Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Solary - problem.
Autor Wiadomość
Rumburak 
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Piwa: 39/19
Wysłany: 2019-09-02, 15:50   

Problemy z deformacją/uszkodzeniem paneli elastycznych klejonych do dachu moim zdaniem wynikają z użycia zbyt cienkiej warstwy kleju. Klejenie materiałów o różnych współczynnikach rozszerzalności cieplnej wymaga odpowiednio grubej spoiny - im elementy większe tym spoina powinna być grubsza. Na rysunku kolor niebieski to panel, szary dach, żółty klej. Rys 2 po zwiększeniu temperatury następuje deformacja elastycznego kleju, po ochłodzeniu spoina wraca do pierwotnych kształtów -rys 1. Szyby w samochodach, jachtach zawsze klei się na specjalnych dystansach!!!
A co będzie gdy damy cienką warstwę kleju - rys 3 ?...
Nasz sandwich zwinie się w efektowny łuk (dokładnie zachowa się tak jak bimetal ), lecz dach nie pozwoli na gięcie w łuk - panel wtedy faluje, pęka i to po każdej zmianie temperatury. W najlepszym przypadku gdy użyjemy kiepskiego kleju, albo źle przygotujemy powierzchnie nastąpi ścięcie/odklejenie spoiny...
I zapewne jest tak, że panel klejony do blachy aluminiowej będzie bardziej podatny na deformacje niż taki sam panel klejony do laminatowego dachu.

123.jpg
Plik ściągnięto 1831 raz(y) 14,65 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 501/29
Wysłany: 2019-09-04, 09:10   

Rumburak napisał/a:
Problemy z deformacją/uszkodzeniem paneli elastycznych klejonych do dachu moim zdaniem wynikają z użycia zbyt cienkiej warstwy kleju. Klejenie materiałów o różnych współczynnikach rozszerzalności cieplnej wymaga odpowiednio grubej spoiny........Szyby w samochodach, jachtach zawsze klei się na specjalnych dystansach!!!

Szyby są elementami jednorodnymi i sztywnymi, a mówimy o panelach elastycznych !!
Nawiązując do Twoich rysunków to nie klej się podda (zwłaszcza SIkaflex !!) tylko panel będzie się próbował wygiąć między spoinami w górę albo w dół i puści jakiś lut albo pęknie ogniwo.
Panele są elastyczne, ale dopuszczalne jest ich wygięcie na bardzo dużych promieniach (duże R, czyli minimalne wygięcie) w dodatku na całej długości równomiernie. Jak na małym odcinku panel wygnie się nawet minimalnie to promień gięcia w tym miejscu wielokrotnie przekroczy dopuszczalny zakres !
Cała sprawa polega własnie na tym aby spoina była możliwie najcieńsza i w miarę możliwości równomierna na całej powierzchni.
Jak pisałem wcześniej 3 panele , które pozostały mi z zakupionego zestawu przykleiłem do dachu budynku gospodarczego przy basenie, do blachy trapezowej za pomoca sikaflexu właśnie w ten sposób że trzymały do szczytów trapezu , a w miejscach obniżenia pozostawała pusta przestrzeń. Wszystkie trzy panele padły po dwóch dniach.
Zastosowanie cienkiej pianki dwustronnie klejącej i podłoża z folii samochodowej wylewanej zapewni wystarczającą elastyczność dla kompensacji różnic w rozszerzalności cieplnej panelu i dachu kampera, a jednocześnie cały czas będzie utrzymywać równą powierzchnię panelu.

Artur.Dell 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
Piwa: 22/12
Wysłany: 2019-09-04, 10:21   

Dziś rano otrzymałem wiadomość od Chińczyka, że panele które odesłałem w 90 procentach maja zerwank połączenia pomiędzy ogniwami.
Ponadto stwierdził, że elastyczność paneli pozwala na ich wygięcie maksymalnie do 30 stopni.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2019-09-04, 11:42   

Artur.Dell napisał/a:
Dziś rano otrzymałem wiadomość od Chińczyka, że panele które odesłałem w 90 procentach maja zerwank połączenia pomiędzy ogniwami.
Ponadto stwierdził, że elastyczność paneli pozwala na ich wygięcie maksymalnie do 30 stopni.

I co dalej, uznają reklamację?

