Przesunięty przez: Banan 2021-01-28, 16:13 |
Problem z gazem oraz piec Truma słabo grzeje (Truma S3002 P) |
| Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/436 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-02-02, 14:57
|
|
|
Lutowanie twarde – lutowanie za pomocą tzw. lutów twardych, to znaczy spoiw lutowniczych o temperaturze topnienia powyżej 450 °C. Lutowanie twarde stosuje się do łączenia stali węglowych, molibdenowych, wolframowych, niklowych, chromowych, płytek z węglików spiekanych, a także złota, srebra, miedzi, mosiądzu i brązu.
W instalacji gazowej kampera nic się nie lutuje. Tu są drgania i wibracje. A dom nie jeździ.
W kamperze tylko się zaciska poprzez skręcenie z baryłkami. To jest prostsze niż lutowanie. Sam robiłem z baryłkami w swoim kamperze więc wiem że to przyjemna praca: uciąć rurkę, założyć baryłkę i skręcić kluczem. Gotowe. |
| |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:01
|
|
|
| Suliki napisał/a: | | Teraz widzę, że w kamperach są głownie wykonane z rurek stalowych więc polutować się nie da, ale jak była miedziana to czemu nie ( chyba, że przepisy coś mówią na ten temat ) |
Rurka z gwintem na fotce filmala która dochodzi do reduktora, jest przylutowana do części gwintowanej i jak widać wytrzymała wiele lat.Pracowała przy wysokim ciśnieniu. |
|
|
 |
Suliki
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:05
|
|
|
| ja nic nie mam przeciw metodzie na baryłkę sam tak robię, ale czasem muszę się podeprzeć lutowaniem .... |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
filmal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:06
|
|
|
Zaradek dlaczego uważasz, ze mam zastosowany zły reduktor?
Rozumiem, ze na instalacji jest 37 mbar propan a ja mam 29 mbar, ale z tego co wiem to do kamperów nie ma innych reduktorów niż 29mbar, 30 mbar i 50 mbar.
Czy jeżeli wymontuje ten drugi "stary" reduktor z szafki i zostawie ten nowy przy butli 29mbar to będzie ok jeżeli instalacja jest na 37mbar?
Jaki w takim razie jest prawidłowy reduktor do instalacji 37mbar? |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2021-02-02, 15:12
|
|
|
| reduktor musi być dostosowany do urządzeń w instalacji, jak miałeś 37 to znaczy, że urządzenia są do takiego właśnie ciśnienia przystosowane ( chyba, że ktoś wymienił je na inne ). Dysze w kuchence i lodówce też są dostosowane do 37, a nie 29, 30 czy 50ciu |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/436 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:16
|
|
|
| darek 61 napisał/a: |
Rurka z gwintem na fotce filmala która dochodzi do reduktora, jest przylutowana do części gwintowanej i jak widać wytrzymała wiele lat.Pracowała przy wysokim ciśnieniu. |
To że jest tak zrobione niczego nie dowodzi.
Nie wiemy czy zrobiła to fabryka czy może jakiś poprawiacz?
Z upływem lat technologie się zmieniają. Niekiedy na plus - patrz łączenie na baryłkę.
Ale Darek61 z uporem nie chce tego przyjąć .
A może spróbuj się zatrudnić u jakiegoś PL producenta kamperów. Zapewne uznają Twoje racjonalizatorskie pomysły za bezcenne.... |
|
|
|
 |
filmal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:20
|
|
|
suliki rozumiem, ale jakie jest rozwiązanie?
Dlaczego w takim razie w sklepach nie ma innych reduktorów do kamperów nóż 29, 30 i 50 mbar?
Jak inni sobie z tym radzą? (Z tego co wiem kazdy ma reduktor 30 albo 50 mbar) |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:26
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Z upływem lat technologie się zmieniają. Niekiedy na plus - patrz łączenie na baryłkę |
Bo prościej,do lutowanie potrzeba fachowca,do baryłki już nie.Zdaje się że Wojtek sokalik też coś lutował w swoim kamperze i jestem przekonany że to połączenie będzie trwałe.Ale odpuszczam niech filmal zrobi jak uważa byle wyrzucił stary reduktor. |
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2021-02-02, 15:38
|
|
|
filmal, zostaw ten syary reduktor tak jak byl, stary nie znaczy, ze zepsuty ( nikt nie zna bufowy dokladnie tego reduktora i z jakich materialow jest zrobiony) kamper tez jest stary i co ? I jezdzi.
Zamontuj ten reduktoro-zawor tak jak byl, podlacz reduktor przy butli 50mb i powinno wszystko dzialac. Koszt calej "naprawy" to koszt reduktora 50mb. Bez lutowania, skrecania barylek itp.
Jezeli to nie zadziala mozna podpiac butle bez tego 50mb reduktoro bo reduktor w instalacji juz masz. |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2021-02-02, 15:58
|
|
|
budowa reduktora jest dość prosta żeby nie powiedzieć trywialna i niestety podatna na lata używania...
- jest gumowa membrana;
- sprężyna
- kowadełko z gumką ograniczające przepływ gazu ( redukujące ciśnienie ).
Przynajmniej dwa elementy są z gumy, jak guma pracująca w atmosferze gazu przez wiele lat niech każdy sobie sam wyobrazi. Drugim problemem jest olej. Często gaz ma w sobie drobinki oleju ( dlatego polecane są filtry na wyjściu butli ) i te drobinki odkładają się w reduktorze prowadząc do błędnego ustawiania ciśnienia i dodatkowej degradacji gumy. Jak nie chcesz mieć problemu to wymień/wywal stary regulator . Ten twój jest rozbieralny , nie polecam naprawy własnoręcznej ale możesz go sobie potem otworzyć i zobaczyć co było w środku. |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
|
|
|
 |
filmal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-02-02, 16:29
|
|
|
Ok spróbuje najpierw przedmuchać ten stary reduktor. Jak to nie pomoże to go wywalę i sprawdzę jak będzie bez niego na jednym reduktorze 29 mbar.
Wolę nie kombinować z reduktorem 50mbar i spawanie bo nie znam się na sprawach związanymi z gazem.
suliki takich reduktorów na 37 mbar to wiem, że jest dużo, ale to nie jest reduktor do kampera |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2021-02-02, 16:49
|
|
|
tak w skrócie, reduktor to reduktor ten co wysłałem można przyłączyć bezpośrednio do butli, a drugi koniec do wężyka i instalacji np w kamperze. Czy on się nazywa kamperowy czy nie to spełnia zadanie - redukuje ciśnienie do wymaganego. Z reguły jak coś się nazywa 'kamperowe' to kosztuje kamperowo było już o tym na forum. Z technicznego punktu widzenia to nie ma znaczenia ( o ile wymagane ciśnienie i wydajność jest OK ) |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
Wysłany: 2021-02-02, 16:55
|
|
|
przedmuchanie - ciężki temat bo zgodnie z zasadą pracy jak dmuchniesz słabo czy mocno to na wyjściu powinieneś mieć ..37mbar więc mało jak na przedmuchanie . Im mocniej dmuchniesz tym szczelinka zaworka będzie mniejsza i szansa na wydmuchanie czegoś mniejsza. Jak masz zdolności w tym kierunku to można go otworzyć i oczyścić, ale moim zdaniem to po tylu latach lepiej zainwestowac 20 PLN |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
Suliki
stary wyga

|
|