|
|
Zbiornik LPG wstawiłem se. Ver3 |
Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2020-05-01, 09:04
|
|
|
Już wcześniej pisałem: jak można komplikować coś co jest proste i dostępne w butach 11kg....
A w Waszej wersji to: rurka zagięta tak, odkrzywiona owak, by nie chlupło, nie zacìągło, używaj tylko na postoju, może parownik albo filtr, zbiornik na 10 lat lub na zawsze bo tu jednak nie trzeba homologacji...
Ratunku
Ps. Ten temat powinien się nazywać :
Co dzisiaj zepsułem w swoim kamperze - zbiornik LPG wstawiłem se
Po co to zrobiłem? Bo potrzebuję kolejną skrzynkę- miejsce na włożenie przydasi |
|
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 1007/305 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/132 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2020-05-01, 12:48
|
|
|
A ja właśnie sobie wstawiłem , w końcu nie muszę targać butli , sprawdzać szczelności po wymianie , zawracać sobie głowy na ile jeszcze starczy , czy w środku nocy zgaśnie ogrzewanie . Same plusy , a Ci co nie maja pojęci jak to działa nich dalej walczą z wymianą i szukaniem gzie i kiedy wymienić . A my wszyscy co mamy , bardziej sensownie spożytkujemy ten czas choćby przy |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/194 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2020-05-01, 13:03
|
|
|
LukF napisał/a: | ...
Po co to zrobiłem? Bo potrzebuję kolejną skrzynkę- miejsce na włożenie przydasi |
ZbigStan napisał/a: | Mam podobne zdanie jak przedstawił LukF. Jest aktualnie duża promocja na butlę Gaz Bank, z możliwością tankowania na LPG. Pozdrawiam. |
jak mówią, każdemu wg potrzeb. Jak duża jest ta dodatkowa butla?
czy wystarczy mi do napędu silnika również?
ma pobór w fazie ciekłej do silnika?
Pozwoli mi stać dwa tygodnie na ogrzewaniu zimą w jednym miejscu?
Jeśli wystarcza Tobie butla jaką masz to ten temat nie jest dla Ciebie. |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-05-08, 10:36
|
|
|
Od miesiąca siedzę w "lesie" = tzn w Dychowie na włościach.
Pojechałem tam z pełnym zbiornikiem gazu, ogrzewanie ustawione na 19stC w nocy.
Przedwczoraj nad ranem gaz się skończył, tzn Truma zasygnalizowała już zbyt małe ciśnienie i się wyłączyła, kuchenka nadal działała poprawnie i jajeczniczka na śniadanko była.
Na zakupy pojechałem i zatankowałem 42,3litra LPG - to mniej więcej tyle zużyło się gazu w ciągu miesiąca w cenie 1,70zł/litr to już śmiech.
.
.
.
LukF napisał/a: | ...
Ratunku
Ps. Ten temat powinien się nazywać :
Ha
Dobre.
Temat drąży się, ale lepsze to niż pitolenie o polityce. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Derys
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Boxer
Nazwa załogi: Derys
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sty 2016 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2020-05-08, 22:21
|
|
|
Nie masz ustawionej rezerwy gazu w zbiorniku? |
|
|
|
 |
Derys
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Boxer
Nazwa załogi: Derys
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sty 2016 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2020-05-08, 22:35
|
|
|
Pytam o to,bo sam się zastanawiam jak to zrobić, a Ty jesteś specjalistą w tym temacie. |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2020-05-09, 00:05
|
|
|
Hej
Myślę że jestem jednym z pierwszych na tym forum/ jeżeli nie pierwszym / kto u siebie założył LPG do urządzeń
Gdzieś już pisałem parę razy o rozwiązaniu które zrobiłem a Wy bijecie pianę , ale gubię się gdzie , wertuję Wasze wypowiedzi i ...generalnie nic z tego nie wychodzi
Powiem o sobie ...kto chce skorzysta kto nie ,będzie temat wałkował przez następne parę lat
Jeżdze z butlą LPG od 2008 roku .
Na początku chlapało , wylewało się zaworem bezpieczeństwa , siedziałem na bombie .
Tankowanie do bólu "aby nie było za mało " ... trochę niebezpieczne próby.
Zimą się kurczyło latem rozprężało i ....waliło bezpiecznikiem
Teraz z racji doświadczenia etc wiem co należy zrobić .
