Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyziewy gazowe
Autor Wiadomość
darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2020-01-21, 09:08   

Gewehr napisał/a:
Dawaj chociaż jeden przykład gdzie ktoś się zatruł od lodówki.

Nie podam bo nie znam,ale wiem co czułem jak w gorące dni lodówka pracowała na maksimum a okno było otwarte. Od czasu do czasu produkty spalania zdrowe czy nie zdrowe dostawały się do środka,zapach było czuć i nie były to fiołki.Zapewne powiesz że nie było pełnego spalania,możliwe,ale nie ma rzeczy idealnych.A to że żyjesz pomimo tego ze lodówkę miałeś w przedsionku to nie wątpię ludzie latami żyją w Krakowie i też żyją, ale nie jest im z tym dobrze.
Bez odzewu.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2020-01-21, 09:23   

Czujesz że śmierdzą spaliny, to naprawiasz, a nie oszukujesz sam siebie i ciągniesz komin na dach. Zrozum że jest ważna długość komina. Przedłużając go, zwiększasz ciąg w kominie i obniżasz sprawność lodówki.
Dawaj rady w tematach o których MASZ POJĘCIE :spoko

chemik 
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Piwa: 115/19
Wysłany: 2020-01-21, 16:21   

pomijając wszelkie inne dywagacje zobaczyłem iż :
sadząc po fotografii - Twoja kratka jest metalowa, więc uchodzące spaliny prawdopodobnie skraplają się na niej i powoduja korozję - stąd te zacieki. Poza tym blaszki są skierowane mocno w dół, co też ogranicza wypływ spalin.
U nas kratka jest z tworzywa sztucznego, nie mającego takiego dużego przewodnictwa cieplnego.
Co ja bym zrobił?
wymontował starą kratkę, sprawdził doprowadzenie spalin rurka przed kratkę, uruchomił lodówkę. Jeżeli wszystko dobrze by działało, zamontowałbym fabryczna kratkę z tworzywa i sprawdził wszystko jeszcze raz.
Powodzenia :spoko

Halicz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: ford tranzit
Otrzymał 30 piw(a)
Wysłany: 2020-01-22, 22:24   

chemik napisał/a:
Jeżeli wszystko dobrze by działało, zamontowałbym fabryczna kratkę z tworzywa i sprawdził wszystko jeszcze raz.
Powodzenia :spoko

Nawet tam miałem plastikową kratkę (nie oryginalną), ale jak montowałem lodówkę, to spec od tej lodówki mówił, że te plastikowe potrafią się nadtopić od tych gazów - szczególnie przy uruchamianiu lodówki, więc wykombinowałem tę metalową. Z moich obserwacji wynika, że ta kratka nie koroduje, więc jest to może spowodowane korodowaniem kominka? - muszę to jeszcze raz dokładnie sprawdzić - dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-01-23, 03:34   

Ale ta kratka może mieć małe szczeliny a do tego masz szczeliny przy kominku zaklejone tasmą .To jeszcze nie przeczyściłeś komina .Przed czyszczeniem zakryj dysze szmatą :spoko
A rozumie do wiosny dyskusja :haha:

Odpowiedz do tematu