|
|
|
Schemat instalacji 12/230V - prośba o ocenę i podpowiedzi |
| Autor |
Wiadomość |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-05-11, 09:01
|
|
|
| robba napisał/a: | | Lepiej żeby znajdowała się blisko energobloku a do lodówki tylko 2 kableki cienkie - 3 x 0,75mm2 każdy wystarczą (ew. 3x1mm2 góra) |
Masz na myśli przewody między kontrolerem temperatury, a przetwornicą?
Pytania:
1. Są Cyrixy Li Ct 120A/230A/400A, który mam zamontować?
2.Aku sam-Cyrix Li Ct - aku hotel - pierwszy bezpiecznik przy aku samochodowym 250A natomiast aku hotelowym ma być 120A czy może być ten 80A?
Dzięki |
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Robertunio
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-05-11, 15:59
|
|
|
AndreLech.
Dwa przewody pomiędzy przetwornicą a lodówką.
Jeden z wyjścia 230V przetwornicy do lodówki (przewód zasilający od lodówki),
Drugi z wejścia 12V przetwornicy do lodówki (sterowanie załączaniem przetwornicy).
Pytania:
1. 230A - bo spodziewamy się prądu ok. 150A z układu alternator i aku rozr.
2. 150A przy aku rozr. i 50A przy hotelowym, przewód 16mm2, długość min. 7m
Przy takich zabezpieczeniach Cyrix może być w dowolnym miejscu przewodu.
Robba, popraw mnie proszę jeśli gdzieś popełniłem błąd. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/200 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2020-05-11, 17:57
|
|
|
| Robertunio napisał/a: | AndreLech.
Dwa przewody pomiędzy przetwornicą a lodówką.
Jeden z wyjścia 230V przetwornicy do lodówki (przewód zasilający od lodówki),
Drugi z wejścia 12V przetwornicy do lodówki (sterowanie załączaniem przetwornicy).
Pytania:
1. 230A - bo spodziewamy się prądu ok. 150A z układu alternator i aku rozr.
2. 150A przy aku rozr. i 50A przy hotelowym, przewód 16mm2, długość min. 7m
Przy takich zabezpieczeniach Cyrix może być w dowolnym miejscu przewodu.
Robba, popraw mnie proszę jeśli gdzieś popełniłem błąd. |
praktycznie j.w..
ale Cytrix wiadomo że im mocniejszy to dłużej pożyje...
tylko cena wyższa. ale może być nawet 120, bo spodziewamy się tu max
50A. chyba że dołożysz drugi, trzeci,... akumulator kiedyś.
Myślałem że te graty już masz... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-05-12, 09:45
|
|
|
robba, Robertunio, dzięki wam panowie, trochę mam problemów z tymi bezpiecznikami ale po wysłuchaniu waszych rad proszę o ostateczną opinię. Załączam podświetlony schemat z kablami i bezpiecznikami
robba, Myślałem że te graty już masz... " - część tak, część jest w drodze z Chin, pozostałe będę domawiał sukcesywnie w miarę postępów budowy. 16 maja wracam na miesiąc/ 1.5 miesiąca do Polski po samochód i jego ew. naprawę. Poza tym w Polsce chcę kupić okna, przetwornice, kable i panele i tam je zamontować. W Danii i Norwegi jak wiesz ceny są 2x wyższe.
glowny_podswietlony.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 297 raz(y) 546,2 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
|
|
|
 |
robba
weteran

|
Wysłany: 2020-05-12, 12:39
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | robba, Robertunio, dzięki wam panowie, trochę mam problemów z tymi bezpiecznikami ale po wysłuchaniu waszych rad proszę o ostateczną opinię. Załączam podświetlony schemat z kablami i bezpiecznikami
.... |
wygląda że wszystko dobrze. skoro poradziłeś sobie z tym to już możemy zacząć mięszać...
światełko w lodówce. oryginalne musiałbyś z tyłu lodówki rozłączyć
(bo zapewne jest na 230V ) i podłączyć do zasilania 12V przychodzącego do dodatkowego
termostatu. oczywiście żarówkę musisz wymienić na LED12V lub założyć taśmę...
tego wyłącznika w rękach nie miałem, ani też nie widziałem i nie wiem
jak jest wykonany. Śądząc po opisie i parametrach wygląda całkiem dobrze
i właściwie jego zaletą jest cena. Wadą natomiast rozmiary, bo jeśli opisywane parametry są prawdziwe to trochę armata na muchę. Ale jak Tobie to nie przeszkadza to
jak najbardziej odpowiedni
| AndreLech napisał/a: | [robba]....
Szukam też panele słoneczne 2 szt. monokrystaliczne, sztywne i powyżej 200W każdy (chciałbym mieć na dachu ok. 500W). Mógłbyś mi polecić gdzie takowe kupić i o jakich parametrach? |
Nie mogę. Niestety nie siedzę w tej chwili w panelach i wiem tyle co ludzie na tej grupie
piszą, więc nie będę się "wymondżatś". Jak będziesz mieć konkretne pytanie o to czy
konkretne panele o takich parametrach są ok to odpowiem. Ale ogólne pytanie co najlepiej kupić i gdzie to najlepiej skieruj do ludzi którzy już przeczesali rynek i wiedzą
w której trawie jaki panel piszczy i czy długo tak popiszczy.