Po pierwsze primo
Nie podginać pływaka by wlazło ile wlezie.
Podginać tak by wchodziło max 70% / nam wystarczało gazu z butli ok 46l od maja do października , zimą kiedy grzaliśmy na maxa wraz z kuchenką lodówką bojlerem ok tygodnia /
Rurkę która pobiera, zaginać mozliwie wysoko jeżeli jest miedziana lub lepiej obcinać w górnym punkcie /raczej nie chwyci fazy płynnej / jeżeli plastikowa obcinałem przy reduktorze tam gdzie trzymała obejma , wraz z kawałkiem rurki miedzianej do której była przymocowana , byłem pewny że nie opadnie nie przestawi się etc.
U mnie na początku chwytało , faza płynna rozwalała reduktory na potęgę gaz płynny do reduktora i...reduktor do wywalenia , dooopa blada ./ zle podginałem /
tak że patrz jak wyżej .
Chodziłem szukałem wariantu.... znalazłem
Teraz jeżdze z otwartym gazem lodówka chodzi na gaz w czasie jazdy / w obecnym nie chodzi bo mam na 12v/ ale w poprzednich chodziła /
Co zrobiłem ...
Poczytałem literaturę fachową , popytałem praktyków specjalistów od gazu i.....
Zamontowałem regulator ciśnienia przemysłowy ,jako pierwszy z możliwością regulacji ciśnienia , zbija ciśnienie do 1-1,5 atm i odbiera ewentualną fazę płynną / jest wytrzymały właśnie na fazę płynną /
później filtr gazu który ostatecznie chwyta / jeżeli jeszcze by była, fazę płynną / na końcu tego łańcucha jest reduktor 30 lub 50mb / w zależności od odbiorników / i...... spokój
Jutro zrobię fotki i wstawię bo nawet nie wiem, jaki to reduktor / ten przemysłowy / ale kupowany bezpośrednio od importera lub producenta gdzieś z Kujawsko -Pomorskiego / Grudziądz Toruń Włocławek nie pamiętam /
Nic się nie dzieje , spokój cisza.
Problemem są tylko połączenia , bo niestety jest to rzeźba
Obejmy atestowane, złączki atestowane, węże atestowane .
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Neno |
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2020-05-09, 09:34
|
|
|
tolo61 napisał/a: | Problemem są tylko połączenia , bo niestety jest to rzeźba | Ja osobiście niczego nie rzeżbiłem , stanąłem przy tokarce wytoczyłem przejściówkę z miedzianej rurki na reduktor . Mogę odkręcić reduktor i podłączyć normalną butlę . Pobór mam zrobiony tak że jest na jednej wysokości z rurką od zaworów bezpieczeństwa , butla w koło ma taka fajkę , napełnienie na poziomie 70% . Nie użyłem ani jednej opaski .
DSC_6505.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 338,53 KB |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-05-09, 14:16
|
|
|
Derys napisał/a: | Nie masz ustawionej rezerwy gazu w zbiorniku?
...
Pytam o to,bo sam się zastanawiam jak to zrobić, a Ty jesteś specjalistą w tym temacie. |
Mam, ale nie podłączyłem sygnalizacji bo chciałem/musiałem wypalić gaz do końca by tuż przed ponownym tankowaniem podłączyć miernik i obserwować po ilu wlanych litrach obwód sygnalizacji rezerwy zostanie rozłączony - po około 18 litrach, więc wychodzi że rezerwę mam prawie tyle co butla 11kG.
.
.
.
tolo61 napisał/a: | ...
kto chce skorzysta kto nie ,będzie temat wałkował przez następne parę lat
... |
Dokładnie tak! Temat otwarty a zawsze znajdzie się ktoś kto czegoś nie zrozumiał, ma pytanie lub prosi o poradę a nie ma chęci czytania wszystkich stron.
Nie ma wątpliwości raczej ten kto rozumie jak to wszystko działa. |
 |
|
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

|
Wysłany: 2020-05-09, 16:56
|
|
|
Hej
Tak jak obiecałem wklejam zdjęcia
Reduktor Reca 902
A rzeźba jak widać , różne średnice / w tym wypadku filtr gazu fazy lotnej pierniczy wszystko /...nie wszystko można wytoczyć zwłaszcza jak się nie posiada tokarki
Dobrze że są w sprzedaży, oryginalne przejściówki dla węży.
