Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Evia - październik 2019
Autor Wiadomość
xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 65/10
Wysłany: 2019-11-03, 18:27   

Nasz pobyt na Evii dobiega końca, przed nami jeszcze tylko ... Seszele. Greckie Seszele, Malediwy czy Bahamy - tak nazywane jest Lichadonisii — kompleks wysp znajdującym się w pobliżu północno-zachodniego brzegu Evii. Lichadonisii to kilka małych wysp, które powstały w wyniku aktywności wulkanicznej. Wysepki nie są zamieszkane, co czyni je bardziej egzotycznymi i osobliwymi. Dotrzeć na Lichadonisii można jedynie łodzią z portu w Kammena Vourla na lądzie lub Kavos na Evii. W sezonie łodzie kursują regularnie a bilet w dwie strony to koszt 12 Euro. Jako że sezon już minął nie ma regularnych rejsów na wysepki, oglądamy je więc jedynie z daleka. Z tej perspektywy nie robią wielkiego wrażenia. Na plaży koło Kavos pozostajemy dwie noce. Następnie wracamy do Agiokampos i okrętujemy się na powrotny prom do Glify. To już koniec naszego tegorocznego wypadu do Grecji.

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 175/135
Wysłany: 2019-11-12, 19:14   

Zaraziliście nas Eviom ,przyszło roczny wypad będzie tam , za relację :pifko

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 1373/338
Wysłany: 2020-01-27, 19:20   

W podobnym czasie byliśmy w Grecji /Relacja:ZbigStan po słońce do Grecji/. Objechaliśmy Pelion, a na Ewii kilka dni spędziliśmy w okolicach Agia Apostoloi, na małych, pustych plażach. Twoje miejsca wezmę pod uwagę przy następnej bytności. Za relacje stawiam :pifko . Pozdrawiam
Narty, Włochy 2020

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2020-01-27, 22:39   

Wiele znam ,bo byliśmy już kilka razy na Evii,czytam będą pytania,ale najpierw to co mogę nanoszę do maps me. barbara muzyk

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2020-01-28, 17:37   

ZbigStan wiem, czytałem Twoją relację. Z kolei my wybieramy się na Pelion w maju, wkrótce będę musiał zabrać się za planowanie trasy na jakieś 12 - 14 dni. Mamy teraz ten komfort, że dojazd zajmie nam kilka godzin. Natomiast główny plan na ten rok to czerwiec, 3 tygodnie we Włoszech - Apulia. Mam duże oczekiwania co do tej podróży, sporo czytałem i prezentuje się bardzo obiecująco.

Barbara śmiało pytaj, będzie nam miło jak uda nam się coś podpowiedzieć.

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2020-01-28, 19:46   

Znalazłam w Agios Dimitrios,w lasku byliśmy ze Spaxem,koordynaty prawie pokrywają się z twoimi,,w Loutro Edipson mamy swoje miejsce koło ladowiska i szkoły.W necie pisze ze najpiekniejsza jest bazylika Ag.Dimitrios jeszcze nie zlokalizowałam.
Co do Kosowa to co i jak bo może z Albani byśmy wjechali,ile kosztuje od osoby?Na razie tyle,z Serbii nie można wjechać do Kosowa?Jak nie mam miejsca do postoju to zawsze jest koło monastyru,lub innego kościoła.

xbartman 
stary wyga

Wysłany: 2020-01-28, 20:23   

Kościół Ag. Dimitrios jest w Avalonari. Byliśmy tam na słynnym corocznym bazarze ulicznym. Kościół był wtedy zamknięty ale od zewnątrz go sfotografowaliśmy, jest na zdjęciu w naszej relacji. Też czytałem że warto zajrzeć, niestety nie udało się.
Do Kosowa można wjechać z każdej strony, z Serbii również. Ważną sprawą jest żeby wjeżdżać i wyjeżdżać na dowód a nie na paszport. Chodzi o pieczątki w paszporcie. Jeśli wjechalibyście np. z Albanii na paszporcie i dostali pieczątkę wjazdową z Kosowa to później w Serbii mogą zarzucić wam że wjechaliście nielegalnie do Serbii, bo oni nadal uznają Kosowo jako terytorium Serbii. Dlatego najlepiej używać dowodu. Oczywiście wszystkie kraje w regionie honorują nasze dowody.
Wjazd do Kosowa nie wymaga żadnej wizy. Jedynie trzeba wykupić ubezpieczenie na granicy bo Kos nie jest członkiem zielonej karty. Jeśli dobrze pamiętam to chyba 15 E na dwa tygodnie. Mnie na cały rok kosztuje około 200 E.
Przy okazji warto dodać, że Kosowo to bardzo bezpieczne miejsce. Dużo policji i wojska lokalnych i UE oraz NATO. Jest i nasze wojsko i policja też.
Przymierzam się do wrzucenie paru informacji na moją stronę, tyko coś nie mogę się zebrać.

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu