|
OldNomad Van |
| Autor |
Wiadomość |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 124/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-07-12, 21:56
|
|
|
Jeszcze jeden drobiazg. Wymiennik płytowy stawiasz w pionie. Obiegi podłączasz tak jak na rysunku.
Dzięki temu wymiennik będzie się sam odpowietrzał.
Pamiętaj również o spuście wody.
Z dołu wymiennika trzeba poprowadzić przewód z kranikiem do spuszczania wody.
Jeśli coś zostanie to mróz rozsadzi wymiennik.
U siebie w okolicach pompy założyłem złączkę do kompresora i całą instalację dodatkowo przedmuchuje powietrzem a na koniec 5l denaturatu i przelanie instalacji denaturatem.
Po ponownym uruchomieniu i przelaniu zbiornika wody przestaje woda pachnieć dyktą
Może to lekka przesada ale denaturat nie zamarza a woda tak |
| |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2020-07-12, 22:08 Re: Podłogowe i cwu
|
|
|
| AndreLech napisał/a: | | Wzorując się na schemacie reaven22 spróbowałem rozrysować schemat połączeń podłogówki z cwu. Zasilanie podłogówki glikolem, cwu wodą. Czy to ma sens? Może zastąpić glikol wodą? Proszę o komentarz. |
ty chcesz grzać ciepłą wodę poprzez wymiennik "w locie" bez zbiornika? |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2020-07-12, 23:16
|
|
|
| Flag napisał/a: |
Zapewne tak, działa to bez zastrzeżeń. Ciepła woda pojawia się jakieś 3min po włączeniu webasta. |
|
|
|
 |
Flag
weteran

|
Wysłany: 2020-07-13, 06:53
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | | Flag napisał/a: |
Zapewne tak, działa to bez zastrzeżeń. Ciepła woda pojawia się jakieś 3min po włączeniu webasta. |
Ale ja mówię o ciepłej wodzie np do prysznica |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2020-07-13, 07:36
|
|
|
| Flag napisał/a: | | Ale ja mówię o ciepłej wodzie np do prysznica |
Ja również |
|
|
|
 |
Flag
weteran

|
Wysłany: 2020-07-13, 15:13
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | | Flag napisał/a: | | Ale ja mówię o ciepłej wodzie np do prysznica |
Ja również |
no cóż, wydaje się że nie da rady. Aje trzymam kciuki. |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2020-07-13, 20:57
|
|
|
| decumanus napisał/a: | Mam ten niebieski zbiornik cisnieniowy i odradzam! To jest chinskie g owno i ta memrana smierdzi guma!! Woda smierdzi guma!!!
Sa podobne do systemow RO tyle ze na wezyk 6mm... mozna stosowac obudowe fitra narurowego.
R |
Ja jako zbiornik wyrównawczy chcę dać zbiorniczek ciśnieniowy bez żadnej membrany. Powinno to dobrze działać, powietrze na górze zbiorniczka się spręży i powstanie bufor. Jako że mam pompę 3,5 bara to za zbiorniczkiem dam reduktor i będę mógł regulować ciśnienie w kranach. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
|
Wysłany: 2020-07-13, 22:07
|
|
|
| Flag napisał/a: | | no cóż, wydaje się że nie da rady. Aje trzymam kciuki. |
U mnie daje, w kilku innych projektach również. |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2020-07-13, 23:39
|
|
|
| Flag napisał/a: | | reaven22 napisał/a: | | Flag napisał/a: | | Ale ja mówię o ciepłej wodzie np do prysznica |
Ja również |
taki wymiennik ma moc 12 albo więcej kW, więc nawet webasto tego nie ma.
I jak dobrze (przeciwprądowo) podłączysz, to na da radę z wielkim zapasem. |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
Flag
weteran

|
Wysłany: 2020-07-14, 07:53
|
|
|
| robba napisał/a: | | Flag napisał/a: | | reaven22 napisał/a: | | Flag napisał/a: | | Ale ja mówię o ciepłej wodzie np do prysznica |
Ja również |
taki wymiennik ma moc 12 albo więcej kW, więc nawet webasto tego nie ma.
I jak dobrze (przeciwprądowo) podłączysz, to na da radę z wielkim zapasem. |
OK. Luzik. nie krytykuje, tylko się zdziwiłem. Mam do czynienia z innymi przepływowymi podgrzewaczami, może to też kwestia tego czego się oczekuje. |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-08-10, 11:04 Już w Danii
|
|
|
Trochę czasu mnie nie było na forum, zamontowałem solary i okno na dachu, zbiornik na szarą, obudowałem zbiornik wody i zabierałem się za budowę ścianek kiedy przyszła wiadomość, mogę wracać do Danii. Zapakowałem niezbędne materiały do dalszej przebudowy i trochę z "duszą na ramieniu" pojechałem do pracy. Autko dało radę, po doinwestowaniu w zawieszenie, nowe wielosezonowe opony 225/70/15 (szumią podczas jazdy), oleje i filtry itp. Od dwóch tygodni jestem na miejscu, upał niemiłosierny, solary niepodłączone, a ja nie mam siły żeby przystąpić do dalszych prac.
Trochę niechlujnie to wszystko wygląda, brak doświadczenia.
okno zamontowane.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 23 raz(y) 206,61 KB |
solary.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 21 raz(y) 250,44 KB |
stan przed wyjazdem.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 22 raz(y) 240,62 KB |
widok od strony garazu.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 230,44 KB |
widok.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 176,32 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
| |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-09-08, 17:24 Działam
|
|
|
C.d. prac, zabudowane okno przy miejscu do rekreacji, wykonany stelaż na łóżko i pod lodówkę, ściany zabudowane sklejką 4mm, sufit wyłożony Alufoxem. Jutro krawcowa zajmie się uszyciem pokrowców dla trzyczęściowego materaca. Zastosowałem na górę Memory VISCO gąbka termoplastyczna 4cmm i na spód tapicerska gąbka T40 4cm. Ważę 85 kg więc materac gr. 8 cm powinien być ok. Dostałem też próbki D Kropka Eko, sztuczna skóra pikowana na sufit i ściany. Jeśli dobrze pamiętam to Kynios ją zastosował. Czekam też na dostawę drugiego okna dachowego z wentylacją i będę mógł zakończyć I etap prac - zabudowa podłogi, ścian i sufitu i przystąpić do etapu II czyli montaż Webasto Termo Top C i konstrukcja ścianek działowych - garaż, łazienka, rekreacja i kuchnia.
Niestety pośpiech i przemęczenie sprawiły, że wywierciłem małą dziurkę w zbiorniku na wodę. Ktoś mi podpowie jak to naprawić? Dziurka ma jakieś 0.2 mm.
Teraz czeka mnie podłączenie nagrzewnicy, solarów i EB. Trochę trzęsą mi się ręce ale z pomocą Reaven22 i Robba liczę na szczęśliwy rezultat. Przy okazji pozdrawiam.
IMG_20200908_145534.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 15 raz(y) 443,36 KB |
IMG_20200908_145640.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 435,91 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
maxtz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T4
|
Wysłany: 2020-09-08, 17:58
|
|
|
Jeśli ta dziurka jest gdzieś na górze zbiornika to ja bym wkręcił małego wkręta nierdzewnego z jakąś podkładką gumową, w sumie jeżeli jest to na dole to też bym chyba tak spróbował |
_________________ T4 w wersji mini camper się buduje https://www.camperteam.pl...pic.php?t=30657 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-09-15, 17:32
|
|
|
| maxtz napisał/a: | Jeśli ta dziurka jest gdzieś na górze zbiornika to ja bym wkręcił małego wkręta nierdzewnego z jakąś podkładką gumową, w sumie jeżeli jest to na dole to też bym chyba tak spróbował |
Tak zrobię |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-09-15, 17:42
|
|
|
Dzisiaj zainstalowałem drugi wentylator dachowy w sypialni. Kupilem na Aliexpress, ma duzo pozytywnych opinii. Link dla zainteresowanych Aliexpress
Czeka mnie decyzja ws. wykończenia wnętrza. Dylemat pierwszy. Jaki materiał na ściany, oddychający jak welur czy pikowana skóra. Przykłady:
1. podsufitka welurowa = Welur
2. D Kropka SKAJ EKO SZTUCZNA SKÓRA PIKOWANA - D Kropka
3. inna propozycja
Proszę o opinie
Ps.
Zaktualizowałem schematy do stanu obecnego (jak zwykle przy wydatnej pomocy Robba i Reaven22). Dużo zmian np. energoblok i zamiast bojlera wymiennik 12 płytowy. |
| |
|
|
|
 |
|
|