|
|
|
Przymiarki do bazy na kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Kwiatkowski
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Chrysler G Voyager
Nazwa załogi: Grupa RR
|
Wysłany: 2019-05-27, 14:17
|
|
|
Nie wyważam, wątki prześledzone i wiedza której nie miałem przyswojona. Przewertowałem kilkadziesiąt takich projektów w Europie i USA, zanim zaplanowałem czego potrzebuję.
Tu praktyka kolegi Świstaka w kwestii poruszania się po kempingach na pewno bezcenna.
Planuję na bazę sprzęt możliwe prosty, ale nie sprecyzowałem sobie jednego modelu. Mam swoje minimum długości i rodzaju bazy, lecz dużym czynnikiem wyboru będzie stan konkretnej sztuki.
Co do Autosana, już widzę że trudno będzie o możliwie dobry stan konstrukcyjny pojazdu, mechanika tu akurat jest drugorzędna ze względu na prostotę i tanie części.
Jak macie jeszcze jakieś pomysły lub uwagi, chętnie posłucham |
|
|
|
 |
Norbertp83
zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Gru 2018 Piwa: 12/6 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 2019-05-27, 15:58
|
|
|
Przede wszystkim uzbrój się w cierpliwość .
Ja osobiście szukałem bazy przez ok. 4-5 mies., a siedzę w branży motoryzacyjnej od 15 lat.
Szukałem samochodu z konkretnym silnikiem w rozmiarze maxi. Musiał być bezwypadkowy, nie lakierowany.
Łudziłem się, że będzie łatwo - nie było.
Szukałem w Polsce, Niemczech, Holandii, Belgii, Danii, Francji i w Wlk. Brytanii (rozważałem przeróbkę tzw. "anglika").
A! No i szukałem auta z przebiegiem <200 tys. km. . Po miesiącu wskazania licznika były już dla mnie mniej istotne, bo którym autem bym się bardziej nie zainteresował jego przebieg musiałem finalnie mnożyć przez minimum 2 . Takie są realia, niestety.
Życzę Ci więc wytrwałości w poszukiwaniach. |
|
|
|
 |
Kwiatkowski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-27, 16:32
|
|
|
| Cierpliwość mam wytrenowaną, bo samochody i maszyny do firmy kupuje, tak jak wspomniałeś, czasami po pół roku oczekiwania na rozsądny egzemplarz. I jak pokazuje życie, coś mało wyeksploatowanego jest sporo droższe o cen średnich. Komfort mam taki, że w sierpniu spodziewamy się kolejnej pociechy, a pierwszy wyjazd pewnie w tym roku i tak nie byłby możliwy. Przewiduje około 4 miesięcy przebudowy, więc pewnie podróże zaczniemy od wiosny 2020. Zresztą, kto wie i sztuka dla mnie już niedługo pojawi się na aukcji gdzieś w PL lub EU. |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2019-05-27, 16:40
|
|
|
Jak jest firma,to może warto rozważyć nowy w cenie netto |
|
|
|
 |
Kwiatkowski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-27, 21:35
|
|
|
HENRYCZEK, na dorobku jestem działka, dom i cały czas inwestuje w sprzęt do pracy. Pocieszam się tym że kupując starsze, będzie bardziej gniotse nie łamiotse. Ale to tak na osłodę
Planuję bazę 15-30 tys. zł, jak się nie uda trzeba będzie szarpnąć się do 50..., chociaż i tu wybór jest średni. Autobusów klasy MIDI jest mało, czekam i obserwuje tymczasem ... |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 194/109 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2019-05-27, 21:53
|
|
|
| Cytat: | HENRYCZEK, na dorobku jestem działka, dom i cały czas inwestuje w sprzęt do pracy. Pocieszam się tym że kupując starsze, będzie bardziej gniotse nie łamiotse. Ale to tak na osłodę
Planuję bazę 15-30 tys. zł, jak się nie uda trzeba będzie szarpnąć się do 50..., chociaż i tu wybór jest średni. Autobusów klasy MIDI jest mało, czekam i obserwuje tymczasem ...
|
Jaki masz stan osobowy że porywasz się na wóz Drzymały który się toczy i w realnych warunkach kosztuje przemieszczanie się po Europie
Tak się zastanawiam czy jak już zakupisz zmodernizujesz za to Cię będzie stać na wjazd na kemping?
