Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka jest zasada działania DuoC?
Autor Wiadomość
koszak 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus
  Wysłany: 2020-03-02, 22:25   Jaka jest zasada działania DuoC?

Koledzy powiedzcie mi jaka jest zasada działania wskaźnika zdalnego DuoC?
Oczywiście nie chodzi mi o ogrzewanie reduktora, a o wskazanie pustej butli.
Otóż założyłem sobie to urządzenie głównie w celu informacyjnym, że jedna z butli już jest pusta i czas na jej wymianę. Na razie świeci mi tylko zielona kontrolka, a więc rozumiem, że wskazuje, że obie butle są pełne. Żeby to przetestować włączyłem ogrzewanie, żeby był pobór gazu i zakręciłem jedna butle, poczekałem 15 minut, bo pomyślałem, że gaz jest jeszcze w wężu i dlatego nie zaświeca się czerwona kontrolka, ale niestety nic się nie zmieniło - dalej świeciła tylko zielona. Odkręciłem więc tą butlę i zakręciłem drugą. Znowu odczekałem 30 minut i dalej nie zapaliła się czerwona kontrolka. Co może być nie tak. Na czym polega to wskazanie pustej butli? Kiedy zapala się czerwona kontrolka?
Postaw piwo autorowi tego posta

Gewehr 
weteran

Piwa: 223/114
Wysłany: 2020-03-02, 23:04   

Przełącznik wyboru butli ma być ustawiony na butlę której chcesz mieć pomiar. Masz tak ustawiony?

koszak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-03, 07:07   

Gewehr napisał/a:
Przełącznik wyboru butli ma być ustawiony na butlę której chcesz mieć pomiar. Masz tak ustawiony?

Dokładnie tak mam, ale na wszelki wypadek robiłem próby zakręcając najpierw jedną, a później drugą butlę. Za każdym razem świeciła się tylko zielona kontrolka.

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2020-03-03, 08:25   

Jak zakręcisz butlę, to na duo sam wskaźnik wchodzi na czerwone?

koszak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-03, 08:36   

Gewehr napisał/a:
Jak zakręcisz butlę, to na duo sam wskaźnik wchodzi na czerwone?

No nie, też się nie przełącza

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2020-03-03, 09:01   

Wygląda że masz popsuty duo. Zdejmij z niego czujnik i zakręć obie butle na zapalonej kuchence. Pokrętło nastawcze ma być w którymś skrajnym położeniu. Jak nie pojawi się czerwone, masz uszkodzony duocontrol.

koszak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-03, 16:35   

Gewehr napisał/a:
Wygląda że masz popsuty duo. Zdejmij z niego czujnik i zakręć obie butle na zapalonej kuchence. Pokrętło nastawcze ma być w którymś skrajnym położeniu. Jak nie pojawi się czerwone, masz uszkodzony duocontrol.

Pokrętło mam oczywiście w skrajnym położeniu. Po zakręceniu obu butli wskaźnik zmienia sie na kolor czerwony i na DuoC też zapala się czerwona kontrolka. Jak trochę pokręciłem w tą i z powrotem pokrętłem przy reduktorze, to teraz rzeczywiście po zakręceniu "aktywnej butli" pojawia się troszeczkę czerwonego wskaźnika, ale za mało, żeby zapaliła się czerwona kontrolka na DuoC.

Nie wiem czy ten reduktor ma jakieś możliwości regulacji tego wskaźnika, ale już teraz wiem (a przynajmniej tak mi się wydaje, że wiem) na jakiej zasadzie to powinno działać.

Raz mi się udało, że po zakręceniu "aktywnej butli" wskaźnik zmienił się na połowę czerwony, a połowę zielony i wtedy DuoC zapalił czerwoną diodę.

Wieluniak_1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Piwa: 16/12
Wysłany: 2020-03-03, 16:49   

W obu butlach masz gaz, tak?
Jeśli tak to czemu miałaby się pokazać czerwona kontrolka? Przecież ona pokazuje brak gazu.
Zakręć obie butle, wówczas faktycznie powinna pojawić się czerwona kontrolka.

U mnie działa właśnie w ten sposób.

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2020-03-03, 16:50   

Może za słabo miałeś wpięty czujnik na duo? To działa na zasadzie kontaktronu jak pamiętam i musi być odpowiednia odległość.

koszak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-03, 17:37   

Wieluniak_1 napisał/a:
W obu butlach masz gaz, tak?
Jeśli tak to czemu miałaby się pokazać czerwona kontrolka? Przecież ona pokazuje brak gazu.
Zakręć obie butle, wówczas faktycznie powinna pojawić się czerwona kontrolka.

U mnie działa właśnie w ten sposób.

Owszem, jak zakręcę obie butle, to rzeczywiście zapala się czerwona kontrolka, ale gdyby tak miało być to inwestowanie w DuoC byłoby kompletnie bez sensu. Bo skoro nie ma gazu w żadnej butli to widzę, że kuchenka nie działa i po co mi wtedy dodatkowo czerwona kontrolka.

Działanie DuoC ma sens wtedy, kiedy kończy się gaz w "butli aktywnej" i przełącza się na "butlę rezerwową". Wtedy zapala się czerwona kontrolka informując mnie, że skończyła się jedna butla i wiem, że jadę na drugiej, a pierwszą muszę wymienić. Zapobiegnie to właśnie sytuacji, że nagle w ogóle skończy mi się gaz będąc np. zagranicą.

koszak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-03, 17:38   

Gewehr napisał/a:
Może za słabo miałeś wpięty czujnik na duo? To działa na zasadzie kontaktronu jak pamiętam i musi być odpowiednia odległość.

OK, dzięki za pomysł, spróbuję docisnąć ten czujnik.

koszak 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-03-04, 19:32   

No niestety próbowałem ruszać (dociskać i odciągać) ten czujnik, ale on niestety nie ma żadnej w zasadzie regulacji i żadnego efektu moje zabiegi nie przyniosły.
Powiedzcie mi czy u Was też tak jest, że ta czerwona kontrolka zapala się tylko wtedy kiedy brakuje gazu w obu butlach (np. obie zostaną zakręcone) czy zapala się już w momencie kiedy gazu brakuje w jednej butli?

Altanka47 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Kamper Knaus
Nazwa załogi: altanka
Wysłany: 2020-03-04, 19:50   

Witam sprawdz czy masz reduktory o roznym cisnieniu u mnie sa trzy reduktory jeden 05 drugi 03 icwntralny 03 jezeli z butli 05 skonczy sie gas zapala sie czerwona i w uzyciu jest butla z reduktorem 03 pozdrawiam Andrzej

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2020-03-04, 19:53   

Jak ustawisz pokrętło tak jak zaznaczyłem i się skończy gaz w lewym przewodzie, to duo przełączy na prawy przewód i wysunie czerwony wskaźnik. Przy takim ustawieniu jest monitorowana butla na lewym przewodzie i ona zostanie opróżniona w pierwszej kolejności. Wskaźnik bedzie zielony tylko wtedy, gdy będzie w niej gaz. Zobacz czy jak odkręcisz jeden przewód od butli, to bedzie szedł gaz przez duo z drugiej butli. W każdym położeniu pokrętła wybierającego butle, gaz nie powinien lecieć.

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2020-03-04, 19:55   

Zapomniałem o zdjęciu :haha:

20200304_194716.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 220,11 KB

Odpowiedz do tematu