|
|
|
Kamera cofania i monitor mają różne gniazda 4PIN i 5 PIN |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-12-05, 17:25
|
|
|
Andrzej, ja w poniedziałek odeślę paczkę, zdążysz.
Lampa stop z kamerą jest nowa i ładnie wygląda, ja bym ją zamontował i przeciągnął dedykowany do niej kabel z powrotem.
I teraz tak, jeśli zależy Ci na podobnym lusterku/monitorze z rejestratorem i wbudowaną przednią kamerą, to wybierz model, który ma możliwość ręcznego przełączania kamer, wówczas każda kamera podająca obraz będzie akceptowana.
Połączenia 4/5/6 pin nie ma co patrzeć, nie ma unifikacji a nawet jak fizycznie pasują, to nie ma pewności że są kompatybilne i tu rzeźba będzie konieczna zawsze, są jednakowe zasady tylko producenci stosują różne rozwiązania połączeń.
Ja u siebie nie montowałem żadnego rejestratora, w myśl by nie wywoływać wilka z lasu/nie kusić losu. Zamontowałem klasyczny monitor 9" z 4 kanałami dla kamer, wybieram ręcznie i bardzo przydatna jest kamera patrząca w tył prawo skos. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 160KM, 2007
Nazwa załogi: OldNomad
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lis 2017 Piwa: 9/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-12-05, 18:03
|
|
|
Socale, To się nazywa profeska !
Mam jeszcze taki monitor jak na zdjęciu, też nówka, chciałem go zamontować w sypialni i mieć podgląd na to co się dzieje na zewnątrz. Podobno można do niego podłączyć 2 kamery. Czy tymczasowo mógłbym go podłączyć do tej kamery? Oba posiadają wtyk cinch. Mnie nie zależy na wideorejestracji ani na dźwięku, tylko na dobrym podglądzie przy cofaniu. Wzrok już nie ten co dawniej. Jest to monitor 7 calowy. W styczniu poszukam monitora w lusterku.
ps. edit
Czyli kamera jest ok?
monitor nowy.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 60 raz(y) 463,83 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-05, 20:40
|
|
|
Tak, oczywiście Twoja kamera wbudowana w lampę jest ok, podłączałem ją pod swój monitor, obraz był natychmiast lecz zamglony bo folia jest przyklejona.
Widzisz, Twój monitor jest inny niż ten na schemacie z kabelkami i ich opisami.
Wolne tłumaczenia na j.polski są czasami mylne i nie wiem o co chodzi z tymi pasmami
U mnie tymi kolorowymi kabelkami aktywuje się kanał przyporządkowany do danej kamery, wówczas monitor przełącza się na tą kamerę, która jest skonfigurowana np z fioletowym kabelkiem, gdy na niego poda się +12V czyli tak jak aktywowanie ze światła wstecznego. Monitor włącza tą kamerę gdzie pojawi się napięcie, pod żółtym inną kamerę, pod niebieskim jeszcze inną, pod zielonym jeszcze inną itd.
Po RCA monitor powinien pokazywać obraz z kamery do tego wejścia podłączonej, ale wybór właśnie tej odbywa się ręcznie lewym przyciskiem. |
 |
| |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-12-05, 21:04
|
|
|
Socale - napisałeś o swoich czterech kamerach i monitorze. Czy mógłbyś opisać jak masz umieszczone kamery ? Przygotowuję się do montażu kamer i myślę nad ich ilością i rozmieszczeniem.
Wiem, że to troszkę poza tematem. Wybaczcie.
A może nawet mógłbyś doradzić jakiś zestaw? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-05, 21:38
|
|
|
Jeśli Andrzej nie ma nic przeciwko...
Monitor 9" 4 kanałowy z możliwością łączenia obrazów z kamer, lecz wykorzystuję tylko 3 kamery, dwie na tył: obszar bliski i dalszy, wbiłem obydwie do jednej obudowy oraz jedna kamerka która widzi to czego ja nie widzę w prawym lusterku.
Gdzieś o tym pisałem ze szczegółami ale nie potrafię teraz odnaleźć.
Monitor mam dokładnie ten: https://allegro.pl/oferta/monitor-do-kamery-cofania-lcd-9-12v-24v-z-9603562976
Niby dobra rozdzielczość ale z kontrastem to daleko mu do HD - bowiem HD to nie tylko piksele, tak jak HI-FI to nie tylko pasmo przenoszenia
Kamery dobierałem sobie z osobna i trafiłem kompromis by mi się dwie w jednej obudowie zmieściły. |
 |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
Wysłany: 2020-12-06, 09:27
|
|
|
| Socale napisał/a: | | Po RCA monitor powinien pokazywać obraz z kamery do tego wejścia podłączonej, ale wybór właśnie tej odbywa się ręcznie lewym przyciskiem. |
Reasumując:
Monitor
a/ podłączam wtykiem RCA do kamery
b/ z monitora czarny + czerwony do wtyczki USB (zasilanie), a niebieski do ...?
Kamera
a/ wtyk RCA do monitora
b/ wiązka z kamery - czerwony do zasilania lampy cofania, czarny do masy
c/ wiązka z kabla - czerwony do zasilania tylnych lamp, czarny do masy
Uff, czy będzie dobrze?
kam cofania.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 33 raz(y) 212,61 KB |
|
_________________ Memento Vivere! Buduję kamper https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-12-06, 12:29
|
|
|
Nie nie, na odwrót wg rysunku.
Do lampy ciągniesz obydwie wiązki, jeden czerwony łączysz do przewodu żarówki STOPu a drugi czerwony łączysz na przykład do żarówki światła cofania*, **, ***, ****
Masy czarne wszystkie łączysz ze sobą i z masą auta.
* Kamera będzie miała zasilanie tylko podczas wrzuconego biegu wstecznego.
**Można podłączyć się do żarówki światła pozycyjnego, wówczas będzie kamera działała podczas włączonych świateł = podgląd co dzieje się z tyłu lecz jeśli pojazd na światła dzienne fabryczne i podczas jazdy tylne pozycyjne nie świecą się, to mija się z celem.
*** Można i najlepiej będzie by zasilanie kamery i monitora było "po stacyjce", wówczas obraz z kamery jest do dyspozycji w każdej chwili a kamera wyłączy się po wyłączeniu silnika.
**** Ja cały swój system zasilam z lampki nad lusterkiem, wykryłem bowiem to, że po wyłączeniu silnika i wyjściu z auta, napięcie zasilające ową lampkę (tym samym cały mój system) wyłącza po około 10 minutach (nie mylić z wygaszaniem się lampki) a załącza się samoczynnie po jakimkolwiek ruchu inicjującym, np. po odryglowaniu pilotem lub otwarciu dowolnych drzwi.
zamiana.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1015 raz(y) 62,48 KB |
|
 |
| |
|
|
|
 |
AndreLech
zaawansowany

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|