|
|
Przesunięty przez: Świstak 2020-01-04, 01:32 |
Panele solarne klejenie |
| Autor |
Wiadomość |
MaxL
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido 983F
|
Wysłany: 2021-02-10, 19:46
|
|
|
| joko napisał/a: |
Było w kilku miejscach , ale np tu: https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15
Komuś wczoraj odpisywałem na priva w tej sprawie i napisałem, że na upartego to by można było w ogóle nie kleić do dachu panelu od spodu , tylko na szczelnie obkleić pasami folii samochodowej dookoła, wtedy ten efekt pływania byłby jeszcze lepszy ...... ale nie próbowałem tak i nie sprawdziłem, więc tylko sugestia taka.
Najważniejsze aby folia była szczelnie założona, ta aby pod panel nie dostawała się woda, ani powietrze, wtedy nie ma opcji aby to się oderwało od dachu, a folia zwłaszcza rozgrzana jest tak elastyczna, że nie będzie stawiała najmniejszego oporu , dla rozszerzającego się panelu i będzie on się tak zachowywał jakby swobodnie leżał na dachu.
Powodem uszkodzeń paneli elastycznych są naprężenia na skutek różnej rozszerzalności cieplnej podłoża i poszczególnych warstw panelu. Pękają ogniwa , albo połączenia, a nie jak ktoś kiedyś sugerował, że coś się rozlutowuje od temperatury . |
Ten patent z folią samochodowa kupuje! - tylko mam wrażenie jakby dach był w Rapido jakby trochę chropowaty / antypoślizgowy więc nie wiem jak folia do tego chwyci.
Drugim aspektem dobrego montażu u Ciebie jest fachowe poprowadzenia kabli w korytkach przez to nie przenoszą takich naprężeń i drgań na punkt mocowania do panela elastycznego.
Mnie jeszcze kusi ułożenie dodatkowo na tym "waflu" komorowym jak na filmie i powinno być super.
Koleś na filmie przykleja taką białą taśmą metalową "ETERNABOND®" - jest coś podobnego u nas do dostania ??
Kolego @joko - można prosić o więcej zdjęć i danych też tych korytek?
Solar kabel.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14 raz(y) 53,52 KB |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 546/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2021-02-10, 22:52
|
|
|
| MaxL napisał/a: |
Ten patent z folią samochodowa kupuje! |
Dobra, to tylko dane do faktury poproszę
A tak na poważnie, to z tym chropowatym dachem może być faktycznie problem z przyklejeniem folii. Generalnie folie samochodowe są przeznaczone do klejenia na gładkich powierzchniach (lakier ). Na gładkim laminacie jaki jest u mnie trzyma "jak głuchy drzwi". Ja mam oklejonego całego kampera, zarówno lakierowaną szoferkę jak i całą laminatową zabudowę , łącznie z dachem.
U Ciebie rozwiązaniem faktycznie może być ten poliwęglan komorowy, bo on z zewnątrz jest gładki i do niego folia będzie trzymała solidnie, a przy okazji masz chłodzenie, które też ma znaczenie (nie odnośnie awaryjności, ale sprawności samego panelu).
Nie ustawiaj tylko kanałów wzdłuż dachu tylko raczej w poprzek , a jeśli wzdłuż to z przodu daj jakiś dyfuzorek, albo zaślepkę, bo inaczej podczas jazdy będziesz miał organki
Taka podkładka powinna być tak z 15-20cm większa po obrysie , aby można było zrobić tak szeroką zakładkę z folii.
Z tymi korytkami masz rację, takie było założenie , aby kable nie szły pod dachu swobodnie i bez zabezpieczenia (a z tego co obserwuję tak robi większość , w tym o zgrozo ludzie, którzy montują solary innym za pieniądze ). Niezabezpieczone kable (i punkty ich mocowania do panelu) są narażone na uszkodzenia pod wpływem choćby pędu powietrza w czasie szybszej jazdy, jakiś gałezi i temu podobnych przeszkód, czy np. lodu jaki może sie na nich zgromadzić w zimie.
