Jakie dajesz fotele do drugiego rzędu? Widziałem we wcześniejszym poście że masz fotele od Espace razem z pasami - jakiej one są szerokości? Chodzi mi po głowie aby właśnie z 807 lub Espace użyć takich foteli do mojego Ducato
Twój sprzęt: Rogalik Ducato 2.3 150 2013
Nazwa załogi: 3 Kapelusze
Wysłany: 2019-03-23, 07:51
Prace nad Pojazdem Kapeluszników niespiesznie przechodzą do kolejnego etapu.
Auto obecnie kończy obszerny serwis blacharski. Przy okazji wstawiono okno w lewe tylne drzwi, więc nie razi już asymetria.
Zamontowałem 2 szyberdachy, które będą odpowiadały za wentylację obydwu sypialni. Jest też tylna kamera cofania. Pojawią się także dwie kamery po bokach auta, aby umożliwić bezstresowe wyjeżdżanie z parkingu (ciągle obawiam się, że zahaczę sąsiednie auta skręcając). Zamontowałem przelotki kablowe pod przyszłe kable do solarów i skróciłem tylną ławkę zmieniając z "trójki&" na "dwójkę".
Ogólna koncepcja auta jest taka:
- główna sypialnia z łóżkiem 200 x 120cm, wzdłużnie w tylnej części auta;
- pod łóżkiem bagażnik na całą szerokość auta, wysokość 50cm, głębokość 90 cm;
- dziecięca sypialnia z łóżkiem 170 x 60, równolegle do sypialni głównej, ale wyżej i na drugim boku;
- łazienka + szafka pomiędzy tylnymi fotelami a sypialniami;
- kuchnia pomiędzy sypialniami a drzwiami suwanymi, częściowo wchodząca w światło tych drzwi;
- kabina kierowcy oddzielona od części mieszkalnej stałą ścianką z drzwiami;
- trzecie siedzenie rozkładane na postoju ze ściany obok drzwi suwanych.
W kwestii wyposażenia:
- 1 panel solarny monokrystaliczny 100W umieszczony między szyberdachami a tyłem auta, ze sterownikiem PWM, zasilający oświetlenie i wentylację oraz akumulator około 30 Ah;
- 1 panel solarny polikrystaliczny 270W umieszczony przed szyberdachami, ze sterownikiem MPPT, zasilający lodówkę (przenośna lodówka kompresorowa 12V około 18 litrów) oraz akumulator do tejże lodówki, około 45 Ah- niezależna instalacja;
- ogrzewanie chińskim suchym "Webasto" 2KW, zasilanym z oddzielnego zbiornika na paliwo;
- zbiornik na wodę czystą 70l;
- zbiornik na wodę szarą 30l;
- zbiornik na wodę pitną 20l;
- kuchenka gazowa turystyczna na kartusze, ceramiczna;
- toaleta przenośna Thetford;
- wentylacja: szyberdachy w sypialniach, wspomagane wentylatorami, plus szyberdach 40x40 który będzie w części kuchennej, wentylacja łazienki "grzybkiem" dachowym. Zaopatrzenie w powietrze poprzez mechaniczny nadmuch z kabiny kierowcy- szyby będą zawsze lekko uchylone, mamy owiewki.
DwieSzybyjpg.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 89,07 KB
FotelDwojka.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 118,95 KB
BezSzyby.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 100,77 KB
Stopien.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 101,56 KB
Dach.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 84,57 KB
Podloga.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 120,56 KB
BocznaKamerka.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 68,47 KB
Progi.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 69,79 KB
drFeelGood zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599 Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
Wysłany: 2019-03-23, 10:13
Hm... A zmieścisz się w dmc już po zalaniu zbiorników wody i paliwa, zapakowaniu gratow i rodziny?
I widzę, że naklejasz sporo kilo maty butylowej. Nie będziesz miał izolacji żadnej, że chcesz wygluszyc rezonans blachy? Bo jeśli będziesz cokolwiek na blache kleil to butyl to tylko dodatkowa waga. Widzę na innych forach, że dużo ludzi wali tego bez przemyślenia na wszystko co się da. Chyba dlatego, że fajnie się przykleja.
