Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jumper-średni blaszak - przeszczep z przyczepy TE-380T
Autor Wiadomość
smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2019-12-16, 00:14   

No to poszło trochę do przodu.
Wyklejanka armaflexem na pace prawie zrobiona, polynor w profilach na tyle wtryśnięty, podłoga listwy poklejone i włożony styrodur.

Kolej teraz na styrodur na dach i ściany (zostawiwszy oczywiście miejsca na instalacje) - myślę że to dość szybko poleci i będzie spełnione założenie aby móc działać w zimie dalej :)

Zaczyna się się przyjemnie robić - farelka na 1000w i wczoraj +6 na zewn a w środku +18 pomimo lekko uchylonych drzwi a dziś wywaliłem farelkę bo gotowałem :)

Czuć jak progów ciągnie jak cholera - pytanko zatykacie jakoś te otwory oznaczone strzałkami na focie ?

20191214_172936.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 82,08 KB

20191214_172958.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 101,8 KB

20191215_191632.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 83,38 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2019-12-16, 09:49   

smok_wawelski napisał/a:

Czuć jak progów ciągnie jak cholera - pytanko zatykacie jakoś te otwory oznaczone strzałkami na focie ?

Zakleiłem taśmą alu zbrojona samoprzylepną, przeznaczoną do wentylacji.

groniar 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato L3H2
Piwa: 6/2
Wysłany: 2019-12-16, 11:33   

Jakiej grubości dawałeś armaflex na ściany, a jakim oklejałeś profile?

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-12-16, 16:38   

Wszędzie poszedł 9mm
Dojeżdżałem po płaskim do brzegu wzmocnienia, we wklęsłości wzmocnień poziomych wklejałem ścinki aby wyrównać i a następnie na to ta owijka którą widzisz na focie z termometrem.
Dla wygodniejszej roboty owijek - mógłby być cieńszy myśle 5mm ale Armaflex jest sprzedawany na całe rolki więc kupiłem na całość 9mm

TomaszB 
początkujący forumowicz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2019-12-17, 09:28   

Mam pytanie odnośnie tej maty. To jest ta samoprzylepna czy kleiłeś na klej? ( jaki ? ) i co planujesz dać na to ?

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2019-12-17, 12:02   

Dostępne są obie, u mnie robiłem samoprzylepną. na to pójdzie styrodur i folia paroizolacyjna

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-04-01, 18:43   

Witam po przerwie spowodowanej trochę zimą trochę pracą i trochę choróbskami
Działo sie w sumie niewiele i specjalnie nie ma o czym pisać - generalnie stanęło po Armaflexie i początku podłogi niewiele wiecej jak na wyżej zamieszczonych fotach.
Zaczyna sie cieplej - czas wznawiać zabawę. Ostatnio moja pseudo kwarantanne wykorzystałem na rozplanowanie elektryki która myślę na dniach zacząć robić. Po przeczytaniu trochę podczas mojego nic nierobienia postów tutaj na temat ogrzewania jednak zaraziłem się podłogówka i ciepła wodą na wymienniku płytowym :)

Schemat elektryki w dużej mierze wzorowany na schemacie Kol. drFeelGood powstał przy dużej pomocy Kolegów na K.pl bo tak jakoś tam się gadka o tym zaczęła - jednak chciałbym go też wrzucić tutaj z prośba o Wasze opinie i sugestie.

W planach do zakupu w najbliższych dniach - panel 300-340W, MPPT Victron, aku pokładowe 2x80-100Ah najprawdopodobniej Banner Energy Bull albo Yuasa Marine ale jak kieszeń nie puści w powiązaniu z reszta gratów to schodzę na MPPT Tracera 3210 AN
Przetwornica i ładowarka z AZO, lodówka sprężarkowa domowa, jako separator ładowania z altka Cyrix CT

Założeniem jest budowa z klocków zapewniająca automatyczne przełączanie źródeł zasilania i ładowania oraz brak gryzienia sie tych bebechów - ładowanie aku pokładowych z altka konieczne

Namalowane dwu przewodowo ale chyba przy Tracerze byłoby możliwe wykorzystanie masy pojazdu ?
Drugie pytanie które mnie nurtuje to o ile Tracer jest gorszym regulatorem od Victrona ?
Poniżej schematy z prośba o Wasze uwagi i sugestie

elektryka-victron-ver-01.jpg
VICTRON
Plik ściągnięto 61 raz(y) 741,72 KB

elektryka-tracer-ver-01.jpg
TRACER
Plik ściągnięto 89 raz(y) 609,65 KB

sienek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak
Piwa: 3/1
Wysłany: 2020-04-03, 17:07   

Też kupiłem Cyrixa, ten sam przełącznik zasilania i MPPT Tracer 40A, Solar kupiłem 320W Full Black. Schemat podobny.
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=39300

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-04-04, 00:19   

Dzięki za odzew
Czemu dałeś 40A - wg specki Tracer 3210AN 30A i może obsłużyć panel do 390W ? tak twierdzą TUTAJ
Zamontowałeś już ? Leciałeś dwu czy jedno przewodowo ? Odbiorniki dajesz bezpośrednio na LOAD i Tracer piulnuje rozładowania aku czy może tak jak ja założyłeś przekaźnik sterowany z LOAD jako zabezpieczenie przed rozładowaniem aku ?
Jak ogólnie oceniasz Tracera ?
Pytam bo bije sie z myślami czy brać Victrona czy Tracera - kasa duża różnica :)

drFeelGood 
zaawansowany
TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików

Twój sprzęt: Blue 599
Piwa: 19/8
Wysłany: 2020-04-04, 01:14   

Cytat:
Tracer 3210AN 30A i może obsłużyć panel do 390W

Prawda, mam sharpa 360w i tracera 3210.

sienek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak
Piwa: 3/1
Wysłany: 2020-04-04, 01:30   

Jeszcze nie zamontowane. Czekam na okna dachowe.
Planuje rozbudowe w przyszlosci o kolejne 320W i dodatkowe 100W, docelowo 740W dlatego wybralem 40A.
Pod LOAD podlacze chyba tylko oswietlenie lazienki ew kuchni.
Reszta pod aku przez listwe z bezpiecznikami.
Tracer to solidny kawal radiatora na plecach, nie wiem jak Victron

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-04-04, 03:03   

drFeelGood napisał/a:
Prawda, mam sharpa 360w i tracera 3210.
Ładnie Ci ta budowa idzie , w dużej mierze wzorowałem sie własnie na Twoim schemacie i pewnie jeszcze coś z pomysłów podkradnę :)
Do tego Sharpa też się przymierzałem fajna moc - nie mogę go nigdzie znaleźć z sensowną cena wysyłki - gdzie Ty go kupowałeś ?
Jak masz ostatecznie podłączone tak jak pokazywałeś na schemacie w Twoim wątku jednoprzewodowo i odbiorniki z LOAD ?
Zadowolony jesteś z tego Tracera ?

sienek napisał/a:
Tracer to solidny kawal radiatora na plecach, nie wiem jak Victron
Victrona znam - klasa regulator niestety cena też klasa dlatego szukam opinii z realnego użytkowania Tracera 3210AN

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-04-04, 21:05   

Alternatywnie jeszcze rozważam kpl gratów elektryki z AZO w tym MPPT 30A https://www.polskieprzetw...products_id/179 ale ciagle wydłużają termin wejścia do sprzedaży a druga wątpliwość to to że w specce ma ładownie GEL i AGM a nie ma kwasa

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2020-04-04, 22:14   

smok_wawelski napisał/a:
wątpliwość to to że ....... a nie ma kwasa
Pozostałe również są kwasowe ,
Masz manualnie nastawianie napięcia ,
wiec można zastosować do każdego nawet lifepo4

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2020-04-04, 22:53   

Dzięki - zwykle jest wymieniany w speckach Gel, AGM i zwykły mokry kwas z elektrolitem stad ta moja wątpliwość
Chyba nie tylko ma tu znaczenie napięcie ustawione z ręki ale i charakterystyka ładowania różna dla rodzajów aku - czy źle kombinuje i się myle ?

Wiesz może jak się sprawują MPPT AZO ? tak dla porównania z może nawet nie z Victronem bo AZO to pewnie nie ta klasa ale i cena a tez nie ta :) wiec bardziej porównywać należałoby chyba AZO z Tracerem z serii AN

Odpowiedz do tematu