Panowie proszę o radę jaka antena satelitarna automatyczna w rozsądnej cenie , Przerobiłem już wszystkie anteny dookulne i to badziewie po prostu nie działa a chyba tylko w mieście.I nie ma znaczenia jaki zasilacz mocny słaby działa przed domem a w trasie nie ma zamiaru . I doszedłem do wniosku że trzeba wyskoczyć z paru zeta i kupić sat auto tylko jakie w rozsądnej kasie??
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-10-25, 07:42
Mam Giocamper M7 od naszego Kolegi Papamili i dzieła sprawnie kilka lat.
Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4 Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 500/29 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2020-10-25, 10:33
Ja mam Mobilsat'a R2 i nie mam do tego sprzętu żadnych zastrzeżeń .
Jeśli chodzi o antenkę SAT do kamperka to od marki czy konkretnego modelu, ważniejsze jest kilka cech, które powinna posiadać.
Antena przede wszystkim powinna mieć odpowiedni rozmiar, aby zapewnić możliwość odbioru sygnału w trudnych warunkach (a takie zazwyczaj są podczas podróży kamperem).
Powinna poza automatycznym trybem ustawiania , mieć możliwość ręcznej korekty położenia (bardzo często w trybie automatycznym antena ma problem z ustawieniem, lub ustawia się nie dokładnie , wystarczy wtedy minimalna korekta)
Bardzo pomocna jest również możliwość zmiany kąta pochylenia konwertera, ale tę funkcję ma niewiele anten.
Antena powinna być z jednej strony możliwie najlżejsza, ale z drugiej odpowiednio wytrzymała (zwłaszcza na porywy wiatru).
Nie wiem czy ten Giocamper ma coś takiego jak bezpiecznik mechaniczny , bo mój Mobilsat tak i dwa lata temu , dzięki niemu ustrzegłem się przed wymianą anteny na nową.
Po silnym podmuchu wiatry od morza , w stojących po sąsiedzku kamperkach antenki zostały uszkodzone (jedna nawet poleciała) , a moja położyła się płasko na dachu.
Też byłem przekonany że uległa uszkodzeniu i wracałem do domu z talerzem przypiętym pasem do dachu, ale po rozłożeniu okazało się że puścił tylko bezpiecznik i wystarczyło poluźnić śruby , ustawić antenę w położeniu wyjściowym i dokręcić bezpiecznik .... działa bez problemu do dzisiaj.
Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2020-10-25, 12:08
Amtena Giocamper posiada możliwość dostrojenia ręcznego,
ma wbudowane sprzęgła cierne które popuszczą w razie naporu wiatru,
jest lekka, zaledwie 6,5 kg,
Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2020-10-25, 14:51
niezupełnie tak,
nie ma czujnika wiatru,
wspomniane sprzęgła sprawią że ramię z talerzem
"ustąpi" pod naporem mocnego wiatru,
w takim wypadku wystarczy antenę skalibrować
Antena jak antena ma działać i być bezobsługowa. Miałem kilka OYSER ,Dwie GIOCAMPER od Papamili. I kilka innych. Obecnie mam Alden. Tylko dlatego ,że była przy pierwszym montażu ,jak kamper jako nowy jechał na targi. Alden wszystko mający .Czujniki naporu wiatru,czesza dziurkowana itd. Chętnie był zamienił ją na Giocamper , ale Jarek nie chce.
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Szanowni koledzy i koleżanki
Dziękuję za rzetelne i cenne opinie .Myślę że coś wspólnie z rekomendowanym specem od anten z forum wymyślimy czy da radę zamontować to cudo techniki
Nazwa załogi: FiveStars Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lut 2012 Piwa: 108/7
Wysłany: 2020-10-31, 12:25 Re: Jaka antena Sat
K125 napisał/a:
Panowie proszę o radę jaka antena satelitarna automatyczna w rozsądnej cenie , Przerobiłem już wszystkie anteny dookulne i to badziewie po prostu nie działa a chyba tylko w mieście.I nie ma znaczenia jaki zasilacz mocny słaby działa przed domem a w trasie nie ma zamiaru . I doszedłem do wniosku że trzeba wyskoczyć z paru zeta i kupić sat auto tylko jakie w rozsądnej kasie??
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Anteny typu ufo czy inne takie małe są do niczego. Wywaliłem ze 3 do śmieci. Jak chodzi o podróże po Polsce to wystarczy kupić normalną antenę taką jak na dom. Montaż zajmuje mi może 10 minut i wszystko działa idealnie. Tanio, prosto
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum