Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Truma combi 6
Autor Wiadomość
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2020-10-12, 20:52   Truma combi 6

Nowa truma combi 6 ( tylko GAZ)
Działa super, ale martwi mnie dziwny zapach podczas pracy grzałki wody, zapach wydobywa się z rur grzejnych. Nie sa to spaliny, nie ma dymu, ciężko to określić ale trochę jak by coś się przygrzewało. Wode grzeje normalnie. Podczas pracy w trybie grzania powietrza nie ma tego zapachu. Trume mam od początku lata ale dopiero teraz działa w bardziej pozamykanym samochodzie i teraz to bardziej czuć.
Nie jest to mocny zapach, ale sprawia pewien dyskomfort.
W trybie ECO praktycznie nie czuć, dopiero w trybie HOT czuć.
Narazie postanowiłem właczyć grzanie wody na jakieś 2-3 dni jak nie używam auta, zobacze, moze cos wpadło i musi się dopalić.

Czy ktos z Was tez zauważył taki problem?
Postaw piwo autorowi tego posta

Fordek 
stary wyga

Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Piwa: 14/5
Wysłany: 2020-10-12, 21:56   

W Trumie 4 - miałem to samo - lecz śmierdziało gorzej ( dla mnie to zapach przypalanej izolacji).
Teraz mam trumę 6 - i śmierdzi mniej - chociaż nie zawsze ( zapaszek ten sam ) .Myślę że gdzieś ma za gorąco - gdy pracuje bez dmuchawy ciepłego powietrza . Gdy ogrzewam kampera smrodku brak .

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 66/70
Wysłany: 2020-10-12, 22:19   

mam podobnie, lekko wyczuwalny dziwny "aromat"... może TTTM (ten typ tak ma) ?
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Fordek 
stary wyga

Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Piwa: 14/5
Wysłany: 2020-10-13, 06:28   

Pierwszy dzień a właściwie noc chłodniejsza w Chorwacji - jeszcze ogrzewania nie odpaliłem . Spadło do 11 stopni na zewnątrz - w kamperze 17 . Niebo bez jednej chmurki to zaraz zrobi się ciepło. Zapowiada się piękny dzień . :spoko
Pozdrawiam .

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2020-10-13, 09:52   

Flag napisał/a:
martwi mnie dziwny zapach podczas pracy grzałki wody

W urządzeniu jest jeden jedyny wspólny palnik dla ogrzewania wnętrza i grzania wody.
Urządzenie jest nowe i się "wypala". Gdy grzana jest tylko woda to nie pracuje wentylator do grzania wnętrza i dlatego pewne elementy we wnętrzu urządzenia będą miały wyższą temperaturę. Dlatego przy grzaniu wody więcej śmierdzi.
Nie stresuj się zapachem tylko głęboko go wdychaj rozkoszując się zapachem nowości doskonałego urządzenia.

Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
Piwa: 33/10
Wysłany: 2020-10-13, 10:19   

kaimar napisał/a:
Flag napisał/a:
martwi mnie dziwny zapach podczas pracy grzałki wody

W urządzeniu jest jeden jedyny wspólny palnik dla ogrzewania wnętrza i grzania wody.
Urządzenie jest nowe i się "wypala". Gdy grzana jest tylko woda to nie pracuje wentylator do grzania wnętrza i dlatego pewne elementy we wnętrzu urządzenia będą miały wyższą temperaturę. Dlatego przy grzaniu wody więcej śmierdzi.
Nie stresuj się zapachem tylko głęboko go wdychaj rozkoszując się zapachem nowości doskonałego urządzenia.

Zdecydowanie zgadzam sie ze urzadzenie jest boskie. Mam obecnie 4 niezalezne systemy grzania. Silnikiem, webasto wodne, webasto powietrzne i truma.
Truma przebija wszystkie. Pomijalny pobór prądu, termostat utrzymuje idelanie równą temp wnetrza, praktycznie bezglosne. W webasto termostat nie działa niestety tak ładnie i sa duzo wahnięcia temperatury. Do tego wiekszym szum i pobór prądu.
W trumie brakuje mi jeden funkcji, aktywacji elektorozaworu gazu w momencie wlaczenia grzania.

Odpowiedz do tematu