|
|
|
mercedes 1013a |
| Autor |
Wiadomość |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2019-09-06, 17:13
|
|
|
Ale UAZ nerki odbijał. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2019-09-07, 09:17
|
|
|
Widzę że nie jestem samotny na forum. Z doswdcze iami z Uaza. To prawda . Jak wpadłem z impetem w bardzo dziurawą drogę to wszystko poobijalem. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
Wysłany: 2019-09-07, 09:40
|
|
|
Ja mam dobre wspomnienia z jazdy uazem. Zająłem nawet kiedyś 4 miejsce w Sopot Trophy dawno dawno temu... Rajd już od dawna nie organizowany niesety. |
_________________ Jak zbudowałem http://tiny.pl/g47tw
I jak próbuję budowac https://tiny.pl/gzg7j |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-07, 14:14
|
|
|
| Ja ułazem zrobiłem tysiące kilometrów ale zawodowo. Wcześniej trochę Aro. |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
tooFATtoDRIVE
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-09-29, 14:49
|
|
|
| Co tam nowego dzieje się w projekcie? |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-30, 18:07
|
|
|
A no nic. Auto stoi i czeka na wenę. W ubiegłym tygodniu obejrzeć fajny kontener. Wystarczyło kilka przeróbek i na widelec A potem mebelki i reszta wnętrza. W ostatnią sobotę Byliśmy na zlocie w Jachrance . Tam kilku wystawców proponowało ,że zajmą się budową zabudowy, ale,,,,,,....
Po szczerej rozmowie z małżonką popuściłem gumę w majtkach. Bo.. Prędkość max to 80km/h a częściej 60-70. Dobrze że auto jest w super kondycji to nic nie charczy ale szum od opon robi swoje . A co jak przyjdzie jechać kilkaset kilometrów?? Nie wiem. Małżonka powiedziała ,że chyba że będę sam jeździł. Dało mi to na serio do myślenia , bo nie problem ,jak się okazuje zrobić , ale z tego korzystać??
Ciężko wysadzić cztery litery z wygodniej Mobilvetty . Sprzedać mi szkoda , bo nie zmieni to mojego statusu w społeczeństwie . A jak w tygodniu na żwirowni zostawiłem w błocie dwa quady i vitarę i pojechałem prawie pionowo w górę.
Zawsze mogę zapakować na niego HDSa lub wywrotkę. Ale na to jest jeszcze czas .,Więc czekam aż mi wpadnie jakiś pomysł. A może masz ( macie) jakieś pomysły |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2019-10-01, 09:53
|
|
|
| MAWI napisał/a: | IMG_20190821_165625.jpg
Za długie te tłumiki wyszły |
Może i tak, może i nie.. zobaczyłbyś, gdbyś zabudowę postawił
Ale po rozkminkach z ostatniego postu to chyba musisz się zastanowić jak chcesz kamperować. Albo w komfort albo w teren.
Można pokusić się o kompromis.. ale musiałbyś mercedesa zmienić
IMG_20190930_120346_048 (Medium).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 17 raz(y) 212,21 KB |
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2019-10-01, 16:23
|
|
|
Widziałem te kampery które pokazałeś .Ale Ciebie nie widziałem , a szkoda. Ale masz rację muszę sam zdecydować . A właściwie Marzenka. Bo jak zabrałem ją na wyjazd w "gruby teren" to się podobało ale perspektywa jazdy da np. Włoch już nie. Więc po to ,żeby sobie pojeździć po pkoliczych bezdrożach ,nie muszę kontenera mieszkalnego pakować . A to nie są tanie rzeczy. Ale to nawet nie chodzi o kasę. Tylko kto i kiedy ile dni w roku będzie z tego korzystał ??
W kamperze średnio spędzamy ok stu dni w roku (w ubiegłym ponad 120 ). A takim czyms , chyba tylko na lans na zlotach. A to nie po mojemu. Wolę skromnie.( Bogato ze złota a skromnie ;cytat) |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
gdyniu
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-10-02, 06:54
|
|
|
| Dla takiego autta kierunek raczej offroad, Ukraina, Rumunia.. |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2019-10-03, 07:11
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | Widziałem te kampery które pokazałeś .Ale Ciebie nie widziałem , a szkoda. |
A ja Ciebie widziałem.. jak wyjeżdżałeś. Machałem, ale nie widziałeś |
|
|
|
 |
tooFATtoDRIVE
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-10-06, 10:10
|
|
|
| MAWI napisał/a: | ....
Po szczerej rozmowie z małżonką popuściłem gumę w majtkach. Bo.. Prędkość max to 80km/h a częściej 60-70. Dobrze że auto jest w super kondycji to nic nie charczy ale szum od opon robi swoje . A co jak przyjdzie jechać kilkaset kilometrów?? Nie wiem. Małżonka powiedziała ,że chyba że będę sam jeździł. Dało mi to na serio do myślenia , bo nie problem ,jak się okazuje zrobić , ale z tego korzystać??... |
No to jest wlasnie taki problem logiczny.
Z jednej strony starszy samochod a wiec niewiele lub brak elektroniki. To oznacza, ze potencjalnie bedzie mniej problemow technicznych bo to jest prosta technika z czasow, kiedy Mercedes produkowac samochody na conajmniej 500k kilometrow.
Z drugiej strony komfort jazdy to zupelnie inny swiat. Wez sobie takiego MAN-a TGS czy MB-a Actros, ktory ma 10-12 lat. Komfort wewnatrz szokujaco dobry. O Actrosie za duzo nie wiem, ale MAN TGS w kabinie jest super wygodny, komfortowy, kabina miekko zawieszona, bardzo dobre wyciszenie wnetrza. Jest tez jednak druga strona mocy - elektronika. Z Euro 4 to jeszcze chyba bez adblue [niech mnie ktos poprawi jezeli jestem w bledzie] a wiec nie trzeba tego szukac jezdzac po najbardziej oddalonych zakatkach swiata.
Gdyniu napisal "Dla takiego autta kierunek raczej offroad, Ukraina, Rumunia..". Tam najlepiej sie to sprawdzi. Ale np w takim Iranie tez doskonale sie sprawdzi. Przed rewolucja islamska Mercedes klasy NG a potem SK byl ulubiona ciezarowka. Poprostu kochali te samochody. Z reszta w Rosji tez byla to popularna baza do transportu miedzynarodowego.
Wracajac jednak do tematu: wg mnie dobrym rozwiazaniem bylby taki system, ktory umozliwilby Ci wielozadaniowosc podwozia. Dzwig, wywrotka, itp. Popatrz na koncepcje kontenerow wyprawowych robiona przez holenderska firme Bliss Mobil. Tam calosc jest wewnatrz kontenera. Nie ma nic w ramie ciezarowki. Z tym samym kontenerem mozesz zmienic podwozie. Albo mozesz miec podwozie a dowolnie zmienic zabudowe. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|