Panele są sprzedawane z takim podłożem/ klejem to chyba najlepsze rozwiązanie.
563,64 zł | Panel słoneczny monokrystaliczny 100 W Watt elastyczne panel słoneczny 12 V 100 W z bezpośrednim klej W sztyfcie na tylnej stronie z klejem na plecach
https://s.click.aliexpress.com/e/FMTfz7Yy
Ostatnio zmieniony przez dziwaczek 2019-09-04, 11:47, w całości zmieniany 1 raz  

Artur.Dell 
zaawansowany

Wysłany: 2019-09-04, 11:47   

Czekam na odpowiedź, ale na wiele nie liczę.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 501/29
Wysłany: 2019-09-04, 16:54   

dziwaczek napisał/a:

Panele są sprzedawane z takim podłożem/ klejem to chyba najlepsze rozwiązanie.
563,64 zł | Panel słoneczny monokrystaliczny 100 W Watt elastyczne panel słoneczny 12 V 100 W z bezpośrednim klej W sztyfcie na tylnej stronie z klejem na plecach
https://s.click.aliexpress.com/e/FMTfz7Yy

No i proszę , producent zastosował ten sam sposób klejenia co ja ...... znaczy miałem rację :-P ....... i niech to będzie ostateczna odpowiedź dla zwolenników metody Sikaflexem "na grubo" :bajer

Z innej mańki to ponad dwa razy więcej za panel tylko z powodu pianki samoprzylepnej :haha:
Za te panele płaciłem coś koło 60USD z wysyłka z Polski za darmo .
Taki arkusz pianki dwustronnie klejącej grubości 0,8mm , kosztuje jakieś 70-80PLN za m2, a na ten panel 100W trzeba 0,5m2

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2019-09-04, 17:40   

no owszem cena tej pianki przeraża, a ja zastawiam się czy nie zastosuję tym razem taśmy dwustronnej butylowej - tylko nakleję na całej powierzchni panela pasek obok paska o takiej:
https://allegro.pl/oferta/dwustronna-tasma-butylowa-lb-butyl-100-mm-x-1mb-7512202221

potrzeba tego ok 7 metrów na panel

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2019-09-04, 17:46   

Te panele z klejem już są od dawna. Tylko nie było ich w polskiej dystrybucji.
A tak po prawdzie czy tak czy siak, to wsio rybka. Kamper rzecz nabyta i raczej zbywalna. Ja nie zaglądam na dach bo tam jest brudno i nie lubię brudu.
Np taki Jeep Wrangler jest wysoki i ptaki sobie mogą się spokojnie wypróżniać na niego luksusowo.
Natomiast te osobowe już dach mają w zakresie obserwacji i to problem. Widać kupy. Kamper jest wysoki :spoko :mrgreen:

Taki panel samoprzylepny ma kolega na działce. Zerwanie jego jest prawie niemożliwe w całości.
Zresztą jak panel nawali to staje się idealnym podkładem pod nowy panel.

Starzeje się, bo mi naprawdę ten Kamper zaczyna podobnie.... wisieć. :bajer

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2019-09-04, 23:52   

joko napisał/a:
No i proszę , producent zastosował ten sam sposób klejenia co ja ...... znaczy miałem rację

Jak to mówią: "Jedna jaskółka wiosny nie czyni" :-P

To że znalazł się producent sprzedający tak przygotowane panele nie oznacza, że jest to jedyny słuszny sposób ich montażu :bajer

Tu masz filmik poglądowy z firmy Suntrack odnośnie montażu paneli elastycznych.
https://www.youtube.com/watch?v=HWASZw3q2hQ

Tu z kolei info ze strony Reimo:
https://www.reimo.com/pl/...l_flexibel_12v/
Przytoczę fragment:
"...Elastyczne panele fotowoltaiczne należy przymocować wyłącznie za pomocą kleju..."

W takim razie pytam jeszcze raz:
Gdyby taki montaż powodował uszkodzenie tych paneli, to czy firma (w tym wypadku Suntrack
lub Reimo) ryzykowała by wieczne zwroty gwarancyjne sprzedawanych przez siebie paneli :?:
Czy możesz podać choć jeden wiarygodny zapis w dokumentacji technicznej takiego panela zabraniający montażu bezpośrednio na dach kampera za pomocą masy klejącej :chytry

joko napisał/a:
i niech to będzie ostateczna odpowiedź dla zwolenników metody Sikaflexem "na grubo"

No chyba że uważasz, iż firmy które sprzedały i zamontowały pewnie setki takich paneli (i nawet sugerują taki montaż) również nie mają racji...
:haha: :haha: :haha:

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601
Wysłany: 2019-09-05, 06:27   

joko napisał/a:

Użycie samej taśmy 3M spełni rolę co do ochrony paneli przed uszkodzeniem, ale z punktu widzenia tzw. "kultury technicznej" jest partactwem ..... czyli bez sensu :-P (patrz post wyżej)

Miliony aut osobowych jeżdzi w słońcu, kurzu, deszczu z szybkościami grubo powyżej 100 k/h z listwami bocznymi klejonymi tylko na taśmę dwustronną bez dodatkowych zabezpieczeń i jakoś nie odpadają :chytry

Artur.Dell 
zaawansowany

Wysłany: 2019-09-05, 06:52   

Skoro jesteśmy przy technikach montażu.to zrodziła się niepewność dotycząca sposobu mocowania sztywnych paneli na samych narożnikach przyklejanych sikafleksem 252.