I tak się zastanawiam jak ty chcesz to wszystko zmieścić. Ile długości ma paka LT? 3m? Minus łóżko 120 i fotele 70-80 biorąc pod uwagę ich pochylenie zostaje Ci metr na stolik i kibel.
Weabsto montował bym z poborem że zbiornika. Trochę bez sensu dodatkowy gart w postaci następnego zbiornika. To samo zbiornik wody. Jak chcesz jej brać tak mało to po co dwie osobne instalacje na wodę pitna i do mycia. Dwie pompy....? Może lepiej wstawić filtr? Używać srebra? Dbać o zbiorniki?
Dwie instalacje fotowoltaiczne, dwa regulatory, dwa aku
Nie wiem po co tak chcesz. Biorąc pod uwagę fakt, że masz ograniczenie w dmc no i wydajesz też więcej. (nie żebym Ci zaglądał do portfela)
Co do kamer to też nad tym myślałem ale jako bajer/gadżet i ze względu bezpieczeństwa. Lepiej naucz się coslfac na lusterkach. Takim krótkim autem to nie jest aż tak trudne...
Co do wentylacji w ciepłe dni bardziej skupiłbym się nad mocnymi wenyktylami w dachu. Szparki w oknach nic nie dają. Dobrze miec okno w tylnych drzwiach(otwierane). U ciebie już za późno. Wtedy będziesz musiał mieć większe aku pokładowe zamiast tych dwóch kurdupli które chcesz włożyć. Chyba lepiej jeden konkretny niż dużo maluśkich.
To tyle moich subiektywnych przemyśleń na szybko. Mam nadzieję, że ci się przydadzą.
Wysłany: 2019-03-24, 07:36
Dziękuję za uwagi. Wiem, wygląda to na niepotrzebne mnożenie komplikacji i wagi, ale chcę wyizolować elementy o większym znaczeniu.
Auto na pusto waży obecnie około 2100 kg. Zabudowa będzie raczej lekka, nie powinienem mieć problemów z przekroczeniem masy, aczkolwiek będę monitorował ją w trakcie budowy.
Przyznaję się, lubię kleić butyl ;-) Jeszcze tylko dokończę naklejanie pasków na największe gładkie powierzchnie blachy i koniec. Pozostało jakieś 10- 15 kg więcej, tragedii nie ma.
Paliwo do Webasto będzie znajdowało się w 10 litrowym kanisterku zlokalizowanym w garażu. Nie chcę zdejmować zbiornika paliwa z auta i przy nim manipulować.
Odnośnie prądu: obecnie w przyczepie mam 2 solary po 30W, kontroler PWM i akumulator 18Ah. Wystarcza bez najmniejszego problemu na oświetlenie, wentylację i pompę wody. Pozostał mi jeden regulator PWM, więc użyję go wraz z panelem solarnym 100W i akumulatorem około 30 Ah na potrzeby oświetlenia, pompy wody i wentylacji- to elementy strategiczne i chcę mieć je wydzielone. Dodatkowo chcę mieć możliwość podładowania tego akumulatora z instalacji samochodu w krytycznej sytuacji.
Pod lodówkę będę miał drugą instalację, po to aby w razie mniejszego nasłonecznienia nie utracić zasilania elementów o wyższym priorytecie.
Zbiornik na wodę pitną będzie umieszczony w kuchennej szafce w świetle drzwi suwanych, aby łatwo dało się go napełniać z 5-litrowych butli wody mineralnej. Na potrzeby potraw i napojów powinno wystarczyć na długo, a dzięki temu będę mógł bez obaw napełniać zbiornik wody czystej (do mycia) zwykłą kranówką.
Pompa wody będzie jedna w zbiorniku na czystą wodę i jedna w zbiorniku na wodę pitną. Do wody pitnej będzie oddzielny kran przy zlewie (tak jak w domach wyposażonych w filtry do wody pitnej).
Mój Sprinter jest w wersji max, ma 6,5 metra długości i 1,5 metra zwisu tylnego. Wyjeżdżając z miejsca parkingowego oczywiście widzę w lusterkach tył mojego auta i samochody zaparkowane obok, ale nie widzę czy wyjechałem już na tyle, żeby przy skręcie nie trącić ich tylną krawędzią Sprintera. Kamery są tak tanie, że nie ma problemu zamontować dwie po bokach i widzieć dokładnie otoczenie.