7.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 78,55 KB |
5.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 98,95 KB |
6.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 120,85 KB |
8.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 136,25 KB |
4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 121,43 KB |
3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 95,97 KB |
|
Teraz próbuję
 |
|
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

|
Wysłany: 2020-05-09, 17:29
|
|
|
Filtr fazy lotnej stosowany w instalacjach LPG z wymiennym wkładem
Rekomenduję wszystkim / filtr każdego producenta /stosowanie filtrów do gazu bo ja przez niestosowanie wymieniałem w Trumie 2400 i Trumiecombi 6002/3 zawory elektromagnetyczne / koszt ok 450-850 zł / 4 razy ze względu na zanieczyszczenie gazu zarówno tego słabej jakości na stacji jak i zanieczyszczeń z własnych zbiorników LPG. A tego niestety nie unikniemy zwłaszcza gdy ktoś kupuje używany.
Niestety końcówki filtrów dostępnych na rynku i Alledrogo to minimum 16mm...i tylko na wąż
|
Teraz próbuję
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-05-09, 21:40
|
|
|
Filtrowanie na pewno nie zaszkodzi, co najwyżej troszkę skomplikuje instalację.
Ja zrezygnowałem z filtracji z uwagi na to, że dyszom w kuchence czy trumie nie zaszkodzi nieodwołalnie, dyszę lodówki jak przytka to pikuś ale...
W moim przypadku gdy pobieram lotną, to pobieram dokładnie to samo co z butli 11kG a fabryka nie przewiduje żadnych filtrów przy butlach czy w duocontrol.
Zamierzam jednak założyć filtr lotny tuż za reduktorem, jest tam bardzo niskie ciśnienie więc bezpiecznie. |
 |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2020-05-10, 07:17
|
|
|
Socale napisał/a: | Filtrowanie na pewno nie zaszkodzi, co najwyżej troszkę skomplikuje instalację.
Ja zrezygnowałem z filtracji z uwagi na to, że dyszom w kuchence czy trumie nie zaszkodzi nieodwołalnie, dyszę lodówki jak przytka to pikuś ale...
W moim przypadku gdy pobieram lotną, to pobieram dokładnie to samo co z butli 11kG a fabryka nie przewiduje żadnych filtrów przy butlach czy w duocontrol.
Zamierzam jednak założyć filtr lotny tuż za reduktorem, jest tam bardzo niskie ciśnienie więc bezpiecznie. | Podszedłem tak samo . Filtr ewentualnie ,ala ja bym dał fazy ciekłej przed reduktorem , myślę że ten filtr filtrując lotną sprawdzi się super . I z zamontowaniem i wymianą łatwiej . |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2020-11-10, 10:12
|
|
|
moze nie do konca w temacie i może gdzies juz było, ale mam pytanie o napelnianie butli stalowej, przez zawór do tankowania. Mampodobną do tej - jest bosko ale idzie zima. Butan sie na mnie wypnie i dupina zmarznie. ale umamiłem sobie, że mogę dokonać zakupu butli Gaspolu, która zawiera "czysciutki" propanik, do tego ten zaworek, całość podłączyć przerobionym przewodem do zaworu tankowania i grawitacyjnie przelać....
Problem jest w tym, że w zaworze tankowania jest kulka ze sprężynką, której opór musiało by pokonać ciśnienie w butli -co jest mało prawdopodobne, a poza tym w butli, z tego co wiem, jest jeszcze jedna kulka ze sprężynką - w razie awarii przewodu.
Teoretycznie mógłbym przerobić rurkę na wylocie, dorobić trójnik i tamtędy wlewać, ale raz że w ten sposób nie będzie działać odbijanie zaworu pływakiem - co mi mniej przeszkadza, bo będę dolewał z butli która jest mniejsza wiec ma mniej gazu (przy założeniu że zbiornik w samochodzie jest pusty), bardziej mi przeszkadza ingerowanie w układ i proszenie się o kłopoty.
Zakładam ze zakup pistoletu nie załatwi sprawy, bo on nie ma żadnego "wciskacza kulki"?
Można to jakoś sprytnie załatwić?
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
Ostatnio zmieniony przez decumanus 2020-11-11, 09:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|