Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
DODGE RAM ProMaster 3,6 L jako baza
Autor Wiadomość
mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 143/190
Wysłany: 2019-02-08, 15:40   

Darek Szczecin napisał/a:
3,6 litra v6 Pentastar
miałem do niedawna samochód z tym silnikiem, mile wspominam :wyszczerzony:

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2019-02-08, 16:47   

To V6 jakby podobne albo przynajmniej z danych jak w Moniki Wranglerze. To Pentastar :mrgreen:
Nieważne czy to podobne, ale idzie fajnie bez turbiny. zadziera nos jak dragster. 284KM

Postaw piwo autorowi tego posta

sławek w. 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Nazwa załogi: Sławek W
Piwa: 10/1
Wysłany: 2019-02-08, 19:24   Re: DODGE RAM ProMaster 3,6 L jako baza

Zbynek napisał/a:
Zbynek napisał/a:
Taki sam pomysł chodzi mi po głowie :ok
Do tego instalacja gazowa ze zbiornikiem 150l, będzie od razu do kuchenki, ogrzewania i lodówki.
Sprawdź tylko DMC żebyś nie wypadł ponad 3500kg.
. Dokładnie LPG załatwi temat ekonomi, ekologii, zasilania . DMC na spokojnie, plan juz mam

Jaki masz plan z DMC? Oryginalnie Promaster 3500 ma ponad 4200kg, a przy rejestracji musisz być max. 3500kg.
Z LPG będzie problem ze zbiornikiem - do silnika idzie faza płynna ze ssaka przy dnie, a do obsługi zabudowy (lodówka, kuchenka itp.) powinna być faza lotna z góry zbiornika. Obecnie nie ma zbiorników z podwójnym poborem gazu. Trzeba kombinować ze zwykłym zbiornikiem i szukać takiego który w najwyższym punkcie ma dodatkowy króciec, ewentualnie dać wstawkę z trójnikiem między zbiornik a zawór bezpieczeństwa.

Zbiorniki z podwójnym zasilaniem oferuje Allcamp z Łodzi - taniej niż z katalogu Reimo ale i tak drogo.

mihoo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-10-11, 12:45   

Kolego Darek Szczecin,

jak Twoje poszukiwania Promastera?

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 112/162
Wysłany: 2019-10-12, 14:20   

mihoo napisał/a:
Kolego Darek Szczecin,

jak Twoje poszukiwania Promastera?

dwa miechy drążyłem wszystkie portale w USA i odpuściłem, ceny takie jak by ze złota były te auta, plus wysokie koszty frachtu, oraz nowy efekt wojny cłowej, wysokie cło na Truck. Jak coś się trafi w europie przez przypadek to chętnie nadal uważam że to baza bajka :spoko

MirekKliny 
zaawansowany
https://www.facebook.com/mg.campers

Twój sprzęt: To co wolne :)
Piwa: 20/5
Wysłany: 2019-10-12, 18:35   

No to lipa, bo tez miałem ochote na to ale minimum l3 a tylko l2 sie trafilo i to w cenie ....

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 565/47

Wysłany: 2019-10-12, 19:49   

To co aktualnie czeka na licytację

https://www.iaai.com/Sear...romaster%203500

Jak patrzę na ACV (Actual cash value) w granicach 35-38 tys USD dla rocznika 2018 to faktycznie mało atrakcyjnie.
To jest IAAI więc aukcje powypadkowych , które schodzą zależnie od stopnia uszkodzenia i poziomu zainteresowania danym modelem w granicach 40-60% ACV.
Taki z delikatnym uszkodzeniem trzeba liczyć około 25 tys USD, do tego opłata za aukcję 500USD, dostawa do portu i fracht morski do Bremerhaven jakieś 2000USD , cło , niemiecki VAT zależnie od faktury i uznania celników, transport do Polski, prowizja tego , który to ogarnie, w kraju koszty naprawy i parę innych ........ i wyjdzie pewnie 120-130 tysi złotówek :szeroki_usmiech ............ gdyby sprowadzić nie uszkodzony kupiony w/g wartości jaką ma w USA (te 35-38 tys USD) to wyszedł by w granicach 200 tysi ........ i wciąż to tylko Ducato :)

Może lepiej było by do krajowego blaszaka wsadzić ten silnik i skrzynię :haha:

Ten z linku z Allegro , rocznik 2018 z przebiegiem 10tysi, wyceniony był na coś ponad 70 000i PLN netto ........... chciałbym zobaczyć jego zdjęcia sprzed sprowadzenia jakie wyskoczyły by po wpisaniu w google jego VIN'u :diabelski_usmiech

Obstawiam, że coś podobnego jak na poniższym przykładzie .....

RAM3C6URVJG1EE122422.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 148,21 KB

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-12, 20:09   

Szukałem na aukcjach uszkodzonych oczywiście. Takich grzmotniętych tył lub boki, zakładając w miarę nie kłopotliwą naprawę blacharską, blachy u nas dostępne. Licytowałem z 10 razy , przebijali mnie grubo, nie wiem o co chodzi s tymi autami w USA, ceny kosmos. Budżet zakładałem na w granicach 80 tyś PLN naprawiony, oclony

mihoo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-10-12, 21:02   

Mi pomysł z Promasterem zaświtał po znalezieniu tej aukcji:

https://www.otomoto.pl/of...html#fa40422a51

Niestety za krótki...