Wnętrze części mieszkalnej będzie miało około 4,2 m długości. Orientacyjny układ wnętrza załączam. Zależy mi na wygodnym spaniu i tu nie ma kompromisów. Na możliwości spacerowania po wnętrzu zbytnio mi nie zależy- ma być dużo miejsca na spanie i wystarczająco dużo na siedzenie przy stoliku.
Hej
A jak zamierzasz wyświetlać obraz ze wszystkich kamer? Ja też robię trzy i szukałem jakiegoś ustrojstwa, które by łączyło obrazy i puszczało na jeden monitor, jak obecne systemy kamer 360, ale nie znalazłem i stanęło na przełączniku wideo od FPV. Może coś znalazłeś lepszego?
jak zamierzasz wyświetlać obraz ze wszystkich kamer? Ja też robię trzy i szukałem jakiegoś ustrojstwa,
Przykład , są też monitory z wbudowanym dzielnikiem obrazu , takie zabawki dostępne również w PL .
Super ! O takie coś mi właśnie chodziło, ale nie mogłem znaleźć - czasem jedno słowo kluczowe rozwiązuje sprawę.
Przełącznik pójdzie latać w takim razie.
Wielkie dzięki.
drFeelGood zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599 Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
Wysłany: 2019-03-24, 10:07
Do kamer analogowych potrzebujesz dzielnik video 4 albo więcej kanałów taki jak ten np.
Dzielnik Ja też robię 4 kamery ale daję kamery IP, dzięki temu mogę wykorzystać dzielnik programowy zainstalowany na tablecie.
Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
Wysłany: 2019-03-24, 10:29
Spojrzałem na drugą stronę twojego tematu i faktycznie to długa opcja. 40cm więcej w środku niż u mnie w masterze.
Sporo jak na kampera. Przydało by się...
Wysłany: 2019-04-06, 14:51
Remont blacharski Sprintera został ukończony. Teraz auto zostanie poskładane do końca, wysprzątane i za tydzień do odbioru. Korzystając z możliwości wejścia do warsztatu, dołożyłem szyberdach 40 x 40 w części kuchennej oraz "grzyberdach" który będzie odpowiadał za wentylację łazienki.
W najbliższej kolejności na dachu zamontuję profile alumiuniowe, które będą stanowiły podstawę paneli solarnych, po czym będę mógł zająć się ociepleniem dachu i budową sufitu.
Skrócona tylna ławka już jest zamontowana. Pomiędzy nią a drzwiami suwanymi są 82 cm wolnego miejsca, co wystarczy na wąską część kuchennego blatu i "kawałek podłogi".
Powoli klaruje się dokładne rozmieszczenie elementów sypialni.
Mam prośbę o zweryfikowanie planowanej przeze mnie instalacji elektrycznej zasilającej lodówkę (instalacja ta będzie zasilała wyłącznie lodówkę). Założenia mam takie:
Jak wyliczyłeś moc lodówki według zużycia rocznego energii? 10W to mało, za mało na kompresor.
Ja u siebie testuję lodówkę na 230VAC. Producent podaje 107kWh rocznego zuzycia, na tabliczce znamionowej jest napisane 60W i lodówka pobiera 5A u mnie.
Masz zdjęcie tabliczki znamionowej tej lodówki?
Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2019-04-07, 13:12
- akumulator 100Ah minimum tak jak napisał amples, na mniej szkoda miejsca; Po roku ten akumulator będzie miał 80-90% pojemności potem już tylko gorzej ;
- 100Ah dziennie... a co jak staniesz w cieniu pod drzewkiem bo będzie bardzo gorąco ? 270W na dachu jak najbardziej OK ale na 100Ah dziennie to raczej nie licz;
- lodówka, wartości podane przez producenta są dla uśrednionych warunków w domu ( np temp powietrza 20C ) , nijak to się ma do warunków temperaturowych w kamperze. Nie można tego tak policzyć bo jest to zbyt optymistyczne założenie;
- będziesz miał jeszcze kilka innych odbiorników prądu których nie uwzględniasz;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum