Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Banan
2021-01-28, 16:13
Problem z gazem oraz piec Truma słabo grzeje (Truma S3002 P)
Autor Wiadomość
darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-02-01, 13:11   

U mnie też jest tak głupio że do butli podłączony jest wężyk który łączy się z reduktorem.Robią tak by umożliwić automatyczne przełączanie butli,chyba.Uważam że najbezpieczniejszy układ jest wtedy gdy bezpośrednio do butli przykręcony jest reduktor a reszta układu pracuje na niskim ciśnieniu.Za zawór główny odpowiada zawór w butli,lub odłączenie reduktora w przypadku butli kompozytowych.Na miejscu filmala zrobił bym nową rurkę od komory z butlami do rozdzielacza i wywalił bym ten oryginalny zawór główny.Jestem pewien że każdy gazownik samochodowy jest wstanie to zrobić.Jak mu się będzie chciało.
Można spróbować na próbę połączyć bezpośrednio wężem od reduktora do rozdzielacza.

Postaw piwo autorowi tego posta

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/436
Wysłany: 2021-02-01, 16:08   

darek 61 napisał/a:
Uważam że najbezpieczniejszy układ jest wtedy gdy bezpośrednio do butli przykręcony jest reduktor a reszta układu pracuje na niskim ciśnieniu

Jest wszystko bezpiecznie kiedy do butli podłączamy dedykowany wysokociśnieniowy wąż z zabezpieczeniem w przypadku rozszczelnienia , z przyciskiem, o taki powinieneś mieć

Screenshot_20210201-160803_Samsung Internet.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 278,43 KB

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-01, 18:24   

LukF, może w nowszych już tak jest bo ktoś dostrzegł niebezpieczeństwo.W camperach starszych takiego wynalazku jeszcze nie stosowano.Butlę z reduktorem połączono za pomocą węża wysokociśnieniowego bez żadnego zabezpieczenia.Ciekawy jestem od którego roku takie się stosuje.Domyślam się że w przypadku nadmiernego wypływu gazu zawór się zamyka.Nie wiem czy mam racje,możesz to potwierdzić.Ciekawy jestem czy zareaguje w przypadku uszkodzenia instalacji po stronie niskiego ciśnienia.Wtedy warto by coś takiego mieć.Zapewne nie bo w przypadku dużego poboru blokował by przepływ gazu.U siebie zamontuje reduktor przykręcany do butli i połączę go z instalacją za pomocą wzmocnionego węza.Nie zamierzam montować automatu do przełączania choć wiem że zimą gaz zawsze kończy się w nocy. :gwm

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2021-02-01, 19:40   

W uzupelnienieniu jeszcze dodam, ze instalacja w tym kamperze jest przystosowana do 37mb. Jezeli wbudowany reduktor jest i jest sprawny to podlaczajac przy butli reduktor 29/30 mb nie podniesie nam cisnienia do żądanego 37. Natomiast jesli podlaczymy 50 mb to obnizy cisnienie do 37 i wszystko bedzie dzialalo tak jak powinno.
Natomiast jesli wbudowany reduktor jest niesprawny badz go nie ma, to podanie 50mb bedzie skutkowalo swirowaniem kuchenki w postaci duzego plomienia, braku reakcji na regulowanie czy tez uciekaniem plomienia. Wtedy wystarczy zastosowac przy butli reduktor 37 mb.
Kolega @filmal ma podany sposob na rozpracowanie zagadki, reszta zalezy od Niego.
:spoko

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-01, 19:56   

Darek61,

Odpowiadając krótko: możesz sobie taki wąż jak na zdjęciu kupić i zamontować. Wbudowany przy zielonym przycisku zawór automatycznie zamknie wpływ gazu z butli jeśli nastąpi rozszczelnienie. Proste, bezpieczne i pewne. Nie wiem czy cena będzie Tobie pasować.

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-01, 21:18   

LukF napisał/a:
Darek61,

Odpowiadając krótko: możesz sobie taki wąż jak na zdjęciu kupić i zamontować. Wbudowany przy zielonym przycisku zawór automatycznie zamknie wpływ gazu z butli jeśli nastąpi rozszczelnienie. Proste, bezpieczne i pewne. Nie wiem czy cena będzie Tobie pasować.

Zaplanowałem w tym roku wymienić reduktor bo w moim aucie najprawdopodobniej mam jeszcze oryginalny (czytaj17-letni)Mam taki przykręcany do ściany . Jednak wersja z reduktorem połączonym z butlą za pomocą gwintu bardziej mnie przekonuje, potem wężyk tak jak w starych kamperach i w każdy domu gdzie korzystają z butli .Ewentualne niebezpieczeństwo nieszczelności wężyka po stronie niskiego ciśnienia powinno być wyeliminowane poprzez wentylacje.Tych otworów w podłodze mam tam naprawdę sporo. Ten wąż z bezpiecznikiem zapewne przydaje się to tego automatycznego przełączania,bo to ustrojstwo musi pracować po stronie wysokiego ciśnienia.
Cena na systemy bezpieczeństwa zawsze jest odpowiednia,święty spokój kosztuje.

filmal 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2021-02-02, 13:10   

Zdjąłem osłonkę tego co myślałem, że jest "zaworem szybko zamykającym" znajdującym się w szafce w kamperze. Wygląda to jak drugi reduktor, ale nie jestem pewny.
Na zaworze/reduktorze jest napisane: "Clesse Mandet"; 37 mbar; 1,3 kg/h; propane classe I
Wiecie może gdzie można coś takiego kupić i jak to się nazywa? To jest jakiś reduktor z zaworem?
Nie wiem w jaki sposób tego szukać i czy w tym może być problem.

