Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2010 Piwa: 130/6 Skąd: Józefów
Wysłany: 2020-06-19, 19:21 kajak na Starociu czyli kręcenie korbą
... zaczęło się od wcielenia w życie pomysłu na kajak. Po zwiedzaniu Norwegii pomysł się "ugruntował". Sprawdzenie rynku wskazało, że bardzo dobre francuskie kajaki produkuje chińczyk. A pan spod Lublina wie już który i od niego sprowadza. Tak więc nabyłem, aby konsekwentnie atrakcyjność Starocia podnieść. Problemem nr 2 było mocowanie na dachu. Powstał projekt... tylko kto go wykona jako prototyp... Nie było łatwo... "panie, amelinium się nie spawie"... ale... W Rzeszowie jest przedstawicielstwo prowadzące sprzedaż doskonałych spawarek firmy Paton ... Ukraina!... tydzień prób i nauczyłem się jak tym spawać aluminium. Prototyp został zakończony na godzinę przed planowanym wyjazdem... przecież bez kajaka nie pojadę... Staroć dostał windę kajakową... korba tylko powstała w zbyt krótkim czasie i będzie poprawiana,
ale działa. Plan się powiódł: kręcenie korbą winduje kajak na dach, dokuje go na rolkach i blokuje transportowo. bez wchodzenia na dach. jeśli ktoś ma ochotę takie sobie zrobić, to udzielam niniejszym zgody na niekomercyjne wykorzystanie pomysłu.... powodzenia. J.
Twój sprzęt: Hymermobil z gwiazdą Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2010 Piwa: 130/6 Skąd: Józefów
Wysłany: 2020-06-19, 19:59
... dzięki za dobre słowo... w kwestii koloru, to taśma wciągająca ma wytrzymałość 5 ton, więc każdy kolor zniesie :-)
polecam kanokajaki.pl tam zobaczysz kolorki
Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
Wysłany: 2020-06-23, 14:17
Super pomysł - podziwiam
Kiedyś myślałem o wciągu bocznym ale na pomyśle się skończyło...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum