Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie ALDE.
Autor Wiadomość
mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/173
Wysłany: 2019-12-07, 21:10   

W Niemczech takie butle są legalne. Myk polega na tym że butla nie może być wolnostojąca. Po zamontowaniu jej na stałe staje się zbiornikiem i wtedy nie trzeba niczego wymieniać na czas przeglądu. :spoko

nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2019-12-07, 22:10   

A nie dokońca tak jest. Byłem już kolejny raz na szkoleniu z gazu ( uprawnienia gazowe w Niemczech G607). Mam nawet książkę z tymi wszystkimi informacjami i przepisami. W skrócie. Są dwa rodzaje butli które można tankować. Jeden rodzaj to takie które są traktowane jako ..butla..i muszą być tak mocowane jak zwykła butla czyli paski i wąż gazu by w razie pożaru można ją było bez narzędzi zdemontować. Tylko w definicji jeśli butla jest do tankowania to musi być podłączona nie wężem a na sztywno rurką co jedno wyklucza drugie. Drugi rodzaj to butle do tankowania traktowane jako zbiornik gazu. Muszą być przytwierdzone do auta w sposób taki by wytrzymały siłę 20 G ( nie do zrealizowania w skrzynce gazowej w camperze). Taki zbiornik musi być podłączony na sztywno ( nie wężem) do instalacji np. do Duocontrol CS a ten może być TYLKO podłączony wężami. ( Tak TRUMA lub GOK certyfikowała). Czyli legalnie w Niemczech tych butli używać nie można. Jak na kempingu wybuchł by pożar i spaliło by się ileś tam aut a wyszło by że się ma butlę do tankowania ..nielegalnie..założoną to... :dupa :dupa :dupa :dupa :dupa :dupa

Wyświetl szczegóły
nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-07, 22:14   

Są jeszcze zbiorniki certyfikowane do campera montowane pod autem ( do ramy i wytrzymują te 20 G) podłączone są na sztywno do instalacji i z tymi jest wszystko ok. Tak się wypowiadał inżynier od gazu. Ja tylko piszę co się dowiedziałem.

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/493
Wysłany: 2019-12-08, 22:01   

nikita55 napisał/a:
W skrócie. Są dwa rodzaje butli które można tankować. Jeden rodzaj to takie które są traktowane jako ..butla..i muszą być tak mocowane jak zwykła butla czyli paski i wąż gazu by w razie pożaru można ją było bez narzędzi zdemontować. Tylko w definicji jeśli butla jest do tankowania to musi być podłączona nie wężem a na sztywno rurką co jedno wyklucza drugie. Drugi rodzaj to butle do tankowania traktowane jako zbiornik gazu. Muszą być przytwierdzone do auta w sposób taki by wytrzymały siłę 20 G ( nie do zrealizowania w skrzynce gazowej w camperze). Taki zbiornik musi być podłączony na sztywno ( nie wężem) do instalacji np. do Duocontrol CS a ten może być TYLKO podłączony wężami. ( Tak TRUMA lub GOK certyfikowała). Czyli legalnie w Niemczech tych butli używać nie można.

U mnie jest tak jak poniżej na zdjęciu. Butla AluGaz montowana przez dealer Mobilvetty w Niemczech.
Nikita - dobrze to czy żle ?

AluGaz 1.jpg
Mocownie - linka stalowa na sztywno do nadwozia
Plik ściągnięto 6 raz(y) 490,71 KB

AluGaz 2.jpg
Duo Control , cresch sensor, gumowe przewody. Do zaworu na miękim wężu.
Plik ściągnięto 5 raz(y) 1,16 MB

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-08, 23:09   

Tak,tak ja raz na dwa tygodnie też widzę identycznie zamontowane i ludzie jeżdżą ale w Niemczech ponoć niezgodne z normą G607 i nielegalne. To jest legalne w Holandii. Ty masz zamontowane w Niemczech a gaz w Polsce pewnie nie jest według normy G607 tylko EN 1949
Co mam powiedzieć, chciałem sobie w Niemczech zamontować to odpowiedź była .. nielegalne..tylko zbiornik pod auto.
Np. wiele osób w Polsce montuje zwykłe zbiorniki gazu takie jak są do zasilania silników w osobówkach a w Niemczech nie podbiją przeglądu jak zbiornik nie jest certyfikowany do campera.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-08, 23:13   

Co do zdjęcia.
Ostatnio kolega na warsztacie demontował prawie identyczny zestaw jak na zdjęciu tylko tankowanie miał na ścianie zewnętrznej.
Po sprawdzeniu szczelności i podbiciu papierów gazowych i przyklejenia naklejki klient oznajmił że zamontuje ten zestaw dalej sam i będzie używał...bo to wygodne.
Takie życie...

Wyświetl szczegóły
Endi 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-08, 23:44   

nikita55 napisał/a:
Takie życie...

Kolega ma rację zawór mocować z dostępem z zewnątrz. Też tak chcę zrobić, aczkolwiek aktualnie przechodzę trudny okres i jak na razie mi się po prostu nie chce.
A więc w Niemczech ? podobnie jak w Polsce. Czasami dobrze czasami żle. Raz lepiej raz gorzej. Tankuję gaz i w Niemczech i w Polsce (częściej). Camper zarejestrowany w Niemczech . TUV i gazprif robiłem w marcu, oczywiście w Niemczech a mieszkam w Polsce.

Takie życie ... :spoko

Endi 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-08, 23:54   

Wrając do ALDE.
Miałem takie w Tabbercie. Jeżdziłem nim 10 lat. Super sprawa. Niemal idealnie rozłożone ogrzewanie wnętrza. I ten kaloryferek w łazience. No cymes. A jak piec otrzymał propan to czasami w nocy ucho do ściany przykładałem by sprawdzić czy " żyje " ?