1612266452747.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,25 MB

1611938039705.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 1,28 MB

1612266452743.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 1,29 MB

Suliki 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2021-02-02, 13:29   

Cześć

Clesse Mandet to nazwa producenta z Francji. To jest reduktor z zaworem zamykającym . Dwa reduktory w instalacji to nadmiar szczęścia. Jeden przy butli i to wszystko. Możesz go wymontować i zastąpić albo zwykłym zaworem gazowym ( aczkolwiek masz każdą linię też zabezpieczoną zaworem więc dublowanie ) albo wstawić jakąś przedłużkę w miejsce tego reduktora. Możesz go wymontować i sprawdzić czy 'działa' - dmuchanie od strony wejścia powinno dać słaby wypływ powietrza z drugiej strony , zawór powinien to odcinać . Czy to 37mbar to nie sprawdzisz, ale jak jest uszkodzony albo zapchany to się połapiesz.

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-02, 13:39   

Zapewne jest mosiężny,obciąć gwinty wmontować kawałek rurki twardym lutem potraktować i gotowe.Reduktor , zawór przy butli i wszystko będzie pracowało jak należy.
Ten oryginalny wywalić bo jego przydatność już się skończyła.

Ostatnio zmieniony przez darek 61 2021-02-02, 13:45, w całości zmieniany 1 raz  

Suliki 
stary wyga

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2021-02-02, 13:41   

patrząc na początek wątku to ten reduktor jest na 37mbar i to oznacza, że na takie ciśnienie jest przystosowana instalacja. Jak założyłeś na butli 29mbar to teraz masz przed tym z przełącznikiem 29mbar i ... kicha. Teoretycznie ten z przełącznikiem powinien być otwarty na max ale jak jest przybrudzony albo zaolejony to może mieć problem i na wyjściu masz np 20mbar co jest zdecydowanie za mało. Odpal kuchenkę gazowa, potem odpal Trumę i jak płomień w kuchence ci wyraźnie zmaleje przy pracy Trumy to masz problem z za niskim ciśnieniem. Wymiana reduktora na właściwy i wtedy spróbować ten sam test, jak dalej przygasa na kuchence to trzeba wywalić ten z zaworem ( nie jest potrzebny ) .

Suliki 
stary wyga

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2021-02-02, 13:51   

I tak trzymać, mój nowy Reduktor GOK wytrzymał 4 sezony ... rozwarstwiła się gumka zamykająca przepływ i ograniczyła ilość gazu do płomyka w lodówce ...

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-02, 13:56   

darek 61 napisał/a:
Zapewne jest mosiężny,obciąć gwinty wmontować kawałek rurki twardym lutem potraktować i gotowe

W instalacji gazowej NIC się nie lutuje. Tylko łączenie na baryłki. Jest to proste, bez narzędzi, bezpiecznie i tanie. Kupuje się na alledrogo lub u gazownika. Rurka do łączenia może być od gazownika miedziana.

Tak więc Darek61 proszę nie narażać kolegi na niebezpieczeństwo :spoko
I jeszcze maleńka prośba do Ciebie: gdybyś używał znaków interpunkcyjnych to łatwiej będzie Cię zrozumieć :bukiet:

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2021-02-02, 14:25   

A ja nie rozumiem po co wymieniac ten orygianalny reduktoro-zawor skoro ewidentnie, przez zastosowanie nieodpowiedniego reduktora, za niskie cisnienie bylo podawane z butli.

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-02-02, 14:34   

LukF napisał/a:

W instalacji gazowej NIC się nie lutuje.

Jesteś pewien,a wiesz co to jest twardy lut.
Zaradek bo jest stary.

Suliki 
stary wyga

Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2021-02-02, 14:51   

ja bym go wywalił ( stary reduktor ) , bo:
- jego czas już dobiegł końca, membrana gumowa po tylu latach to raczej fikcja;
- od butli do rozdzielni jest teraz wysokie ciśnienie co na pewno nie jest bezpieczne;

Lutowanie - na przepisach dot instalacji w kamperze to się nie znam, ale instalacje domowe gazowe to są również lutowane ( a taką przynajmniej mam, i jest odebrana przez gazownię ). Teraz widzę, że w kamperach są głownie wykonane z rurek stalowych więc polutować się nie da, ale jak była miedziana to czemu nie ( chyba, że przepisy coś mówią na ten temat )

Odpowiedz do tematu