|
|
|
Mercedes Sprinter 2002r., 308 CDI tzw. "Pocztowiec" |
| Autor |
Wiadomość |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/135 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2021-01-07, 18:47
|
|
|
| Fajne , tylko ciekaw jestem jak będzie z wagą , Te które znam na podobnych zabudowach , gotowe do drogi nie mieściły się w 3,5 T i podchodziły pod 4 T . Meble miały robione z lekkiej sklejki .Mój blaszak a nie jest największy , zbudowany przez profesjonalną niemiecką firmę gotowy do drogi z 2 osobami i 2 rowerami waży 3,25T. |
| |
|
|
|
 |
Marek_g
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Sprinter 2002r., 308 CDI pocztowiec
|
Wysłany: 2021-01-08, 00:43
|
|
|
| Piasek1 napisał/a: | | Marek_g napisał/a: | | Kusi mnie by ocieplić zabudowę od dołu pianą, jednak obawiam się rdzy |
To mercedes - co byś mu nie zafundował i tak zgnije.
Ale piana się nie sprawdzi: raz jak piszesz - po stali wilgoć "wędruje", dwa, zapacykujesz bezpowrotnie wszystkie wiązki, przewody hamulcowe i co tam jeszcze z instalacji leci pod tym podwoziem. A gryzonie wścieklizny macicy dostaną na widok takiego materiału na gniazdko
Wysoko tam masz w środku: izoluj od wewnątrz. Na podłogę 2cm XPS i masz cieplutko i sucho. Wyłożony cały kontener i masz prawie izotermę. |
W porównaniu z VW T4 i Sprinterami blaszakami, to mój pod spodem wygląda jak by dopiero wyszedł z fabryki
Na podłogę pójdzie ogrzewanie podłogowe w systemie suchej zabudowy, co do grubości warstwy ocieplenia jeszcze zobaczę. Natomiast nie wiem, czy wiesz ile pod spodem jest miejsca, zanim dojdziesz do linek, spokojnie te kilka cm styroduru by się upchało, ale problemów, których to może przysporzyć więcej niż potencjalnych korzyści
stachu_gda
Zerknij w ten link (dodałem też dla potomnych do 1 postu) odnośnie wymiarów. niestety nie wiem, czy to wersja długa czy krótka jest zwymiarowana:
https://womobox.de/forum/thread/6982-kofferabmessungen/ |
|
|
|
 |
krzyztof_d
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-01-08, 19:47
|
|
|
Wreszcie moje klimaty!
Dłubałem wcześniej zabudowy w blaszakach, marzył mi się pocztowiec, a wyszło jak wyszło i jest izoterma na Jumperze. Dwa lata temu kupiłem kontener z podramówką na trojaczki i przygotowywałem zabudowę. Dopiero później pojawił się pojazd. Muszę przyznać, że w budach typu sandwich pracuje się o niebo lepiej niż w blaszakach!
Sztywnością zabudowy się nie przejmuj - jeśli tylko jest szczelna na łączeniach.
Tylne drzwi do zabudowy - pochwalam też tak zrobiłem, dostęp do garażu mam z boku.
Docieplenie podłogi pianą jest chyba zbyteczne - rurki ogrzewania podłogowego w suchej zabudowie prowadzisz w matach izolacyjnych, która jest elementem systemu.
Dach można doizolować i wzmocnić tak jak to zrobił iroquois (dla pewności wklejone profile można dodatkowo przynitować) i będzie oki. Panele solarne instalować wzdłuż krawędzi zewnętrznych, by nie obciążać środka i zwiększać ugięcia. Serwisować stąpając po rozłożonych deskach. Zaś na poszycie są elastyczne powłoki do dachów w szerokiej gamie kolorów.
Boczne drzwi rozsuwane mają swoje wady - nieszczelność i hałas przy zamykaniu. Ale są szerokie i dają wiele możliwości, w internetach jest kilka rozwiązań:
- jak iroquois można wkleić w otwór drzwiowy płytę sandwich i wstawić węższe drzwi od przyczepy - wada to dodatkowy, znaczny koszt,
- można zdjąć prowadnice, okucia, zamontować zawiasy, klamki, zamek, nowe uszczelki i mamy drzwi rozwierane - dodatkowy koszt, ale znacznie mniejszy,
- (to rozważałem u siebie) zdemontować drzwi i w otwór wstawić drzwi balkonowe na wymiar, z najwęższą ramą okienną i wypełnieniem bez szyb (np. tak jak w tej przeróbce https://www.youtube.com/watch?v=bxAW8NmVFL8) - wada to nieco większa masa od powyższych rozwiązań i cena (+/- 1000zł dwa lata temu).
Możliwości jest wiele - wszystko zależy od gustu i zasobności portfela.
Ja, tam gdzie można, preferuję rozwiązania budżetowe.
Życzę powodzenia i będę podglądał. |
|
|
|
 |
stachu_gda
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-01-08, 21:51
|
|
|
Petarda, o to chodziło, dzięki. To jest tzw średniak czyli taki jak Twój. Te większe to robią wrażenie okropnych krów tak z wyglądu. Średniaczek ładny. |
|
|
|
 |
Marek_g
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Sprinter 2002r., 308 CDI pocztowiec
|
Wysłany: 2021-01-09, 02:09
|
|
|
| krzyztof_d napisał/a: | | Zaś na poszycie są elastyczne powłoki do dachów w szerokiej gamie kolorów. |
Dachy to niestety nie moja specjalizacja, będę musiał wgłębić się w karty techniczne
Dodałem do pierwszego posta ciekawy link z przebudowy pocztowca na bazie kaczki.
https://www.odimobil.de/f...ggallery/page/1 - podaje link bezpośrednio do galerii z przebudowy, ale jak wejdziecie do działu zdjęcia są tam fotorelacje ze zlotów, można podpatrzeć ciekawe rozwiązania. |
|
|
|
 |
Mavv
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter
Nazwa załogi: MadMobile II
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lut 2014 Piwa: 67/50 Skąd: Ballina, Irlandia
|
Wysłany: 2021-01-09, 20:03
|
|
|
| Piasek1 napisał/a: | | Marek_g napisał/a: | | Kusi mnie by ocieplić zabudowę od dołu pianą, jednak obawiam się rdzy |
Ale piana się nie sprawdzi: raz jak piszesz - po stali wilgoć "wędruje", dwa, zapacykujesz bezpowrotnie wszystkie wiązki, przewody hamulcowe i co tam jeszcze z instalacji leci pod tym podwoziem. |
Inna spraw jest taka, czy przejdzie przegląd. W Irlandii diagnosta sprawdza przewody hamulcowe i korozję podwozia. Pewnie widząc wszystko zakryte pianą, od razu by uwalił.
Nie wiem, jak to w Polsce wygląda. |
_________________ Kamperek 1
Kamperek 2
Moje minipodróże po Irlandii
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|