Jedyne co mogę powiedzieć o panelach to że dla MPPT kontrolera będziesz musiał mieć
napięcie jałowe w (płynnych) granicach od 40 do 90V (granicznych bym unikał).
ponadto panele o takim napięciu łączyłbym równolegle ale każdy wpinałbym przez diódkę
po to żeby nieoświetlone panele nie obciążały oświetlonych. Dla takich napięć to kabel też NIE będzie musiał być gruby bo prądy będą małe, ale to się obliczy jak już coś wybierzesz.
Musisz poszukać i wtedy możemy podyskutować o grubości przewodu i zabezpieczeniach, etc.
No i im więcej mocy tym lepiej... nie przeciążone panele też dłużej pożyją...
Ale wiadomo... wiąże się to z kasą.
PS. rozumiem że ten przekażnik po prawej stronie schematu Twojego oczekuje na rozrysowanie...
PS2. i jeszcze jakbym mógł doradzić ze względu na rozrastanie się schematu to zacznij
oznaczać elementy, np B-E1 - bezpiecznik nr 1 przy energobloku, B-A1 - bezpiecznik nr1 w komorze aku silnikowego, P-E1 - przetwornica pierwsza, W-E1 - wyłącznik nr 1 w energobloku, R-E3, przekażnik nr 3 w zespole Energobloku, bo już trudno się opisuje, że
ten włącznik który łączy Aku silnikowy z pokładowym przez Cyrixa (a mogło być W-A1) zostawiłbym na wypadek wojny, awarii Cyrixa, np zwarcia wewnętrzego przez co na postoju z aku rozruchowego szedłby prąd i temu podobne....
I ten włącznik główny do aku pokładowego (a mogło być np. W-E1 ) może mieć przewody po pół metra, ale już ze względu na konsekwencję to dałbym tam 25mm2, skoro np do przetwornicy też takie idą. Bezpiecznik zostaje jaki jest |
_________________ .
.
.
| |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-05-12, 14:07
|
|
|
wygląda że wszystko dobrze. skoro poradziłeś sobie z tym to już możemy zacząć mięszać...
światełko w lodówce. oryginalne musiałbyś z tyłu lodówki rozłączyć
(bo zapewne jest na 230V ) i podłączyć do zasilania 12V przychodzącego do dodatkowego
termostatu. oczywiście żarówkę musisz wymienić na LED12V lub założyć taśmę...
Tak zrobię
tego wyłącznika w rękach nie miałem, ani też nie widziałem i nie wiem
jak jest wykonany. Śądząc po opisie i parametrach wygląda całkiem dobrze
i właściwie jego zaletą jest cena. Wadą natomiast rozmiary, bo jeśli opisywane parametry są prawdziwe to trochę armata na muchę. Ale jak Tobie to nie przeszkadza to
jak najbardziej odpowiedni
ok, zamówiony
| AndreLech napisał/a: | [robba]....
Szukam też panele słoneczne 2 szt. monokrystaliczne, sztywne i powyżej 200W każdy (chciałbym mieć na dachu ok. 500W). Mógłbyś mi polecić gdzie takowe kupić i o jakich parametrach? |
Nie mogę. Niestety nie siedzę w tej chwili w panelach i wiem tyle co ludzie na tej grupie
piszą, więc nie będę się "wymondżatś". Jak będziesz mieć konkretne pytanie o to czy
konkretne panele o takich parametrach są ok to odpowiem. Ale ogólne pytanie co najlepiej kupić i gdzie to najlepiej skieruj do ludzi którzy już przeczesali rynek i wiedzą
w której trawie jaki panel piszczy i czy długo tak popiszczy.
Jedyne co mogę powiedzieć o panelach to że dla MPPT kontrolera będziesz musiał mieć
napięcie jałowe w (płynnych) granicach od 40 do 90V (granicznych bym unikał).
ponadto panele o takim napięciu łączyłbym równolegle ale każdy wpinałbym przez diódkę
po to żeby nieoświetlone panele nie obciążały oświetlonych. Dla takich napięć to kabel też NIE będzie musiał być gruby bo prądy będą małe, ale to się obliczy jak już coś wybierzesz.
Musisz poszukać i wtedy możemy podyskutować o grubości przewodu i zabezpieczeniach, etc.
No i im więcej mocy tym lepiej... nie przeciążone panele też dłużej pożyją...
Ale wiadomo... wiąże się to z kasą.
Nie wiąże się, chcę dobrze i bezpiecznie, kasa schodzi na plan dalszy (oczywiście bez przesady)
PS. rozumiem że ten przekażnik po prawej stronie schematu Twojego oczekuje na rozrysowanie...
