problem z przetwornicą w trasie po Warmi i Mazurach |
Autor |
Wiadomość |
jestem47
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ford Connect
|
Wysłany: 2020-07-09, 19:41 problem z przetwornicą w trasie po Warmi i Mazurach
|
|
|
Witam kolegów. Jeżdżę sobie po mazurach swoim mini camperkiem ,mam z tyłu na podeście rower elektryczny Ładuję go z solara po przez regulator i przetwornicę No i kłopot ,dwa tygodnie temu ładowarka dedykowana do tej baterii rowerowej przestała ładować.Przetwornica obsługuje laptop baterie komórek, tablet i jeszcze pomniejsze rzeczy a baterii rowerowej nie może Mruga dioda czerwona i nie możne załapać ładowania Nadmieniam że przez trzy sezony ładowała bez problemu a jeździłem po Polsce po trzy cztery miesiące Nie wysiadła bo ładuje pozostałe odbiorniki ,napięcie z przetwornicy + - 230V .Kupiłem nową, kurier dostarczył in post
500W/1000W pełny sinus, ten sam problem napięcie + - 230 ładowarka nie chce wystartować
Po podłączeniu do gniazdka z sieci ładuje bez problemu
Proszę o jakaś radę w temacie bo po to mam solar żeby zabezpieczał mi tyle prądu ile potrzebuję |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2020-07-09, 21:53
|
|
|
Po Twoim opisie, pierwsze co mi przychodzi do głowy to niedoładowany akumulator.
Przy małym poborze z przetwornicy (ładowanie laptopa lub komórki), nie stanowi to problemu.
Podejrzewam, że ładowarka od elektryka pobiera więcej mocy i w przypadku pustego aku może być taki problem.
Podłącz przetwornicę pod akumulator rozruchowy i wtedy sprawdź
Warto też sprawdzić jakie w ogóle masz ładowanie z tego solara |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2020-07-09, 21:54
|
|
|
Mam rower elektryczny, gdzie aby naładować baterie najpierw muszę podłączyć ładowarkę do roweru a następnie do sieci, w odwrotnej kolejności nie wystartuje.
Edit:
Albo odwrotnie, nie używałem go kilka lat. |
|
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-07-09, 22:47
|
|
|
U mnie podłaczam aku a potem komputer DELL i nie ubywa prądu ale nie ładuje go .Przez przetwornice 230 Laduje Della w kamperku . Ładowarka 230 orginał na 12 coś tam |
|
|
|
 |
Brodacz77
stary wyga

Twój sprzęt: Challenger Mageo 163, 2.8JTD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Sie 2016 Piwa: 47/285 Skąd: Snochowice
|
Wysłany: 2020-07-10, 14:24
|
|
|
andi at napisał/a: | U mnie podłaczam aku a potem komputer DELL i nie ubywa prądu ale nie ładuje go .Przez przetwornice 230 Laduje Della w kamperku . Ładowarka 230 orginał na 12 coś tam |
Jeżeli na sieciowej Dell działa ale nie ładuje baterii - % naładowania nie ubywają a na samochodowej ładuje - na 100% masz uszkodzony przewód sygnałowy w kablu od ładowarki. Czy to stara wtyczka della grubsza, czy to nowsza - wewnątrz masz taką "igiełkę" - tym przewodem ładowarka dogaduje się z laptopem, jaką ma moc i ile prądu może dostarczyć. Bardzo często pęka ten przewód sygnałowy. Laptop nie wie, co to za ładowarka i dla bezpieczeństwa tylko działa, ale nie ładuje baterii. |
_________________ Odkupię każdą ilość używanych / zużytych / uszkodzonych baterii do laptopa / elektronarzędzi. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
jestem47
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-07-10, 18:38
|
|
|
Dzięki panowie za odzew. Roberto witaj ziomku Sytuacja przedstawia się tak , jak może pamiętasz mam Tracera i on kontroluje stan akumulatorów, być możne że akumulatory które dostarczają mi prąd mają zbyt małe napięcie w czasie gdy chcę podładować akumulator rowerowy. Nigdy się nie zdarzyło żeby stan naładowanych akumulatorów był mniejszy niż 12.4V ( odczyt z regulatora ) jeśli przeczytasz uważnie mój pierwszy wpis zauważysz to właśnie że stan naładowania akumulatorów ( solar 200W aku 2szt po 100ah fakt trzeci rok zwykłe kwasowe marina) jak na razie jest zadowalający.Jako mało wiedzący w dziale elektroniki za chiny nie moge zrozumieć co jest przyczyną tego stanu rzeczy Akumulator rowerowy ma parametry 36V 10S6P ~ 20Ah 720Wh z ładowarką 36V 3A
