Nowy kamper, nowa lodówka nie działa na 12V. |
Autor |
Wiadomość |
Ivcia72
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Dethleffs I7075
|
Wysłany: 2019-08-08, 11:49 Nowy kamper, nowa lodówka nie działa na 12V.
|
|
|
Hej dobrzy ludzie pomóżcie :D
Tak jak w temacie. Od nowosci nie działa nam lodówka Thetford model C2 na 12V. Sprawa była zgłoszona do dealera, po różnych dedukcjach z jego strony w końcu wpadł na to, co ja wyczytałam z instrukcji porównując objawy - uszkodzona płytka. Płytkę drugą, nową dostaliśmy od niego do samodzielnej wymiany - miał wtedy problemy kadrowe, a my przed wyjazdem na wakacje, więc nam to pasowało. Niestety po wymianie płytki, lodówka nadal nie działa na 12V. Po jej włączeniu było słychać jakies pykanie, więc szybko wyłączyłam i poinformowałam dealera, że niestety problem z lodówką nadal jest. Co może być przyczyną? Problem z instalacją 12V? Dokładali nam antenę satelitarną i solar, więc może wtedy cos poszło nie tak? Nie mam już do tego siły. Jestem zła, nie pojechaliśmy na wakacje takie jak chcieliśmy i wozimy się z tą zepsutą lodówką już dłuuuugoooo. Może cos podpowiecie? |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 276/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2019-08-08, 12:04
|
|
|
Jeżeli macie nowego kampera to sprawę powinien załatwić Wam serwis , a nie Wy sami.
Rozumiem że kamper i znajdujące w nim sprzęty są na gwarancji.
Działając na własną rękę serwis może to potraktować jako złamanie warunków gwarancji.
Może pochwalcie się co to za firma która tak z Wami postępuje.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato campervan
|
Wysłany: 2019-08-08, 12:12
|
|
|
Thetford model C2 , nic dziwnego że nie chłodzi |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2019-08-08, 12:21
|
|
|
007 napisał/a: | Thetford model C2 , nic dziwnego że nie chłodzi |
Ten typ tylko chłodzi po wrzuceniu kostek lodu i nie na propanie czy butanie i tylko ewentualnie na skatolu i indolu.
230 V? Nie wiem |
|
|
|
|
 |
Ivcia72
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-08-08, 12:58
|
|
|
Na 230 i na gazie działa bardzo dobrze, nie to jest problemem.
Nie działa na 12 V. Nie włącza w ogóle ani z ustawienia automatycznego, ani z aku. |
|
|
|
 |
Ivcia72
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-08-08, 13:07
|
|
|
Wiem, że dealer powinien. Ale nie ma pracownika, który tym się zajmował, więc chcę mu pomóc i podpowiedzieć z czym może być problem. Może ktos się tu na forum zna na tym. A on i tak będzie musiał jakos to rozwiązać. |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2019-08-08, 13:18
|
|
|
Tak jak już było napisane wcześniej - to dealer powinien Wam to naprawić
Ale jeśli już koniecznie chcecie to robić sami to warto sprawdzić, czy:
1. Po odpaleniu silnika jest podawane (poprzez przekaźnik) napięcie 12V na grzałkę
2. Jeśli jest podawane to napięcie to czy sama grzałka pracuje (bo może jest spalona )
Ivcia72 napisał/a: | Jestem zła, nie pojechaliśmy na wakacje takie jak chcieliśmy |
Mimo wszystko, moim zdaniem, to i tak lepiej niż gdyby lodówka nie pracowała na gazie...
Zasilanie 12V jest używane tylko podczas jazdy. Przecież można wtedy odpalić ją na gazie (aczkolwiek, przynajmniej teoretycznie, trzeba mieć odpowiednie zabezpieczenie) |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
|
 |
Ivcia72
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-08-08, 13:33
|
|
|
[quote="Roberto"]Tak jak już było napisane wcześniej - to dealer powinien Wam to naprawić
Nigdzie nie napisałam, że będziemy sami naprawiać Chcę po prostu wiedzieć jak rozmawiać z tym panem, wymiana płytki na nową nie pomogła, więc problem jest w czym innym. Ja się na tym nie znam, dealer pewnie też nie :P (tak wnioskuję po rozmowach :D) a pracownik techniczny ma to wszystko w czterech literach i gada tylko, że wszystko jest dobrze. Wg producenta tej lodówki nie można jeździć z podłączonym gazem, więc takie rozwiązanie odpada. Dzięki wielkie za podpowiedzi i konkrety! |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2019-08-08, 15:24 Re: Nowy kamper, nowa lodówka nie działa na 12V.
|
|
|
Ivcia72 napisał/a: | Płytkę drugą, nową dostaliśmy od niego do samodzielnej wymiany - miał wtedy problemy kadrowe |
Fajny dealer... napisz który to by omijać szerokim łukiem....
To tak jakby w aucie padło np. sprzęgło a Pan Mechanik dałby nową tarczę z zaleceniem wymiany pod domem... żenada.
ps. www.campermajster.pl p. Wojtek to naprawi. No ale nie gratis więc popytaj "dilera" czy sfinasuje. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-08-08, 17:57
|
|
|
Roberto napisał/a: | Przecież można wtedy odpalić ją na gazie (aczkolwiek, przynajmniej teoretycznie |
...a praktycznie ,kto na to zwraca uwagę. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-08-08, 22:15
|
|
|
Nie wiem ile podpowiem, ale spróbuję.
1. Na wyłączonym silniku i wyłączonym zasilaniu lodówki, miernikiem sprawdzić czy obwód grzałki 12V jest obwodem czy przerwą. Obwód sprawny ma bardzo niską impedancję na zimno = prawie zwarcie = Jest ok.
Przerwa = spalona grzałka = wymiana skomplikowana.
.
2. Na włączonym/odpalonym silniku i włączonej lodówce w trybie pracy na 12V, miernikiem sprawdzić, w tych samych punktach co pomiar impedancji w pkt 1, sprawdzić czy jest jakieś napięcie, powinno być w zakresie 11-14V lub nawet lekko poniżej lub powyżej tego zakresu.
Ostrożnie by nie zewrzeć punktów tego pomiaru.
.
Wyniki/odpowiedzi otworzą kolejną furtkę do działań bez gdybania. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-08-09, 01:30
|
|
|
Nie dawno miałem podobny , a może i większy problem. Bo nie chłodziła na niczym. Nic nie kombinuj. Pisz pismo do dealera i po kłopocie. GWARANCJA. Masz ją na 3 lata. Albo bezpośrednio do thetforda. też ci wolno.Ja na nową czekałem tydzień. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
|