Nie śmiałem zapytać
PS2. i jeszcze jakbym mógł doradzić ze względu na rozrastanie się schematu to zacznij
oznaczać elementy, np B-E1 - bezpiecznik nr 1 przy energobloku, B-A1 - bezpiecznik nr1 w komorze aku silnikowego, P-E1 - przetwornica pierwsza, W-E1 - wyłącznik nr 1 w energobloku, R-E3, przekażnik nr 3 w zespole Energobloku, bo już trudno się opisuje, że
ten włącznik który łączy Aku silnikowy z pokładowym przez Cyrixa (a mogło być W-A1) zostawiłbym na wypadek wojny, awarii Cyrixa, np zwarcia wewnętrzego przez co na postoju z aku rozruchowego szedłby prąd i temu podobne....
Tak będzie
I ten włącznik główny do aku pokładowego (a mogło być np. W-E1 ) może mieć przewody po pół metra, ale już ze względu na konsekwencję to dałbym tam 25mm2, skoro np do przetwornicy też takie idą. Bezpiecznik zostaje jaki jest[/quote]
ok |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-05-12, 14:12
|
|
|
robba, co można powiedzieć na takie wsparcie z twojej strony? Może dane mi będzie osobiście ci podziękować |
|
|
|
 |
robba
weteran

|
Wysłany: 2020-05-12, 15:10
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | ....
Nie śmiałem zapytać
.... |
| AndreLech napisał/a: | robba, co można powiedzieć na takie wsparcie z twojej strony? Może dane mi będzie osobiście ci podziękować |
spox. akurat czasami z domu pracuję...
ale widzę że dajesz radę tylko wsparcia mentalnego potrzebujesz...
załączam rys, co prawda nie na tym przełączniku którego wypatrzyłeś, ale wierzę że przerysujesz...
PS. zabezpieczenie różnicowo prądowe możesz zakupić takie zintegrowane z bezpiecznikiem albo daj z tylko jednym bezpiecznikiem. natomiast bezpieczniki
na poszczególne obwody daj już przed rozprowadzeniem na gniazda lub urządzenia
EDIT: rysunek poprawiony
PodPrzelPrzetw.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2655 raz(y) 44,26 KB |
|
_________________ .
.
.
| |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-05-12, 16:17
|
|
|
robba, oj oj mam nadzieję, że dam radę w tym temacie, dam znać jak zacznę rozprowadzać kable.
"PS. zabezpieczenie różnicowo prądowe możesz zakupić takie zintegrowane z bezpiecznikiem" - słyszałem, że są takie już gotowe włącznie z puszką, mas jakieś namiary? |
|
|
|
 |
Robertunio
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-05-12, 16:33
|
|
|
| Sprawdź jeszcze raz średnice przewodów do dużej przetwornicy. |
|
|
|
 |
robba
weteran

|
Wysłany: 2020-05-12, 17:37
|
|
|
| Robertunio napisał/a: | | Sprawdź jeszcze raz średnice przewodów do dużej przetwornicy. |
masz rację. masowy jeszcze do poprawy....
| AndreLech napisał/a: | ....
"PS. zabezpieczenie różnicowo prądowe możesz zakupić takie zintegrowane z bezpiecznikiem" - słyszałem, że są takie już gotowe włącznie z puszką, mas jakieś namiary? |
z obudową to nie wiem. powinno wystarczyć:
https://preis-zone.pl/wylaczniki-roznicowopradowe-jednofazowe/102-16a-30ma-2p-10ka-typ-a-wylacznik-roznicowopradowy-pfb2-rccb-sez-5180-8585032655180.html
uważaj żeby w kwadraciku była podwójna falka...
jak będzie tylko sinusoidka to może wyrzucać przy podłączaniu elektroniki |
_________________ .
.
.
| |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-05-12, 19:05
|
|
|
| Robertunio napisał/a: | | Sprawdź jeszcze raz średnice przewodów do dużej przetwornicy. |
Na głównym schemacie poprawiłem przewody masowe na 25mm |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
|
|
|
 |
Robertunio
zaawansowany
|
Wysłany: 2020-05-13, 17:29 Przetwornice
|
|
|
Mała przetwornica: moc max. - 1000W, chwilowa (30 sek.) - 650W, ciągła - 550W.
Aktualnie mamy średnicę przewodów 8mm2 i zabezpieczenie 80A.
W jaki sposób średnice i zabezpieczenia przyjmujemy dla takiego odbioru ?
To samo pytanie dla dużej przetwornicy:
moc max. - 2000W, chwilowa (30 sek.) - 1300W, ciągła - 1100W.
Aktualnie mamy średnicę przewodów 25mm2 i zabezpieczenie 250A (zmienione w schemacie z 1 strony, na 3 zły przekrój masowego)
Niebieski pin/wtyk w małej przetwornicy znajduje się po stronie 230V (można zmienić na schemacie). W kpl. z każdą z powyższych przetwornic jest zestaw 0,5m przewodów (niestety przekrój nieopisany). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|