Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 544/113 Skąd: Legnica
Wysłany: 2021-01-13, 16:14
Na pewne błędy musimy się godzić z założenia - chcemy aby układ pomiarowy pracował zarówno dla prądów rzędu mA jak i prądów których nie powstydziła by się niezła spawarka. To oczywiście da się zrobić, ale nie za 87 złotych z wysyłką z innego kontynentu... Układ zintegrowany z BMS ma tę zaletę, że potrafi się sam zresetować po osiągnięciu wartości granicznych i przynajmniej od czasu do czasu jego wskazania są zgodne z rzeczywistością. Inna sprawa czy dokładność 0,1% jest nam faktycznie niezbędna - to przecież nie poziom tlenu na promie kosmicznym, a zaledwie wskaźnik ile kaw zrobi nam ekspres zanim będzie trzeba odpalić silnik czy agregat...
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
Wysłany: 2021-01-16, 11:43
Synoptycy mówią, że idzie "bestia ze wschodu" i mają nastać arktyczne mrozy.
Może zatem wymontować akumulator LiFePO4 z kampera i przechować go bezpiecznie w garażu?
Wprawdzie specyfikacja moich ogniw mówi, że można je używać przy temperaturze -20℃. Tym bardziej, że i tak wszystkie odbiorniki są wyłączone, a solar go nie ładuje, bo po pierwsze przykryty jest śniegiem, a po drugie BMS mu na to nie pozwoli.
CATL - Ogniwo LiFePO4 (3.2V/120Ah)
Temperatura ładowania (ładowanie) 0 ° c ~ 65 ° c
Temperatura pracy (rozładowanie) -20 ° c ~ 55 ° c
Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 94/201 Skąd: Nicelea
Wysłany: 2021-01-16, 11:53
wczoraj w biedronce widziałem takowy:
https://www.biedronka.pl/...gia-inwerterowa
nie wiem ile jest wart, ale obudowa dość solidna i trochę nawet waży
pomimo małych rozmiarów. zamieszczam bo maładowanie lifepo4
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***
drFeelGood zaawansowany TAK - Towarzystwo Anonimowych Kamperoholików
Twój sprzęt: Blue 599 Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lip 2018 Piwa: 19/8 Skąd: Toruń
Wysłany: 2021-01-16, 23:25
Do kwasiaków kupiłem Azo BC-20Pro, teraz spokojnie ogarnia też Lifepo4. W opcji AGM ładuje do 14,6V, prąd max 20A.Cena niewiele większa niż tego marketowego sprzętu.
Dla tych którzy samodzielnie konstruują układy BMS-ów, balanserów, regulatorów ładowania MPPT i układów ładowania superkondensatorów, być może, będą przydatne materiały Analog Devices / Linear Technology:
Wysłany: 2021-02-04, 20:44
kynios1 napisał/a:
reaven22 napisał/a:
kynios1 napisał/a:
Jeżeli ktoś ma separator CYRIX-CT i jeden aku lIFEPO4 to trzeba zrobić mała modyfikację bo się nie będzie rozłączał ponieważ LIFEPO4 ma wyższe napięcie , a CYRIX-CT rozłącza dopiero poniżej 12,8V i akumulatory będą spięte nawet bez ładowania .
Pisałem już o tym kiedyś, wystarczy dioda prostownicza 1A (np: 1N4101) na przewodzie masowym cirixa. Podbija napięcie o 0,6V i to już w zupełności wystarcza do prawidłowej pracy.
Dokładnie tak jak piszesz
Dołożyłem diodę, jak radził reaven22, ale się spaliła. I nici z podbicia napięcia.
Co poszło nie tak?
Wysłany: 2021-02-07, 13:10
reaven22 napisał/a:
Jak podepniesz bez wstawek to cyrix działa prawidłowo ??
Dziś pomimo sporego mrozu posiedziałem w kamperze i zrobiłem kilka testów.
Otóż, rzeczywiście na przewodzie masowym Cyrixa jest niewielki prąd. U mnie wahał się pomiędzy 180 a 200mA.
Natomiast ta spalona dioda albo była od początki wadliwa, albo uległa uszkodzeniu podczas lutowania do niej przewodów z konektorami.
Zatem dałem nową i tu niespodzianka zamiast spodziewanego podbicia napięcia ono jeszcze spadło o 0,3V.
Na wejściu do Cyrixa było 14,35V a na wyjściu 13,47V. Po usunięciu diody z obwodu napięcie na wyjściu wzrosło do 13,77V
Hej. Po przeczytaniu kilku prac naukowych o bateriach lifepo4 i po uzywaniu ich przez ostatnie 3 lata pokusiłem się o nagranie filmu. Zapraszam do obejrzenia i wytknięcia błędów, ktorych pewnie niestety nie uniknąłem. Pozdrawiam.
_________________ https://www.vincentvan.org - Sklep ze sprawdzonym sprzętem do kamperów w bardzo dobrych cenach.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
Wysłany: 2021-02-23, 09:15
Artur.Dell napisał/a:
Zatem dałem nową i tu niespodzianka zamiast spodziewanego podbicia napięcia ono jeszcze spadło o 0,3V.
Na wejściu do Cyrixa było 14,35V a na wyjściu 13,47V. Po usunięciu diody z obwodu napięcie na wyjściu wzrosło do 13,77V
Naskrob schemat jak podłączyłeś i w jakich punktach jakie są napięcie.
Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
Wysłany: 2021-02-23, 09:48
Fajny film tylko czy aby ta zabudowa drewniana to dobry pomysł?
Jak to wyp...... to nie będzie czego zbierać z kampera. Do bateryjek małych modeli samochodów mam takie torebki ogniotrwałe. podobno ma to coś pomóc żeby się nie zapaliły rzeczy do okoła.
Wysłany: 2021-02-23, 11:37
reaven22 napisał/a:
Artur.Dell napisał/a:
Naskrob schemat jak podłączyłeś i w jakich punktach jakie są napięcie.
Na pinie 87 Cyrixa było 14,35V a na pinie 30 13,47V.
Po usunięciu diody z obwodu napięcie na pinie 30 wzrosło do 13,77V
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum