Agregat w skrzyni by Ola :) |
Autor |
Wiadomość |
ola7
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Corado T448
Nazwa załogi: Elmo
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Kwi 2020 Otrzymał 26 piw(a) Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-12-12, 16:30 Agregat w skrzyni by Ola :)
|
|
|
Cześć Wszystkim
Podróżuje kamperem i także z niego pracuje ( ca 30% na razie). Mam 600W solarów i dwa dodatkowe LiIon 24V ca 2kWh.
Niestety jak byłam w listopadzie na wypadzie to praktycznie ze słońca nic nie miałam. Co do zasady też nie staje na kempingach - jest zbyt głośno.
Dlatego idąc za radami z tego forum kupiłam używany agregat Honda 10i - najmniejszy i najcichszy z możliwych.
Niestety w praktyce był bezużyteczny gdyż po każdym użyciu musiałam czekać aż ostygnie by go schować do garażu. Mimo to smród resztek spalin lub benzyny był w całym kamperze.
Dlatego wzorem innych zmontowałam swoją skrzynkę - z wygłuszeniem i częściową automatyką.
Chciałam zrobić autostart - elektryczny rozrusznik - lecz poległam - w środku agregatu praktycznie nie ma miejsca. Zrobiłam więc tylko ssanie - na malutkie servo oraz zawór benzyny na większe serwo.
Użyłam gotowej płytki z ESP8266 z dwoma przekaźnikami by mieć kontrolę nad zapłonem oraz "eco mode" ESP8266 łączy się do servera MQTT w kamperze a ja np przez aplikację w telefonie mam podgląd na stan agregatu. Dodatkowo jest czujnik temperatury i informacja czy agregat zaplił - w ten sposob ssanie włącza sie wyłącza samo. Cały program w arduino to 500 linii kodu.
Skrzynię zamówiłam w firmie z pod Wrocławia - koszt 650 zł wymiary zewn 800 x 320 x 460 mm ( D x S x W) .
W środku wykleiłam warstwą bitumiczną 3-4mm a następnie coś ala filc - z bitmatu. - koszt nie pamiętam.
Przepływ powietrza to 15 W wentylator łazienkowy 12cm - 54zł , wylot jakiś komputerowy też 12cm.
Kupiłam wibroizolatory i dołożyłam je do nóżek agregatu. Wibroizolatory dobrałam do 5000 obr/min -> 83 Hz - tłumienność powyżej 95% .
Awaryjnie jest też zamontowany wyłącznik bym go mogła zgasić.
W celu maksymalnej niezawodności - gdy cała moja elektronika jest wyłączona to agregat zapali.
Zresztą jest demontowalny i można go swobodnie wyjąć.
W skrzyn jest miejsce na plastikowy kanister 10L - dorobię rurkę by Honda zasysała paliwo sama.
Waga skrzyni bez wygłuszenia to 11 kg , z wygłuszeniem pewnie 15 kg. Agregat bez paliwa 14 kg.
Całość zmontowałam do istniejących punktów mocowania bagażnika rowerowego. Początkowo chciałam robić to rurek alu 30mm , lecz w markecie budowlanym znalazłam gotowe elementy do łączenia rurek stalowych chromowanych cienkościennych fi 25. Je też wykorzystałam. W usztywnieniu konstrukcji pomógł mi sąsiad bo bez dolnych niebieskich stabilizatorów konstrukcja "latała".
Całość jest cicha - droga obok jest dużo głośniejsza - można cicho i spokojnie rozmawiać w pobliżu tej konstrukcji. W środku słychać "odległe" mruczenie.
Co do zasady na razie jestem zadowolona. W najbliższym czasie wyjadę do pracy i na narty to się przekonam jak zdaje egzamin .
Koncepcja jest taka że agregat chodzi przez 3 h co drugi dzień . Mam specjalną ładowarkę 700W wiec 3h *0.7 = 2.1kWh . Moje laptopy / monitory i elektronika do pracy zawodowej to średnio 120W*8 -> ca 0.9kWh.
Mocowania serw zaprojektowałam w Autodesk fusion 360 - darmowy dla hobbystów i wydrukowałam na taniej drukarce 3d z PTG.
Projekt jest otwarty , tj chętnie odpowiem co i jak zrobiłam.
Inna sprawa że jeszcze nie przeszedł testu życia - pochwalę się jak się sprawuje za jakiś czas.
