Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Truma combi 6 woda w kominie
Autor Wiadomość
andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-01-05, 17:48   

Slavoj zapomniałeś napisać kiedy chcesz jezdzić i gdzie ?Na sob-niedziele czy cały rok a to ma znaczenie :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 265/109
Wysłany: 2020-01-05, 18:31   

slavoy23 napisał/a:
tylko sam piszesz, że też miałeś problemy ;) )

Tak,problem jak przypuszczam wynikał z nieużywania jakieś 2 lata (stał Francja) oraz wody w bojlerze co skutkowało uszkodzeniem świecy zapalającej,podtrzymującej (obie wymieniłem).

dudusie34 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: nudziarze
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2020-01-05, 22:32   

witam.wymiana baterii raz na rok to męczące. wymiana butli, napełnienie zbiorników wody,i sporo innych czynności przed wyjazdem to męczarnia potrafi zamęczyć jeszcze ta elektronika . może lepiej hotel ? .tam wszystko jest. pozdrawiam. :szeroki_usmiech

nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2020-01-05, 23:17   

Też mam stary piec Truma i jest prosty i działa bez zarzutu. Według mnie ma fajny stary piezoelektryczny zapalacz ale nie na baterie tylko na 12 v z baterii pokładowej zabudowy. Wygodny. Szafy mi zabardzo nie nagrzewa bo zawsze włączam wentylator a to dlatego że w zimie zalecane jest go używać ze względu na to że rury Trumy idą razem z wodnymi i zapobiega to przymarzaniu gdzieś wody w rogu w jakimś zakamarku.
Wiem że jak w środku jest grzane to tak nie powinno się dziać ale parę przypadków już widziałem.
Zimą grzanie elektryczne typu jakaś farelka w jednym miejscu nie jest zbyt dobre ponieważ w jakimś innym miejscu oddalonym może wilgoć się wytworzyć. Truma jak i Alde mają system cieplny rozprowadzony dookoła przy ścianach i podłodze ( przeważnie) i jest to dobrze przemyślane.

slavoy23 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-07, 23:29   

dudusie34 napisał/a:
witam.wymiana baterii raz na rok to męczące. wymiana butli, napełnienie zbiorników wody,i sporo innych czynności przed wyjazdem to męczarnia potrafi zamęczyć jeszcze ta elektronika . może lepiej hotel ? .tam wszystko jest. pozdrawiam. :szeroki_usmiech

Niepotrzebny ten sarkazm, dla mnie mój mini-kamper jest hotelem ;) do tej pory spałem w małych namiotach na karimatach (podróżowałem motocyklem) po 50-ce zdecydowałem, że zafunduję sobie odrobinę luksusu, bo w kościach zaczyna łupać ;) Po prostu nie chcę kupić czegoś, co jest dość awaryjne, a wiadomo to nie są tanie rzeczy :) . Skoro polecacie pójdę w Combi, od początku ta opcja mi się podobała (zaoszczędzę trochę miejsca), tylko chciałem zobaczyć opinie użytkowników, nie sprzedawców :) .

slavoy23 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-01-07, 23:45   

andi at napisał/a:
Slavoj zapomniałeś napisać kiedy chcesz jezdzić i gdzie ?Na sob-niedziele czy cały rok a to ma znaczenie :spoko

Głównie weekendy , bo do emerytury trochę zostało ;) W wakacje jakieś dłuższe wypady, na pewno Norwegia, Finlandia, ale nie zimą nie będę jeździł.

Odpowiedz do tematu