dużo??) plus parę godzin grzebania (a to akurat plus bo fajnie grzebać 8-) )
-korzyści: teoretycznie powinno być bardziej komfortowo termicznie, możliwe że mniej prądu pójdzie na ogrzewanie lub na klimatyzację.
-ryzyka: jako że sprawność mogłaby by być lepsza otwartym pozostaje pytanie czy taki odzysk będzie dawał efekt satysfakcjonujący. Druga kwestia to głośność i "przeszkadzalność" pracującej wentylacji -ale to do weryfikacji dopiero po zrobieniu.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2019-03-07, 12:27   

Zanim zrobicie ten rekuperator to naprawdę powinniście odrobić lekcje:
- ile konkretnie energii zaoszczędzi przy różnych temperaturach i warunkach meteorologicznych,
- ile energii w tym czasie ucieka lub dociera do kampera przez przednie, pojedyncze szyby kabiny,
- jak ustawienie kampera oknami do Słońca wpływa na nagrzewanie wnętrza,
- ile kWh rocznie zaoszczędzicie zimą na ogrzewaniu i latem na klimie, ile zł?

Jak to wszystko policzycie to prawdopodobnie okaże się że ustawienie kampera przednią szybą do Słońca latem powoduje znacznie większe straty chłodu niż to co jest w stanie zaoszcz3dzić rekuperator. Podobnie zimą można w ten sposób dostarczyć sporo energii.

Oszczędność energii zimą można mieć identyczną jaką daje rekuperator w bardzo prosty sposób: należy ograniczyć wentylację. Jest mała wada: zwiększa się ilość CO2 z 400ppm do np. 1200. Jest też poważna zaleta: zwiększa się ilość pary wodnej i zamiast 20% mamy 40-50%. Podczas mrozów nawet posiadanie rekuperatora może wymusić ograniczenie wentylacji właśnie ze względu na suche powietrze i konieczność zatrzymania wilgotności. Wtedy okazuje się że największą zaletą rekuperacji podczas mrozu nie jest oszczędność energii ale możliwość precyzyjnego kontrolowania wilgotności w domu.

Odpowiedz do tematu