|
|
Problem z instalacją elektryczną - kierunkowskaz |
Autor |
Wiadomość |
dawid92
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-01-24, 20:22 Problem z instalacją elektryczną - kierunkowskaz
|
|
|
Witajcie,
Jakiś czas temu kupiłem kampera: Peugeot J5 z 1991 roku z zabudową AUTOSTAR.
Pierwsze pytanie/problem dotyczy kierunkowskazu: awaryjne działają i świecą się oba kierunkowskazy. Lewy działa normalnie natomiast prawy nie działa przy włączonych światłach "krótkich" jak je wyłączę to wszystko działa jak trzeba wyczytałem na forach że problem może być z masą ale kompletnie nie wiem w którym miejscu i w jaki sposób to namierzyć.
Kolejne pytanie dotyczy już bardziej zabudowy, panel sterujący jest firmy scheiber, z prawej strony znajdują się przełączniki i nie mogę namierzyć od czego są 1,2,3 czy ktoś może to wie ? Przeszukałem wszystkie instrukcje i nic nie znalazłem.
image (1).jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 612 raz(y) 36,49 KB |
|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-01-24, 23:01
|
|
|
dawid92 napisał/a: | prawy nie działa przy włączonych światłach "krótkich" jak je wyłączę to wszystko działa jak trzeba wyczytałem na forach że problem może być z masą ale kompletnie nie wiem w którym miejscu i w jaki sposób to namierzyć. |
Włącz krótkie i prawy kierunkowskaz.Zacznij ruszać wszystkimi przewodami,jest szansa że w którymś momencie zadziała,to tam jest problem.Najczęściej problem jest blisko lampy która nie działa.Wszystkie styki muszą się błyszczeć ,można ,,posikać' odpowiednim preparatem.W sklepie motoryzacyjnym coś doradzą. |
|
|
 |
dawid92
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-01-25, 16:30
|
|
|
dobra sprawdzę to i dam znać czy coś się udało namierzyć |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-25, 23:50
|
|
|
Nic jednak nie zastąpi błyszczącego kontaktu. Ja wolę czyścić do połysku niż psikać. Serio.
Autostar...
Działa na mnie jak Ewa gdy miała 19 lat Pochwal się tą chatą bo kocham tą markę.
1,2,3 to zapewne włączniki opcjonalne do różnych potrzeb użytkownika. Otwórz/odkręć ten panel, pewno okaże się, że są nie wykorzystane. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
dawid92
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-01-26, 23:10
|
|
|
Socale napisał/a: | Nic jednak nie zastąpi błyszczącego kontaktu. Ja wolę czyścić do połysku niż psikać. Serio.
Autostar...
Działa na mnie jak Ewa gdy miała 19 lat Pochwal się tą chatą bo kocham tą markę.
1,2,3 to zapewne włączniki opcjonalne do różnych potrzeb użytkownika. Otwórz/odkręć ten panel, pewno okaże się, że są nie wykorzystane. |
Nie potrafię załączyć więcej niż jedno zdjęcie w poście dlatego podsylam link, obecnie trochę odnawiam wnętrze na zdjęciach nowe obicia i drzwiczki szafek w kolorze docelowym.
https://drive.google.com/folderview?id=1AcFHRsTnB7JNkS8xHqErN5tQp2Zlhecu |
|
|
|
 |
SZEJK
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD BAVARIA
Nazwa załogi: Grab Klan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2016 Piwa: 217/318 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-01-26, 23:43
|
|
|
dawid92 - co Ty zrobiłeś, takie piękne drewno zamalowałeś to Ci się oberwie od SOKALE. i jeszcze daro35 dorzuci swoje. |
_________________ Pozdrawiam SZEJK
Ten co zna swoją wartość, nigdy nie będzie niszczył innych, by budować siebie.
Dr. Mateusz Grzesiak
Moje poprzednie i aktualna karawana:
 |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-26, 23:51
|
|
|
Zdjęcia muszą być pomniejszone do rozmiaru widokówki i wtedy wchodzą.
Obejrzałem, jest bardzo podobny do Autostara Grzesia "Gino".
Uwagę zwraca kratka w alkowie obok okna oraz obce drzwi, pilnuj by nie zaciekało.
.
Wracając do problemu, musiałbyś zdemontować kierownicę i zespół przełączników dźwigniowych.
Fiat '80... słynie z tego że topią się styki w tych przełącznikach, grzęzną w topiącym się plastiku i tracą kontakt.
Sprawdź w kostkach każdy pin a szczególnie w krążkach pod manetkami bo tam najczęściej problem jest.
fiat.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 488 raz(y) 46,39 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-01-27, 00:30
|
|
|
SZEJK napisał/a: | takie piękne drewno zamalowałeś to Ci się oberwie od SOKALE. |
Żeby tylko od Sokale
dawid92, Barbarzyńco, co zrobiłeś z tak pięknym drewnem...
Chłopie, szlif, szpachla do drewna, jak trzeba i lakier... |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
dawid92
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-01-27, 11:26
|
|
|
Dzięki wielkie za wszelką pomoc, rozkręciłem plastiki wokół kolumny kierownicy i na multimetrze po włączeniu kierunku w prawo prąd byl na kostkach , muszę chyba szukać dalej.
Co do wstawionych drzwi- są porządnie wstawione i nie zacieka,
Martwi mnie natomiast ta kratka na alkowie, myślałem że jest fabryczna ale sam byłem ciekaw do czego może służyć bo między wnętrzem a kratka jest mała przestrzeń do poprowadzenia jakiś kanałów wentylacyjnych - chyba będę musiał ją odkręcić i sprawdzić.
A co do malowania środka to ten HDF w stylu drewnianym to nie mój klimat a poza tym za bardzo było to wszystko zniszczone wybaczcie proszę ! |
|
|
|
 |
Maciek1983
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato
|
Wysłany: 2021-01-27, 15:52
|
|
|
Zobaczcie, że przy przełącznikach 1 i 3 bezpieczniki są inne niż pozostałe. Moim zdaniem, są do czegoś podłączone. Może to i szalona metoda, ale włącz wszystkie elementy w części mieszkalnej i wyciągnij jeden z bezpieczników, może okaże się za co był odpowiedzialny... choć może to i zbyt drastyczna metoda |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|