Karmann Colorado - klapa tylna podnoszona |
Autor |
Wiadomość |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-02-01, 08:51 Karmann Colorado - klapa tylna podnoszona
|
|
|
Witajcie... U nas w kamperze brakuje z tyłu takiej otwieranej/zamykanej klapy , klapa jest na allegro dostępna używana ale bez zawiasów, a własciwie całego mechanizmu otwierania. Gdyby była kompletna to bym ta klapę bral bez zastanowienia , niestety jest sama klapa bez tego mechanizmu. Jak myślicie , daloby radę taki mechanizm jakoś gdzieś dorobić w rozsądnych pieniądzach ??
U nas jej brakuje , może dla kogoś kto nie wie , że tam powinna być to nie zwroci na to uwagi , ale mi czegoś brakuje ale chcialbym to zrobić tak jak bylo mniej więcej w oryginale. Niestety dzięki uprzejmości kolegi który dzwonil bezpośrednio do karmanna w niemczech to nie ma co liczyc na to aby kupic nowy zestaw taki , juz nie produkują... jedyne co to proponowali szukać gdzies u róznych przedstawicieli w europie bo może mają w odmętach magazynów , lezy i się kurzy taki mechanizm...
Ponizej kilka fotek jak ten caly mechanizm otwierania powinien wygladać.
Może ktoś doradzi coś , może juz dorabiał coś nietypowego i wie gdzie ktoś by się podjął czegos takiego aby dorobić... niestety mam tylko fotki , zadnych wymiarów...
DSC-2594.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 35,61 KB |
DSC-2596.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 27,27 KB |
DSC-2598.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 37,68 KB |
DSC-2599.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 44,36 KB |
DSC-2600.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 43,6 KB |
DSC-2601.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 37,4 KB |
DSC-2597.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1969 raz(y) 54,56 KB |
DSC-2595.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1969 raz(y) 68,01 KB |
DSC-2577bbb.jpg Tak powinna wyglądać całość z tyłu. |
 |
Plik ściągnięto 1969 raz(y) 96,69 KB |
|
_________________ Pozdr. Marcin |
Ostatnio zmieniony przez sterciu 2021-02-01, 09:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-02-01, 09:01
|
|
|
Może jakieś mechanizmy od luków bagażowych w autobusach by się nadały.Dorobienie tego na podstawie zdjęć możliwe, to jednak bardzo pracochłonne,czytaj drogie. |
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-02-01, 09:12
|
|
|
O tym nie pomyślalem aby sprawdzic mechanizmy z luków bagazowych autobusów |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

|
Wysłany: 2021-02-01, 09:23
|
|
|
Może poprzedni właściciel pojazdu ma to gdzieś wciśnięte,choćby było zepsute do naprawy. |
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2021-02-01, 09:40
|
|
|
mogę popatrzeć jak to wygląda w autobusach i czy nie mam takiego mechanizmu gdzieś (lub podobnego) |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-02-01, 15:38
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Może poprzedni właściciel pojazdu ma to gdzieś wciśnięte,choćby było zepsute do naprawy. |
Raczej nie bedzie miał , samochód z niemiec przyjechał juz bez tego...
Wieluniak_1 napisał/a: | mogę popatrzeć jak to wygląda w autobusach i czy nie mam takiego mechanizmu gdzieś (lub podobnego) |
Jeżeli masz możliwośc to bylbym wdzięczny , ja nigdzie w necie nie mogę znaleśc zadnych fotek takiego mechanizmu z autobusu...
Klapa w razie co jest na allegro , może nie tania ale jest , tylko co mi z niej jak nie ma mechanizmu zamykania...
https://allegro.pl/oferta/klapa-tyl-vw-t5-colorado-kamper-karmann-5065728016
Tak to wygląda u nas , zdjęcie ponizej... poprostu czegoś brakuje mi z tylu
DSC-2624bbbb.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1912 raz(y) 95,84 KB |
|
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-02-01, 16:19
|
|
|
Oprócz autobusów taki mechanizm jest w kamperach pełna integra do podnoszenia pokrywy silnika. U mnie jest podobny
A jesteś pewny, że chcesz wiercić dziury w tylnej ścianie swojego kampera bo jakoś te zawiasy musisz przekręcić?
Ciekawe czy dziury u Ciebie były i ktoś je potem usunął czy też tej klapy od nowości nie było? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-02-01, 18:11
|
|
|
LukF napisał/a: | Oprócz autobusów taki mechanizm jest w kamperach pełna integra
... |
Również klapy bakisty w przyczepach były/są podobnie unoszone.
klapa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 155,71 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/189 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-02-01, 18:51
|
|
|
Gdybyś nie zadenuncjował sam siebie nie wiedzielibyśmy, że brakuje Ci tej klapy. Jaka jej rola i z niej pożytek?? Dodatkowy ciężar i wydatek. Zapisz adres sprzedającego. On jej nigdy nie sprzeda i za jakiś czas odda za grosze. Samo mocowanie faktycznie dałoby się dorobić ..ale po co?
