|
Cytryna Kombinowana |
| Autor |
Wiadomość |
Kombinator
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Citroen Jumper 3.0 HDi 160KM H3L4
|
Wysłany: 2020-08-18, 11:34
|
|
|
Czy ktoś z was kleił oryginalne szyby boczne na drzwi przesuwane i może podzielić się doświadczeniami? Czeka mnie takie zadanie- zakładam że nie jest to jakaś wielka filozofia ale lepiej uczyć się na cudzych błędach
Wiem że kiedyś widziałem foty na forum z wklejanie ale nie mogę sobie przypomnieć w którym wątku. Interesuje mnie jaki ma być wielkość otworu i jego rozmierzenie na drzwiach?
No i czy bez przyssawek sobie poradzę |
_________________ moja budowa
https://www.camperteam.pl...818&view=newest |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-08-18, 22:24
|
|
|
Przyssawki bardzo ułatwiają, koszt 15pln/szt. (potłuczona szyba to 3stówki ) Otwór wycinasz taki jak masz obrys od środka. Warto uszczelnić łączenia blach. Jakieś 1-2 cm od krawędzi otworu obmaluj primerem pasek szerokości ok 2cm, jak wyschnie nanieś na środek paska klej. Wałek 6-8mm średnicy jednym ciągiem. Przykładasz szybę, taśmą klejącą zabezpieczasz żeby się nie zsunęła i gotowe. Nie dociskaj za mocno, powinna zostać widoczna szczelina między blachą i szybą. |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/135 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2020-08-19, 10:16
|
|
|
| Zeby było na 100% pożądnie odtłuścić i koniecznie aktywator , takie przeżroczyste mazidło , na blachę i na szybę jeśli jest nowa , dopiero primer , i klei , klej wałek w postaci trójkąta , tak jak jest w aplikatorze . Bez aktywatora potrafi się za jakiś czas odkleić i nie pozwól żeby klej przed położeniem szyby złapał wilgoć , najlepiej w pomieszczeniu lub słoneczny dzień na dworze . powodzenia . Aktywator ciężko kupić , niektórzy sprzedawcy nie wiedzą co to jest . Aktywator do użycia odlej do czegoś i z tego bierz , bezpośrednio z pojemnika jak weżmiesz to reszta do wyżucenia bo zżeluje . |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 28/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-09-09, 10:10
|
|
|
To wam się pochwale ....leci nowy projekt tym razem Ducato Kombinowane.
Trafił mi się wóz w idealnym stanie z 2013 z 200tyś z autentycznego przebiegu, bardzo zadbany. Szkoda by było nie skorzystać.
Tym razem inna koncepcja. Robię kampera typu van life dla dwóch osób.
Projekt na H3L4 oczywiście, bo wymiary tego pudła mogę recytować obudzony w środku nocy. Tradycyjnie wywalam tylne drzwi i robię klapę do garażu. Ocieplenie pianką PIR ale ciętą z bloku.
Zbiorniki w środku znów mojego wykonania tak ok 150 l ocieplone oczywiście. Podwójna podłoga
Ogrzewanie podłogowe webasto mokre i dodatkowo suche. Grzanie wody z webasta z 15 litrowym bojlerem.
Rezygnuje z deski tekowej na podłodze ale też będzie pięknie ale w wykończeniówce nie rezygnuje z drewna egzotycznego.
Na okna boczne poszła tradycyjna szyba ale będzie izolowana szybą z PCV.
Generalnie będę starał się unikać wszystkich podzespołów dedykowanych do kampera. Za dużo rzeczy okazało się drogim fajansem który rozsypuje się pierwszego dnia użytkowania.
Oczywiście nie wszystko da się zastąpić ale ...kombinować będę
Wrzucam parę pierwszych fotek z ocieplenia i skupiam się na robocie .....mam czas na projekt do 15 października więc relacja z budowy intensywniej dopiero po tej dacie
IMAG6613.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 326,64 KB |
IMAG6629.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 329,78 KB |
IMAG6632.jpg tak to Polinor |
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 639,33 KB |
IMAG6638.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 469,94 KB |
IMAG6641.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 421,79 KB |
IMAG6647.jpg po wycięciu kota przekrój przez ocieplenie - oczywiście nie wszędzie jest tak grubo |
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 475,2 KB |
|
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-09-09, 10:19
|
|
|
Dodam jeszcze że solarki 2x 330W leża już na dachu plus zmieściłem tam jeszcze trzy okna dachowe. Ciasno było - foty dachu potem bo muszę jakiś punkt wysokościowy znaleźć.
Będzie jeszcze klima 12v.
Przygotowuje klapę do garażu - tym razem wszystkie profile powędrowały w środek styrduoru i nie będzie żadnych mostków termicznych. Kleiłem pianką i przez to jest bardziej sztywna niż w pierwszym kamperze..