Taki cichutki się robił ;)

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-09, 06:24   

No to ten co robił ..gazprüfung.. to jakiś niedouk skoro podbił. Ponieważ po pierwsze na zwykłym gazowym przeglądzie nie podbiją jak został zamontowany zbiornik ( butla do napełniania). Trzeba jechać do specjalnego gazownika co sprawdza zbiorniki i tylko tam mogą podbić ale tego nie powinni jak już pisałem bo jest nieprawidłowo podłączony/zamocowany. Jak jest ( tą metalową linką) to jest ..na stałe..czyli musi być .. rurką..do Duocontrol a nie może i koło się zamyka...😒🙃
To że ludzie jeżdżą i mają to ja też widzę,czy to legalne według szkolenia na sprawdzanie instalacji gazowej NIE.

Edward 
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Piwa: 24/7
Wysłany: 2019-12-09, 19:19   

W zeszłym tygodniu w Berlinie robiłem Tuv swojego kampera. Najpierw przychodzi macher od gazu a u mnie dwie butle Nano i Dom,pyta co to jest? ja że normalne butle, on, u nas to nie przejdzie i musiałem z Dekry wyjechać.Pojechałem na inny serwis, tym razem fachman od gazu kazał mi jak najszybciej zdemontowac butle i schowa je do garażu po czym przyniósł swoją podłoczył , wykonał swoje czynno[/list][/code]

Edward 
zaawansowany

Wysłany: 2019-12-09, 19:21   

I postawił stempel że wszystko sprawne. takie są niestety Niemcy.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/173
Wysłany: 2019-12-09, 20:39   

Edward napisał/a:
I postawił stempel że wszystko sprawne. takie są niestety Niemcy.

Jeżeli system był szczelny a zabezpieczenia odcinały gaz to dlaczego miał nie postawić stempla?

Dzisiaj drążyłem temat butli do tankowania. Dekra, TüV samodzielny gazownik, handlarze butlami do tankowania, plus serwisy kamperów z uprawnieniami na instalacje gazowe. Rozmowy telefoniczne plus odwiedzanie placówek. Trwało wszystko ponad 8 godzin, ale lubię wiedzieć więc nie odpuszczałem. Generalnie butle są legalne i można z nich korzystać. Myk polega na prawidłowym montażu. Nie wolno tego montować do drewnianej konstrukcji i nie w każdym kamperze jest to łatwe do wykonania. Jeżeli ktoś kto to montował wystawi na to papier to ani TüV ani Dekra nie będzie się tego czepiać (przynajmniej teoretycznie). Wszystkie domowe sposoby montażu nie będą tolerowane. Reszta to ludzie i ich wiedza bądź niewiedza :spoko
Nawet w Niemczech istnieją nieprecyzyjne przepisy a to jeden z nich. Żadne prawo nie zabrania z korzystania z prawidłowo zamontowanych butli do tankowania. Takiego zdania było 100% uprawnionych, a ja nie mam powodu aby im nie wierzyć.

Postaw piwo autorowi tego posta

Edward 
zaawansowany

Wysłany: 2019-12-09, 21:46   

Mischka, mi chodzi o butle które są ogólnie dostępne w naszym kraju {nano-dom] co przeszkadza Niemcom że w trakcie serwisu muszę chowac je do garażu. A gdyby odpukać, wydarzył sie wypadek na terenie Niemiec i doszło; nie będę pisał bo mnie ciarki przechodzą , to jak zachowa sie ubezpieczyciel ? Będą szukać dziury w całym, że butle nie tak były zamontowane czy nie takie butle. Jakie mogą być konsekwencje dla nas ? strach pomyśleć.

Endi 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-09, 22:17   

nikita55 napisał/a:
No to ten co robił ..gazprüfung.. to jakiś niedouk skoro podbił.

U mnie serwisant przejrzał dokument homologacji alu-butli z terminem do końca '2022. Sprawdził szczelność układu oraz skuteczność mocowania do nadwozia i podbił gazprufung żółtą kartę.

Fachowo postępował w temacie. Ja oczywiście zadowolony ...nie, nie sądzę aby był niedouczony :mrgreen:

mischka napisał/a:
Nawet w Niemczech istnieją nieprecyzyjne przepisy a to jeden z nich.

Otóż to nieprecyzyjne ...podobnie jak u nas WK , które wydają zgoła odmmienne terminy ważności na poszczególne kategorie, o czym było w innym temacie.

Mój kamperek zarejestrowany w Bawarii a wiadomo, to największy kraj związkowy z najbardziej rozwiniętym przemysłem samochodowym.
Jak postępują w innych regionach, przy tak nieprecyzyjnych przepisach, jak pisze mischka, to oni mają to widocznie w d...e :bigok
Ostatnio zmieniony przez Endi 2019-12-09, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-09, 22:19   

Ja o tym właśnie piszę. Butle może i są legalne ale sposób montażu już nie co czyni je nielegalne lub w razie wypadku ten co je ma jest winny. To tak jak w Niemczech masz inny rozmiar opon niz samochód ma w certyfikacji i ubezpieczyciel nie wyplaci odszkodowania wręcz my możemy spłacać auto które zostało uszkodzone przez nas.
Co do montażu... widziałem fakturę montażu przez firmę tych butli lecz nie zgodnie z wymogami G607 i nie mogłem podbić gazu wręcz musiałem to zdemontować i zamontować zwykłe butle bo klient chciał przegląd gazu. ( Szef firmy naszej także potwierdził że jak nie zdemontuję to u nas gazu nie podbijemy).

Odpowiedz do tematu