Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przymiarki do bazy na kampera
Autor Wiadomość
Kwiatkowski 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Chrysler G Voyager
Nazwa załogi: Grupa RR
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-05-27, 14:17   

Nie wyważam, wątki prześledzone i wiedza której nie miałem przyswojona. Przewertowałem kilkadziesiąt takich projektów w Europie i USA, zanim zaplanowałem czego potrzebuję.

Tu praktyka kolegi Świstaka w kwestii poruszania się po kempingach na pewno bezcenna.

Planuję na bazę sprzęt możliwe prosty, ale nie sprecyzowałem sobie jednego modelu. Mam swoje minimum długości i rodzaju bazy, lecz dużym czynnikiem wyboru będzie stan konkretnej sztuki.

Co do Autosana, już widzę że trudno będzie o możliwie dobry stan konstrukcyjny pojazdu, mechanika tu akurat jest drugorzędna ze względu na prostotę i tanie części.

Jak macie jeszcze jakieś pomysły lub uwagi, chętnie posłucham :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Norbertp83 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Citroen Jumper L4H3 3.0HDI
Nazwa załogi: Family Team
Piwa: 12/6
Wysłany: 2019-05-27, 15:58   

Przede wszystkim uzbrój się w cierpliwość ;) .
Ja osobiście szukałem bazy przez ok. 4-5 mies., a siedzę w branży motoryzacyjnej od 15 lat.
Szukałem samochodu z konkretnym silnikiem w rozmiarze maxi. Musiał być bezwypadkowy, nie lakierowany.
Łudziłem się, że będzie łatwo - nie było.
Szukałem w Polsce, Niemczech, Holandii, Belgii, Danii, Francji i w Wlk. Brytanii (rozważałem przeróbkę tzw. "anglika").
A! No i szukałem auta z przebiegiem <200 tys. km. :haha: . Po miesiącu wskazania licznika były już dla mnie mniej istotne, bo którym autem bym się bardziej nie zainteresował jego przebieg musiałem finalnie mnożyć przez minimum 2 ;) . Takie są realia, niestety.
Życzę Ci więc wytrwałości w poszukiwaniach.

Kwiatkowski 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-05-27, 16:32   

Cierpliwość mam wytrenowaną, bo samochody i maszyny do firmy kupuje, tak jak wspomniałeś, czasami po pół roku oczekiwania na rozsądny egzemplarz. I jak pokazuje życie, coś mało wyeksploatowanego jest sporo droższe o cen średnich. Komfort mam taki, że w sierpniu spodziewamy się kolejnej pociechy, a pierwszy wyjazd pewnie w tym roku i tak nie byłby możliwy. Przewiduje około 4 miesięcy przebudowy, więc pewnie podróże zaczniemy od wiosny 2020. Zresztą, kto wie i sztuka dla mnie już niedługo pojawi się na aukcji gdzieś w PL lub EU.

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2019-05-27, 16:40   

Jak jest firma,to może warto rozważyć nowy w cenie netto :roll:

Kwiatkowski 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-05-27, 21:35   

HENRYCZEK, na dorobku jestem ;) działka, dom i cały czas inwestuje w sprzęt do pracy. Pocieszam się tym że kupując starsze, będzie bardziej gniotse nie łamiotse. Ale to tak na osłodę ;)
Planuję bazę 15-30 tys. zł, jak się nie uda trzeba będzie szarpnąć się do 50..., chociaż i tu wybór jest średni. Autobusów klasy MIDI jest mało, czekam i obserwuje tymczasem ...

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 194/109
Wysłany: 2019-05-27, 21:53   

Cytat:
HENRYCZEK, na dorobku jestem działka, dom i cały czas inwestuje w sprzęt do pracy. Pocieszam się tym że kupując starsze, będzie bardziej gniotse nie łamiotse. Ale to tak na osłodę
Planuję bazę 15-30 tys. zł, jak się nie uda trzeba będzie szarpnąć się do 50..., chociaż i tu wybór jest średni. Autobusów klasy MIDI jest mało, czekam i obserwuje tymczasem ...

Jaki masz stan osobowy że porywasz się na wóz Drzymały który się toczy i w realnych warunkach kosztuje przemieszczanie się po Europie

Tak się zastanawiam czy jak już zakupisz zmodernizujesz za to Cię będzie stać na wjazd na kemping?

Wiem wiem marzenia :spoko

Kwiatkowski 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-05-27, 22:24   

Bim, Mamy 2 pociech i kolejne w drodze. Chcę mieć możliwość zabrania też znajomych w drogę od czasu do czasu (stąd rejestracja i pełne 8 a może i 9 miejsc). Koszty to rzecz dyskusyjna. Nasz majowy wypad do Chorwacji samochodem ze spalaniem 12 l/100km i spaniem w hotelach z dwójką dzieci skutecznie windował ceny na Booking.com (większość obiektów liczy drugie dziecko od 50-100% dorosłego). A Pan Bóg dał trzecie. Jazda z dziećmi jest super, ale potrzebują opieki i przestrzeni. Kamper daje mi tą możliwość, ale potrzebuję coś większego niż europejskie zabudowy. Potrzebuję też foteli z pasami, dla ich bezpieczeństwa, a nie kanapy.
Dla mnie kamper to nie sposób na oszczędzanie na wakacjach, kamper dla mnie to nowa jakość na poznawanie świata, co robić lubię i czynię możliwie często 8-) Pieniądze to rzecz nabyta, jak są potrzebne to się znajdą ;)

KASZUB 
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Piwa: 60/63
Wysłany: 2019-05-28, 05:19   

Kwiatkowski, znajdź już tą bazę i działaj chłopie. Z twoim podejściem myślę, że będzie to kozacki projekt. Czekam niecierpliwie :kawka:

KACPERKI 2 
weteran
Dawniej nick: Agat ;-)

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: Palma na boku ;-)
Piwa: 60/58
Wysłany: 2019-05-28, 05:43   

Kwiatkowski napisał/a:
Chcę mieć możliwość zabrania też znajomych w drogę od czasu do czasu

To najsłabsza część Twojego projektu i każdy tutaj to Tobie potwierdzi.

Poświęcisz czas i kasę ale PRZEDE WSZYSTKIM MIEJSCE na spanie i inne elementy dla '"czasem zabrać znajomych" a później okaże się ( bo się okaże ) że 99% czasu masz wnętrze które Cię wnerwia bo ograniczasz swoją rodzinę na rzecz wątpliwej przyjemności zabrania znajomych.

Przekonasz się że kamper jest TYLKO DLA CIEBIE I TWOJEJ RODZINY.

Wielu twierdzi w tym i ja że nie ważne jak duży jest kamper to i tak jest dla DWÓCH osób. Oczywiście że mając dzieci to należy dodać ten wyjątek - bo to nasze ukochane dzieciaczki - ale znajomi... Choćby nie wiem jacy byli to ok - 2 dni jakoś to widzę ale 2 tygodnie? Błagam....

Przemyśl to jeszcze... Może jak się zastanowisz to inaczej spojrzysz na bazy których szukasz... Będzie łatwiej ;-) :spoko

DC 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Piwa: 15/18
Wysłany: 2019-05-28, 05:55   

Może jednak szukaj gotowego kampera ale lekko uszkodzonego lub zdekompletowanego?
To ograniczy wydatek z zakupem a jak zakładasz że będziesz budował to będziesz miał taką pierwszą praktykę :wyszczerzony:
My jeździmy z 4 ,5 czasami 6 dzieci europejskim kamperem 7,5m na Ducato i każdy ma swój kącik do jazdy i do spania.
Przy jeździe z dziećmi zdecydowanie ważniejsza jest niezawodność sprzętu niż dwa metry więcej do robienia bałaganu :szeroki_
a z tą jazdą w fotelach że dzieci będą zapięte w pasach przez całą drogę jak w osobówce ;)

salek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Globe Traveller Voyager X
Nazwa załogi: Salki
Piwa: 20/22
Wysłany: 2019-05-28, 06:49   

Agat napisał/a:

Przekonasz się że kamper jest TYLKO DLA CIEBIE I TWOJEJ RODZINY.