IMAG6648.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 570,17 KB |
IMAG6649.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 470,75 KB |
IMAG6650.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 563,22 KB |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2020-09-09, 13:39
|
|
|
Vanliferzy lubia sobie robic polnagie zdjecia na tylnym łóżku z zachodzacym sloncem widocznym przez szeroko otwarte drzwi... najlepiej na sztucznym futerku... 🤣😂😉
Bedziesz musial zrbic extra duze okno zamiast drzwi 😛
Powodzenia
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 28/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-09-09, 18:00
|
|
|
| MisioKRAK napisał/a: | Brawo TY!
A Cytryna na sprzedaż? |
Nie! Cytryna zostaje a nowy jest projektem rodzinnym trochę dla szwagra trochę dla mnie. |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 67/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2020-09-09, 20:43
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | Vanliferzy lubia sobie robic polnagie zdjecia na tylnym łóżku z zachodzacym sloncem widocznym przez szeroko otwarte drzwi... najlepiej na sztucznym futerku... 🤣😂😉 |
W samo sedno! i leci zaraz taka słit focia na insta!
Jeden wyjątek - toscaner nie robi takich słitfoci
| Kombinator napisał/a: | To wam się pochwale ....leci nowy projekt tym razem Ducato Kombinowane.
Trafił mi się wóz w idealnym stanie z 2013 z 200tyś z autentycznego przebiegu, bardzo zadbany. Szkoda by było nie skorzystać. |
Kurcze, ale u Was można fajne blaszaki trafić |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-03-24, 17:41
|
|
|
Kończę drugiego kampera i stwierdziłem że zrobię o nim osobny wątek bo na to zasługuje.
Cytrynę Kombinowaną chwilowo porzuciłem( w sensie budowlanym) i tylko eksploatuje- i to intensywnie.
To czas zakończy ten wątek ....... na koniec ma coś fajnego czym mogę się z wami podzielić.
Wątek ten już zacząłem rok temu ale teraz z czystym sumieniem mogę wam opisać co wykombinowałem
Piecyk gazowy do ogrzewania podłogowego i ogrzewania wody.
Coś tam rok temu wspomniałem ale tak nie śmiało. I dobrze, bo to co pokazałem rok temu to było mocno niedopracowane.
Ale po kolei
Poniżej zdjęcie piecyka przenośnego do ogrzewania wody (taki chiński badziew za 400 zł na aledrogo albo jeszcze taniej bezpośrednio od majfrendów )
I teraz pytanie zasadnicze:
Czy można z czegoś takiego złożyć sprawne urządzenie do ogrzewania do kampera
Od razu odpowiadam : NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.........tylko ja o tym oczywiście nie wiedziałem .
A że jestem uparty jak osioł to jak coś mi nie wychodziło to rzeźbiłem dalej no i dorzeźbiłem zdaje się do końca projektu
piec.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1213 raz(y) 58,64 KB |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-03-24, 17:49
|
|
|
koniecznie rozwiń ten wątek ogrzewania... bo byłem przekonany że poradzi....
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Kombinator
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2021-03-24, 19:29
|
|
|
Najpierw opiszę jak piec jest skonstruowany.
Parę postów temu pokazywałem obudowę jaką na niego przygotowałem.
Piec wylądował w aluminiowym pudle. Pudło z blachy 0,5mm i kątowników aluminiowych łączonych na nity i klej. Ja dałem silikon do kominków bo bałem się wysokiej temperatury. Nie potrzebnie, obudowa rozgrzewa się maks do ok 50 stopni a to oznacza że wystarczy zwykłe klej konstrukcyjny ( np. sika). Pudło jest szczelne i większe o jakieś 15 cm na szerokość i i wysokość od piecyka. Na dole znajduje się wlot powietrza który przechodzi przez podłogę a u góry wyjście na komin i wyjście na wylot powietrza. Komin wychodzi na boku samochodu razem z wylotem powietrza. Piecyk musi być w idealnie szczelnym pudle a powietrze zasysa do spalania z pod samochodu a a wylot u góry gwarantuje dobrą wentylację pudła. Na wejściu powietrza wstawiony jest wentylator komputerowa 14cm który załącza się razem z piecykiem.
Sam piecyk zasilany jest z baterii 6v które oczywiście wywaliłem i podłączyłem pod akumulator przez przetwornicę 12/24V (9-32V) do 6V 10A step down. Nie chciałem regulowanej bo puszczenie np: 12V pali koncertowo całą elektronikę piecyka na śmierć.
Od strony hydraulicznej piecyk wpiąłem w istniejącą instalację. Oczywiście nie tymi badziwnemi wężykami dołączonymi do piecyka tylko wężami do chłodnicy .
Gaz podłączyłem rurkami faro z butli lpg zamontowanej pod samochodem w miejscu koła zapasowego
Krućce są strasznie delikatne i samo podłączenie wymaga ostrożnego obchodzenia się z piecykiem.
Tak to w skróci złożyłem i wtedy dopiero zaczęła się zabawa w odpalenie piecyka i sprawienie żeby toto działało |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-03-25, 10:12