|
|
Czy można tanio kamperem i czy Jelcz wjedzie w Himalaje? |
Autor |
Wiadomość |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2020-07-03, 18:57 Czy można tanio kamperem i czy Jelcz wjedzie w Himalaje?
|
|
|
Karawaning nadal dynamicznie się rozwija, a ten rok przyniósł wręcz boom na kampery.
Okoliczności sprawiły, ze nie spotkaliśmy się na Targach w Poznaniu i nie wiemy co będzie z imprezami jesiennymi, zatem ku przypomnieniu troszkę wspomnień w wykonaniu Kasi Szwed, ekipy himalajskiej i mojej skromnej, acz wciąż nazbyt ruchliwej osoby.
Znajomym i przyjaciołom polecam szczególnie film w wykonaniu profesjonalistów telewizyjnych.
Może Was zainteresuje.
https://www.youtube.com/watch?v=KyRaU9j3UTI |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2020-07-04, 20:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
pilocik
zaawansowany

Twój sprzęt: peugeot J5 PILOTE R640 1988 2,0
Nazwa załogi: Ala i Maciej
|
Wysłany: 2020-07-04, 07:34
|
|
|
Film ciekawy a prelegent wybitny |
_________________ Maciej z załogi pilocik pozdrawia
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2020-07-04, 09:31
|
|
|
|
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/77 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2020-07-04, 20:12
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Bardzo , bardzo fajny filmik.
|
Profesjonaliści doskonale czują materię i świetnie budują atmosferę w czasie montażu. Z satysfakcją stwierdzam, że warto było dołożyć swoją cegiełkę do popularyzacji naszej pasji. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 312/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-07-04, 21:01
|
|
|
Tadziu jak zwykle wielka klasa, ale co do Jelcza to mam mieszane uczucia, bo jeździłem takim autem.
czy można wjechać Jelczem w Himalaje?
każdym autem można.
ale nie każdym autem się wyjedzie.
nie wiem jaką wersją jeździły nasze wyprawy w Himalaje, ale seryjny Jelcz serii 300 miał parę wad:
1. 5-biegowa skrzynia po wrzuceniu jedynki zakleszczała się, trzeba było wziąć klucz płaski 27, odkręcić czujnik świateł cofania, długi wkrętak i uderzyć przez niego w wodzik młotkiem (delikatnie) i już można było jechać dalej.
2. zużycie oleju nowego silnika wynosiło 1l oleju na 100l paliwa, więc jak jechało się z Wrocławia do Warszawy i z powrotem (750km) zużycie około 400l więc bez bańki 5l nie było co wyruszać nowym autem. a autem o średnim przebiegu bez kanistra 20l.
3. po przejechaniu 200 000km w pełni załadowanym pojazdem z przyczepą nie podjechało się już pod górkę w Książu, czyli do Wałbrzycha. taki był spadek kompresji. po takim przebiegu silnik szedł do remontu kapitalnego.
4. coś z instrukcji odpalania w warunkach zimowych: "wlać wodę o temperaturze 50st do układu chłodzenia i olej silnikowy o temperaturze 50st. do układu smarowania i odpalić silnik".
w rzeczywistości przy temperaturach poniżej 0st gazeta w kolektor ssący, a poniżej -10st ognisko pod miską olejową
5. po roku dach kabiny był rudy od rdzy.
6. ogrzewanie symboliczne, jeździło się z kocem na kolanach, w rękawicach i w kurtce z szalikiem, o ogrzewaniu postojowym nikt wtedy nie słyszał.
7. podczas upałów temperatura w kabinie była wyższa niż otoczenia i jazda przy 60-65 stopniach to była letnia codzienność.
8. po roku wszystkie złączki konektorowe były sine i trzeba było wymieniać.
9. zabudowa: o aluminiowych burtach jeszcze nikt nie słyszał, burta ważyła około 100kg. po dojechaniu z Wrocławia na Olszynę trzeba było nitować burty od nowa, bo na tej patatajce wszystkie nity na tym odcinku odpadały i cud że skrzynia ładunkowa się nie rozsypała.
takim autem z przyczepą zdarzało mi się jeździć przez Alpy do Włoch. na urzędach celnych wzbudzał wielkie zainteresowanie szczególnie, gdy po odprawie celnej w upale trzeba było sznurować plandekę, która była termokurczliwa (jak dzisiejsze koszulki) i żeby naszła na oczka, dwie osoby musiały się wieszać na haku zrobionym z grubego drutu.
no i jeszcze do tego traktowanie klienta przez JZS, po przyjeździe na przegląd gwarancyjny trzeba było wyciągnąć wszystkie swoje rzeczy, pokrowce na fotele, zdemontować radio, głośniki itp. (do depozytu) i dopiero auto szło do fabryki.
po wyjeździe kalamitki były suche, a szczęściem było jak wymieniono olej.
jednym słowem nigdy w życiu nie jeździłem gorszym autem i całe pokolenia polskich kierowców powinny dawać co dzień na mszę za to, że te zakłady upadły i takich aut już się nie produkuje.
ps.
a' propos klasyków:
mój kolega posiada takiego kampera:
95769914_3172623679435046_3115997046671147008_o.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 188,5 KB |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2020-07-04, 21:20
|
|
|
Cyryl napisał/a: | Tadziu jak zwykle wielka klasa, ale co do Jelcza to mam mieszane uczucia, bo jeździłem takim autem.
|
No tak.
Na jelczach nie znam się zupełnie, a ekipa himalajska jednak ten wóz chwaliła.
Mnie jednak zajmuje przede wszystkim popularyzacja karawaningu w jego szlachetnej formie.
Jeśli film spełnia tę rolę to znaczy, że warto było.
|
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|