Korytka specjalnie wybrałem takie półokrągłe, aby nic się o nie nie zahaczało .
Kupiłem w jakiejś hurtowni elektrycznej i niestety nie mogę podać konkretnych namiarów, typu, producenta , itp bo to było już czas jakiś temu i nie pamiętam .
Myślę jednak że w sklepie z artykułami elektrycznymi na pewno będą wiedzieć co to jest .
Korytka są zamykane na zatrzask (ta półokrągła góra zaklikuje się na podstawie .
Korytek nawet nie kleiłem do podłoża tylko zakleiłem je od góry folią .
Ja wszystko co kleiłem do zabudowy , tak naprawdę kleiłem do folii, więc w razie demontażu nie będę miał problemów i nie pozostaną ślady. Ty mógłbyś ten poliwęglan tak zamontować do dachu, ale przez ten chropowaty dach raczej się to nie uda.
Jak dokleisz to sikaflexem to dach masz załatwiony , na wieki, wieków ....amen |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): MaxL |
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-02-11, 13:47
|
|
|
| MaxL napisał/a: | | tylko mam wrażenie jakby dach był w Rapido jakby trochę chropowaty / antypoślizgowy |
U mnie jest dach GRD czyli antygradowy stąd moze ta chropowatośc. Woda spod panela jak wyciekła przy demontażu miała z 80 st. Tylko nikt (poza Joko oczywiscie) nie daje instrukcji montazu. |
|
|
|
 |
rastuch
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit Hymermobil 1983r
|
Wysłany: 2021-02-11, 23:10
|
|
|
| joko napisał/a: |
Komuś wczoraj odpisywałem na priva w tej sprawie . |
Prz6yznaje sie bez bicia.
Ja u siebie zastosowałem podobny patent. Nie przemawiało do mnie klejenie na sike i inne tego typu wynalazki. Perspektywa zdzierania całości wraz z dachem w przypadku jakiejkolwiek awarii raczej mnie odstarszyła.
Przykleiłem wszystko bezpośrednio do dachu nie tak jak joko taśma dwustronną a taśmą butylową (stosowana np w dekarstwie) Taki typ montażu daje także możliwość pływania . Brzegi u mnie poszły też na taśmę ale "alubutyl" (jedna strona to butyl a druga niby aluminium cienki). Woda nie dostaje się pod panel i myślę że spełniony jest warunek pływalności o którym tu piszemy. Aby był wilk syty i owca cała czyli możliwość pływania i dodatkowe chłodzenie przed obecnym sezonem zmajstruje takie COMBO czyli połączenie tych plastikowych paneli które widnieją w filmie kilka postów wyżej wraz z klejeniem całości na butyl. Wówczas zostanie spełniony warunek tych co uważają że panel winien pływać i tych co stoją po stronie chłodzenia.
Korytek nie mam - kable ułożone na dachu przykleiłem także szeroką taśmą butylową ta co panele. Jest ok
Taśma metalową "ETERNABOND® - myślę że alubutyl powinien ja spokojnie zastąpić.
Jakby ktoś chciał to proszę o info to poszukam jaki konkretnie ja brałem z allegro bo testowałem kilka i niektóre po testach panela (leżał w pełnym słońcu) nie sprawdziły się odklejały się .
W przypadku chropowatego dachu też winno sie to sprawdzić - mam boki w rybiej łusce i traśma spokojnie na nie weszła i sie trzyma. |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
MaxL
zaawansowany

|
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-02-12, 19:45
|
|
|
| Ja mam przyklejony już 6 lat na butyl z tuby i trzyma bez problemów. Jedynie muszka odpadła latem wiec na dwa wkreciki poszła. Ponieważ dach mam skośny to panel obkleiłem z trzech stron. Ta ostatnia jest niżej wiec w razie czego woda wypłynie. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-02-14, 12:51
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: | | Jedynie muszka odpadła l |
...raczej odfrunęła. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-02-14, 20:53
|
|
|
puszka z przelotką znaczy się |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
MaxL
zaawansowany

|
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|