Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempomat do Ducato X250 (po roku 2006)
Autor Wiadomość
damianio
początkujący forumowicz

Dołączył: 07 Lis 2016
Wysłany: 2016-11-08, 14:13   

Znalazłem sporo info o dołożeniu tempomatu do starszych aut z Euro 4 (łączymy 2 i 4 pin w celu weryfikacji podłączenia i wpinamy manetkę) itp. U mnie (2015r, auto Euro 5) kostka wygląda jak na zdjęciu (3 kabelki) wiec nie ma możliwości połączenia tych pinów. Czy ktoś już się bawił z tym?
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kamperowicz1212 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: podróźe
Dołączył: 21 Lut 2017
Wysłany: 2017-02-22, 17:06   

mwservice napisał/a:
Duża szansa, że to wiązka do tempomatu, u mnie tego brakowało, dlatego musiałem kupić ten drogi. Na Twoim miejscu pojechałbym do serwisu Fiata i zapytał. Jak kupisz samą manetkę i ją sam podłączysz, to i tak może się okazać, że tempomat trzeba uaktywnić w komputerze pojazdu.


Witam Kamperowiczów.
Ja po poszukiwaniach zamontowałem tempomat oryginalny do Ducato 2016r u Pana Mariusza w Piasecznie. Montuje tempomaty do różnych marek, tylko oryginalne ! Pomógł nie jednej osobie. Pozdrawiam.
Namiar 530024124.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
GreG-ryb 
początkujący forumowicz

Dołączył: 30 Cze 2016
Postawił 1 piw(a)
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2017-03-02, 14:38   

damianio napisał/a:
Znalazłem sporo info o dołożeniu tempomatu do starszych aut z Euro 4 (łączymy 2 i 4 pin w celu weryfikacji podłączenia i wpinamy manetkę) itp. U mnie (2015r, auto Euro 5) kostka wygląda jak na zdjęciu (3 kabelki) wiec nie ma możliwości połączenia tych pinów. Czy ktoś już się bawił z tym?
[url=http://images84.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]


Witam,
Co do modeli po 2011 roku z euro 5 udało mi się odszukać jedynie dokumentację w języku niemiecki w sprawie tempomatu 2 i 3 pin .
https://www.dropbox.com/s...20incl.pdf?dl=0

Nie testowane:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kwlp 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Peugeot boxer l4h3
Dołączył: 15 Sie 2012
Piwa: 3/2
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2019-04-09, 23:06   

Witam,
założyłem manetkę 5 pin wg instrukcji jaka była tutaj na forum do ducato 2008 3.0 160 multijet i tempomat załącza się. pokazuje się zielona kontrolka na desce, ale nie działa. Tzn nie utrzymuje prędkości. Podłączyłem samochód do komputer i pojawiają się błedy czujnika sprzęgła. Z tego co wiem tempomat nie bdzie działał bez tego sygnału. Niestety kupiłem nawet nowy czujnik i w pogramie ciągle nie mam sygnału z tego czujnika. Czy ktoś posiada może jakiś schemat jest instalacji tego czujnika. Podejrzewam na przerwany obwód, może na wtyczkach itd. Z tego co wiem to instalacja z czujnika sprzęgła nie biegnie bezpośrednio do ECU. po drodzę są jakieś złączki. Czy ktoś wie może gdzie szukać przerwanego obwodu. Albo jakiś schemat. Jakakolwiek pomoc. Bo nie będę przecież pruł całej instalacji.
_________________
Paweł
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
grzegunio 
początkujący forumowicz

Nazwa załogi: Szaraki
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2010
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-10, 21:24   

Spróbuj pobrać i zainstalować na swoim komputerze program eLEARN - znajdziesz tam opis i schemat systemu cruise control. Może to pomoże Ci rozwiązać Twój problem.

https://drive.google.com/uc?id=0B1SzqtulkLwGMmR5SGNnSDEzc1k

Archiwum w linku powyżej trzeba sobie pobrać (przycisk "Pobierz mimo
to") i potem rozpakować. W środku jest obraz płyty do nagrania albo
zamontowania w emulatorze.

Powodzenia :spoko
_________________
Pozdrawiam,
grzegunio
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kwlp 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Peugeot boxer l4h3
Dołączył: 15 Sie 2012
Piwa: 3/2
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2019-04-12, 09:50   

faktycznie są diagramy, dzięki bardzo za wstawkę. Potrzebowałem trochę czasu aby to rozkminić :)
_________________
Paweł
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 117/146
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2019-04-12, 14:12   

kwlp napisał/a:
Potrzebowałem trochę czasu aby to rozkminić

Pobrałem , nagrałem płytkę co dalej ? :niewiem
_________________
Jestem z miasta - to widać, słychać i czuć
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Interstar
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 85/13
Skąd: UE
Wysłany: 2019-04-12, 14:36   

SlawekEwa napisał/a:
nagrałem płytkę co dalej ?
Na płytce masz plik setup .exe , klikasz go instalujesz program ,
uruchamiasz go i dalej w tymże programie szukasz tego co cię interesuje .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 22 Lut 2012
Piwa: 64/4
Wysłany: 2019-04-12, 20:40   

Dodam tylko, że tempomat dokładany (z dodatkową manetką) z firmy, która się tu reklamowała działa idealnie i polecam. Mam w 2.8 jtd i używam często, super sprawa. Polecam.
_________________
Pozdrawiam,

Bajaga&Instruktori
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 117/146
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2019-04-12, 20:43   

amples napisał/a:
Na płytce masz plik setup .exe , klikasz go instalujesz program ,

Dzięki :pifko
_________________
Jestem z miasta - to widać, słychać i czuć
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kwlp 
doświadczony pisarz


Twój sprzęt: Peugeot boxer l4h3
Dołączył: 15 Sie 2012
Piwa: 3/2
Skąd: Pomorskie
Wysłany: 2019-04-16, 22:35   

Działa dobrze, aczkolwiek czasami potrzeba sporo czasu, zanim zrozumiesz co do czego. W moim przypadku miałem problem z czujnikiem sprzęgła. Okazało się że dzieki diagramowi chodziło o pin 79 na złączu komputera. i tam był błąd. jakimś cudem pin ten siedział w złączu ale dotykał pina w komputerze. Po naprawie wszystko śmiga.
_________________
Paweł
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***