np. teraz mam laptopa podłączonego do przetwornicy i wskazania naładowania aku pokładowych są 12.8 0.4 ładuje z solara bo jest pochmurno trochę kropi Uf. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-07-10, 18:40
|
|
|
Sorki może zle napisałem .Wtyczka okrągła w środku z igiełką i orginał ładuje w domu i w kamperku przez przetwornice 1000 .Natomiast ta na 12 China ma też w środku igiełke i nastawiona jest na19V a orginał ma 19,5V -6,7A
China ma DC 15,16,18,19,20,22,24 V
Brodacz 77 dzięki za zainteresowanie |
|
|
|
|
 |
jestem47
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-07-24, 19:30
|
|
|
Panowie,poratujcie jestem w trasie , przetwornica przy niedużym obciążeniu piszczy Tracer wskazuje naładowanie z solara nawet 13,3 mamy pełne słońce podłączam ładowarkę laptop komurka i po chwili zaczyna gwizdać . Podmienilem przetwornice na inną to samo. Tracer pokazuje parametry ok .Dwa miesiące w trasie wszystko działało. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/77 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
jestem47
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-07-24, 19:51
|
|
|
Jest godzina 20 -ta na wyjściu z solara 13,9 akumulator 12,8 i zwykła ładowarka tel. powoduje piski przetwornicy jakieś sugestie? |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Weinsberg CC600 MG 120 kW 2019
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/66 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2022-07-24, 19:54
|
|
|
moim zdaniem akumulator pada, napięcie to nie wszystko, miałem podobnie... |
_________________ --------------------------------------------------
Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
---
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 60/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-07-24, 20:36
|
|
|
Jaki akumulator ???? Jak kwasowy to bez urządzenia do diagnostyki nie sprawdzisz jego stanu tzn pojemności. Prawdopodobnie jest tak jak sugerują koledzy akumulator już się wykończył i jest napięcie ale nie ma pojemności i jakiekolwiek obciążenie większe powoduje że wysiada. A jakie masz napięcie akumulatora bez solara przy obciążeniu ???? Jak wyjdzie np 10.5 tzn że akumulator padł !!!
A tak na marginesie zawsze warto założyć sobie niezależne urządzenie do mierzenia pojemności akumulatora czy to kwas czy tym bardziej lifepo4 . Wówczas wiemy jaka pojemność, jakie napięcie, jakie natężenie i obciążenie i wówczas łatwo diagnozować wszelkie problemy przy ładowaniu akumulatora i jego rozładowaniu. |
Ostatnio zmieniony przez orkaaa 2022-07-24, 20:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jestem47
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-07-24, 20:37
|
|
|
Mam rozumieć że solar doładowuje a zwykła ładowarka komurkowa po chwili wypompowuje całe napięcie bo akumulator padnięty? |
|
|
|
 |
jestem47
trochę już popisał
|
Wysłany: 2022-07-24, 20:42
|
|
|
Rozumiem że nam odłączyć go od solara i sprawdzić przez przetwornice czy pociągnie jakieś urzadzenia i jak długo? |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 60/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-07-24, 20:49
|
|
|
Nie wiem gdzie stoisz ale o tej porze dnia nie masz żadnego prądu z solara !!!! W pełnym słońcu solar / zależy jakiej mocy / wytwarzać może na tyle dużo prądu że nie tylko doładuje akumulator ale także przejmie obciążenia. Można to sprawdzić jeśli masz miernik akumulatora. Wówczas widzisz wyraźnie że solar daje np 10 A a do akumulatora wchodzi 5 A bo resztę pobierają inne urządzenia.
Sprawdź jakie masz napięcie akumulatora przy obciążeniu !!!! Tak jak napisałem jak gwałtownie spadnie to akumulator do wymiany. |
|
|
|
 |
|