Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Objazdówka po Dolnym Śląsku: Góry Sowie, Stołowe, Sudety
Autor Wiadomość
TomekW 
weteran

Twój sprzęt: Hymermobil 650 '79
Piwa: 28/5
Wysłany: 2020-08-01, 11:14   Objazdówka po Dolnym Śląsku: Góry Sowie, Stołowe, Sudety

Dzień dobry wszystkim!

Po wielu latach przerwy wracamy na szlaki OldKamperem. Planujemy bez konkretnego planu w niecały nadchodzący tydzień objechać okolice od Złotego Stoku, przez Kłodzko, Kudowę, Walim/Osówkę po Wałbrzych, a jak nas poniesie, to może i dalej.

Szukam sprawdzonych miejsc postojowych na kilka nocy. Założenie ogólne jest takie, żeby co drugą noc zawinąć na jakiś kemping, bo nasz domek nadal nie jest w pełni autonomiczny. Czytałem co nieco, ale posty dość stare i informacje mogą być nieaktualne. Może ktoś podpowie?
Przy okazji: czy w tygodniu warto się pchać kamperem do Adrspachu? Podobno lubią być tłumy, a drogi wąskie.

Pozdrawiam z Krakowa!

Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2020-08-01, 11:49   

No nie wiem jak z czasem ,trochę mało bo region ciekawy
Polecam https://www.google.com/se...+pole+namiotowe
Wejdź do informacji .Mają ciekawy materiał

Do agroturystyki też warto wjechać :spoko
Polecam do zwiedzenia no i na pstrąga
https://www.google.com/ma...92!4d17.4696136

Nocleg i rybka https://www.google.com/ma...13!4d16.3727725

Bardo i katedra a obok na parkingu nocleg i spływy
https://www.google.com/ma...18!4d16.7322206

Wyświetl szczegóły
Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-08-01, 19:14   

My w przyszłym tygodniu także robimy objazdówkę po Dolnym Śl. Wstępnie poza Afrykarium we Wrocławiu jest plan by pozwiedzać zamki (zwłaszcza Czocha i Moszna). Jako nastolatek zwiedzałem zamki nałogowo, mam nadzieję, że dzieciom się spodoba (chcę brać przewodników by jakoś fajnie opowiadali).

Bajaga&Instruktori

jarki 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team
Nazwa załogi: jarki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-02, 10:15   

My naszą objazdówkę po Dolnym Śląsku planujemy od najbliższego piątku. W planie Osówka, Zamek Czocha, Kolorowe Jeziorka, Ardspach i jeśli sytuacja będzie sprzyjała zrobimy koło przez Szwajcarię Saksońską.

I też się zastanawiamy czy do Ardspach jechać kamperem. Na stronie jest info o pełnych parkingach między 11 a 13. Ewentualnie przejazd późnym wieczorem i nocleg na którymś z parkingów. Nie wiem czy to możliwe.

Andre 66 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: ford transit 96 Granduca
Wysłany: 2020-08-02, 21:55   

Witam,
Wróciliśmy z objazdu po Dolnym Śląsku, jest wiele pięknych miejsc. Polecam miejscówkę przy zamku Książ -wjazd na parking 20 zł i stoimy ile nam się podoba, A okolica przepiękna, a w szczególności miłośnikom koni.

pozdrawiam

zamek Książ 1.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 165,95 KB

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 265/109
Wysłany: 2020-08-03, 14:37   

jarki napisał/a:
Na stronie jest info o pełnych parkingach między 11 a 13. Ewentualnie przejazd późnym wieczorem i nocleg na którymś z parkingów. Nie wiem czy to możliwe.

Nocleg jest jak najbardziej możliwy po 19..doba liczona do 9..możesz także w tym czasie za darmochę :chytry zwiedzać..
my staliśmy z nocowaniem, na dolnym parkingu (szutrowym)

możecie także odwiedzić Muzeum Kolejnictwa
https://www.google.pl/map...6.4363365?hl=pl
a tu nocować :
50.911705, 16.440431

Wyświetl szczegóły
smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2020-08-03, 21:18   

jarki napisał/a:
W planie Osówka, Zamek Czocha, Kolorowe Jeziorka I też się zastanawiamy czy do Ardspach jechać kamperem.
TomekW napisał/a:
Planujemy bez konkretnego planu w niecały nadchodzący tydzień objechać okolice od Złotego Stoku, przez Kłodzko, Kudowę, Walim/Osówkę

Porównując wszystkie obiekty kompleksu Riese - mój typ to sztolnie Walimskie Rzeczka zdecydowanie atrakcyjne i najlepsi przewodnicy, Osówka i Olbrzym stawiałbym niżej, Olbrzym słabawo przygotowana trasa błoto, podziemia Książa porażka przemiał turystyczny taki że grupa za grupa i słyszysz 2 prezentacje multimedialne na raz

