|
|
Zbiornik LPG wstawiłem se. Ver3 |
Autor |
Wiadomość |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2019-09-28, 14:29
|
|
|
Ahmed napisał/a: | ,, zabrania się montowania w pojazdach zbiornika gazu w innych celach niż zasilanie silnika spalinowego '' |
tja - bo najprościej zabronić, zamiast wykonywać swoje obowiązki bez przymykania oka na zbiornik lpg nie przeznaczony do zasilania silnika
amples napisał/a: |
Nie ma obowiązkowego badania instalacji zasilającej kuchenkę Sokale
Nie podoba ci się ,
to pisz petycje do ustawodawcy by wprowadził badania instalacji lpg. w kamperach |
a jeszcze niedawno temu twierdziłeś, że diagnosta może poprosić o homologację zbiornika do zasilania kuchenki
https://www.camperteam.pl...p=608807#608807 |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2019-09-28, 15:57
|
|
|
krimar napisał/a: |
Instalacja zasilająca kuchenkę |
krimar napisał/a: |
a jeszcze niedawno temu twierdziłeś, |
Nie wywiercaj kota ogonem ,
co innego robić przegląd inst. lpg (płacisz) ,
a co innego sprawdzić ważność legalizacji butli (nawet policja mogła to sprawdzić) .
-----------------------------------------
Nie jest tak , jak mówi krimar.
krimar kreci ,kluczy by jego było na wierzchu |
|
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-28, 16:25
|
|
|
a czy gdzieś twierdziłam, że przegląd instalacji gazowej w kamperze jest w Polsce wymagany?
zwracałem jedynie uwagę, że butla powinna mieć ważną homologację i taka powinna być sprawdzana na przeglądzie, a gdy znalazłem Twój wpis, w którym twierdzisz to samo, to odwracasz kota ogonem i wstawiasz agresywną stopkę
amples napisał/a: | Nie jest tak , jak mówi krimar.
krimar kreci ,kluczy by jego było na wierzchu
|
i dodatkowo chcesz aby homologację sprawdzała policja |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-09-28, 17:42
|
|
|
krimar napisał/a: | czy gdzieś twierdziłam, że przegląd instalacji gazowej w kamperze jest w Polsce wymagany | Ale twierdziłeś ze na montaż cyt: krimar napisał/a: | właściciel nie przedstawi homologacji na zbiornik ( i montaż), | (homologacja na montaż jest wymagana przy wpisie do DR, w WK
krimar napisał/a: | taka powinna być sprawdzana na przeglądzie,.......... |
Ale nie musi i nic na to nie poradzisz
nie wprowadzisz swoich zasad od tego są inni .
krimar napisał/a: | dodatkowo chcesz aby homologację sprawdzała policja |
Nie kłam że chcę
napisałem że : kiedyś to robiła (nie wiem jak teraz)
anples napisał/a: | (nawet policja mogła to sprawdzić) |
-------------------- --------------------------------
Nie jest tak , jak mówi krimar.
krimar kreci ,kluczy , nawet kłamie , by jego było na wierzchu |
|
|
|
 |
JanKowal [Usunięty]
|
Wysłany: 2019-09-28, 18:16
|
|
|
Tak to jest, jak „zaangażowanie” wejdzie zbyt mocno. |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/194 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2019-09-28, 18:20
|
|
|
Dobra, bo se już prywatną woj nę prowadzicie to wetknę kij w mrowicho...
Chciałbym założyć butle która obsłuży mi instalację zarówno silnikową jak
i kamperową... jakieś pomysły?
dwie butle?
dwa zawory napełniające?
czy inaczej?
może butle połączone na stronie wys ciśnienia?
A może butla z dwoma wielozaworami: są takie?
A może do obu rodzaju odbiorów pobieramy frakcję ciekłą i parowniczek dodatkowy dla inst kamperowej?
A jak z przeglądem? (i kręcimy kijkiem... ) |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2019-09-28, 18:27
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Socale napisał/a: | Jako dziki dzikus, wypady na weekendy w zimne dni, |
No właśnie ,czy to się sprawdza?Ja co roku jeżdżę zimą ,ale z propanem. |
W warunkiem zimowych jest lipa.
Wiadomo butan poniżej 0 stopni nie odparuje wiec z butli wyciagniemy tylko propan.
