|
|
|
Truma combi 6 |
| Autor |
Wiadomość |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2020-10-12, 20:52 Truma combi 6
|
|
|
Nowa truma combi 6 ( tylko GAZ)
Działa super, ale martwi mnie dziwny zapach podczas pracy grzałki wody, zapach wydobywa się z rur grzejnych. Nie sa to spaliny, nie ma dymu, ciężko to określić ale trochę jak by coś się przygrzewało. Wode grzeje normalnie. Podczas pracy w trybie grzania powietrza nie ma tego zapachu. Trume mam od początku lata ale dopiero teraz działa w bardziej pozamykanym samochodzie i teraz to bardziej czuć.
Nie jest to mocny zapach, ale sprawia pewien dyskomfort.
W trybie ECO praktycznie nie czuć, dopiero w trybie HOT czuć.
Narazie postanowiłem właczyć grzanie wody na jakieś 2-3 dni jak nie używam auta, zobacze, moze cos wpadło i musi się dopalić.
Czy ktos z Was tez zauważył taki problem? |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2020-10-12, 21:56
|
|
|
W Trumie 4 - miałem to samo - lecz śmierdziało gorzej ( dla mnie to zapach przypalanej izolacji).
Teraz mam trumę 6 - i śmierdzi mniej - chociaż nie zawsze ( zapaszek ten sam ) .Myślę że gdzieś ma za gorąco - gdy pracuje bez dmuchawy ciepłego powietrza . Gdy ogrzewam kampera smrodku brak . |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 66/70 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2020-10-12, 22:19
|
|
|
| mam podobnie, lekko wyczuwalny dziwny "aromat"... może TTTM (ten typ tak ma) ? |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2020-10-13, 06:28
|
|
|
Pierwszy dzień a właściwie noc chłodniejsza w Chorwacji - jeszcze ogrzewania nie odpaliłem . Spadło do 11 stopni na zewnątrz - w kamperze 17 . Niebo bez jednej chmurki to zaraz zrobi się ciepło. Zapowiada się piękny dzień .
Pozdrawiam . |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2020-10-13, 09:52
|
|
|
| Flag napisał/a: | | martwi mnie dziwny zapach podczas pracy grzałki wody |
W urządzeniu jest jeden jedyny wspólny palnik dla ogrzewania wnętrza i grzania wody.
Urządzenie jest nowe i się "wypala". Gdy grzana jest tylko woda to nie pracuje wentylator do grzania wnętrza i dlatego pewne elementy we wnętrzu urządzenia będą miały wyższą temperaturę. Dlatego przy grzaniu wody więcej śmierdzi.
Nie stresuj się zapachem tylko głęboko go wdychaj rozkoszując się zapachem nowości doskonałego urządzenia. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Flag
weteran

Twój sprzęt: Transit jumbo
|
Wysłany: 2020-10-13, 10:19
|
|
|
| kaimar napisał/a: | | Flag napisał/a: | | martwi mnie dziwny zapach podczas pracy grzałki wody |
W urządzeniu jest jeden jedyny wspólny palnik dla ogrzewania wnętrza i grzania wody.
Urządzenie jest nowe i się "wypala". Gdy grzana jest tylko woda to nie pracuje wentylator do grzania wnętrza i dlatego pewne elementy we wnętrzu urządzenia będą miały wyższą temperaturę. Dlatego przy grzaniu wody więcej śmierdzi.
Nie stresuj się zapachem tylko głęboko go wdychaj rozkoszując się zapachem nowości doskonałego urządzenia. |
Zdecydowanie zgadzam sie ze urzadzenie jest boskie. Mam obecnie 4 niezalezne systemy grzania. Silnikiem, webasto wodne, webasto powietrzne i truma.
Truma przebija wszystkie. Pomijalny pobór prądu, termostat utrzymuje idelanie równą temp wnetrza, praktycznie bezglosne. W webasto termostat nie działa niestety tak ładnie i sa duzo wahnięcia temperatury. Do tego wiekszym szum i pobór prądu.
W trumie brakuje mi jeden funkcji, aktywacji elektorozaworu gazu w momencie wlaczenia grzania. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|