|
|
Objazdówka po Dolnym Śląsku: Góry Sowie, Stołowe, Sudety |
Autor |
Wiadomość |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: Hymermobil 650 '79
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 28/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2020-08-01, 11:14 Objazdówka po Dolnym Śląsku: Góry Sowie, Stołowe, Sudety
|
|
|
Dzień dobry wszystkim!
Po wielu latach przerwy wracamy na szlaki OldKamperem. Planujemy bez konkretnego planu w niecały nadchodzący tydzień objechać okolice od Złotego Stoku, przez Kłodzko, Kudowę, Walim/Osówkę po Wałbrzych, a jak nas poniesie, to może i dalej.
Szukam sprawdzonych miejsc postojowych na kilka nocy. Założenie ogólne jest takie, żeby co drugą noc zawinąć na jakiś kemping, bo nasz domek nadal nie jest w pełni autonomiczny. Czytałem co nieco, ale posty dość stare i informacje mogą być nieaktualne. Może ktoś podpowie?
Przy okazji: czy w tygodniu warto się pchać kamperem do Adrspachu? Podobno lubią być tłumy, a drogi wąskie.
Pozdrawiam z Krakowa! |
|
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2020-08-01, 19:14
|
|
|
My w przyszłym tygodniu także robimy objazdówkę po Dolnym Śl. Wstępnie poza Afrykarium we Wrocławiu jest plan by pozwiedzać zamki (zwłaszcza Czocha i Moszna). Jako nastolatek zwiedzałem zamki nałogowo, mam nadzieję, że dzieciom się spodoba (chcę brać przewodników by jakoś fajnie opowiadali). |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
jarki
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2020-08-02, 10:15
|
|
|
My naszą objazdówkę po Dolnym Śląsku planujemy od najbliższego piątku. W planie Osówka, Zamek Czocha, Kolorowe Jeziorka, Ardspach i jeśli sytuacja będzie sprzyjała zrobimy koło przez Szwajcarię Saksońską.
I też się zastanawiamy czy do Ardspach jechać kamperem. Na stronie jest info o pełnych parkingach między 11 a 13. Ewentualnie przejazd późnym wieczorem i nocleg na którymś z parkingów. Nie wiem czy to możliwe. |
|
|
|
|
 |
Andre 66
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: ford transit 96 Granduca
|
Wysłany: 2020-08-02, 21:55
|
|
|
Witam,
Wróciliśmy z objazdu po Dolnym Śląsku, jest wiele pięknych miejsc. Polecam miejscówkę przy zamku Książ -wjazd na parking 20 zł i stoimy ile nam się podoba, A okolica przepiękna, a w szczególności miłośnikom koni.
pozdrawiam
zamek Książ 1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 165,95 KB |
|
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 265/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-08-03, 14:37
|
|
|
jarki napisał/a: | Na stronie jest info o pełnych parkingach między 11 a 13. Ewentualnie przejazd późnym wieczorem i nocleg na którymś z parkingów. Nie wiem czy to możliwe. |
Nocleg jest jak najbardziej możliwy po 19..doba liczona do 9..możesz także w tym czasie za darmochę zwiedzać..
my staliśmy z nocowaniem, na dolnym parkingu (szutrowym)
możecie także odwiedzić Muzeum Kolejnictwa
https://www.google.pl/map...6.4363365?hl=pl
a tu nocować :
50.911705, 16.440431 |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-08-03, 21:18
|
|
|
jarki napisał/a: | W planie Osówka, Zamek Czocha, Kolorowe Jeziorka I też się zastanawiamy czy do Ardspach jechać kamperem. |
TomekW napisał/a: | Planujemy bez konkretnego planu w niecały nadchodzący tydzień objechać okolice od Złotego Stoku, przez Kłodzko, Kudowę, Walim/Osówkę |
Porównując wszystkie obiekty kompleksu Riese - mój typ to sztolnie Walimskie Rzeczka zdecydowanie atrakcyjne i najlepsi przewodnicy, Osówka i Olbrzym stawiałbym niżej, Olbrzym słabawo przygotowana trasa błoto, podziemia Książa porażka przemiał turystyczny taki że grupa za grupa i słyszysz 2 prezentacje multimedialne na raz
Dla Złotego Stoku, Kłodzka, Kletna i Riese w ubiegłym roku obrałem jako bazę wypadową małe pole biwakowe - Kemping nad Stawami w Błotnicy 50.464665, 16.903546 - niski stosunkowo standard sanitariatów ale fajni gospodarze i czyściutko i niedrogo - za budę z prądem płaciłem ok 40zł/doba
Do planów koniecznie polecałbym dopisać Twierdzę Srebrna Góra - bije na łeb Kłodzką.