Przy nastepnym tankowaniu wlejemy znowu mieszanke propan butan i wyciagniemy tylko propan.
W koncu bedziemy mieli pelen zbiornik butanu ktorego nie bedziemy mogli spozytkowac w warunkiem zimowych.
Można ogrzewac zbiornik tylko wyobrazmy sobie ile na to trzeba energii gdy w zbiorniku mamy np 45 litrow cieczy namarznietej do -10 stopni. A musimy nagrzac ja powyzej 0 stopni. Nagrzac tez musimy 25 kg namarznietej blachy z ktorej jest zbudowany zbiornik. Klopotliwa jest tez kwestia zaizolowania zbiornika gdyz musi być wentylowany.
Reasumujac gdy temp otoczenia kampera jest powyzej 0 stopni mozemy spokojnie pobierac z takiego zbiornika gaz w fazie lotnej. Poniżej 0 stopni zaczynaja się problemy.
Tez mialem zbiornik toroidalny lpg pod kamperem i bylem zwolennikiem takiego rozwiazania do chwili zimowego wyjazdu w gory. Przy minusowej temperaturze po wypaleniu propanu przenioslem się na kwarere
W tym roku kupilem butle kompozytowa od Jarka papamili. Zbiornik toroidalny zdemontowalem.
Tankowanie tej butli realizuje zewnetrznym zaworem tankowania ktory byl do zbiornika toroidalnego.
Butla kompozytowa jest w srodku kampera czyli powyzej 0 stopni.
Poprzedni system magazynowania gazu wazyl 50 kg
Obecny 16 kg.
Butla jest kompozytowa widac ile jest w niej gazu i w kazdej chwili można ją dotankowac na stacji lpg.
Jak dla mnie to rozwiazanie ma same plusy, można powiedziec że mam "zwyklą" butle w schowku ktorą można tankowac na stacji lpg w kazdym kraju .
I do tego ta waga |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
amples
Kombatant
|
Wysłany: 2019-09-28, 18:27
|
|
|
robba napisał/a: | A jak z przeglądem? (i kręcimy kijkiem... | "Specjalistą od prawa" jest krimar , on ci udzieli na-pewno szczegółowej odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez amples 2019-09-28, 18:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/194 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2019-09-28, 18:31
|
|
|
007 napisał/a: | darek 61 napisał/a: | Socale napisał/a: | Jako dziki dzikus, wypady na weekendy w zimne dni, |
No właśnie ,czy to się sprawdza?Ja co roku jeżdżę zimą ,ale z propanem. |
W warunkiem zimowych jest lipa.
Wiadomo butan poniżej 0 stopni nie odparuje wiec z butli wyciagniemy tylko propan.
|
może tutaj sprawdziłoby się pobieranie frakcji ciekłej i odparowanie w dodatkowym parowniku...
propan wypychał by obie frakcje tak jak dzieje się to w instalacji samochodowej.
Nie trzeba byłoby wielkiego parownika do odparowania, a ogrzewałoby go ciepło wnętrza kampera...
Może ktoś zaimplementował takie rozwiązanie? |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-09-28, 20:33
|
|
|
Ahmed napisał/a: | Socale napisał/a: | Czyli pionowo stojące butle powinny stać do góry nogami? |
Jeśli tego nie rozumiesz , nie grzeb lepiej przy gazie ..... |
No to wyjaśnij proszę, o co chodzi, może uratujesz mnie i kogoś od błędów. Takie... wiem ale nie powiem, to po kiego tu jesteś? Bądź qmplem a nie tylko ferment siać
.
W ostre mrozy nie kamperujemy i na nartach nie jeździmy. Serio.
Ale i na to mam 2 asy w rękawie, jeden dotyczy poprzedniego kampera drugi obecnego. Asy obydwa są jednakowe: tuż obok zbiornika przebiega magistrala grzewcza. Wystarczy odebrać jej 10-15% gorącego powietrza i skierować do komory ze zbiornikiem. Zrobienie dla niej lekkiej zabudowy z warstwą styropianu to dla mnie po prostu pikuś.
To siedzi mi cały czas w głowie, ale mobilizacji mi brakuje bo nigdy nie miałem problemu z brakiem ciepła z powodu gazu w zbiorniku.
Sprawa identycznie dotyczy butli w schowku - chyba że też jest ogrzewany.