I tu (nie)stety muszę potwierdzić. Też x lat temu się nosiłem z zamiarem kupna kampera na spółkę z rodziną :haha: 90% forum mi tego odradzała i się w sumie sprawdziło. Na szczęście was posłuchałem i teraz mam spokój :diabelski_usmiech
https://www.camperteam.pl...p=778461#778461 - Nasz Globe Traveller Voyager X

Kwiatkowski 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-05-28, 20:55   

Konstruktywnie prawicie i za to dziękuję. To fakt, że nasze wyjazdy dłuższe niż kilka dni z przyjaciółmi obok w hotelu lub wspólnie w większym lokum są czasem męczące. I chyba nie chce się do tego do końca przyznać ;)

W tym tygodniu jadę pooglądać 3-4 szt. MB Vario w najdłuższym wydaniu, może coś się trafi.

Co do gotowca, w zeszłym roku pooglądałem kilka i zawsze coś było mocno nie tak pod kątem rozkładu lub stanu zużycia. Najchętniej kupiłbym coś na podwoziu Ducato/Boxer/Jumper koniecznie z 2,3 lub 3,0 litra, lubię i cenię te auta mając je u siebie. Ale mój budżet teraz „na gotowo” to max 50-65 tysięcy zł, znając życie +20%. Stąd decyzja.

I tu nasuwa się druga rzecz, która tak naprawdę jest kluczem po co to zawracanie sobie głowy z własnym projektem: szukam sobie zajęcia i wyzwania na kilka miesięcy. Wiem, że nie będzie taniej, wiem, że pewnie w wielu kwestiach nie będzie lepiej, ale to „coś” mówi: działaj.

Dość wywodów, bo robi się filozoficznie ;)

Pochwałę się, jak coś wkońcu znajdę godnego zainteresowania.
Naprawdę dzięki za utwierdzenie mnie w sprawach, których do końca nie przyjmowałem jako prawda. :pifko

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 194/109
Wysłany: 2019-05-28, 21:12   

DC napisał/a:
My jeździmy z 4 ,5 czasami 6 dzieci europejskim kamperem 7,5m na Ducato i każdy ma swój kącik do jazdy i do spania.
Przy jeździe z dziećmi zdecydowanie ważniejsza jest niezawodność sprzętu niż dwa metry więcej do robienia bałaganu

Kolega nie chce mieć króliczka on chce go gonić :lol:

Kwiatkowski napisał/a:
kamper dla mnie to nowa jakość na poznawanie świata, co robić lubię i czynię możliwie często Pieniądze to rzecz nabyta, jak są potrzebne to się znajdą

i tego sie trzymajmy :bukiet:

Kwiatkowski 
początkujący forumowicz

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2019-06-06, 15:46   

Mam bazę :)

Kupiłem Autosana A0808 Gemini z 2004 roku z silnikiem Cumminsa od spółki przewozowej.

Autobus z porządnym silnikiem 4 litrowym z tyłu zblokowany z 6 stopniowa skrzynią manualną ZF. Jest retrader Telma, klima, webasto, ABS, ASR, podwójne szyby i kilka innych ważnych rzeczy. Co najważniejsze długość: ok. 8,5 m daje szanse na normalne poruszanie się i wjazd na kempingi.

Tym oto sposobem kończę temat, by- jak mam nadzieje w niedalekiej przyszłości założyć nowy z relacją z budowy.

Dziękuję za pomoc i konstruktywne uwagi, czas na plan działania. Prace podzieliłem na 2 etapy: doprowadzenie do bdb stanu technicznego i wizualnego, dalej już sama przebudowa. Termin? Realnie spoglądając w przyszłość to 12-16 miesiecy na gotowo, ale nie mam twardego dead line'u

Zdjęcie poglądowe, bo mój jeszcze nie dotarł na plac. Mój egzemplarz też biały.

Krisp 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Movano
Piwa: 2/2
Wysłany: 2019-06-06, 15:58   

Gratuluję :) Ja cały czas szukam :spoko :kawka:

Odpowiedz do tematu