To chyba taka choroba nasza aby udoskonalać, poprawiać. |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-02-01, 20:13
|
|
|
rakro1 napisał/a: | Jaka jej rola i z niej pożytek?? |
Jedyny jej aspekt to wizualny , lepiej wygląda , wsumie tak naprawde pożytku niewiele , choc w niektórych wersjach są tam poukrywane dodatkowe wyjścia , na pryśnic zewnętrzny , widziałem podłącznie do grilla gazowego i tym podobne rzeczy. Pozatym lubię miec zwykle wszystko tak jak w oryginale , no lub prawie jak w oryginale
Cytat: | Dodatkowy ciężar i wydatek. |
No i tu jest niezaprzeczalny aspekt aby tego nie montować... waga... lekko sama klapa ze 20 kg waży , do tego mechanizm... To mnie może przekonać aby odpuścic temat klapy...
Cytat: | Zapisz adres sprzedającego. On jej nigdy nie sprzeda i za jakiś czas odda za grosze. |
Własnie to zrobiłem , numer zapisany do sprzedającego i zobaczymy z czasem , aczkolwiek widze w archiwum allegro , od 2017 roku wystawia caly czas tą klapę w tej samej cenie , uparty jest
Cytat: | To chyba taka choroba nasza aby udoskonalać, poprawiać. | No własnie , to jest choroba poprostu
LukF napisał/a: | A jesteś pewny, że chcesz wiercić dziury w tylnej ścianie swojego kampera bo jakoś te zawiasy musisz przekręcić?
Ciekawe czy dziury u Ciebie były i ktoś je potem usunął czy też tej klapy od nowości nie było?
|
Raczej musiała być , podobno we wszystkich modelach colorado do 2010 roku te klapy byly w standardzie. Tu widac ewidentnie bielszy dół , i na zalamaniu poprzecznym jest odcięcie lakieru , czyli bylo malowane. Jak się dobrze przyglądalem to widać miejsca gdzie są zalaminowane dziury po mechanizmie. Możliwe , że ktoś to zdemontowal aby wlasnie na ładowności zyskać...
Socale napisał/a: | Również klapy bakisty w przyczepach były/są podobnie unoszone.
|
No wlasnie też szukałem po częsciach do przyczep , tylko w przyczepach wyjdaje mi się to zbyt delikatne , pewnie lżejsze są te klapy... |
|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

|
Wysłany: 2021-02-01, 21:35
|
|
|
sterciu, ja tą klapę też chciałbym mieć.Dwa tysiaki sporo i jaszcze ten mechanizm,ale jak nie kupisz to stale to będzie za tobą chodziło.A co będzie jak ktoś ją podkupi Dwadzieścia kilo to ona nie ma,obstawiam połowę i to z zawiasami. |
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-02-02, 18:01
|
|
|
sterciu napisał/a: | No i tu jest niezaprzeczalny aspekt aby tego nie montować... waga... lekko sama klapa ze 20 kg waży |
zrób ze styropianu |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-02-02, 21:53
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | sterciu napisał/a: | No i tu jest niezaprzeczalny aspekt aby tego nie montować... waga... lekko sama klapa ze 20 kg waży |
zrób ze styropianu |
a to nie jest głupi pomysł , z jakiegoś styroduru przykładowo i na taśmę dwustronną póżniej przykleić |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2021-02-02, 21:55
|
|
|
sterciu napisał/a: | na taśmę dwustronną póżniej przykleić |
Prawdziwy fachowiec klei na srebrną |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-02-02, 22:06
|
|
|
Janusz kiedyś zrobił sobie zderzak w odlewie gipsowym lub podobnej technice.
Zrób sobie formę na wymiar i sam wykonaj sobie klapę z maty szklanej + żywica, sukcesywnie ją dopieścisz w szczegółach zgodnie z technologią stosowaną w Niewiadówkach. Mechanizm unoszenia, w konstrukcji jest bardzo prosty, majsterkowicz zrobi szybko jeśli ma czym myśleć.
Całość szacuję na 400-500zł + lakiernik.
Pomysł z klapą jest bardzo fajny, dodaje prestiżu wizualnego, maskuje najmniej atrakcyjne drzwiczki, no i zawsze jakieś płaskie przedmioty możesz tam wozić.
Jeśli ja miałbym taką klapę sobie zrobić/dorobić, bez wahania wybrzuszyłbym ją o kilka.......naście cm dla pozyskania kubatury na cokolwiek. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
|