Wiem wiem marzenia |
|
|
|
 |
Kwiatkowski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-27, 22:24
|
|
|
Bim, Mamy 2 pociech i kolejne w drodze. Chcę mieć możliwość zabrania też znajomych w drogę od czasu do czasu (stąd rejestracja i pełne 8 a może i 9 miejsc). Koszty to rzecz dyskusyjna. Nasz majowy wypad do Chorwacji samochodem ze spalaniem 12 l/100km i spaniem w hotelach z dwójką dzieci skutecznie windował ceny na Booking.com (większość obiektów liczy drugie dziecko od 50-100% dorosłego). A Pan Bóg dał trzecie. Jazda z dziećmi jest super, ale potrzebują opieki i przestrzeni. Kamper daje mi tą możliwość, ale potrzebuję coś większego niż europejskie zabudowy. Potrzebuję też foteli z pasami, dla ich bezpieczeństwa, a nie kanapy.
Dla mnie kamper to nie sposób na oszczędzanie na wakacjach, kamper dla mnie to nowa jakość na poznawanie świata, co robić lubię i czynię możliwie często Pieniądze to rzecz nabyta, jak są potrzebne to się znajdą |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2019-05-28, 05:19
|
|
|
Kwiatkowski, znajdź już tą bazę i działaj chłopie. Z twoim podejściem myślę, że będzie to kozacki projekt. Czekam niecierpliwie |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
KACPERKI 2
weteran Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Lut 2016 Piwa: 60/58 Skąd: z nad morza ;-)
|
Wysłany: 2019-05-28, 05:43
|
|
|
| Kwiatkowski napisał/a: | | Chcę mieć możliwość zabrania też znajomych w drogę od czasu do czasu |
To najsłabsza część Twojego projektu i każdy tutaj to Tobie potwierdzi.
Poświęcisz czas i kasę ale PRZEDE WSZYSTKIM MIEJSCE na spanie i inne elementy dla '"czasem zabrać znajomych" a później okaże się ( bo się okaże ) że 99% czasu masz wnętrze które Cię wnerwia bo ograniczasz swoją rodzinę na rzecz wątpliwej przyjemności zabrania znajomych.
Przekonasz się że kamper jest TYLKO DLA CIEBIE I TWOJEJ RODZINY.
Wielu twierdzi w tym i ja że nie ważne jak duży jest kamper to i tak jest dla DWÓCH osób. Oczywiście że mając dzieci to należy dodać ten wyjątek - bo to nasze ukochane dzieciaczki - ale znajomi... Choćby nie wiem jacy byli to ok - 2 dni jakoś to widzę ale 2 tygodnie? Błagam....
Przemyśl to jeszcze... Może jak się zastanowisz to inaczej spojrzysz na bazy których szukasz... Będzie łatwiej ;-) |
_________________ Po prostu od dawna lubię Mercedesy... ;-) osobowe i takie... z "Palmą na boku" ;-)
 |
|
|
|
 |
DC
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Lip 2015 Piwa: 15/18 Skąd: Lniska
|
Wysłany: 2019-05-28, 05:55
|
|
|
Może jednak szukaj gotowego kampera ale lekko uszkodzonego lub zdekompletowanego?
To ograniczy wydatek z zakupem a jak zakładasz że będziesz budował to będziesz miał taką pierwszą praktykę
My jeździmy z 4 ,5 czasami 6 dzieci europejskim kamperem 7,5m na Ducato i każdy ma swój kącik do jazdy i do spania.