joko 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-12, 21:11   

Masz licencję i licytowałeś sam czy przez kogoś ?
Generalnie to co jest dostępne na aukcjach jako "Public" (czyli bez licencji), jest mało atrakcyjne i większość to podpicowane wałki. Copart jest pełny takich wałków i można tam pięknie wtopić .
IAAI jest o tyle lepsze , że większość ofert to firmy ubezpieczeniowe , a taki sprzedawca to jedyna gwarancja, że to co przypłynie będzie zgodne z tym co na zdjęciach i opisie aukcji.
Da się trafić piękne okazje , ale wymaga to sporo czasu i cierpliwości.
Ja wymyśliłem sobie Forda F150 Raptor jako ciągnika do naczepy kempingowej (zaczep siodłowy do pickup'a) i jako zabawkę w teren . Szukałem ponad pół roku , w międzyczasie licytując pewnie z 20 egzemplarzy ....... aż w końcu trafiła się perełka , rocznik 2019, 1300 mil przebiegu, przygnieciony prawy przedni błotnik i rozbita lampa, kolizja na postoju (wjechało inne auto) więc poduchy całe . Szczęśliwy zbieg okoliczności polegający głównie na tym, że pojazd miał wysoki numer i był licytowany prawie na końcówce aukcji w tym dniu, kiedy większość kupców dostała już to co chciała , sprawił że pojazd poszedł za tyle ile wygrałem Pre-Bid przed samą licytacją. Właściwa aukcja trwała jakieś 20 sekund bo nie było kontr ofert.
Dodatkowe zaskoczenie, że aukcjoner sam nie podbił ceny (robią tak często) , bo maksimum określiłem na 10tys więcej niż to co przeszło w Pre-Bid i że w ogóle uznali licytację, bo bardzo często wycofują się jak cena w/g ich uznania za niska.
Finalnie kupiłem praktycznie nowe auto po stłuczce parkingowej za 45% ACV ....... nie będzie tak bardzo żal go teraz zajeździć w terenie :ok
Czołg z tego Raptora naprawdę konkretny ....... i ma zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący system automatycznego cofania z przyczepą i naczepą . Za pomocą pokrętła ustawia się tylko wskaźnik na obrazie z kamery cofania, gdzie ma trafić naczepa i można cofać z puszczoną kierownicą :-P

joko 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-12, 22:03   

Licytowałem z 10 razy , przebijali mnie grubo, nie wiem o co chodzi s tymi autami w USA, ceny kosmos.

Duże znaczenie ma to , że jest to pojazd do biznesu i jest na niego popyt w samych Stanach . Są marki , które trzymają cenę i takie co można kupić naprawdę za baj-baj ...... podobnie jak u nas, z tym, że nie koniecznie te same marki.
Dobrym przykładem jest Range Rover , który w Polsce jest bardzo drogi i prestiżowy (zarówno nowy jak i uzywany), a w USA to normalny SUV , jeden z wielu . Range'a , podobnie jak Velara, czy nawet Discovery , można tam trafić naprawdę korzystnie , zwłaszcza jak porówna się do wartości w Polsce.
Problem tylko w tym, że wiedzą o tym dobrze również "zawodowcy" i jak coś ciekawego się na jakiejś aukcji pojawi , to zaraz zasadzi się kilku bardziej doświadczonych , których ciężko przelicytować :-/ ....... a jak się zaprzesz i przelicytujesz to się zazwyczaj okazuje, że cena już nie jest taka atrakcyjna :szeroki_usmiech
Najbezpieczniejszą metodą licytacji dla "nie-zawodowców" jest nie napalanie się ,ustalenie maksymalnej kwoty jaką chcieli byśmy dać i wprowadzenie jej na etapie Pre-Bid i nie branie udziału już w samej licytacji na żywo . Jak samochód ma być Wasz to przejdzie gładko z automatu, a jak nie ........ to szukamy następnego :spoko
Mnie tak gładko przeszedł wspomniany Raptor , pomimo że Ford F150 jest w USA wręcz kultowy i poszukiwany ...... po prostu to był ten dzień i to autko :ok

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-13, 07:17   

Wiem że dużo zależy od dnia i szczęścia :szeroki_usmiech , Kiedyś tak dla jaj ustawiłem bid na Forda F 350 na bliźniakach porysowany, i cud był mój :szeroki_usmiech Pokombinuje jeszcze

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-13, 07:20   

mihoo napisał/a:
Mi pomysł z Promasterem zaświtał po znalezieniu tej aukcji:

https://www.otomoto.pl/of...html#fa40422a51

Niestety za krótki...

dokładnie L3 czasem się trafiają już w PL.
Znam relacje dwóch osób które użytkują Promastery , zgodnie twierdzą że auto potarda.
Kurde czemu przy tej nagonce na diesla nikt nie myśli o wprowadzeniu ten konfiguracji na rynek europejski :-/

Darek Szczecin 
Kombatant

Wysłany: 2019-10-13, 07:26   

Czytałem wcześniej fora amerykańskie i większość wylewa wiadra pomyj na te auta, że za delikatne, nie wygodne, dwrzi tylne odpadają , widoczność słaba, blacha cienka, przenie opony zdzierają się po 3000 mil :szeroki_usmiech , i takie tam. Myślałem więc że takie auto ta się kupić za rozsądną kasę, a tu takie zaskoczenie :-/

mihoo 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2019-10-22, 05:59   

Wysłałem zapytanie do jednej z firm zajmującej się sprowadzaniem aut z USA i otrzymałem odpowiedź, że w związku z wymiarami, RAM Promaster nie zmieści się do kontenera i koszt sprowadzenia dodatkowo rośnie...

Odpowiedz do tematu