.
Czegoś tam wyżej z wagami kompozytów nie zrozumiałem, dodam że mój zbiornik pusty, waży 18kG i gromadzi więcej od 2 typowych butli dużych. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-28, 21:22
|
|
|
Skwarku, dokładny link do Twojego postu o przelewaniu propanu: https://www.camperteam.pl...p=757239#757239
Tylko widzisz, jednym z powodów zamontowania zbiornika jest nie dźwiganie butli, zatem przelewanie absolutnie nie wchodzi w rachubę. To też z braku czasu na takie czynności. |
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2019-09-28, 21:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2019-09-28, 21:24
|
|
|
robba napisał/a: | Chciałbym założyć butle która obsłuży mi instalację zarówno silnikową jak
i kamperową... jakieś pomysły?
dwie butle? |
Sugeruję sprawdzić zbiornik z płytą ZC PFG umożliwiający pobór fazy gazowej
https://gzwm.com.pl/113/39/zbiorniki-cylindryczne-z-plyta-zc-pfg-faza-gazowa.html
a na stronie po angielsku jest nawet karta produktu (o dziwo po polsku)
https://gzwm.com.pl/115/vapour-cylindrical-lpg-tanks-with-valve-plate-zc-pfg.html
i wszystko z homologacją TDT, czyżby wbrew
Ahmed napisał/a: |
§ 4.-pkt. 7
Zbiorniki na gaz płynny oraz butle powinny być tak umieszczone, aby w pozycji roboczej wypływ gazu następował w stanie ciekłym.
|
a agresja amplesa rośnie po wyciągnięciu jego starych postów sprzecznych z aktualnym stanowiskiem
amples napisał/a: |
Nie jest tak , jak mówi krimar |
krimar kreci ,kluczy by jego było na wierzchu |
krimar kreci ,kluczy , nawet kłamie , by jego było na wierzchu |
|
|
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
TomaszB
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2019-10-02, 20:59
|
|
|
Witam Wszystkich serdecznie. Czytam tę dyskusje z wielkim zaciekawieniem i robię coraz większe oczy na temat podejścia do przepisów odnośnie montażu ,,butli ,, z gazem do zasilania kuchenek. Dziwię się, że diagności wolą nie widzieć butli - mniej roboty i problemów, są i tacy co nie widzą też samochodów na przeglądach a pieczątka jest . Paru z nich ogląda świat przez okno = na pewno nie Fiamma , ale z metaloplastyką w środku. Ale do rzeczy.
Każda butla do LPG, CNG ..... musi mieć świadectwo homologacji i od badajże roku tylko z TDT. Inne nie mogą być honorowane. Diagnosta nie zrobi przeglądu , gdy instalacja LPG nie jest wpisana do Dowodu Rejestracyjnego -> urzędnik nie wpisze LPG do dowodu gdy nie zobaczy homologacji i faktury od uprawnionego zakładu mającego homologację i zezwolenie na montaż instalacji LPG. Kółko się zamyka. Sama butla z homologacją nic nie znaczy. Brak instalacji do niej - wynik badania =negatyw. W Niemczech w kamperach na przeglądach wymagane jest świadectwo z przeglądu instalacji gazowej.
Diagnosta ma obowiązek sprawdzić : homologację butli, numery, poprawność montażu, szczelność i prawidłowość działania zaworów. Każde przeróbki są niedozwolone . A to że niektórzy to olewają....... . Do pierwszej tragedii. To tak jakby kupić silnik np: mercedesa i wsadzić go do samochodu zrobionego z kartonu mającego światła, koła , hamulce i jazda ... tak w skrócie. Przecież silnik ma homologacje i jeździ w wielu samochodach...
Pozdrawiam Tomasz diagnosta SKP |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2019-10-02, 21:16
|
|
|
Rozbiegłeś się Tomuś i wyhamować trudno.
Zbiornik ma homologację. Jest papier. Nigdzie w homologacji nie jest określone co z niego może być zasilane. To jest zbiornik. Zbiornik. Magazyn.
Służy do magazynowania gazu, energii w nim zawartej.
.
Akumulator też magazynuje energię. Energię elektryczną i nie ma znaczenia do czego jest ona wykorzystywana, wystarczy że instalacja, kable, bezpieczniki będą zgodne.
|
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2019-10-02, 21:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|