Przy jeździe z dziećmi zdecydowanie ważniejsza jest niezawodność sprzętu niż dwa metry więcej do robienia bałaganu :szeroki_
a z tą jazdą w fotelach że dzieci będą zapięte w pasach przez całą drogę jak w osobówce |
_________________ Living a Boys Adventure Tale |
|
|
|
 |
salek
zaawansowany

Twój sprzęt: Globe Traveller Voyager X
Nazwa załogi: Salki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Cze 2013 Piwa: 20/22 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 2019-05-28, 06:49
|
|
|
| Agat napisał/a: |
Przekonasz się że kamper jest TYLKO DLA CIEBIE I TWOJEJ RODZINY.
|
I tu (nie)stety muszę potwierdzić. Też x lat temu się nosiłem z zamiarem kupna kampera na spółkę z rodziną 90% forum mi tego odradzała i się w sumie sprawdziło. Na szczęście was posłuchałem i teraz mam spokój |
_________________ https://www.camperteam.pl...p=778461#778461 - Nasz Globe Traveller Voyager X |
|
|
|
 |
Kwiatkowski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-05-28, 20:55
|
|
|
Konstruktywnie prawicie i za to dziękuję. To fakt, że nasze wyjazdy dłuższe niż kilka dni z przyjaciółmi obok w hotelu lub wspólnie w większym lokum są czasem męczące. I chyba nie chce się do tego do końca przyznać
W tym tygodniu jadę pooglądać 3-4 szt. MB Vario w najdłuższym wydaniu, może coś się trafi.
Co do gotowca, w zeszłym roku pooglądałem kilka i zawsze coś było mocno nie tak pod kątem rozkładu lub stanu zużycia. Najchętniej kupiłbym coś na podwoziu Ducato/Boxer/Jumper koniecznie z 2,3 lub 3,0 litra, lubię i cenię te auta mając je u siebie. Ale mój budżet teraz „na gotowo” to max 50-65 tysięcy zł, znając życie +20%. Stąd decyzja.
I tu nasuwa się druga rzecz, która tak naprawdę jest kluczem po co to zawracanie sobie głowy z własnym projektem: szukam sobie zajęcia i wyzwania na kilka miesięcy. Wiem, że nie będzie taniej, wiem, że pewnie w wielu kwestiach nie będzie lepiej, ale to „coś” mówi: działaj.
Dość wywodów, bo robi się filozoficznie
Pochwałę się, jak coś wkońcu znajdę godnego zainteresowania.
Naprawdę dzięki za utwierdzenie mnie w sprawach, których do końca nie przyjmowałem jako prawda. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 194/109 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2019-05-28, 21:12
|
|
|
| DC napisał/a: | My jeździmy z 4 ,5 czasami 6 dzieci europejskim kamperem 7,5m na Ducato i każdy ma swój kącik do jazdy i do spania.
Przy jeździe z dziećmi zdecydowanie ważniejsza jest niezawodność sprzętu niż dwa metry więcej do robienia bałaganu |
Kolega nie chce mieć króliczka on chce go gonić
| Kwiatkowski napisał/a: | | kamper dla mnie to nowa jakość na poznawanie świata, co robić lubię i czynię możliwie często Pieniądze to rzecz nabyta, jak są potrzebne to się znajdą |
i tego sie trzymajmy |
|
|
|
 |
Kwiatkowski
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-06-06, 15:46
|
|
|
Mam bazę
Kupiłem Autosana A0808 Gemini z 2004 roku z silnikiem Cumminsa od spółki przewozowej.
Autobus z porządnym silnikiem 4 litrowym z tyłu zblokowany z 6 stopniowa skrzynią manualną ZF. Jest retrader Telma, klima, webasto, ABS, ASR, podwójne szyby i kilka innych ważnych rzeczy. Co najważniejsze długość: ok. 8,5 m daje szanse na normalne poruszanie się i wjazd na kempingi.
Tym oto sposobem kończę temat, by- jak mam nadzieje w niedalekiej przyszłości założyć nowy z relacją z budowy.
Dziękuję za pomoc i konstruktywne uwagi, czas na plan działania. Prace podzieliłem na 2 etapy: doprowadzenie do bdb stanu technicznego i wizualnego, dalej już sama przebudowa. Termin? Realnie spoglądając w przyszłość to 12-16 miesiecy na gotowo, ale nie mam twardego dead line'u
Zdjęcie poglądowe, bo mój jeszcze nie dotarł na plac. Mój egzemplarz też biały.
 |
|
|
|
 |
Krisp
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Movano
|
Wysłany: 2019-06-06, 15:58
|
|
|
Gratuluję Ja cały czas szukam |
_________________ Przez działanie rozumie się również zaniechanie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|