|
|
Zbiornik LPG wstawiłem se. Ver3 |
Autor |
Wiadomość |
waldirs
doświadczony pisarz Doświadczony turysta !

Twój sprzęt: ILUSION XMK i590 na Citroen Jumper III 2019r
Nazwa załogi: waldirs - Beatka i Rysiek
|
Wysłany: 2020-11-13, 11:34
|
|
|
kolmen napisał/a: | Nawet nie zajrzałeś na linka , który wysłałem
Mniejszy od telefonu 125 x 75 mm , można zawiesić gdziekolwiek na rzepie
Są też mniejsze np. na ebay, aliexpress lub allegro |
Dziękuje Kolego, oglądałem, znam je, zdecydowanie za duże.
Szukam innych rozwiązań. Chyba pojadę do gazownika bo dzwonił, ze coś dla mnie ma.
Pozdrawiam |
_________________ "Waldirs"
Beata z Ryśkiem
 |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 161/128 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2020-11-13, 20:30
|
|
|
Zobacz kilka postów do tyłu , kol Sokale opisywał jak to zrobić . |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2020-11-14, 00:21
|
|
|
kolmen napisał/a: |
1. Zrób sobie przewód podłączony bezpośrednio do butli z pominięciem zaworu tankowania
2. Butelkę z gazem postaw jak najwyżej na statywie lub nawet dachu, oczywiście zaworem w dół
3. Jak trochę wleci i przestanie to możesz wspomóc przelewanie polewając butelkę wrzątkiem
Do podgrzewania butelki można też spróbować użyć koc elektryczny, ale wrzątek lepszy |
To plan B. Trojnik chcialem zrobic na wylocie, przed reduktorem cisnienia.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2020-11-14, 00:47
|
|
|
adaml61 napisał/a: | decumanus napisał/a: | to niezbyt pocieszająca wiadomość, ale skoro już dokonałem zakupu złączki, nie pozostaje mi nic innego jak brnąć dalej i spróbować z podgrzewaniem butli.
R | Szkoda czasu ja próbowałem latem przy 35 na dworze . |
Wciaz teoretyzuje, ale moze właśnie dlatego nie zadzialalo. Zbiornik byl zakladam pusty i przelalo Ci sie tylko tyle gazu żeby się ciśnienie wyrównało, potem sprężyna zamknęła zawor tankowania.
Moja koncepcja zaklada różnicę temperatury pomiedzy butla a zbiornikiem. Lekko podgrzana butla (btw. zabawa palnikiem nie miala by szans sie rozkrecic, bo chyba wszystkie butle z click clackiem sa kompozytowe i zywica robi sie elastyczna juz chyba w 70 stopniach. Do produkcji pewnie użyta jest o lepszych parametrach, ale wciaz nie jest to kilkaset stopni) tak wiec lekko podgrzana do 25, czy ciepłą wodą jak radzicie do nawet 35 stopni, butla z propanem ( ważne że z propanem) bedzie miala wyższe ciśnienie gazu. Zbiornik w samochodzie jest zimny, za oknem zimno i gaz przelewajac sie bedzie się wychładzał, wiec w zbiorniku nie wytworzy się równoważące ciśnienie.
Możliwe jest, że po przelaniu - dalej czysto teoretyzując - dajmy na to połowy butli do zbiornika - w tej pierwszej ciśnienie spadnie, a w zbiorniku wzrośnie na tyle że różnica ciśnień bedzie zbyt mala do pokonania sily sprężyny. Wówczas trzeba bedzie odczekać, aż butla znow sie w łazience podgrzeje, trochę gazu odparuje budujac ciśnienie, a tymczasem w zbiorniku gaz wystygnie i prężność par się zmniejszy, zmniejszając ciśnienie.
Potem druga runda.
Tyle teoretyzowania.
Celem jest napelnienie zbiornika wystarczającą ilością gazu żeby funkcjonować przez weekend.
Jest tez plan C.
Zakup zaworu zewnętrznego, umożliwiającego podłączenie instalacji do niskociśnieniowej sieci gazowej - tak jak na alpejskich kempingach - i podłączenie butli z reduktorem na 30mBar, a butla bedzie sobie stala na zewnatrz, na półeczce albo bagazniku rowerowym, zimą niewykorzystanym.
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-11-14, 10:12
|
|
|
decumanus napisał/a: | ...jest bosko ale idzie zima. Butan sie na mnie wypnie i dupina zmarznie. ale umamiłem sobie, że mogę dokonać zakupu butli Gaspolu, która zawiera "czysciutki" propanik, do tego ten zaworek, całość podłączyć przerobionym przewodem do zaworu tankowania i grawitacyjnie przelać....
|
Trochę to jak proszenie się o kłopoty, ja bym odstąpił od tego pomysłu, co kilka dni zimą brandzlowanie się z przelewami, butlami... nie wygląda to zachęcająco, cała idea wstawienia zbiornika ulatnia się.
Rozważ dogrzewanie butli nawiewem ciepłego powietrza
W poprzednim kamperze (ver.2) jak i w obecnym (ver.3) sposób montażu zbiornika jest niemal identyczny i nadal w głowie siedzi teoretyczny pomysł do wdrożenia w praktyce, niech no tylko zło (nieparujący butan) się objawi ale nadal się nie objawiło.
Poeksperymentuj w myślach czy masz taką możliwość, by obudować zbiornik czymkolwiek lekkim termoizolacyjnym, np styropian na cienkiej sklejce i skierować do tej zamkniętej komory odrobinę ciepłego powietrza z magistrali nawiewowej.
Ja jestem w 100% przekonany, że jak uda się utrzymać w tej "skrzyni" temperaturę +2st C to butan będzie pięknie odparowywał. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2020-11-15, 09:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kolmen
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: ognista pieczara
|
Wysłany: 2020-11-14, 16:49
|
|
|
decumanus napisał/a: | zywica robi sie elastyczna juz chyba w 70 stopniach. |
Sprawdź u jakiegoś sprzedawcy, ale wątpię aby zbiornik wykonano z czegoś co przy temperaturze poniżej 100 stopni będzie się odkształcało
Najprostsze rozwiązanie to mata grzejna tego typu:
https://pl.aliexpress.com/item/32867340918.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fxHTeFw
Są różne moce i wymiary. Przyklejasz to w dolnej części butli, dokładasz wyłącznik termiczny za parę złotków na temperaturę jaką chcesz i po problemie |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2020-11-15, 09:06
|
|
|
Ja mam tak podłączony zbiornik LPG ,że bez żadnych kombinacji podłączam butlę . Odkręcam reduktor od adaptera i podłączam do butli . Zawsze mam małą butlę do grila i w sytuacji awaryjnej mam gazu na 2 dni .
DSC_6505.JPG tak to wygląda |
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 338,53 KB |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-11-15, 09:19
|
|
|
kolmen napisał/a: |
...
Najprostsze rozwiązanie to mata grzejna
...
Są różne moce i wymiary. Przyklejasz to w dolnej części butli
... |
Pomysł dobry pod prądem.
Jednak 240W, zimą solary nie wydolą a wychodzimy z założenia bez podpięcia pod słupek.
Nawiew ciepłego do boxu ze zbiornikiem jest optymalny, nie stawia wymagań ani każdorazowej fatygi a wykonanie bardzo proste.
.
Adam, mam podobnie lecz trochę inaczej bo na stałe, zerknij:
https://www.camperteam.pl...p=790095#790095 |
 |
|
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2020-11-15, 09:34
|
|
|
Wojtek , na stałe jesteś skazany na LPG , ja nie. Zrobiłem tak specjalnie . Teraz mam jeszcze przed adapterem filtr , dołożyłem na wszelki wypadek . |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato campervan
|
Wysłany: 2020-11-15, 09:48
|
|
|
Socale może to i dobry pomysł by zbudować izolowaną obudowę zewnętrznego zbiornika LPG i wdmuchiwac tam ciepłe powietrze. Tylko taka obudowa nie może być szczelna musi mieć możliwość przewietrzania by nie zafundować sobie bomby pod kamperem. Więc trzebaby wdmuchiwac zimą ciepłe powietrze do dziurawej skrzynki. Czy to zda egzamin? |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2020-11-15, 10:01
|
|
|
Zda egzamin . z jednej wejdzie ciepłe , z drugiej wyjdzie ochłodzone . A przy butli LPG wywietrznik wielozaworu można wyprowadzić gdzie się chce , tak że nawet szczelna skrzynka nie przeszkadza . Z bagażnika samochodu też wyprowadzone jest poza auto . |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-11-15, 10:05
|
|
|
007, ja nie pisałem o hermetycznej obudowie, w jej dolnej części musi być wentylacja, ciepło lubi lecieć do góry a gaz na dół = w niczym nie koliduje. |
 |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato campervan
|
Wysłany: 2020-11-15, 10:19
|
|
|
Pisałeś o zamkniętej komorze, stąd moja informacja o potrzebie wentylacji. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-11-15, 10:25
|
|
|
Brawo za czujność w istocie bo masz rację. |
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-11-20, 20:01
|
|
|
ponieważ prawdziwy zbiornik LPG wymagałby większej ingerencji i dlatego, że ogrzewanie mam na ON, kupiłem butlę 11kg z możliwością napełniania, dostałem takie dokumenty jak w przypadku zbiornika LPG, przewód, złączki i gniazdo tankowania.
ponieważ miejsce na butlę mam z prawej strony, a wlew paliwa z lewej, musiałem przeprowadzić przewód na drugą stronę kampera, aby przy tankowaniu nie podjeżdżać dwa razy pod dystrybutory.
gniazdo montowalem w warsztacie LPG z próbą szczelności.
zapłaciłem 900zł za butlę i 200zł za montaż gniazda.
do tego skłoniło mnie to, że musiałem wozić dwie butle: jedną 11kg, drugą 2 kg. zmienianie butli, w których gaz (nie wiem dlaczego) zawsze kończy się nocą. targanie tych butli. oraz to że ostatnio potrzebowałem wymienić butlę w Lesznie, objechałem 6 stacji i dopiero na siódmej wymieniłem.
taka butla pozwala na dotankowanie do pełna przed każdym dłuższym wyjazdem. i mam spokój, mniej zabawy z tym całym kramem. |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|