Dla Złotego Stoku, Kłodzka, Kletna i Riese w ubiegłym roku obrałem jako bazę wypadową małe pole biwakowe - Kemping nad Stawami w Błotnicy 50.464665, 16.903546 - niski stosunkowo standard sanitariatów ale fajni gospodarze i czyściutko i niedrogo - za budę z prądem płaciłem ok 40zł/doba
Do planów koniecznie polecałbym dopisać Twierdzę Srebrna Góra - bije na łeb Kłodzką.
Kolorowe Jeziorka - takie sobie fajne na jeden dzień, jest tu tanie pole biwakowe
Kompleksem Arado w Kamiennej - w sumie byłem zniesmaczony - show w miejscu martylologii jak dla mnie to słabawe a samego Arado praktycznie tam nie ma
Porządny i wcale nie drogi jak na swój standard kemping w tej okolicy - polecam Bolków Pod Lasem u Roberta :)
Ktoś chce cicho i spokojnie - polecam Pasterke ośrodek Caritasu za symboliczne pieniążki :)

Skalne Miasto - alternatywa - zakotwiczyć np. w Teplicach n/ Metuji zrobić sobie Teplickie skały a na drugi dzień kolejką do Adrspach - przystanek pod samymi kasami do Skalnego Miasta - fura frajdy dla dziecek gratis :)
Można też podlecieć dalej w Czechach do Safari ZOO Dvur Kralove i pojeździć sobie kamperkiem pomiędzy lwami i innymi egzotycznymi zwierzakami oraz połazić po super ZOO :)

marek230482 
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Piwa: 11/1
Wysłany: 2020-08-04, 08:43   

Odnośnie atrakcji to jest tego pełno w necie do wyczytania. Ale jeżeli chodzi o miejscówki to jest ich masa na grupie biwakowej. Ja polecę w okolicach Złotego Stoku żwirownia Kamieniec Ząbkowicki, zalew Topola, Paczków. Mnóstwo świetnych darmowych miejscówek. Dalej warte "przejechania" i nocowania to punkt widokowy Gniewoszów (piękne widoki w nocy i nad ranem) i parę miejscówek wzdłuż trasy trans sudeckiej.
Dalej fajne darmowe miejscówki w Górach stołowych (m.in. parking leśny Batorówek), dalej zalew Dzikowiec i wiele, wiele innych.
Jak zainteresowany darmowymi (a nie wchodzisz na biwakową) to daj znać i wkleję konkretne współrzędne.

jarki 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team
Nazwa załogi: jarki
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2020-08-04, 23:08   

Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi :)

Andre 66
fajna miejscówka. Książa nie planowaliśmy, ale skoro tak to chyba się skusimy :)

yamah piwko poszło :) zanocujemy na bank, bo jest wtedy szansa, że uda nam się w miarę samotnie pomiędzy skałami pokrążyć.

smok wawelski dzięki za opinię o sztolniach. Zmiana planów - pojedziemy do Sztolni Walimskich. W Osówce byliśmy kilka lat temu i teraz chcieliśmy wrócić z dziećmi, a tak to i dla nas będzie coś innego. Twierdza Srebrna Góra też dopisana :) Safari Zoo wpisujemy na listę rezerwową - jeśli zrezygnujemy ze Szwajcarii Saksońskiej to na pewno tam zajrzymy.

marek Jeśli możesz wrzucić namiary na miejscówki w Górach Stołowych. Większość noclegów planujemy na dziko, choć myślę, że do Radkowa zawiniemy.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 312/16
Wysłany: 2020-08-05, 05:09   

jeżeli zamierzasz wejść na Śnieżnik, to pojedź na parking pod jaskinię Niedźwiedzią i stamtąd jest fajna trasa - mało ludzi.
po drodze do parkingu kopalnia uranu, zwiedzanie.

marek230482 
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Piwa: 11/1
Wysłany: 2020-08-05, 07:28   

jarki napisał/a:
marek Jeśli możesz wrzucić namiary na miejscówki w Górach Stołowych. Większość noclegów planujemy na dziko, choć myślę, że do Radkowa zawiniemy.

Narodowy Park Gór stołowych i ścisła okolica.

Spory parking z wiatami i miejscami na ognisko w ładnym miejscu (sprawdzone) https://goo.gl/maps/6omKmAXFCrGkcBSp8
Stawik/jeziorko jak jest mokro to nie ma zbyt dużo miejsca ale jak jest sucho to miejscówka z potencjałem (sprawdzone) https://goo.gl/maps/w27ab7yHTCHf5Hew8
Nad prywatnymi stawami ponoć z właścicielem można się dogadać na rybkę i wodę (nie sprawdzone) https://goo.gl/maps/MJUE1s94mBkMWmkK9
Parking z wiatą i miejscem na ognisko sporo mniejszy od tego poprzedniego (sprawdzone) https://goo.gl/maps/pMUYYLQJGEAfJSf8A
Parking z wiatą i miejscem na ognisko (nie sprawdzone) https://goo.gl/maps/tXnU8vjDkNuJYGNE9

Odpowiedz do tematu