Kolorowe Jeziorka - takie sobie fajne na jeden dzień, jest tu tanie pole biwakowe
Kompleksem Arado w Kamiennej - w sumie byłem zniesmaczony - show w miejscu martylologii jak dla mnie to słabawe a samego Arado praktycznie tam nie ma
Porządny i wcale nie drogi jak na swój standard kemping w tej okolicy - polecam Bolków Pod Lasem u Roberta
Ktoś chce cicho i spokojnie - polecam Pasterke ośrodek Caritasu za symboliczne pieniążki
Skalne Miasto - alternatywa - zakotwiczyć np. w Teplicach n/ Metuji zrobić sobie Teplickie skały a na drugi dzień kolejką do Adrspach - przystanek pod samymi kasami do Skalnego Miasta - fura frajdy dla dziecek gratis
Można też podlecieć dalej w Czechach do Safari ZOO Dvur Kralove i pojeździć sobie kamperkiem pomiędzy lwami i innymi egzotycznymi zwierzakami oraz połazić po super ZOO |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-08-04, 08:43
|
|
|
Odnośnie atrakcji to jest tego pełno w necie do wyczytania. Ale jeżeli chodzi o miejscówki to jest ich masa na grupie biwakowej. Ja polecę w okolicach Złotego Stoku żwirownia Kamieniec Ząbkowicki, zalew Topola, Paczków. Mnóstwo świetnych darmowych miejscówek. Dalej warte "przejechania" i nocowania to punkt widokowy Gniewoszów (piękne widoki w nocy i nad ranem) i parę miejscówek wzdłuż trasy trans sudeckiej.
Dalej fajne darmowe miejscówki w Górach stołowych (m.in. parking leśny Batorówek), dalej zalew Dzikowiec i wiele, wiele innych.
Jak zainteresowany darmowymi (a nie wchodzisz na biwakową) to daj znać i wkleję konkretne współrzędne. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
jarki
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2020-08-04, 23:08
|
|
|
Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi
Andre 66 fajna miejscówka. Książa nie planowaliśmy, ale skoro tak to chyba się skusimy
yamah piwko poszło zanocujemy na bank, bo jest wtedy szansa, że uda nam się w miarę samotnie pomiędzy skałami pokrążyć.
smok wawelski dzięki za opinię o sztolniach. Zmiana planów - pojedziemy do Sztolni Walimskich. W Osówce byliśmy kilka lat temu i teraz chcieliśmy wrócić z dziećmi, a tak to i dla nas będzie coś innego. Twierdza Srebrna Góra też dopisana Safari Zoo wpisujemy na listę rezerwową - jeśli zrezygnujemy ze Szwajcarii Saksońskiej to na pewno tam zajrzymy.
marek Jeśli możesz wrzucić namiary na miejscówki w Górach Stołowych. Większość noclegów planujemy na dziko, choć myślę, że do Radkowa zawiniemy. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 312/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-08-05, 05:09
|
|
|
jeżeli zamierzasz wejść na Śnieżnik, to pojedź na parking pod jaskinię Niedźwiedzią i stamtąd jest fajna trasa - mało ludzi.
po drodze do parkingu kopalnia uranu, zwiedzanie. |
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2020-08-05, 07:28
|
|
|
jarki napisał/a: | marek Jeśli możesz wrzucić namiary na miejscówki w Górach Stołowych. Większość noclegów planujemy na dziko, choć myślę, że do Radkowa zawiniemy. |
Narodowy Park Gór stołowych i ścisła okolica.
Spory parking z wiatami i miejscami na ognisko w ładnym miejscu (sprawdzone) https://goo.gl/maps/6omKmAXFCrGkcBSp8
Stawik/jeziorko jak jest mokro to nie ma zbyt dużo miejsca ale jak jest sucho to miejscówka z potencjałem (sprawdzone) https://goo.gl/maps/w27ab7yHTCHf5Hew8
Nad prywatnymi stawami ponoć z właścicielem można się dogadać na rybkę i wodę (nie sprawdzone) https://goo.gl/maps/MJUE1s94mBkMWmkK9
Parking z wiatą i miejscem na ognisko sporo mniejszy od tego poprzedniego (sprawdzone) https://goo.gl/maps/pMUYYLQJGEAfJSf8A
Parking z wiatą i miejscem na ognisko (nie sprawdzone) https://goo.gl/maps/tXnU8vjDkNuJYGNE9 |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|