Panel:
https://modernhome.pl/product-pol-2275-Monokrystaliczna-bateria-sloneczna-SGM-170W-12V.html

Narożniki:
https://modernhome.pl/product-pol-4503-Komplet-uchwytow-montazowych-naroznych-do-baterii-slonecznych.html

Powierzchnia styku narożnika z dachem jest dalece mniejsza niż w przypadku klejenia samego panelu. A do tego dochodzi wytworzenie poduszki powietrznej pomiędzy panelem a dachem.
To doskonałe warunki do tego żeby panel odfrunął.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2019-09-05, 07:20   

Klei/uszczelniacz sikaelastomer 710 jako do rozłączania w przyszłości nigdy mnie nie zawiódł. Ale to tylko jeden z wielu :!:
Nie za dużo wężykiem i szczelnie naokoło. Kabelki nie w rynienkach, bo syf się zbiera, tylko kable np. na kluchy.
Jeśli rynienki /kanały zastosujemy , to lepiej jak są ten mm lub dwa podniesione, też na kluchach kleju, aby pod nimi przepłwyła woda z brudem, kurzem. Wszystko zależy od konfiguracji i co i gdzie itd....

Esteci robią ładnie by radować latające bociany ale to ich wyb{r . I OK każdy ma prawo pieścić co lubi.

Wracając do demontażu. Na elestycznym elestomerze kleju uszczelniaczu, panel odcinany jest struną lub specjalnym drutem, linką błyskawicznie i bezproblemowo. (robiliśmy to u znajomego) .

Przypuszczam że trudniejsze będzie zrobienie tego gdy jest taśma..

Już lepszy układ do wymiany na Andrzej 73 gdzie panel jest na poliwrnglanie, wyżej.

A moje zdanie jest takie, że to jesienne gadanie.
Joko myje i woskuje dach co środę, więc u Niego musi być estetycznie. I jest to fakt, iż taki montaż wygląda pięknie :kwiatki: . I skoro poświecono mu kupę czasu aby tak było , to i przy ewentualnej awarii, też go nie będzie się żałować.

99% solarów jest zamontowane na klejach z tubki i gitara... Tylko teraz coraz więcej lipy robią i często tą lipę sami do siebie przyciągamy, patrząc jedynie na cenę. Oczywiście ta gdy jest wysoka to też 100% gwarancji nie daje. Itd. Kończę bo nogi.... :oops:

Artur.Dell 
zaawansowany

Wysłany: 2019-09-06, 13:27   

dziwaczek napisał/a:
Artur.Dell napisał/a:

I co dalej, uznają reklamację?

Niestety Chińczyk się wyłgał, co było raczej do przewidzenia.
Obiecałem mu jednak darmową kampanię reklamową:

-----------------CAUTION-----------------

DO NOT PURCHASE SOLAR PANELS AT

QUFU JINGYANG SOLAR ENERGY CO.LTD

BECAUSE THEY ARE VERY BAD QUALITY
----------------------------------------------

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2019-09-06, 14:58   

Artur.Dell napisał/a:

To doskonałe warunki do tego żeby panel odfrunął.

Ja swój połączyłem dwoma przewodami do regulatora, to nawet jak klej pusci to na przewodach się zatrzyma. :diabelski_usmiech

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2019-09-07, 09:43   

Bronek napisał/a:
Klei/uszczelniacz sikaelastomer 710 ...

Mała poprawka. Sika 710 to tylko uszczelniacz :!:
Poniżej (po raz kolejny) zamieszczam karty katalogowe najczęściej używanych przez kamperowców produktów Siki:
Zgodnie z nimi:
Sika 710 to uszczelniacz
Sika 221 to masa uszczelniająca o właściwościach klejących
Sika 252 to typowy klej montażowy

Bronek napisał/a:
99% solarów jest zamontowane na klejach z tubki i gitara... Tylko teraz coraz więcej lipy robią i często tą lipę sami do siebie przyciągamy, patrząc jedynie na cenę. Oczywiście ta gdy jest wysoka to też 100% gwarancji nie daje.

I tu się z kolegą w pełni zgadzam :ok

Sikaflex 710.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 60 raz(y) 141,79 KB

Sikaflex 221.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 49 raz(y) 114,14 KB

Sikaflex 252.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 47 raz(y) 149,77 KB

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Odpowiedz do tematu