Pozdrawiam Ola
Poniżej fotki :
widok_tyl.JPG Widok skrzynki |
 |
Plik ściągnięto 6272 raz(y) 52,6 KB |
przyłącze230V.JPG wejscie powietrza i gniazda 230V i wejscie 12V do elektroniki |
 |
Plik ściągnięto 6272 raz(y) 51,72 KB |
elektronika.JPG Elektronika i serwo ssania |
 |
Plik ściągnięto 6272 raz(y) 33,17 KB |
wylot spalni.JPG wylot spalin |
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 99,88 KB |
wibro.JPG Dodatkowe wibroizolatory w nóżkach Hondy |
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 53,31 KB |
skrzynia1.JPG jeszcze troche bałaganu, pierwszy plan to kanister10L |
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 174,58 KB |
komora spalin.JPG komora spalin |
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 159,92 KB |
mqtt.JPG Telefon z aplikacją MQTT dash do wyświetlania danych |
 |
Plik ściągnięto 42 raz(y) 44,95 KB |
mocowanie serwa Paliwa.JPG Mocowanie serwa paliwa |
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 37,97 KB |
rączka do zaplania.JPG Rączka do zapalania/ normalnie wystaje tylko małe uszko , Rączka jest w kabinie normalnie |
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 88,99 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2020-12-12, 16:53
|
|
|
Jestem pod wrażeniem... |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 234/172 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-12-12, 17:15
|
|
|
Przepięknie !!!
Niby mamy to równouprawnienie ale takimi wpisami robisz cudowną robotę w tym naszym jakby męskim świecie. Super. Oby więcej kobiet potrafiło tak lekko, z taką gracją rozczesywać nasz kołtun
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-12-12, 17:25
|
|
|
Czapki z głów panowie
Szacun Ola |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 478/390 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2020-12-12, 18:16
|
|
|
Szczęka mi opadła ...
I to jest odpowiedź na pytanie w sąsiednim temacie: jak solarami zasilić klimatyzację 230V ? Właśnie tak |
|
|
|
 |
SZEJK
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD BAVARIA
Nazwa załogi: Grab Klan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2016 Piwa: 216/310 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2020-12-12, 19:40
|
|
|
Ola chylę czoło - MISTRZOSTWO
Nie wiem czy piwo pijesz ale wino leci jak nic. |
_________________ Pozdrawiam SZEJK
Ten co zna swoją wartość, nigdy nie będzie niszczył innych, by budować siebie.
Dr. Mateusz Grzesiak
Moje poprzednie i aktualna karawana:
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-12-12, 20:06
|
|
|
Zuch baba
Normalnie zuch
Napój dla zuchów:
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6153 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/419 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2020-12-12, 23:02
|
|
|
Blachę mam z rampy. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-12-13, 12:42
|
|
|
Widać dużo przemyśleń przed przystąpieniem do prac. Spoko patenty. Również jestem pod pozytywnym wrażeniem. Fajnie, że skrzynia opiera się o poziomą rurkę. Przechył skrzyni jak rozumiem niezamierzony?
Niebieska skrzynka powinna być chyba zamknięta i uszczelniona przed dostępem wilgoci. Przewody idące pod podwozie warto też jakoś zabezpieczyć (peszel? listwa plastykowa? mocowanie?). Ale rozumiem, że to wersja rozwojowa i pewnie coś się jeszcze pozmienia
Dodaję do obserwowanych - bo jak wiadomo przy braku dobrej pogody nawet najlepsze solary i największe baterie mogą nie wystarczyć
Nie wiem też jaki jest budżet projektu i jak Koleżanka zapatruje się na ryzyko pożarowe konstrukcji, ale jak jest miejsce w skrzyni to pokusiłbym się chyba jeszcze o gaśnicę automatyczną (butla jak zawsze, ale zamiast zaworu jest wąż który od płomienia się przepala i tak następuje gaszenie - rzecz stosowana chyba w szafach komputerowych) - jak automatyzować to po całości |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-12-13, 13:19
|
|
|
poleciało,całość zapewne lżejsza i tańsza od solarów. |
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/890 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2020-12-13, 13:26
|
|
|
Respect!
Pytanie: ten wentylatorek załatwia zarówno sprawę odprowadzenia spalin jak i chłodzenia agregatu? Mam też Hondę, po dłuższej pracy (w garażu) emisja ciepła b. duża ... |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2020-12-13, 14:19
|
|
|
Brawo za podjęcie i zrealizowanie takiego tematu.
Małe 3 grosze... Went. nawiewu powinien mieć gdzieś wylot, chyba że pod agregatem, a wyciągowy powinien mieć otwór do ssania świeżego powietrza, chyba, że ssie to od chłodzenia. Zbiornik paliwa raczej nie obok takiej gorącej maszyny, daj go pod skrzynię na stałe, będzie bezpieczniej. |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
zefirwypasu
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato 2003 2.3JTD
|
Wysłany: 2020-12-13, 19:58
|
|
|
Brawo! |
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 49/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-12-13, 21:50
|
|
|
Ja cały czas powtarzam moim córkom aby uczyły się programować - takie fajne rzeczy można sobie samemu zrobić. Brawo szczególnie za elementy sterujące.
Dodaj jeszcze mocowanie tablicy prostokątnej ostrzegawczej - jakiś nadgorliwiec może przyczepić się do nieoznaczonego ładunku wystającego poza obrys samochodu. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
Ewa i Paweł
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato RoTEC
|
Wysłany: 2020-12-14, 11:15
|